Вреден данък за вредни храни | webcafe.bg
Webcafe

Вреден данък за вредни храни

Иван КуцаровИван Куцаров
21.10.2015, 20:17 (обновена 24.10.2015, 08:49)
вредни храни

Снимка: © Getty Images

Последното решение на Министерство на здравеопазването е, че 4 групи вредни храни ще бъдат обложени с данък - продуктите с добавена захар, тези с много мазнини, съдържащите много сол и кофеиновите. По този начин газираните напитки със захар ще поскъпнат с над 30%, а имитиращите млечни продукти с близо 80%.

Още в средата на миналия век в САЩ се заговаря за "Fat tax" - данък, който да намали употребата на вредни храни. Към днешна дата такава ставка съществува в малък брой държави и резултатите се смятат за спорни. Критиката тук е насочена основно към идеята да регулираш консуматорските навици чрез поскъпване на вредните храни, а не чрез стимулиране на полезните.

Решението на Министерството на здравеопазването за въвеждане на данък „вредни храни" е нож с две остриета.

От една страна - това е стъпка в правилната посока, която цели да намали прекомерната употреба на сол, захари, мазнини, газирани напитки и Е-та, които ни заливат ежедневно и голяма част от потребителите не различават. От друга страна - това ще увеличи сивия сектор и ще насърчи употребата на заместващи продукти в производството, които могат да бъдат и по-вредни.

Ясно е, че нещо трябва да се промени, защото излишните килограми на населението в България са налице, макар не с такива застрашителни темпове, както във Великобритания, Турция, Гърция, Испания или САЩ, например. Според прогнози на Световната здравна организация към 2030-та година почти всички възрастни в Ирландия ще бъдат с наднормено тегло, а всеки четвърти мъж и всяка пета жена в Германия ще бъде с „екстремно ниво на затлъстяване".

За България към 2030-та се предвиждат 15 на сто от мъжете и 12 на сто от жените да бъдат с наднормено тегло. Засега основната аргументация на данък „вредни храни" обаче минава по линия на децата. И има защо.

Проблемите със здравословното хранене и спорта са вече пословични в немалка част от развитите страни, а в България над 1/3 от първокласниците влизат в училище с надномерно тегло и 27 на сто тях са с установени здравословни проблеми. По данни на Евростат над 30 на сто от децата във възрастовия диапазон 6 - 19 години са с надномерно тегло, от които със затлъстяване са близо 13%.

Това са изключително тревожни цифри, които лесно можем да си обясним.

Все по-масовото навлизане на полуфабрикати, готвенето със заместители, нехайството и незнанието на родителите за вредата от наситени захари, преработени мазнини и изкуствени подсладители са част от проблема.

Липсата на каквато и да е култура за здравословно хранене у родителите се предава върху децата, които с удоволствие се редят на опашки за храни с неясен произход.

Докато в развитите страни веригите за бързо хранене са основно за потребителите от най-ниското стъпало на социалната стълба и са изключително евтини за местния стандарт, то в България да ядеш меню от бургер, картофки и безалкохолна напитка е почти равностойно на това да си купиш качествени продукти от магазина.

Навлизането на дискаунт веригите наложи и идеята за полуфабрикатите, които приготвяме бързо и лесно.

Този модел се прехвърля и в училищните лавки, където се продават всякакви закуски и сладкиши със заместващи продукти. През последните години производителите замениха изписването на кратките названия на вредните вещества с пълните им наименования.

Липсата на контрол над производителите и търговците, множеството лобистки закони, корумпираните и/или нехаещи проверяващи органи само увеличават измеренията на проблема.

Превенция срещу затлъстяването

Нуждата от превенция срещу затлъстяването не подлежи на съмнение. Хората с наднормено тегло са предразположени към здравословни проблеми, а продуктивността им е много по-ниска в сравнение със здрав работник.

В САЩ се води много ясна статистика на този проблем - разходите за медицинските грижи са се повишили през последните години от 147 милиарда долара до 210 милиарда долара, като допълнително свързаните със здравословни проблеми отсъствия от работа струват близо 5 милиарда долара.

Намалената продуктивност води до загуба на още 510 долара за година от работник, страдащ от затлъстяване.

Изследване от 2008 г. потвърждава, че при инвестиция от 10 долара на човек за общностни програми за повишаване на физическата активност, подобряване на храненето и предотвратяването на тютюнопушенето, това би довело до намаляване на разходите за здравеопазване след 5 години с 16 милиарда долара годишно.

За всеки инвестиран долар в превенция се спестяват близо 6 долара. Освен тази колосална сума за здравеопазване, по други свързани пера ще бъдат спестявани още близо 7 милиарда долара годишно в САЩ. Като цяло такива програми дават по-добра информираност и разбиране у населението за вредите от затлъстяването.

Данък "вредни храни"

Общите действия на Министерството на здравеопазването и на Министерството на младежта и спорта са възможност за именно такава превенция в България, която да предотврати "американския случай". Но, въпреки добрите намерения, мненията за резултатите са спорни.

Последното решение на Министерство на здравеопазването е, че 4 групи вредни храни ще бъдат обложени с данък - продуктите с добавена захар, тези с много мазнини, съдържащите много сол и кофеиновите. По този начин газираните напитки със захар ще поскъпнат с над 30%, а имитиращите млечни продукти с близо 80%.

Интересното е, че пържените картофи поскъпват - по оценка на Петър Москов, с лев за порция при използвано палмово масло, но това отпада ако за преработката е използвано олио.

И все пак...

Тези намерения тези мерки няма до доведат до по-добра култура сред потребителите при избор на храна и напитки. Всъщност събраните данъци ще бъдат повече, но това ще доведе и до контрабанда на тези "акцизни" стоки.

Въпреки че в България ще бъде увеличена цената на тези храни, то в съседните страни няма да бъде, което ще насърчи пазаруването "зад граница", още повече с традиционния внос на хранителни продукти. Тук трябва да споменем, че наскоро Румъния смъкна ДДС за храните от 24% на 9%, именно в опит да направи цените им по-достъпни.

Нещо повече, ако погледнем консумацията на цигари - тя не е намаляла с вдигането на цените, напротив. Повишаването на крайната цена на един продукт няма да откаже потребителя, ако той не иска да се лишава от него. Така производителите ще бъдат в удобно положение да заменят забранени съставки и да добавят нови, които може да бъдат по-вредни.

В крайна сметка всичко е в ущърб на потребителя, който ще бъде принуден да търси алтернативи, включително и от сивия сектор.

Основният нерешен проблем остава липсата на стимул за коректните производители и класните стоки. Вместо така нужната реформа за намаляване на таксите, субсидии и промотиране от страна на държавата на качествените продуктите, правителството избира пътя на рестрикциите и в същото време намалява покупателната способност.

По този начин държавата се връща към практиката да е срещу своите граждани - вместо да насърчи алтернативата и пазарното предлагане на "истински храни", подпомагайки качеството, тя предпочита да ограничи гражданите си.

Oще: бизнес  бисквити  вредни храни  данък вредни храни  данъци  затлъстяване на българите  качествена храна  кренвирши  маргарин  наднормено тегло  петър москов  поскъпване на захарните изделия  поскъпване на шоколада  превенция на затлъстяването  храна  чипс  чиста храна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

12 Божидар Гюлмезов | 23.10.201523:33

Аз пък пак ще си изпрося минусите, потвърждавайки твърдата си подкрепа за данъка! Особено 78% за имитиращите млечни продукти е повече от перфекто!

Едно от нещата които най-много ме дразнят и притесняват по заведения е фалшивото сирене, и много се надявам този закон да доведе до повишаване качеството на сирене, мляко и кашкавал.

Отделно за пореден път да повторя - изхранването с качествена храна излиза ПО-ЕВТИНО на месец отколкото храненето с боклуци. Аз съм типичен пример за това.

Така че всички "бедняци" дето сега негодуват срещу закона, как щял да ги закопае и принуди да купуват още по-големи боклуци - не се борете, ами почнете да ядете качествено. С по-малко храна ще се чувствате много по-сити, и ще давате по-малко пари за храна.

Този закон ще помогне изключително много точно на бедните хора, които са излъгани че яденето на боклуци е по-евтино от качествената храна. Естествено не ви карам да ядете трюфели, но всичката оригинална храна, а не "имитиращи продукти" е много по-изгодна за изхранване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 23.10.201522:17

Мануела, един плюс от мен за смислените аргументи, с които забиваш д-р Москов. Ама защо толкова грубо с ордите пушачи? Вярвай ми, последното нещо, което искам е да ти кадя в лицето. И при старото положение, с една преграда и един изсмукващ вентилатор, хубавото ти лице би било надежно защитено оттатък преградата. И аз знам заведения, в които ми слагат и пепелник на масата. (в други кракът ми не стъпва) Ама не ги издавам, че чакалите дебнат. Чест ти прави, че и ти не ги издаваш. Още един плюс за което.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 23.10.201522:03

Паяче, убиват и се самоубиват диваците, които карат като пощръклели говеда. Пътищата само помагат за което, безспорно помагат яко. Вчера ми се наложи да пътувам в провинцията и си купих минетка. Е, половината път по т. нар. магистрала Хемус карах по платно, превърнато в двупосочно. Кой ще ми върне 5 от 10-те лв, които платих? Погубените нервни клетки не ги броя, те са безценни.
Законът на Москов няма да ме засегне, тъй като не ям хамбургери и други подобни боклуци, а енергийни напитки, пари да ми дават не близвам. Което не му пречи да е глупав и да доведе до обратен ефект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

9 Rowan | 22.10.201519:47

Ако някой наистина иска да промени нещо, то той трябва да започне от забраната на рекламите, както направиха с цигарите. Докато от телевизора се набива в главата на подрастващите, колко е куул да се пият газирани боклуци, докато децата се умиляват пред тапира „И с маслоо“, никаква цена няма да ги спре.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

8 VK | 22.10.201518:31

"...идеята на Москов е добра, но това не е начинът за изпълнението й..."


Идеята на Москов нито е добра нито е негова, а :

"Моделът е взет от Унгария и по думите на Москов е доказано работещ."

Да, ама не!
Ето какви са констатациите за "работещия модел" :
------------
- Няма убедителни изследвания, което да доказват ползи за общественото
здраве вследствие на въведените данъци;
- Липсата на корелация между Индекса на телесната маса и потребление
то на солени закуски и/или сладкиши може да се дължи на факта, че не само
облаганите с данък продукти могат да съдържат субстанции, които
министерството на здравеопазването смята за нездравословни;
- Облагането на тези храни може да се смята за вид дискриминация;
- Продажбите на тези продукти намаляват, а с това намаляват и чистите
данъчни приходи по линия на това облагане;
- Това постоянно и съществено намаляване на продажбите има трайни негативни последици за унгарските производители;
- Процесът на данъчно проследяване и отчитането на общите ефекти е
затруднено от факта, че различните производители са производители и на
други стоки;
- Бюджетните приходи са застрашени от ръста на сивата икономика и от факта,
че новият данък се надгражда над ДДС и мотивира някои пазарни играчи да
не се съобразяват със закона както за ДДС, така и за „данък храни“ (или и с
единия, и с другия закон)
---------------
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

7 Шамито | 22.10.201515:28

Курвенски маниер.Вместо да разясняваш вредите и да дадеш право на избор ти въвеждаш данък в името на доброто и фактически не даваш право на избор.Малииииииии–колко са загрижени.При система в която печалбата е висша ценност те се грижат за нашето здраве.Хай дю дю.Грижейки се– финно те ограбват.Демократична ценност.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.01.2011, 11:20

6 Cutter | 22.10.201514:22

Съгласен съм с автора - идеята на Москов е добра, но това не е начинът за изпълнението й.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 22.10.201513:53

Господин Москов, какво точно си въобразявате? Че ако много ми се яде чипс - ще ми се досвидят две левчера ли? Или че баба Пена, чийто единствен шанс да яде нещо поне малко близо до месо са кренвиршите, резко ще прояде кейл, киноа и норвежка сьомга?
А какво ще направите, господин министър, с ордите пушачи, които ежедневно ми кадят в лицето къде ли не и все по-трудно спазват забраната да се пуши по заведенията? А какво ви е мнението за това, че най-близкото нещо до спорт, което много млади практикуват, е сексът в училищните тоалетни? Въобще, много въпроси взеха да напират в мен...
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

4 Xaoc | 22.10.201513:23

Паяк, културата на шофьорите у нас няма как да се промени с правила и закони. Хората, които най-често нарушават правилника и са предпоставка за пътни инциденти са такива, са такива които се смятат за безнаказани. Колкото и да се променя закона, има един процент от хора (политици, държавни служители, бизнесмени или просто богати хора), за които закона очевидно не важи. Те дават лош пример на всички останали и така това става масово.
Със храните също нищо няма да се промени, при това имаме ясен нагледен пример - вдигнатия акциз на цигарите. За алкохола също бяха предприети строги мерки, но все още всеки, който вари и продава ракия не плаща данък и акциз.
Проблемът у нас не е в законите и правилата, а в спазването им, всичко останало е популизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 22.10.201511:54

Цигарите и вредните храни убиват постепенно. Вдигат се данъците за тях с цел избягването им и превенция.
Лошите опасни пътища убиват мигновено. Там каква да е посоката на паричния поток ? Вместо винетки и тол такси, преди да тръгнеш на път - обратното - книжка с печати, по подобие на 100те национални обекта, удостоверяваш, че си пропътувал еди кой си маршрут и ти зареждат банковата сметка. Айде, няма да искаме да е предварително, щото прилича на индулгенция. Глупости, ама е така. Значи за цигарите и храните- оскъпяване, за да не се ползват, а пътищата как да спрем да ползваме?
   

оценка

+0 -0