Защо "стига да не парадирате с това" не върши работа | webcafe.bg
Webcafe

Защо "стига да не парадирате с това" не върши работа

Eнея Вородецки
15.06.2012, 15:47 (обновена 18.06.2012, 14:19)
гей парад

Снимка: © БГНЕС

Приближаваме се все повече към Гейпарад 2012

Приближаваме се все повече към Гейпарад 2012 и вече (пак) се започнаха обичайните коментари как

1. Не било коректно една група да парадира наоколо сексуалността си, за сметка на другите.

2. Гейовете искат специални права.

И класическото:

3. Никой няма нищо против тях, стига да не навират сексуалността си в очите на околните.

Като цяло основният ми проблем напоследък е с подточка три. Първите две са толкова глупави, че просто не си заслужават времето и енергията да се занимавам с тях, но третата е отделен вид глупост, която не мога да игнорирам.

Забелязала съм, че в страната на "нямам нищо против хомосексуалните, обаче не ща да гледам как парадират с това", гей хората са винаги някакви непознати. Те никога не са близки, познати, роднини, професионалисти, специалисти. Да, те съществуват, просто са напълно анонимни, съответно безлични и затова, чужди.

Предполагам и заради това всичко е ограничено до СЕКС във въображението на масите спрямо гей връзките. Приятелство, общи интереси, проблеми, идеи, проекти, тези неща ги няма, защото, понеже тези хора са чужди, значи ТЕ не са като НАС. Не, те са тези странни, екзотични същества, които се занимават по цял ден с потен и странен и хомосексуален СЕКС... и никой не иска да гледа това!

Ами... добре, така или иначе шансът да гледате непознати, докато правят публичен секс не е много вероятен. Само че всъщност реално не иде реч за това, нали?

Под парадиране някакси се вместват прекалено много неща. Например, че изобщо си във връзка, понеже не може да се спомене, че половинката също е мъж/жена, съответно се налага да се лъже, че всъщност не си във връзка.

Или пък да доведем А или Б на фирменото парти (на което са поканени половинките). 
Или... дори нещо толкова тривиално като да се включим в дискусията по обед, докато си пием кафето, какво сме правили уикенда или къде възнамеряваме да идем за празниците.

Да се внимава при излизането навън, да не се демонстрира никаква близост, например държане за ръце или прегръдка, защото някой може да види... и да се скандализира... превръщайки дори редките размени на любезности и символи на близост между гей хора в някакъв род табу и шоу, а не в нормален аспект от човешките взаимоотношения на два индивида.

Да качиш снимки с А или Б на профила си също влиза в графа парадиране, ако се замислим. А добавянето на колеги във фейсбук се смята за нормално, иначе следва лъжене, че нямаш фейсбук, понеже иначе изглеждаш просто грубиян, че не искаш да добавиш колега и т.н. и т.н. Реално, за да не се смята за парадиране, не трябва да има никаква видима следа, че А или Б съществува изобщо в живота ни, което вече преминава границата "да не парадират" и се превръща в "подчиняване на живота в името на Данък Обществено Мнение".

За съжаление "непарадирането" всъщност звучи прекалено близо до "лъжеш и мажеш на всяка цена, превръщайки личния си живот в някакъв вид мръсна, срамна тайна". Да си мълчиш не е просто "непарадиране", за съжалене то е изличаването на друга личност от живота, особено някой, който е близък, някой, когото обичаш, за когото ти пука. Някой, за който се лъже, че всъщност не съществува, пред познати, колеги и роднини... с идеята, че това някак си е по-добре за когото и да е?

Основният проблем не е, че А и Б не могат да си скочат един на друг публично, а е изискването да не споделяме самото съществуване на близки хора.

За съжаление това е непостижимо. Започнем ли да лъжем, лъжите се трупат и рано или късно излизат наяве и тогава... ами тогава става скандал. Превръща се в клюка, превръща се в пикантерия. И то само и единствено в желанието си да не бъдем обвинени в "парадиране", стигаме до момента, в който гей връзката е някакси супер екзотичното и странно нещо, превръщайки изискването от "непарадиране" в "несъществуване".

Oще: връзки  гей връзки  гей парад  парадиране  партньор  половинка  сексуалност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.10.2010, 22:15

125 Eneya Vorodecky | 30.06.201214:03

Натиснах ентър, извинение за двойния пост, таа, конкретни примери:
Всички права, свързани с брака: сключване на брак, осиновяване на дете, осиновяване на децата на пртньора, наследяване, право на свиждане - това са само на прима виста нещата.
Ако ви се четат простотиите, с които се сблъскват гей родители (жени) в България, погледнете на Муша-Буша текстовете по темата за нейния собствен опит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 22:15

124 Eneya Vorodecky | 30.06.201214:00

Митът за педераса с перо в гъза е уникален.

Очевидно много от коментиралите не е бил на прайдовете в България, иначе щяхте да знаете, че почти 100 процента от пристстващите винаги са облечени casual (както му се иска на fALLEN).
В самия текст е написано черно на бяло - секс на публично място така или иначе никой не прави.

Колкото до "не съм чул за бити, значи такива няма", ме кара да задам въпроса, "ако не виждаш слона под покривката, то слона невидим ли е?", на който искам отговор. Само едно ще вметна, вече са убивали, защото някой им "приличал" на гей. Какво още трябва да стане, за да се припознае един проблем?

Колкото до неоибкалянето по домовете, който не е активист, не знае, но повечето публични активисти такива прекрасни заплахи получават (телефонен тормоз, заплашителни писма, заплахи и общеания за фичиеско насили и саморазправа)... да не говорим, че се случват нападения.

Кой какво прави вкъщи... - наистина, който каквото иска да прави (впрочем, забелязвам, че има позти нездрав интерес и фетишизация на гей хората, с това детайно описание на различни сексуални практики, който коментиращия уж няма против, но държи да ги опише)... говорим за дискрминация и ако не знаете къде са разликите между хетеро и хомосексуалните хора в собствената ни държава, то просто не сте чели конституцията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

123 lele male | 20.06.201210:32

@Родриго - YES!
@103 Муртазов/Метеора Смее се
Може да съм проста, но не и неграмотна Намига
Хубав ден на всички!

П.С. Има разлика между карнавал, парад и прайд...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

122 Manuela Gerenova | 20.06.201209:23

Защо повечето хора сте с илюзията, че това е едно много шумно и атрактивно шествие? Миналата година едни хора просто се придвижиха от точка А до точка Б. Имаше май някаква музика по едно време, но не мога да се закълна. Никой не е викал, крякал, подскачал, не видях карнавално облечени хора.
И аз имам проблеми с идеята за парад на даден вид сексуалност, но нека не ставаме коне с капаци, с набити в главата клишета и грешни образи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

121 Ben Dover | 20.06.201208:34

@Мина
ЧЕСТНО, всеки, който толкова се впряга, а не гледа на този парад, както би гледал примерно на карнавала в Рио .... си е за съжаление. Това е от мен!
------------------------------------------------

Колежке,аз карнавала в Рио съм го гледал.Няма нищо общо със банда анално податливи,врещящи маймуни
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

120 Rodrigo Diaz de Vivar | 20.06.201204:14

Може би не ме разбра Минке.
Участваме в някакъв Параграф 22.
Има ексцесии срещу гей общността, не заради друго, а заради парадирането им.
Което парадиране е пък срещу ексцесиите срещу тях, когато парадират.
Ако няма парад, няма да има и ексцесии. Скинари, националисти и Боян Расате не са тръгнали по домовете или по заведенията да бият двойки хомосексуалисти и мисля, че никога няма да го направят.

Идеята ми беше следната:
Всеки да се "пердаши" както и с когото иска.
Но не е нужно да прави публично достояние този факт или желанието да го правиш.
В която и държава по света да се намираме, тези неща все още са интимни. И лични. Не са обществени.
И парадите с които някоя общност се мъчи да налага приемането на определена сексуална ориентация не са забранени, но не са и нужни.
Самата Конституция и няколко международни Закона дават правото да имаш собствена сексуална ориентация, но всичко е в сферата на личния живот на гражданите. Подчертавам, на ЛИЧНИЯ. И когато се опиташ да направиш личния си живот ОБЩЕСТВЕН, не бива да се сърдиш ако обществото реагира по някакъв начин.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

119 Мина | 20.06.201201:02

"Пък бомбички и прътове никога не са използвани срещу педерастките сбирки.
"

Моля?? Ние, че живеем в различни държави, живеем, ама все на една планета живеем! Та точно за предишни паради чета по новините как са се изявявали разни скинари и прочие и как е трябвало да има полиция, точно на тези паради... Или ми казваш да не вервам на новините от България!?? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

118 Мина | 20.06.201200:59

И да се върна на коментара на Минка. N96
"разглеждаме въпросните паради като демострация против някаква дискриминация. Но пък, съгласи се, общественото приемане на хомосексуалистите в България не е на особено високо ниво. Така, че може и да има смисъл да се демонстрира- може би не заради формално нарушаване на нечии права, а за да видят хората, че и т са хора и няма какво да не ги неприемат... най-малкото могат да са неутрално любезни (а не да ги чакат с бобмички, прътове и други подобни простотии)."

Против каква дискриминация Мина? Кой и как ги дискриминира?
И на какво ниво трябва да е приемането на хомосексуалистите?

----
Уфффф, най-обичам като се прави някой на неразбрал... Абе нали точно за това говорех! Формално и по закон няма дискриминация!! Но неприемане- има. Та виж само в този форум какво се пише... Казах вече на какво ниво- да не ги трепе някой с бухалки и бомбички по време на парада им, например!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

117 Мина | 20.06.201200:56

Бобо, Метеоре, абе с извинение, ама какви са тоя глупости дето сте си ги въобразили...Абе, не се хабете да се чудите и маете, ами направо питайте тези дето парадират, за какво аджебда парадират, а не ... гадайте, че ставате смешни!

ЧЕСТНО, всеки, който толкова се впряга, а не гледа на този парад, както би гледал примерно на карнавала в Рио .... си е за съжаление. Това е от мен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

116 Мина | 20.06.201200:51

104Meteora | 19.06.201217:20

Мина, прочети ме отново, ама този път по-бавно. Спирай на края на всяко изречение и помисли...

Метеоре, и ти, маправи същото с моя коментар, моля.
   

оценка

+0 -0