Нищо няма да е същото | webcafe.bg
Webcafe

Нищо няма да е същото

Webcafe.bg
26.02.2013, 15:55 (обновена 01.03.2013, 06:36)
Сянка на българин

Препрограмиране на партиите

Не повече от 70 дни. С толкова разполагат партиите, за да извършат препрограмирането си преди предсрочните избори, които ще се проведат най-късно на 12 май.

Преди това се налага да излязат от мишата дупка, където ги натика страхът им - и гневът на протестиращите, които обругаха политиците от всички партии.

Верен на егото си, почетният председател на ДПС Ахмед Доган заяви, че след покушението срещу него светът не е същият, но ... попресили. Сега в главата на цялата политическа клика е опряно оръдието на гнева.

Със сигурност България няма да е същата след протестите - поради факта, че протестиращи и наблюдаващи този път не трябва да позволим енергията да бъде разпиляна, "приватизирана" за нечисти интереси и угасена.

Какъв би бил положителният отзвук от протестите върху политическия живот в България?

1. Повишаване на избирателната активност

Вече на все повече хора ни пука. Затова да гласуваме. По-високата избирателна активност размива силата на купения вот.

Протестите неминуемо ще увеличат броя на бюлетините в урните. Големият въпрос е дали и какво политическо представителство ще имат протестиращите и техните лидери.

2. Нови партийни листи.

Дойде му времето на Голямото сбогуване. Време е да изпратим тези, които ни преведоха през прехода. И те да се сбогуват с властта. Нека си тръгват - невинни и облагодетелствани, а ние ги изпращаме омерзени и огорчени  с единствената надежда, че божието възмездие идва - за разлика от българското правосъдие.

Видно е, че си тръгват богати и отдавна имат повече от един костюм в гардероба си. Нека отстъпят място на други.

Въпросът е дали тези "други" наистина ще са носители на промяната или ще се окажат заразени от вируса, от който боледуват предшествениците им? Защото партийните инкубатори са в състояние да измоделират партийци само по досегашния калъп - хора, готови винаги да бъдат нечии лобисти, стига да получат своето, винаги готови за някоя "схемичка", обществена поръчка, или да избягат от работа за ... едно "Верту" и карта с отстъпки за бутици за дрехи.

Но хора като руменовци, бойкоборисовци, емилкабаивановци и подобните им нямат място. Време е в управлението да дойде поколението, което не иска партийната каста да се въпроизвежда в сегашния си уродлив вид и което твърде дълго живя извън сферата, в която се вземат решенията за съдбините на държавата.

Нямат опит, кривят уста тези, които искаме да изпратим в политическото небитие. Ами когато започваше преходът, и те нямаха. И за 24 години успяха трайно да ни направят най-бедната държава и особено озлобена нация.

Най-лесно с подмяната на партийните листи, при това без вътрешнопартийни сътресения, може да се справи млада партия като ГЕРБ. Бездруго ще сменят голяма част от сегашните си депутати, които така и не запомнихме, с нови.

Тежък и труден е въпросът за БСП, както и за ДПС. Доган сложи Лютви Местан на председателското място, но дали това ще му гарантира мир и спокойствие в размирния Кърджали, където една напориста група иска своето място в парламента. Но затова трябва да си отидат депутати, изкарали там няколко мандата.

3. Конкретни платформи.

Край на общите приказки. Този път обещания от типа "повишаване на доходите и благосъстоянието" ще бъдат игнорирани. Кога, с колко, на кои групи, по какъв начин?

"Повишаване на растежа". Как, чрез секторни политики или данъчни облекчения или...

"Приоритет са образованието и здравеопазването". Какви реформи ще се извършат, на колко етапа, кой е крайният срок, кой ще е отговорен, кое от досегашните модели ще се запази?

Край на алабализмите и политическото кюспе, което преживяме с всяка предизборна платформа.

4. Обществен договор, който да "постави" гражданите на политическия терен.

Това е най-същественото. Така както всички партии през 1997 г. се обединиха около приоритетите като ЕС и НАТО, днес партиите и представители на протестиращите, под егидата на президента, е редно да изработят нови.

Едва след като партиите декларират, че, без значение кой ще спечели изборите, те ще се изпълняват, тогава можем да пристъпим към урните. За да не бъдем излъгани отново. Така ще влезем в следващия мандат власт и народ обединени от ясни цели.

Очевидно, че времето до изборите е недостатъчно, за да се обсъдят исканията на протестиращите и да се намери тяхното разрешение за 2 месеца. Ето защо тази Харта ни е нужна. И 41-ото НС може да остане в историята, като я гласува.

Oще: избори  листи  обществен договор  партии  програми  протести  протестиращи  харта 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2013, 18:05

18 Предварителни избори | 04.03.201319:02

Партиите не са решението. Там няколко човека решават листите. Там доста отдавна са отстранили всички, които не приличат на тях. И понеже изборите са единственото възможно решение, а изборния кодекс ощетява гражданите, гражданската партия е алтернативата на всички партии.

Предварителни избори на местно ниво, всеки гражданин с идеи и желание да може да участва. Хората се познават много добре на местно ниво и там трудно ще се появи някои лъжец, който да успее да накара всички да му повярват.

Едни предварителни избори в 2 тура. Във втория остават примерно 5 кандидати за всяко място. Накрая редовните избори ще са просто формалност. Гражданската листа ще привлече доста от разочарованите и традиционно негласуващите. Гражданите ще имат своята листа от достойни хора избрани от тях, а не спуснати с партиен парашут.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

17 Илия Илиев | 01.03.201320:26

До сега свободно и по -много в Европа пътуваха измамниците-измамените ще имат ли възможност да пътуват свободно до Евро-съюза за които гласуваха и подкрепяха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 01.03.201300:51

>http://sinergist.blogspot.com/2012/12/blog-post.html

Общи приказки и нищо конкретно.

Нашите хора няма да са като кандидатите на партиите, щото тиа кандидати са лоши. Нашите са добри. Защо?

Нашите хора нямат за цел да управляват, щото партиите са лоши (казва някой-си там, предполаган за авторитет). А какво тогава?

Ние ще сме отворени за всички свестни хора. Как се определя кой е свестен?

Членовете ни (не партийни!) могат да си създават организацийки и комитети (които не са партии!). Още бла-бла и фьенси думи като синегергетика и самоуправление.

Ай сиктир.

Ако нямаш какво да кажеш, мълчи и слушай другите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2012, 12:37

15 Strelok | 28.02.201323:23

Вкопчили сме се в партиите като в спасители. Не е нужно да избутаме едните, за да дойдат нови. Нужна е смяна на мисленето. Нужно е да се допуснат гражданите до номинирането на кандидати за управлението и да се даде официална възможност да се предлагат за обсъждане идеи. Това е единственият начин да не се губят кадърни идеи и да не се губят кадърни хора.

Тук има нелошо предложение за създаване на организация, която да помага за издигането на независими кандидати отдолу:
http://sinergist.blogspot.com/2012/12/blog-post.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

14 Чинчифон | 28.02.201312:23

Истината е,че:
"The difference between the past,the present and the future
is only a persistent illusion"
Albert Einstein/1879-1955/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2011, 05:13

13 Vijay_Mastersun | 28.02.201303:25

Чудя се от кога са раздали на болните от Карлуково компютри та да могат да пишат коментари тук?!? Това момче анти комунист съвсем изтрещя. Явно е пропуснал да си вземе лекарствата. Да върнем човека, който въведе понятието политическа корупция, обръчи от фирми и създаде първия монопол у нас а именно този с горивата, след което разпродаде оатаналото на безценица а парите взе под масата, провалилия се току що премиер и една пачавра, която на дърти години още не си е начесала айде да не казвам какво, та тези хора отново на власт, не мерси!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

12 pueblo | 27.02.201318:18

Смее се бла бла бла
като се знае,колко е акъла на матряла.т.е. НЕМНОГО! предстои да видим поредния фарс,наречен " демократично избран парламен и правителство"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2012, 05:32

11 RVMarkov | 27.02.201318:01

Моля разгледайте МЕ-ММТ политическата програма за българия:

http://frognews.bg/news_51902/Markov_ME-MMT_-_Politicheska_programa_za_Balgariia/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 15:13

10 yordanov34 | 27.02.201316:57

Vox unius, vox nullius, vox pópuli, vox Déi
Гласът на едного е глас на никого, глас народен - глас божи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 15:13

9 yordanov34 | 27.02.201316:49

Да - нищо няма да е същото. Всичко ново ще е по-добре от старото статукво. Рискуваме да изберем нови гладни - но сега имаме възможността да се опитаме да създадем едно по-нормално и демократично гражданско общество , а то на свой ред да излъчи НОВИ ХОРА за НОВА ПОЛИТИКА. Да чакаме до безкрай старите и оядени български политици да добият чувство на родолюбие (не бъркай с сребролюбие) и дълг към избирателите е все едно, на костенурка да чакаш вълна да и поникне.
   

оценка

+1 -0