Хаосът с транспорта в столицата се задълбочава | webcafe.bg
Webcafe

Хаосът с транспорта в столицата се задълбочава

Прошо Прошков*
26.02.2013, 15:03 (обновена 26.02.2013, 15:49)
Синя зона

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е събрал около 10 милиона лева за винетни стикери от живущите в синя и зелена зона граждани

За пореден път съдът поправя недомислените действия на Столична община. Този път поводът е решението на Административния съд в София, който отмени част от наредбата на Столичния общински съвет (СОС) за организация на движението - въвеждането на годишни винетки за паркиране на собствениците и наемателите на жилища в синя и зелена зона, както и възможността ЦГМ да вдига автомобилите с паяци и да поставя скоби.

Още при дискусиите в общинския съвет, от Движение България на гражданите се обявихме против новата наредба, защото е безсмислена, дискриминационна и утежнява живота на хората,  вместо да решава проблемите на софиянци.

Живущите в централните градски зони плащат най-високите имотни данъци и най-високата такса смет, която в София има характера на втори данък, тъй като по никакъв начин не е обвързана с услугата сметоизвозване. Допълнителното изискване тези граждани да заплащат и за да паркират около дома си не е обосновано нито политически, нито законово.

Предложението винетният стикер да струва точно колкото е себестойността на стикера, беше отхвърлено от ГЕРБ. Бяха увеличени двойно цената за паркиране в синя зона и беше разширена зелената такава.

Аргументът на управляващите, че целта не е да се събират пари, а да се облекчи трафика се опровергава от последствията:

Вярно е, че в градския център сега има повече свободни места за паркиране, но трафикът не е намалял, защото няма алтернатива - ако целта е по-малко автомобили, по-чист въздух и по-малко шум, едва ли се постига с по-малко паркирали. Буферните паркинги на метрото пустеят, защото гражданите замениха ползването на надземен с безспорно по-бързия и удобен подземен транспорт по трасетата на метрото. Тези, които излизат с автомобили все още не намират справедлива алтернатива в градския транспорт. Липсва адекватен довеждащ транспорт до станциите на метрото - емблематичен пример е автобус 114, който би следвало да довежда жителите на Дружба 2 до станция "Цариградско шосе", а се налага хората да се въртят в омагьосан кръг двайсетина минути, за да изминат 700 метра по права линия.

Стратегията на Столична община за развитието на обществения транспорт е само красив документ, който не би могъл да бъде реалност преди общината да успее да координира и контролира: изграждането и рехабилитацията на пътната мрежа - инвестиции на самата община, инвестиционните и плановите строежи на доставчиците на комунални услуги; развитието на велосипедната мрежа; подготовката и приемането на устройствени планове; проектирането на елементи на инфраструктурата; плановото инвестиционно отчуждаване.

В момента цари свещен хаос и се пилеят пари за многократно разкопаване на едни и същи улици, отлагат се с години важни обекти поради липса на готовност с проектите или неотчуждени терени. Решенията "на парче" не носят много повече от временен медиен ефект и няколко метра отрязана лента.

По приблизителни данни, Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е събрал около 10 милиона лева за винетни стикери от живущите в синя и зелена зона граждани. Вероятно Върховният административен съд ще потвърди решението на Градския, което ще означава, че парите трябва да бъдат върнати.

Това е повод да се коригира бюджета на Столична община, да се преразгледа идеологията на ЦГМ, общината да влезе в ролята на организираща по-добре живота в града, а не на неефективен цербер. Смятам, че нарочна извънредна сесия на съвета по проблемите в транспорта би била удачна идея.

Докога "паяците" няма да се ползват за истински проблеми? Докога ЦГМ ще се държи като търговско дружество, с единствена цел максимизиране на печалбата, която после неадекватните политики на управляващата група на ГЕРБ да наливат в черната дупка на неефективната система?

Нека ГЕРБ да не си измиват ръцете с който и да е служител в ЦГМ, където работят и добри специалисти. За лихвата на "Карат - С" освободиха заместник директора на ЦГМ, вместо да си отиде заместник кметът по транспорт.

Дали вече не е ли време за политическа отговорност?

*Авторът е общински съветник и член на Националния съвет на "Движение България за гражданите"

Oще: герб  движение  зелена зона  инфраструктура  паяци  прошко прошков  синя зона  сос  софия  стикери  съд  транспорт  улици  цгм  център за градска мобилност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

11 peta_wawa | 27.02.201323:27

Едва ли има столица или даже голям град, където можеш да паркираш безплатно на улицата в центъра, само защото живееш отгоре. В Торонто даунтаун няма начин да паркираш без пари, независимо къде живееш. Ако нямаш собствен гараж - нямаш кола, това е положението. Или плащаш $150 на месец за гараж под наем.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 27.02.201314:53

умрем да живеем пред цум и да плащам като за пред хоремага в зли дол muhihihihi


също и да карам 7-ца на 15 годин на газ..
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

9 tougherty | 27.02.201310:38

Аз самият живея в центъра, но не съм съгласен с автора. Вярно е че имотните данъци и такса смет са най-високи тук, но пък данък МПС е еднакъв в цяла София, независимо дали живееш срещу президентството или в Ботунец. Т.е. за ползването и паркирането на автомобил живущите в центъра плащат точно толкова колкото и всеки друг жител на София. Така че да ме прощават, обаче дискриминацията е обратна - дискриминирани са не живущите в центъра, а тези на които им се налага да плащат по 2лв./час, при положение че други го получават за 150 лв. годишно. Аз лично си купих винетка и считам, че така е правилно. Позитивите са, че двете трошки, които седяха "закотвени" пред кооперацията в продължение на няколко години вече ги няма, а място за паркиране си намирам винаги.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.01.2013, 22:22

8 Pavlin Petrov | 27.02.201300:42

ГЕРБ рекетираха гражданите през целия си мандат това е поредното доказателство.За да спрем това България на гражданите.Те работят за нас народа на България.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 16.01.2013, 11:24

7 Anna La | 26.02.201318:16

Това ли е сайта на партията на г-жа Кунева да знам да не влизам.
Горките граждани на центъра закъсали са го яко...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

6 stizi | 26.02.201317:22

Това е пълно безумие. Това, че живея в центъра на София, не означава, че мога да паркирам безплатно. Абсурдно е да си мислим, че имаме права и върху улицата. Поради каква причина аз съм толериран пред баща ми, който живее в краен квартал. Дайте тогава и той да паркира безплатно като ми идва на гости. Син съм му все пак. Не ви ли звучи справедливо. Може и прислужницата като идва в къщи и тя.
Безумно е да си мислим, че можем да живеем в центъра на столицата и да се правим на бедни. Луда работа. Живея там защото мога да си го позволя и съответно си нося всички негативи, печелейки позитивите от това ми решение.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 26.02.201316:27

Простьо, ходи си при Пръмова ! Ако те искахме за кмет, щяхме да те изберем! Партията ви е пълен провал! Сега те е яд, че не си направил пачки като Софиянски и само плюеш наляво-надясно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.01.2013, 18:41

4 krassimir | 26.02.201316:27

Излиза, че съдът, въпреки многото критики които отнася, може да ни спаси от недомислието и терора на управляващите. Невероятно, но факт! А хаосът в движението в центъра зависи най вече от организацията, а не от лакомията на общината.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 11.02.2013, 20:26

3 Dimitar Vajarov | 26.02.201316:20

ГЕРБ=Рекет и в СО и в страната като цяло.София се управлява от марионетка наречена Фандъкова.Тя няма думата за нищо и заедно с общинските съветници на ГЕРБ превърнаха града ни изглежда ,като след бомбардировка милиони дупки и хиляди кучета по улиците.....
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

2 Georgi Tashev | 26.02.201316:20

Деси, май не помниш каква беше София по времето на Софиянски май - кален лунен пейзаж, а самия той направи далавери за милиони и накрая съда го оправда.
Сега някой недоволен гражданин от центъра се оплаква. На запад повечето хора живеят извън центъра, защото и там е адски скъпо. Като иска да е в центъра - удобството си има цена. Освен това доста от кооперациите си имат вътрешни гаражи, които не са синя зона. Не че защитавам малоумния син на Тошо Тошев, чието предложение беше това, но наистина откакто се въведоха тези зони, намирам по-лесно места за паркиране в центъра.
А това, че се оправиха повечето големи булеварди, построи се метро, направиха се надлези, облекчаващи пътуването никой ли не го забелязва? Борисова градина вече е изцяло осветена, създават се велоалеи, направи се ремонт на попа и още стотици други неща. Кажи ми при коя друга партия е постигнато повече? Ще кажеш, че е могло да стане за по-малко пари? Ами да го бяха направили. Хаосът е в главата на тъпака, написал тази статия !!! Бесен
   

оценка

+2 -0