Поколението "Фукушима" | webcafe.bg
Webcafe

Поколението "Фукушима"

Webcafe,bg, The Daily Beast
29.09.2013, 15:34 (обновена 02.10.2013, 13:28)
Фукушима

Нови данни за увредени бебета след атомната авария

Скорошни непубликувани данни за дефектите при новородени деца в Япония показват малък ръст на уврежданията през 2011 - годината, когато имаше тройна атомна авария в префектура Фукушима. Честотата на малформациите сред новородените, от рода на отвор в сърцето (междукамерен дефект на сърцето) - е бил 2.43%, все още под нормалните стойности според радиационните експерти.

Университетът, извършил проучването, не е склонен да огласява регионални стойности. Няколко атомни експерти от Япония и чужбина обаче твърдят, че Япония е необходимо сериозно да следи здравните последици от атомните аварии, включително вродените дефекти при новородените - "не само с годишни данни, но и с месечни данни и по конкретни префектури".

Според правителството нивата са "високи", но "не са критични"

На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9.0 по Рихтер и цунами удариха североизточния бряг на Япония, което предизвика тройна авария в атомната централа "Фукушима Даичи". Според последвали анализи, аварията е предизвикала огромно изтичане на радиация в атмосферата и водоизточниците, като според някои източници конкретни типове радиоактивни материали са били с нива, надминаващи тези на Чернобил.

По-рано този месец японският атомен регулаторен орган обяви, че показанията за радиация край водните хранилища във "Фукушима Даичи" са достигнали рекордни в исторически план нива. До едно от хранилищата за вода нивата са достигнали 2200 милисиверта в час. Човек без защитни средства, стоящ близо до заразените области, би получил смъртоносна доза радиация до часове.

Точното количество радиация, изтекла в Япония след инцидента, и досега остава неизвестно

Японската агенция за атомна безопасност NISA, която вече беше закрита, първоначално е укрила важни данни за радиацията от обществеността, за да избегне предизвикване на паника. Независими изследвания показват, че количествата изтекла радиация обаче са били много над официалните данни на японското правителство.

Радиоактивни материали според някои източници продължават да изтичат и в подпочвените води от месеци, като собственикът на централата - TEPCO, прави опити да овладее изтичанията. След първоначалната атомна авария през март 2011 г., на Япония бяха нужни месеци, за да признае окончателно, че е имало тройна атомна авария.

Данните за 2012 не са достъпни, или са засекретени

Непубликуваните актуални данни, с които разполагат американски източници като Daily Beast, са обобщени от университета в Йокохама, който прави проучвания на вродените дефекти в Япония от повече от десетилетие.

Докладът за 2011 за вродените малформации отбелязва широкото разпространение на бебета с малформации (2.43 процента, най-високата стойност от 1999 - 1.48%). Стойностите за 2010 обаче са 2.31%, което показва само малко увеличение между 2010 и 2011. Докладът за 2011 разглежда ражданията от 1 януари до 31 декември 2011 в 170 болници в Япония.

От 1999-а университетът в Йокохама разпространява редовно статистическия си доклад през май, но тази година данните така и не бяха публикувани. След няколко запитвания все пак университетът предоставя данните за 2011, които все още не са достъпни за обществеността.

Учените отказват да предоставят данни за 47-те отделни префектури в Япония

Д-р Фумики Хирахара, отговарящ за обобщаването на данните, заяви пред медиите: "Няма никакъв смисъл да се правят опити за сравнение на данните между конкретните префектури. По мое мнение няма значимо увеличение на вродените дефекти от 2011 г. насам."

Британският радиационен експерт Йън Феърли е на точно противоположното мнение, като отбелязва: "Необходими са подробни месечни, не само годишни данни, и е желателно те да са разделени по префектури."

Хирахара отбелязва, че всяка година след 2006-а се регистрира по-голям брой вродени дефекти, което според него се дължи на факта, че японките в последно време раждат на по-голяма възраст. Университетът твърди, че все още събира данните за 2012 г. Хирахара отбелязва: "Винаги ще има случаи на вродени малформации, дори и във Фукушима."

Според него обаче е съмнително данните от 2012 да покажат сериозен ръст на вродените дефекти в Япония и конкретно във Фукушима. "Засега не знаем, трябва да завършим доклада за 2012. Трябва да обединим усилията си с хората във Фукушима и да сравним данните си," допълва той.

Точно отказът на властите да разкриват данни за конкретни райони поражда съмнения

Алексей Яблоков, автор на "Чернобил: последиците от катастрофата за хората и околната среда", изказа мнението си по данните чрез няколко имейли, отбелязвайки: "Японското правитлество не е надежден източник, когато става дума за разгласяване на информация за Фукушима, която се приема за японският еквивалент на Чернобил. Твърденията, че данните за конкретните префектури не биха били от полза, са абсурдни... Трябва да се проведе реално национално сравнително изследване."

На свой ред д-р Робърт Гейл, автор на книгата "Радиацията: какво представлява и какво трябва да знаете", е скептичен за каквато и да е връзка между Фукушима и данните от 2011 г.

"Ниво от около 2.5% е по-ниско от нормалното, което 5 до 10 процента. Също така регистрираните типове малформации в изследването не са тези, свързани с излагане на радиация. Изводът е, че няма убедителни доказателства за увеличен брой вродени дефекти."

В самата Фукушима има масови опасения за здравето на живеещите в района на аварията

През април 2011 г. японското правителство повиши лимитите за излагане на радиация в училищата близо до централата до 20 милисиверта. Висш атомен съветник на правителството по това време подаде оставка като знак на протест, заявявайки, че нивата са 20 пъти по-високи от приемливото, особено за деца, които се твърди, че са по-уязвими на радиация в сравнение с възрастните.

Местната власт в префектура Фукушима оповести в края на август резултатите от продължаващо изследване за въздействието на радиацията върху деца под 18 години, живели във Фукушима по време на аварията. От близо 360 000 деца, има 44 случая на потенциален рак на щитовидната жлеза.

Радиоактивните вещества, попаднали в околната среда при аварията и впоследствие, се натрупват в щитовидната жлеза на децата, което повишава риска от възникване на рак. В Чернобил след атомната авария от 1986-а, ракът на щитовидната жлеза е започнал да се проявява 4-5 години след инцидента.

Японското правителство вече има солидна биография на цензуриране на негативната информация за вредите, причинявани от корпоративни злоупотреби

Известни са много случаи, в които такива злоупотреби са прикривани от властите - примерно случаи на отравяне с живак през 50-те и 60-те години, замърсена с ХИВ кръв през 80-те години, и проблема със замърсяването с диоксини през 90-те години. В Япония често се избягват подробни епидемиологични изследвания, които може да покажат по-голяма гама от увреждания.

В случая с отравяне с живак в Минамата, централното правителство дори си е сътрудничило с корпорацията, причинили замърсяването, за да се сведат до минимум доказателствата, демонстриращи причината и гамата от заболявания, от съображения за отрицателния икономически ефект, който биха имали подобни разкрития.

Вероятно не е случайно и че правителствените агенции в Япония имат дълга история на грижа за благото на корпорации като TEPCO, вместо грижа за гражданите - защото там е честа практика бюрократите да се оттеглят на висши постове в индустриите, които някога са регулирали.

Oще: авария  аец  аец фукушима  дефекти  малформации  новородени  радиация  фукушима  чернобил  япония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.