Кметът срещу Хелоуин | webcafe.bg
Webcafe

Кметът срещу Хелоуин

Webcafe
31.10.2017, 15:11 (обновена 02.11.2017, 17:15)
Ивайло Симеонов

Снимка: © Община Елин Пелин

Кметът на Елин Пелин успява да събуди широки дебати с действията си

Когато се говори за местната власт в България, цветистите персонажи са в изобилие. И все пак кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов успява да се отличи по един особен начин.

Той гради образ на националист, пазител на традициите и на "българското". Името му се прочу с неиздаването на документи на семейство сирийски бежанци, а сега влезе в новинарските заглавия със забраната за Хелоуин.

Не са малцина тези, които аплодират решението му за втора поредна година да наложи вето върху маскарадите и каквото и да е отбелязване на Хелоуин във всички училища, детски градини, общински институции и т.н.

За тях той се явява като защитник срещу културната инвазия на Запада, а с действията си насърчава младите да почитат българските празници и българската история.

За други обаче Ивайло Симеонов е символ на криворазбрания национализъм, отричащ и мразещ всичко чуждо. Те смятат подобно отношение за по-скоро деструктивно и учи децата и младите на омраза, а не на нещо градивно.

За втора година кметът забранява във всички общински помещения, учреждения, училища, детски градини, читалища да бъде отбелязван този ден.

"В Елин Пелин училищата започват всяка сутрин с химна на България, с физзарядка и хоро, чак след това започва часовете", разказва кметът.

В обществото дебатът национализъм срещу космополитност, традиции срещу модерно вече съществува и споровете върху действията на Ивайло Симеонов са само израз на това. Все пак той успява да "открадне шоуто", печелейки си както привърженици, така и противници.

В конкретния случай той мотивира решението си с факта, че чуждият празник успява да измести в съзнанието на децата българския Ден на народните будители.

"Миналата година децата в града дори не бяха в течение защо почиват на 1 ноември, повечето си мислеха, че е заради Хелоуин. В тези празници няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план", коментира Симеонов пред actualno.com.

Затова и се акцентира изключително много върху отбелязването на Деня на народните будители - на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества, шествие, което ще минава през цялата община, с оркестър, мажоретки (не е ясно каква е тяхната връзка с будителите, но все пак), а всеки от участниците ще си носи своята любима книга. Допълнително с това всички творчески състави от общината са били поканени да се изявят в културната програма.

Какъв ще е ефектът от всичко това, не може да се каже поне за момента. Действията на Симеонов изпълняват едни от най-добрите практики на идеологическата пропаганда. Самият той се гордее с патриотичното отношение към образованието в общината.

Кой обаче е кметът на Елин Пелин - доц. д-р инж. Ивайло Симеонов?

Роден в Елин Пелин през 1976 година. Завършил е Техническия университет - София и УНСС. Има академична кариера като доцент в Техническия университет - София, преподавател по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество, дългогодишен съветник на ректора, академичен наставник на клуб "Информационни и комуникационни технологии".

Автор е на над 35 научни публикации в сферата на образованието и информационните технологии, член на Съвета на директорите на Северноамериканско-българската търговска камара, Българо-казахстанската търговска камара и "Гражданска инициатива България". Семеен, с две деца.

На местните избори през 2015 година Ивайло Симеонов е издигнат от местната коалиция ВМРО - "Нова България", на която той е председател. С близо 60% (5509 гласа) печели вота.

Името му се появява в медиите покрай скандала със семейството Джабер - бежанци от Сирия, на които кметът Симеонов отказва да даде адресна регистрация и документи въпреки хуманитарния им статут.

Той категорично показа, че не иска в общината да се заселват чужденци, дори и те имат хуманитарен статут, независимо че това влиза в противоречие със закона. Тогава градоначалникът заяви, че изпълнява волята на хората.

Случаят доведе до натягане на напрежението в самия град, въпреки че жителите, водени от кмета, твърдяха, че нямат нищо против самото семейство, но бежанци като цяло не искат в града си. Тогава основното притеснение на гражданите беше, че ако бъдат издадени документи на семейството и то бъде допуснато в града, Елин Пелин ще стане дестинация за други имигранти от Афганистан.

Това мнение бе подсилено и от изказванията на Симеонов:

"Виждам, че това са хора, които са измъчени. Но зад този параван стои нещо друго – бяха направени опити да се настанят афганистанци, и то без документи. Отказът ни е правно обоснован. Почти три месеца те не търсят да спазят сроковете за регистрация, а от осем месеца живеят в Елин Пелин", обясни Симеонов, според когото именно затова семейство Джабер няма право да живее в града.

Въпреки това така и не се намериха доказателства, че подобно нещо дори е обмисляно като вариант.

Ситуацията събуди множество коментари в социалните мрежи, както и протест в защита на сирийското семейство. Протест обаче се проведе и в защита на решението на кмета.

"Изкарахте ни фашисти и хора, които нямат хуманизъм. В Елин Пелин има много хуманизъм, ние сме много хуманни, има много толерантност към чужденците", коментира тогава пред bTV кметът Ивайло Симеонов, но все пак остана категоричен, че няма да пусне бежанци в населеното място.

В крайна сметка след 4 месеца чакане семейството Джабер все пак получи документите си от общината в Елин Пелин, а сега вече живеят в родопското село Устина, където бащата и синът работят.

"Може би имахме лош късмет. Не мога да си обясня защо трябваше да чакаме толкова за документи. В Елин Пелин се чувствах несигурна. Бях затворена вкъщи. Спомням си как срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са много дружелюбни. Не сме видели даже нито един, който да ни гледа с лошо око", разказва след всичките премеждия Фатима Джабер.

А след това идва и случаят със забранения Хелоуин.

Всичко това може да ни говори, че Ивайло Симеонов определено е носител на идеята за консервативния, традиционалистки национализъм.

Проблемът тук е дали с всичко това не се "пресолява манджата". И не са ли всички тези неща прекалени. От играта със страховете на хората, че Елин Пелин може да се превърне в място за заселване на бежанци - нещо, за което нямаше никакви доказателства, до заклеймяването на Хелоуин като чуждо и деструктивно влияние.

Въпросът е да не се стигне до положение, в което обществото ни е започнало да прилича твърде много на това в съседна Македония под управлението на Никола Груевски - национализъм до дупка, големи паметници и неприязън към всичко чуждо.

Каквото и да се случи обаче с отминаването на маскарада и на Деня на будителите вероятно Елин Пелин отново ще изчезне от новинарския поток, поне докато не се заговори за следващата инициатива на кмета Симеонов.

Oще: действия  елин пелин  забрана за хелоуин  ивайло симеонов  община  семейство бежанци  сирийски бежанци  хелоуин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

51 паяка | 04.11.201716:01

Каквото и да имаш в сърцето и в главата си, някои неща формално се случват на определена дата, да. И Рождените дни също са на определена дата, колкото и да си благодарен на родителите си и на съдбата си и да ти се иска ежедневно да си център на внимание, обект на комплименти, адресат на благопожелания и получател на подаръци.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

50 МарКом | 04.11.201715:55

Kenny McCormick: май ти си тоя дето носи вода от кладенците с обясненията какво може, какъв да бъдел класа и кога си ходил на гробищата.
Жаждата за някакво тайнство и окултност както и да си част от масата е присъща на простичко мислещите. Давай заедно със стадото - то не може толкова овце все да са в грешка... А после се оказало че били ги водели в кланицата.

И ти май така - дай със стадото. Защо да имаме собствено мнение? Толкова е лесно да не мислиш... ама така разрушаваме напълно някои общи български ...

Извинявайте - няма да продължавам. Обяснението е дълго и определено е над нивото на хора които се носят по течението.
Давай Кени, и Хелоуин празнувай и 9-ти Септемвти и 4-ти Юли, а ако се сменят идолите - празнувай и новите празници за безгръбначни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

49 Kenny McCormick | 04.11.201715:53

Е, ху'у де, Дедо, уж говорим сериозно. Какъв гей-парад, какви соросоиди, какви пет лева? И в любимата ти Рассия се маскират, и те ли са соросоиди? Извинявай, но звучиш като "Оффф, да, тоя има аргументи, сега ще изтропкам две обиди и отлитам"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

48 dedo adji | 04.11.201715:12

П.П. За даскалиците - даскалица, която не може да си направи часа интересен и без хелоуин, няма да може и с него. Моята жена е била даскалица 35г. без да прибягва до такива помагала. И досега я търсят бивши ученици, някои с внуци.
Още от 80-те, всяка кифла, която не я приемаха никъде другаде записваше педагогически институт. И резултатът е налице.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

47 dedo adji | 04.11.201715:03

Кенче, ти не си представителна извадка от българския народ, да казваш "такова ни е". Какво му е каквото, всеки решава сам, а какво е твоето може да бъде интересно само за колегите ти по НПО. Соросоидите сте като партията, която ни изкарваше всички на манифестации. Ама нямате още власт, колкото нея, и затова не ни интересувате.
Айде, върви да ръкопляскаш на гей парада, да не се изложиш пред чужденците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

46 Kenny McCormick | 04.11.201714:31

Някакво много странно лицемерие е сковало народа...
На кого му пречели хората към гробищата? Ами, на никого. Ама тия хора са там, защото днес е Задушница, защото са 40 дена, 3 години или нещо там. Аз не ходя на гробищата по дни и графици. Като го почувствам - отивам.
Само че ние сме шампиони на датите. Задушница е, отивам на гробищата, голем христиенин съм. Великден е, минах под масата, боядисах яйца, за рая съм. Ей такова ни е християнството, ей такива са ни Задушниците, и вярата и всичко. По дати. В другото време сме на свободна програма.
Днес НЕ Е Хелоуин. Да, има години, в които съвпадат, но 2017 не е от тях.
И ако някой от вас ми каже какво точно прави на Гергьовден, освен да заколи агне, да нареже зелена салата и да се наплюска до козирката, ще го призная. Ама без да носите от 9393939393939393 кладенеца вода.
Можело, но не в училищата. Ами... да речем, че аз съм една даскалица на деца от 4-ти клас. И се чудя как да направя някой час по-интересен. 4-ти клас са малки за лазарки (лазарките са моми за женене). Малки са да заколя агне пред очите им. Не мога да ги замъкна да прескачат огньове. Както каза Дедо, момичета не могат да бъдат кукери, а да речем, класът е 50% момиченца. Ами защо да не направя Хелоуин парти?
Друго ми е странно - страхът, че като направиш нещо на Хелоуин и, край, поамериканчил си се, не може да пипнеш повече пендарите и гювеча, просто трагедия неква. Какъв е тоа масов страх за тая ми ти българщина, дето даже и Кевин Спейси не ще да я бара всъщност? Никой не ни посяга ни на лазарките, ни на хорАта, ни на Гергьовдена. Но нас много ни е страх, адски. И не даваме ни една тиква и ни едно червено сърчице да ни се мерне, защото това е КРАЯТ НА БЪЛГАРЩИНАТА. Сериозно ли шепа маскирани хора ни унищожават българщината?
И пак - Хелоуин не е поамериканчване. В Европа, Азия и ДОРИ В РУСИЯ хора се маскират и купонясват на тази дата. Да, дори и в Русия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

45 dedo adji | 04.11.201712:26

Нека си се възмущават, бе Младене. Ние пък, ще си го преместим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

44 МарКом | 04.11.201712:19

Kenny McCormick:
"Добре бе, защо го имате за поамериканчване празнуването на Хелоуин (и на Свети Валентин)?"

Ами защото си е такова! Каквото е било и гърчеенето преди 200г.
Никой от пишештите тук няма предвид да ви забрани да си празнувате. Дори напротив, ама не искаме да се възмущавате че си обичаме нашите празници и че кмет е решил да не следва общата глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

43 паяка | 04.11.201712:16

1. Хелоуин си е Задушница.
2. Не е само грозотия и скръб по празниците в Бг. Лазарица, Гергьовден, че дори и дамгосания като алкохолизирана гротеска Юрдановден са весели и атрактивни, а първите два - категорично красиви.
3. Защо се оказва, че някому пречи големият поток от хора, тръгнали кротко и тихо днес към гробищата? А когато се разпищолят хомо, транс и ред други кряскащи с разгологъзието си, неоткрили по по-полезен начин себе си, флуидни персони, би трябвало да им се възхищават всички?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 04.11.201711:45

Добре, бе кенче, тебе кой те спря да празнуваш, кеф ти хаелоуин, кеф ти благодарност, кеф ти Валентин? И прословутият кмет, който толкова ви дразни също не е спрял никого. Само не в училище. В училищата и кукери не ходят. А това, за ужаса на децата от кукерите може да го измисли само болен соросоидален мозък. Кукерите не са по-страшни от хелоуинските страшилища. И децата не се страхуват от тях. Попадал съм на някои детски програми, от които и аз настръхнах. И момиче не може да иска да бъде кукер, те са мъже.
Американците и европейците се кефели на хелоуин и валентин. Много добре, да са живи и здрави да се кефят. Ние пък, си имаме тодоров ден, бабин ден, зарезан, имени дни и куп празници, на които се веселим. И ти ако дойдеш да се веселиш с нас, няма да те изгоним. А хелоуина си го празнувай без мене.
   

оценка

+0 -0