Не дължим уважение на Църквата | webcafe.bg
Webcafe

Събирач на ценности

Ева Истаткова
30.09.2010, 11:17 (обновена 02.10.2010, 15:51)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Тя никога не си е следвала призванието

Голям дебат се случва по телевизиите напследък - дали децата задължително да  изучават религия в училище. Църквата крещи - ние трябва да върнем ценностите на децата ни. Тоест, Църквата се  самообявява за  Събирач на ценности.

И си казвам - звучи добре, че някой все пак иска да говори за важните неща във време, в което под плазмата на телевизорите ни се продават съдби и прахосмукачки срещу SMS или обаждане по телефона.

Само че после се сещам как последния път, когато влязох в църквата - "Свети Дух" се казваше - служителите вътре си говореха на висок глас.

Една нетърпелива женица побърза да изгаси свещите още преди да си довършил наум пожеланието. Виждаш как твоите пламъчета или тези на човека до теб изгасват в тенекиената кофа под свещника. "Нищо" си казваш. Опитваш да се съсредоточиш, да отблъснеш фученето на хора и коли отвън и безумното бързане на света за някъде. "Спрете! Искам да сляза!" - си мислиш. Не можеш да се концентрираш, защото служителите на църквата са свикнали с храма. И си приказват. На висок глас.

Освен това като си мисля за Събирача на ценности - Църквата, се сещам за друго. Пред блока ми преди месеци се беше появила голяма метална кутия с надпис - "ЗА ДРЕХИ". Добра инициатива. Не знам чия. Не и на Църквата.

Удобно беше - на път за работа хвърляш панталоните, които така и никога не са ти трябвали, а винаги са били нужни на някой друг. Събираха се дрехи в  тази кутия горе-долу 5 месеца. После някой разби кутията. После кутията изчезна. Напълно безследно.

Сега нито има кутия, нито има Църква, която да събира дрехи за бедните. Църква, която да храни хората. Да им обяснява, че понякога живеенето е трудна работа, ама има надежда. Да им напомня, че има любов. Нали апостол Павел е казал - "Щом любов нямам, нищо не съм".

Обаче кой ти го слуша апостол Павел. Има много синоди и много скандални концерти за отменяне. Има много имоти за разделяне. Няма време за бедни и болни. Всъщност, май Църквата е събирач на нещо друго. Ценностите не са толкова интересни.

Така че защо изобщо се обсъжда този кух въпрос - да има ли вероучение в училище. Религия и сега се учи. При по-големите ученици. Като част от курса по философия. Като продължение на Етиката. Учи се за юдаизъм, христянство, ислям, будизъм, индуизъм и други. Учи се за свещените книги.

Аз лично още си пазя учебника по етика. И не ми е липсвала Църквата в училище. Не защото я смятам за излишна институция. А защото не си е вършила работата. Което по логиката на Калвин означава, че не си е следвала призванието. А това отнема авторитета й.

Все пак, на никого не дължим уважение и власт по навик. Дори на църквата. Най-вече на Църквата.

Поне засега.

Oще: вероучение  етика  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

16 Konstantin | 05.10.201012:44

Ева, и заблудените във форума: Църквата иска да се въведе, не вероучение, а предмета религия!
Защо заблуждавайки себе си, заблуждавате и хората? Църквата е затова, всяко вероизповедание да има своето вероучение в училищата!
Избършете пяната от устата, полейте се със студена вода, за да охладите желанието да сте известни на гърба на Църквата, а след това се извинете, че я хулите безогледно!

Ева, ти влизаш в черква два пъти годишно и не можеш да говориш за Църквата, която не познаваш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

15 Българолюб | 01.10.201023:29

Ало атеистите не плащате данаци само ви че да се налагате над останалите!Аз също си плащам данъци върху целия си брутен доход и не укривам нищо!И за това искам децата ми да учат православие в училище!Имам право да го искам ви защо се опитвате да наложите вашите виждания над тези на християните които също плащат данъци?!?! Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 20:47

14 LiNa | 01.10.201023:02

Поздравявам те Ева и за позицията, и за начина по който си я изложила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

13 zvezdha | 01.10.201021:48

12 garo | 01.10.2010 21:11

еми например защото и вярващите са хора и си имат своите негативни страни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

12 garo | 01.10.201021:11

а защо така наречените вярващи преди да кажат амин използват толкова грозни думи като "боклуци" и т.н. Звучи ужасно. Вие сте просто едни набожни дяволи. Кой ме прати да живея с вас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

11 zvezdha | 01.10.201019:41

Това за по ранното изгасване на свещите явно е масова практика

==
Това не е вярно категорично Удивителна Може да има случаи и места, където е практика наистина, но до този момент не си се е случвало.

Всеки отговаря за себе си. Пред Бог няма такова нещо, като групова отговорност и наказание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

10 zvezdha | 01.10.201019:36

Дай, Господи, вразумление на тази нещастна душа! Изобличи безумието й пред всички, така както тя повече от всичко друго желае известност! Дай й съкрушение и покаяние, за да се спаси!
Амин!==
И дай и милост и я спаси след това от Твоите методи.


Амин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

9 Konstantin | 01.10.201018:05

Поредната помия, която във форума сама се хвали! Ограничено същество си мила, но и продажно! Ако ти смяташ, че не дължиш уважение на Църквата, не говори от името на всички, защото само ти си в отпадно състояние по тази тема.
Църквата не "крещи". Крещенето е монопол на недоимъци като тебе.
А, сега ще ти се наложи да повярваш в Бога! Ето как:

Дай, Господи, вразумление на тази нещастна душа! Изобличи безумието й пред всички, така както тя повече от всичко друго желае известност! Дай й съкрушение и покаяние, за да се спаси!
Амин!

Е, следи си биографията, мила! Не че без молитвено обръщение към Бога това няма да стане, просто сега ще е пред очите на всички...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 14:14

8 muruk | 01.10.201014:28

Много, много адекватна статия !

България е светска държава. В училищата има деца на мюсюлмани, евреи, католици, протестанти... или пък просто деца на родители атеисти. Ако се въведе това прословуто вероучение в училище, какво правим с малцинствено - религиозните групи? Ще им викаме ли ходжи и равини за индивидуални частни уроци? На атеистчетата можем да им вкараме пък нравоучители от Северна Корея ...
Или пък ще принудим всички да се съобразяват с догмите на източното православие? Да не сме Гърция?

Всяка една от големите гореописани религии в България може да бъде източник на морал и чистота на характера, тялото и душата. Едно дете трябва да приеме своята вяра не по вертикална линия. Вярата е въпрос на личен избор, който човек прави редом с останалите си житейски избори - житейско призвание, професия, съпруга или съпруг ...

НЕ НА ПОРЕДНИЯ КАНАЛ, КОЙТО ЩЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ НА ЦЪРКОВНИТЕ " ДЕЙЦИ " ДА СМУЧАТ ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА.

ЦЪРКВАТА НЯМА МЯСТО В УЧИЛИЩЕ !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

7 Stupido | 01.10.201014:18

Georgi Genkov, ако ти трябва църквата защо не си там? Ти свещеник ли си?

Всъшност защо всички вЕрващи сте толкова нахални и се опитвате да натрапвате вашите се вЕрвания на всички?
те това не мога да разбера от всичките тези ненужни и често откровено глупави и заблудени коментари по статиите на тази тема?!

ако искате децата ви да се учат на вероучение, религия или там каквото си решите, кой ви спира да ги давате на неделни училища? защо църквата не направи подбни училища що толкова държи да проповядва на децата? Къде са приютите направени от църквата?
Колко от вярващите ще проявят християнскоото милосърдие и ще се погрижат за деца сираци?
в кратце - защо църквата не си върши работата че да очаква тежест и авторитет?!
   

оценка

+0 -0