Как протичат стажовете в различни институции | webcafe.bg
Webcafe

"Заек" в коридорите на институциите

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
12.03.2014, 17:37 (обновена 19.11.2016, 20:29)

1 от 4 снимки Назад Напред

МВнР

Стажовете в европейски и български институции помагат за практическо приложение на теоретичните знания

На Запад от България стажът, вписан в CV, често е предмостие за работа. В Германия например, може да те вземат на работа, ако те харесат на стаж. В България не е задължително, а стажовете - не всички - се плащат отскоро благодарение на оперативната програма на ЕС "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд. Парите по проекта за България са 56 милиона лева и трябва да осигурят т.нар. практики за 61 000 студенти. В България, по последни данни на Евростат, младежката безработица е сред особено високите в ЕС - 30%.

Преди това обаче съответната фирма трябва да е включена в проекта. Стажантите по нея получават по около 500 лева на месец, толкова взема и фирмата, където прекарват стажа. Друг е въпросът какво научават...

Влизаш в сградата на Министерството, всички те поздравяват, министърът ти казва "Дай пет", после сядаш на масата с другите стажанти и работиш, работиш за бъдещето си. Или пък влизаш в сградата на Европейския парламент или, да кажем, Европейската комисия, сядаш покрай евродепутатите, свит в черния си костюм с табелка "стажант" и започваш да пишеш доклади срещу България. Едва ли носиш кафе, прибираш прочетени вестници и поправяш грешките в изказванията на някой депутат...

Всъщност само тези, които са били на стаж в европейска или българска институция, знаят какво точно се случва на местата, на които се взимат важните политически решения.

Да превеждаш на евродепутатите

В Европейския парламент за преводачи кандидатстват годишно около 10 000 души, от които 200 получават правото да добият полезен опит в Люксембург за между 3 и 6 месеца. Сред тях е и Радина Димитрова. Завършила е английска филология, а след това - магистратура "Превод" с френски и английски. Стажът й започва през октомври и приключва в края на този месец.

Стажантите са разпределени в съответните езикови отдели и работят почти наравно с официалните служители. Превеждат всички видове документи, които Европейският парламент "произвежда" - протоколи от заседания на комисии, информация за сайта, становища, въпроси от депутати, доклади и т.н., за да може всичко да е достъпно на български. Работният ден е стандартен 8-часов, като няма време за размотаване - времето им е уплътнено до минутата.

Радина, както и другите стажанти, са платени - получават по 1200 евро на месец. Сутрин проверяват разпределените преводи за деня, дали има спешни крайни срокове и „залягат над клавиатурите". Въпреки това атмосферата е по-скоро лежерна - вместо строги костюмари, хората са приятелски настроени и са свикнали да общуват със стажанти. Радина не крие, че все пак получават работата, която никой друг не иска да свърши - "както е навсякъде".

Първият месец преминава като интензивно обучение за работа със специализиран софтуер и преводачески инструменти. Стажантите присъстват на заседания на комисии в Брюксел и на парламентарна сесия в Страсбург, за да разберат реалната полза от това, което правят. Всеки си има ментор, които го напътства, помага и му редактира преводите.

Досегът й с българските евродепутати е само през изказванията им в европарламента, от които си личи, че някои работят, а други "се почесват".

Вярва, че стажът ще й бъде полезен като технически компетенции, опознаване на „жаргона на ЕС" и като ежедневно общуване с интересни хора. Въпреки че за хора, които нямат практика като преводачи, стажът може да се стори монотонен, за Радина е полезен опит, който не просто ще стои красиво в CV-то, а реално й е дал нови умения.

Там, откъдето идват докладите

Въпреки че от съвсем скоро е в Европейската комисия, Момчил Миланов не е нов в тази среда. След като е завършил международно право в Страсбург и международни отношения в Брюж, стажът в европейска институция изглежда дори логичен.

Казва, че всеки стажант сам превръща престоя си в комисията в това, което трябва да му се случи - всеки знае, че носи отговорност за доброто оползотворяване на времето си. Както в Европейския парламент, така и в Европейската комисия възнаграждението надвишава 1 000 евро месечно.

Комисията приема по около 600 стажанти за всеки период. Отношението към него е добронамерено. Разказва, че стажантите не просто идват от страните-членки на ЕС, но и от други европейски страни, както и от много далечни места. "Подобно смесване на гледни точки, опити и истории винаги е предпоставка за много приятно преживяване", допълва Момчил.
Вярва, че всяка възможност да практикуваш специалността, която обичаш и която си завършил, е полезен и приятен професионален опит. Затова и е убеден, че стажът в ЕК няма да е загубено време.

Момчил няма да остане разочарован, ако се има предвид опита на Деляна Димова, която е прекарала вече своите пет месеца Европейската комисия, но в Генерална дирекция „Търговия". Най-голямата част от времето си прекарва в проучване на HR-теми и политики и съответно - изготвянето на нова политика. В офиса работят 20-тина стажанти, които го наричат с любов „the call centre". Слушалките са задължителни, някои непрекъснато говорят, а други с подвикват от единия край на офиса до другия. Извън забавната част, те са се срещали с еврокомисаря Кристалина Георгиева, българските директори в ЕК, както и с някои евродепутати.

В "кухнята" на Президента

Да "надзърне в кухнята" на изготвянето на анализи от най-високо ниво в държавата е един от най-големите плюсове на стажа, който Людмила Иванова е изкарала в президентската администрация. Докато кара магистратура по счетоводство в УНСС през 2012 г., тя е започва стаж в звеното по Стратегически политики, анализи и прогнози към президентството.

Освен нея има още петима стажанти. Те са присъствали са на някои от заседанията в президентството и са участвали в екипите, които са представяли по-големите проекти пред президента. Недостатък на стажът е, че е бил неплатен, а е продължавал три месеца.

За сметка на това работно време на стажантите е било съобразено с тяхната заетост в университета. Задачите му също се определят спрямо преките ръководители, дейността на секретарите, съветниците и дирекциите. Самата Людмила е работила по годишния доклад Fortune 500, анализи, свързани с конкурентоспособността, темата за иновациите, клъстерите и бизнес средата като цяло.

Определя отношението към стажантите като "топло", а престоя си в президентската институция като "динамичен". Вярва, че опитът, натрупан там, й е от полза при кандидатстване за работа, а и при всекидневните служебни задачи.

PR в Земеделско

Стажът в Министерство на земеделието и храните Петя Коцева си намира благодарение на познат, който познава човек в министерството. През лятото на 2011 г. прекарва два месеца в отдел "Връзки с обществеността", като задачите й включват да следи отразяването на дейността на министерството от медиите. Тя трябва да следи "дали информацията е коректно подадена, дали отговаря на истината".

Задачите си получава от по-опитните служители. "Благодарна съм им, че бяха разнообразни - от купуване на сандвичи за персонала до писане на прессъобщения до медиите", казва Петя. По време на стажа не се чувства нито удовлетворена, нито напрегната. Научава всичко постепенно, спокойно й обясняват, поправят я, ако сгреши. Трудът й не е заплащан. Вярва, че в администрацията е така - иска се време и търпение, докато стигнеш прилично заплащане.

Започва стажа си заедно с колежка от университета, която остава да работи в министерството близо година. Тя самата не се чувства на място там и си тръгва след уговорения срок на стажа.

Не мисли и, че е създала особени контакти - забравила е хората там, а е убедена, че и те са я забравили, въпреки че са се разделили приятелски. "Беше казано, че ако реша, винаги мога да започна работа там", разказва Петя и добавя, че тези думи са били по-скоро от куртоазия - "защото така се казва".

От стажа е научила много, което след това не й е било от полза. Но гледа на стажовете в администрацията като възможност да приложи на практика наученото в специалност "Публична администрация" в университета.

Сегашната си работа дължи също на стажантска програма - "Стажове в държавната администрация" след месец и половина неплатен труд в архива на един институт към МОН, я канят да работи там по заместване. Днес вече е титуляр на длъжността секретар.

Учител със стаж на дипломат

Георги Драганов е учител по английски език в 44 СОУ в София по програмата "Заедно в час". При кандидатстване за позицията е бил избран измежду 1100 души, защото в негова полза е натежал опитът му в Дипломатическия институт към Министерството на външните работи през 2010 г.

Стажът му в МВнР е продължил само месец, тъй като такова е било изискването на Софийския университет, където по това време е учил "Международни отношения". През този месец той се е занимавал с организация на събития, сред които - две конференции, обслужване и подреждане на библиотеката на Дипломатическия институт и превод и сортиране на документи.

Общо десетина стажанти са се грижили за различни текущи задачи през този месец, като срещу това не са получили заплащане, защото такава е била практиката на министерството към онзи момент. Служителите в министерството са били изключително добронамерени, отговаряли са на всички въпроси на стажантите и са помагали за усвояване тънкостите на работата. "Кафета не съм носил, тъй като в това министерство има малко по-различна работна обстановка спрямо другите (поне от това, което съм чувал)", разказва Георги.

Казва, че стажът му е помогнал да подобри работните си навици, да спазва срокове, да реагира адекватно на извънредни ситуации.

Според него основен проблем на този тип стажове е краткото време, в което се провеждат, защото не позволява по-дълбоко навлизане в материята и сериозен опит с реалната работа. Друг проблем, разбира се, е липсата на заплащане.

Въпреки краткостта на стажа обаче Георги е изградил професионални и лични контакти с различни професионалисти, с които продължава да общува. Освен това казва, че сухата, теоретична материя от университета е много далеч от реалната практика и стажовете подпомагат реалната подготовка на кадри, независимо за коя сфера. Важното е и бизнесът да го разбере.

Oще: брюксел  европейска комисия  европейски парламент  стаж  стажантски програми  студенти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.