Гордея се не с произхода си, а с това, което съм направила със себе си и с българския ми манталитет | webcafe.bg
Webcafe

Срам ме е понякога да кажа, че съм от България

Пипирудъ Пипирудовъ
14.07.2011, 12:33 (обновена 15.07.2011, 11:07)
Изгубени години

Снимка: © Getty Images

...затова и често мълча търпеливо, докато в мое присъствие се мотат други индивиди от България - цепя си на немски и се правя, че не съм "от там", ами от някъде другаде, цум нот, както казват немците, от Дрезден и толкоз.

Аз имам много причини да не харесвам българите, да не харесвам държавата България, но дълбоко вътре в себе си си оставам българка и се гордея не толкова с произхода ми, колкото с това, което сама съм направила от себе си с българския ми манталитет.

За да бъдеш човек не е необходимо толкова много, като начало е достатъчно да се приемеш за такъв. За жалост повечето ми сънародници са си с манталитета, че са боклуци и на никой не му пука за тях и си живеят и се държат като такива.

Не, не съм с друго подсъзнание, защото живея тук от 9 клас, с друго съзнание съм възпитана, възпитана съм, че аз съм "Някой", че съм родена Някой, ще стана Някой и независимо дали го искам или не - цял живот ще бъда Някой. Не "Нищо", както повечето български деца чуват в първите години от живота си.

Но по-интересното в случая е, че ако поговорката "Крушата не пада по далеч от дървото" е вярна, значи тогава родителите на тези поколения следователно също така се смятат за нищо.

Да, много хора си мислят, че ако постоянно натякваш някому, че е нищо, то той следователно сам се амбицира да стане нещо, но я сега сериозно се замислете над следния въпрос - коя изходна точка е по-плодотворна - на Някой или на Нищо?

Някой има самочуствие, Нищо няма. Искате примери? Отворете си браузера и въведете aha.bg. Ето това става от нищото - нищо. Плашещо, но факт - бъдещото поколение на България. Но нека го оставим настрана, не то е виновно, че родителите му страдат от комплекс на малоценност и са го възпитали да лази в лайната и да не се обяснява много, много. 

Ще кажете - е, лесно ти е на теб, там в чужбина, други условия, хубав живот - лесно ти е да говориш, като не знаеш тук как е и как се живее. Хубаво е да си имаме извинение за всичко, нали?

На нас винаги другите са ни виновни, ако не са... е все ще си измислим. Важното е да не признаем реалността, че току-виж сме си отворили очите и получим картина на живота ни отстрани, а това и до психологическа травма може да доведе.

Знам какви са ви условията - аз живеех в тях и живеех чудесно, защото имах едно нещо, на което му викат самосъзнание и гордост. Нямахме много пари, но ни стигаха да имаме да ядем и да си купим 11-годишна западна кола след около 10 години пестене. Не кой знае каква - Рено, ма какво пък - още е здраво и върви, нищо, че вече от няколко години няма кой да го кара.

Всичко си имахме, ама на българина не му стига всичко, той иска още - дори и да няма нито заслуги, нито кой знае какви постижения за още, той пак си иска и дълбоко съм убедена, че той и за това си има едно хубаво извинение и оправдание. 

Отвреме навреме отварям някой друг новинарски сайт и чета и ми става лошо - черно ми става пред очите, ядосвам се, дори леко се отчайвам и ми става тъжно, ама в крайна сметка вие живеете в това отчаяние, не аз.

Аз така не мога да живея, аз съм човекът, които ще ви засече колата, опитвайки се да ме изпреварите от аварийната лента, аз съм човекът, който ще ви удари пръв, ако го предизвикате, пък било то и повече от мене.

Аз съм човекът, които евентуално ще изяде боя, но после ще ви намери и ще ви направи живота черен, защото никога няма да се примири с факта, че е загубил в нечестна битка.

Вие, противно на мен, сте хората, които ще изпсуват недоволно когато някой ги прецака, вие сте хората, които ще се свият на топка и дори ще се извинят - колкото да не ги набият, защото са били прави, вие сте тези, за които "чест" е само една дума, но много обичате да я употребявате, колкото да кажете нещо, което звучи хубаво.

Вие живеете като нищо, оставяте да ви третират като нищожество и толкова сте потънали в нищожната си действителност, че вече от дълго време дори не я забелязвате. 

Защо просто не я затриете съвсем тази България? И да се надяваме, че поне ще остане хубавия спомен, че някога това е била велика държава с горд и силен народ, който не се е предавал лесно...

Oще: българи  българия  българка  манталитет  произход  съзнание 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 16:07

155 CToRH | 24.07.201117:56

хахаха! За досегашните коментари няма да коментирам! Само ще кажа: българите в България - естествено има от всички! Има най-прекрасните хора, които съм срещал - сърдечни, усмихнати и благородни - те само изглеждат навъсени, защото си гледат в краката - да не се пребият къде стъпват.
За българите в чужбина обаче, мога да кажа че аз също си мълча около тях в магазините и по улиците, защото потъвам от срам като ги слушам а хората често ги гледат зашеметени. Но и изроди има навсякъде.
По-големият проблем е точно това, че ние си мислим, че носим стигма, а май в повечето случаи само ние я виждаме.
(ако ви се чете за поведение на българи в чужбина от по-смешната им страна, можете да видите тук: http://xstoyanx.blogspot.com/2010/11/blog-post.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

154 Nikolai Martinov | 17.07.201118:13

Не съм сатанист естествено. Даже съм Православен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 13:07

153 GruYou | 17.07.201116:19

Пипирудке, да беше научила немския поне като хората, иначе звучиш повече като от "никъде", а не от там. На немски не се казва zum Not, ами zur Not, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

152 axyaxy | 17.07.201113:26

Nikolai Martinov | 17.07.2011 06:00

ама ти сатанист ли си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

151 axyaxy | 17.07.201113:25

Част 2 -->


а иначе всеки сатанист който харесва ако ще и МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН, за мен е лош и трябва да се премахни.. ВСЕКИ САТАНИСТ КОЙТО КАЗВА ЧЕ Е ДОБЪР ---- ЛЪЖИ ;) И КАТО СЕ ОБЪРНИш В ГРЪБ, ЗАБИВА НОЖА ;) аз те съветвам да спреш с тази музика докато не е станало късно ;) засега психиката ти издържа, но не се знае утре дали ще е така ;) затова спри докато е време.. отностно християнството.. за мен това е секта.. ИМА един БОГ който няма нищо общо с религиите.. и тоя БОГ не е белобрад старец.. а са елементи на сила и разум събрани в едно и тее покриват всичко.. представата за БОГ стоящ на стол на върха и ъгъла е смешна.. но има Сила, и тя разум и материя покриваща всичко.. дълга тема за обяснения.. но има и извънземни, има и божества, ангели, има и един БОГ който събира много елементи и е навсякъде.. дълго и широко за обяснение
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

150 axyaxy | 17.07.201113:23

и аз познавам метълисти които са изкривени психически хора с погрешни представи за света, но не биха наранили някой и дори искат добър живот, но някак си странен..имат странно разбиране за красота.. има някой вярващи, които се кефят само на китарите и силните гласове, и не харесват грозотии в метъл стиловете, а харесват красотата.. както има техно маниаци които не се друсат, така има и такива които се друсат..но тия метъли които са повече нормални, отколкото луди, всъщност, не слушат само метъл музика, а и други стилове.. истина е, че повечето метълисти не създават проблеми, но то е по друга причина.. повечето ги е страх от полиция, и страх от това някой да не им посегне.. затова не са извършили убийства.. но аз съм 100% сигурен, че поне 80% от метълистите които са сатанисти, са имали и имат тайно желание да убият Намига но това, че искаш да убиеш, но те е страх, и не го правиш, не прави човека добър ;) повечето метъли се друсат и пият и това ги окротява.. даже аз в предния си коментар го бях написал.. че за да НЕ стане метъл убиец му трябва дрога или алкохол, и да има кой да го контролира.. повечето метъли пият и друсат, и имат страх към околните защото нямат големи мускули и не са толкова смели.. това предотвратява убийства на невинни.. но реално поне 50% от тях им се иска да сритат или убият някой за кеф и от сатанистки подбуди.. Дио не е този метъл за който говоря, той даже май е рок.. също и Маноуар, те не са толкова крайни и луди, но те пък са доста използвани за армията.. говоря за оня по-твърдия метъл в който крещят като луди..и оня извратения метъл с гнусните си текстове..към него се отива като започнеш с този по-лекия.. и то е достатъчно 1 сериен убиец убил 100 души.. ето в Америка убийците по училища и магазини.. всичките са слушали метъл.. ПРОВЕРЕТЕ ГО Усмивка достатъчно ти е 1 да влези в молла и да застреля стотици невинни.. 1 лабилен е нужен и достатъчно смел и е готова белята ;) затова трябва да се РЕДАКТИРА СТИЛА на МЕТЪЛА.. нека имат обикнонвени прически.. обикновени дрехи.. в клиповете им да няма грозни лица, маски, декори, сюжети.. да не пеят за насилие..аз харесвам музика с китари, и някъде е много готино да има силен твърд глас, защото става за диско и купон .. но само клипове и текстове да са красиви.. за какво са тия грозилища в клиповете им?? и все пак стилове като хеви метъл, блек метъл, тяхното звучене поболява мозъка.. АБСОЛЮТНО ДОКАЗАНО ОТ ПСИХОЛОЗИ С ЕКСПЕРИМЕНТИ ;) Доколкото знам , метъл музика, пънк и емо стил.. са създадени от МАФИЯТА чрез работа на много психолози.. целта на тяхното създаване и СПОНСОРИРАНЕ , е да се създаде общество притъпено към болка, смърт, страдание.. СЪщОТО Е И С ФИЛМИТЕ НА УЖАСИТЕ.. те са СУПЕР СПОНСОРИРАНИ от МАФИЯТА с цел извращаване на психиката и притъпяване към убийства и смърт.. ЦЕЛТА Е ХОРАТА ДА СТАНАТ НЕПОКИСТИ И КОГАТО МАФИЯТА УБИВА И ИЗМЪЧВА ЗА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ, ХОРАТА ДА НЕ ЕБАВАТ И ДА НЕ СЕ БУНТУВАТ.. в момента дори много хора когато има убийства, си казват, че не ги интересува.. други казват да се убиват, че им харесва някой като умира.. всичко това е психическо изкривяване и затъпяване на чувства благодарение на МУЗИКА И ФИЛМИ.. я си помислете защо медии са запълнени с порнография и извращения?? защото това е изгодно за мафията ;) метъл музика е изцяло стил създаден от парите и психолозите на мафията ;) същото са пънк, емо, "МЕЗО ТВ", техно, джаз (музика на самоубийците), и още за които сега не се сещам.. ХОРАТА С ПАРИ ИМАТ СТИМУЛ ДА КОНТРОЛИРАТ МАСИТЕ.. А НАЙ-ЛЕСНИЯ НАЧИН ДА ИМ ПРОМИЕш МОЗЪЦИТЕ Е ЧРЕЗ КУЛТУРАТА.. ЗАТОВА ТЕ СЪЗДАВАТ КОФТИ КУЛТУРА ЗА ДА ПОЛУДЕЕш.. АЗ ГЛЕДАМ МНОГО МАЛКО ФИЛМИ И СЛУшАМ МНОГО МАЛКО МУЗИКА, ТОЧНО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА.. и трябва много внимателно да избираш какво слушаш и гледаш Усмивка в метъл има и текст за бунт.. но ако реално се задълбочите в текста, той не те кара нищо друго освен да се биеш.. няма и 1 идея как да си подобрим живота.. имат само призиви да се биеш.. ето от това се получава агресия да се биеш.. и по-лабилните преминават към по-твърдо като при дрога от марихуана на амфети, и после по-твърдо.. и накрая се гледаш в огледало с нарязани ръце, с черен грим, сатанистка тениска и си представяш как си сериен убиец, колиш и ядеш хора.. това е като играчка от която става плачка.. не трябва да гледаме толкова невинно на метъл, пънк, емо.. те са СЪЗДАДЕНИ И СПОНСОРИРАНИ ОТ МАФИЯТА ВСЕ ПАК ;) а мафията няма да направи нещо от добри намерения, винаги има нещо СКРИТО И ПОДЛО в деянията на мафията ;) затова ЗНАЙТЕ че тези стилове не са чисти ;) нека има китари, нека има силни гласове, но умеерени, и да има красиви клипове и текстове за любов, приятели, и забава, но без дрога и алкохол.. през 2000 до 2004 имаше голяма РАП вълна в БГ.. тази рап вълна създаде много крадци, подигравчии, насилници, изнасилвачи, защото в РАПА това се пееше.. сега в момента се задава МЕТЪЛ-САТАНИСТКА вълна.. тя пее за самоубийства, убийства, рязане на ръце, пиене на кръв, и подобни.. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ щОМ РАП ВЪЛНАТА УСИЛИ ПРЕСТЪПНОСТТА В БГ, ТОГАВА ТАЗИ МЕЕТЪЛ ВЪЛНА, щЕ ЗАСИЛИ ЛИ УБИЙСТВА И САМОУБИЙСТВА В БГ??? ДАААААААААААААААААААА ;) не казвам за китарите и силния глас че са лоши в умерени количеества.. а за текстове и визията им ;) ето нормалната РОК музиката например ми покрива критерия за слабоопасна.. има нужда от корекция.. но повечето РОК музиканти не са атеисти, а вярващи.. обаче има и много долни рокаджии.. много рокаджии са атеисти, но не и сатанисти.. при метъли е обратно.. повечето са сатанисти.. няма човек сатанист който да е добър ;) обаче всичките тия Ролинг Стоунс, Ози Озбърн, Металика, те са СПОНСОРИРАНИ ОТ МАФИЯТА ;) затова не им вярвайте ;) ТЕХНО И МЕТЪЛ СА МУЗИКИ СЪЗДАДЕНИ ЗА ДРОГА И АЛКОХОЛ.. ОТ ТОВА ПЕЧЕЛИ МАФИЯТА.. И ДОПЪЛНИТЕЛНО ИМАТ АРМИЯ ОТ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ КОИТО ДА ИЗПОЛЗВАТ СРЕщУ ИСТИНСКИ БУНТУВАщИТЕ СЕ ХОРА СРЕщУ МАФИЯТА И ТЕХНИТЕ ИЗВРАщЕНИЯ.. затова не харесвам тия музики.. а иначе всеки сатанист който харесва ако ще и МАЙКЪЛ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

149 Fraxinus | 17.07.201111:17

Извинявам се за offtopic коментара предварително , но се чувствам длъжен да отговоря на
axyaxy | 17.07.2011 04:32
axyaxy | 17.07.2011 04:54
Пич , тук вече се изхвърляш доста.... и много грешиш... По принцип има логика в тези твои мнения и твърдения , обаче всичко си е до човека , бре луд!?!?! ! Ето , аз например , слушам метъл (не само , но основно) от сигурно вече повече от 10 -на години . Обличал съм се в типичните "метълистки одежди" около 5-6 пъти в гимназията и 1-2 пъти по концерти .... Нито се друсам , нито пия редовно , бачкам си . Освен това, даже може и грам да не ти се вярва, ама аз съм дълбоко вярващ християнин , рядко пропускам да отида в неделя на църква,дори и да е за 10-на минути , както се казва да запалиш 1 свещ , да уважиш Създателя в Неговия храм / дом/ , нали ако не ти се слуша цялата служба и да се помолиш . В миналото , като дете ,съм чел Библията 2 пъти (в детски вариант и самата
сериозна книга - Светото Писание ) . Колкото до самата музика , да , случвало се е да слушам дори и блек метъл (така наричаните от теб"сатанисти" ) , но само заради самите песни , а заради самото звучене , мелодия , ритъм - колкото и да не ти се вярва ,че има такива . Да не мислиш , че ми пука за текстовете им и това какво послание изразяват ? Да не мислиш , че ще се повлияя от някакви си песни и клипове , за да тръгна да осквернявам гробове и да убивам хора и прочие глупости .... ? И през ум дори не ми е минавало. Просто си слушаш музичката и си клатиш главата китарист ! Е , примерно King Diamond и Dio имат страхотни парчета и изпълнения , ма ако имаш достатъчно акъл в главата , няма да тръгнеш само да им следиш текстовете , имиджа и сценичното поведение , да им гледаш клиповете , ами ще си слушаш музиката ! Освен това , но сигурно ти не си запознат , в метъла даже има подстил , който се нарича Christian metal и той спокойно може да се яви като контра за така наричаните от теб сатанистки подстилове ( не отричам , че има такива - има , разбира се , но ако си достатъчно зрял и интелигиентен човек и имаш вкус от музика , няма да обръщаш грам внимание на сатанистките елементи)-можеш да се поразровиш за такива групи , да чуеш някоя и друга песен и да прочетеш текстовете им и съм сигурен ,че ще ти допаднат , ако си християнин не само на хартия,както упорито изтъкваш. Има хора и хора. Всичко е въпрос на интерпретация , на отношение , на собствена култура. По същия начин стоят нещата и с комунизма например, като идея, но това вече е друга тема и не искам да задълбавам в нея. Просто , пич, по тая тема се изказваш доста неподготвен и правиш много неверни и крайни обобщения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

148 Nikolai Martinov | 17.07.201106:06

МЕЗО ТВ

Нарвемето ми спряха порно канала и ми пуснаха мезо тв на негово място Бесен Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

147 Nikolai Martinov | 17.07.201106:00

144 axyaxy | 17.07.2011 05:02

всякакви ненормални има. Сигурно има и такива, които се самоизяждат. Но 99,9999% от слушащите такава музика не вършат изброените неща. Даже не се обличат странно и не пият червен сок с надпис "кръв"

Относно сатанистите - 99,9999% както видят нещо да мръдне така ще подпалят чехлите. На селото ми съм виждал онова с рогата. И не само аз. 5 човека с 200 сме бегали. Не знам какво беше, но определено не беше овен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

146 axyaxy | 17.07.201105:17

Nikolai Martinov | 17.07.2011 04:52

може и комедийна музка като например стила на Цеко Сифоня, но не много че да не станиш доста тъп.. защото ТЪПАЦИТЕ също са убийци, дори пасивни.. ако няма тъпаци, а има умни те ще се бунтуват.. а тъпацитее не се бунтуват и така дават предимство на злите.. затова ТЪПАКА СЪЩО Е УБИЕЦ.. като 1 вид съучастник
   

оценка

+0 -0