Флоренция срещу Италия: Чий е Давид на Микеланджело | webcafe.bg
Webcafe

Флоренция срещу Италия: Чий е Давид на Микеланджело

Webcafe.bg , По Telegraph.co. uk
16.08.2010, 14:34 (обновена 16.08.2010, 14:49)
давид

Снимка: © Getty Images

Чий е Давид - от решението на този спор ще зависи къде ще отиват приходите от туристи, дошли да видят шедьовъра на Микеланджело...

Адвокатите на италианското Министерство на културата изровиха документи отпреди векове в подготовка за дело, където да докажат, че мраморната фигура на Давид от Микеланджело - която носи приходи от над 10 млн. евро от 1.5 млн. посетители годишно, е собственост на държавата. Само че тосканският град Флоренция, където Давид е основната атракция в галерията "Академия", настоява, че шедьовърът им принадлежи.

Адвокатите Маурицио Рауджеи и Луиджи Андронио, действащи от името на италианския министър на културата Сандро Бонди, казват, че историята е на тяхна страна. Изтъквайки хаоса от независими градове-държави, които са изграждали Апенинския полуостров до обединението на страната през 1861 г., адвокатите твърдят, че градският съвет на Флоренция, който е бил създаден, когато градът е бил част от Великото дукство Тоскана, не може да бъде смятан за "потомък" на Флорентинската република, която е съществувала, когато Микеланджело е изработил статуята.

Високата 5.18 м статуя на Давид изобразява героя от Стария завет, който е убил могъщия гигант на филистимляните Голиат само с един камък от прашката си. Ренесансовият майстор е получил 400 флорина за скулптурата си, поръчана през 1501 г. за градската катедрала. Но когато тя е завършена през 1504 г.,  е поставена пред "Палацо дела синьория", където е било седалището на местното правителство.

Статуята започва да символизира смелостта на Флорентинската република срещу другите по-могъщи околни държави - и непримиримият поглед на Давид е насочен към Рим.

Италианските адвокати обаче отхвърлят местните връзки, твърдейки, че след обединението на Италия през 1861 г. статуята принадлежи на народа. Според тях, когато Давид е бил преместен през 1872 г. от мястото пред Палацо дела синьория на настоящото си местоположение в галерията "Академия", градът не е предявявал претенции към него.

Бележка от адвокати, писана по това време от името на градския съвет на Флоренция, заключава: "Няма съмнение, че тъй като нито една от тези първоначални държави и републики днес не съществува, статуята на Давид е притежание по наследство на италианската държава."

Но лявоцентристкият кмет на Флоренция Матео Ренци обяви, че има документи, които доказват, че статуята принадлежи на града, добавяйки: "За мен ще е удоволствие да се срещна с министър Бонди, за да обсъдим този случай - да избегнем дребнавите разправии и да постигнем някакво споразумение. Но сме готови да се борим, за да докажем, че Давид е наш."

Oще: град-държава  давид  държава  италия  микеланджело  приходи  туристи  флоренция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.