Мормоните, най-добрите бизнесмени | webcafe.bg
Webcafe

Мормоните, най-добрите бизнесмени

Webcafe.bg, по Economist и материали от американския печат
05.05.2012, 17:46 (обновена 08.05.2012, 12:54)
Мит Ромни

Най-известният от тях - кандидат-президентът Мит Ромни

Вицовете за свещените гащи са достигнали епидемични размери, благодарение на президентската кандидатура на Мит Ромни (след като Нют Гингрич се отказа, той е голямата надежда на републиканците - бял, щастливо женен, с петима сина - бел.р.) и музикалният шедьовър на Мат Стоун и Трей Паркър - "Книгата на Мормоните".

Но Църквата на Исус Христос и светиите от последниия ден, както е пълното й име, се завръща. Мощна рекламна кампания показва обикновени хора, които правят обикновени неща - бял мъж с брада, черен мъж с мустаци, които спортуват, а над тях млад скейтбордист лети във въздуха и оставя след себе си надписа: "Аз съм Мормон"

Всички сме наясно, че мормоните не са като всички нас. Те не се напиват, имат големи фамилии, стабилни бракове и килерът им е тъпкан с тримесечни запаси от храна в случай на Армагедон. Обикновено са чисто и спретнато облечени. И имат усет за бизнеса.

По-малко от 2% от американците са мормони, но тяхната предприемчивот и успешни бизнес начинания превишава значително бройката им. Процентът на успешните предприемачи сред тях е по-висок, отколкото сред американците като цяло, а средният доход на жител на щата Юта е по-висок, отколкото средния в Америка.

Ако Макс Вебер (утвърждава в един от трудовете си, че протестанството превъзхожда католицизма, тъй като е двигател за просперитета на обществото - бел.р.) беше живял век по-късно, навярно щеше да напише книга "Трудовата етика на мормоните".

Кандидатът за президент на републиканците Мит Ромни, най-известният мормон, е основател на Bain Capital, една от най-големите американски инвестиционни компании. Джон Хънтсман-старши (баща на съперника на Ромни в борбата за лидество в Репубриканската партия) създава Huntsman, чиято пазарна капитализация е $11 млрд.

Дейвид Нийлман създава две успешни нискотарифни авиокомпании: JetBlue в САЩ и Azul в Бразилия. Ралф Аткин стартира трета: SkyWest Airlines. Ерик Варвел оглавява инвестиционната банка Credit Suisse. Харис Симънс е шеф на по-малка - Zions Bancorporation, а Aлън О'Брайън е шеф на японския клон на Reinsurance Group оf America. Дж. У. Мариот управлява хотелската мрежа, която баща му създава.

Мормоните са изградили огромна инфраструктура, която обслужва бизнеса. Колежът Marriott към Brigham Young University осигурява най-доброто обучение, което може да се получи срещу пари в бизнес училищата в Америка. Таксата за мормони е само 10 000 долара на година, което е една пета от тази на водещите бизнес училища.

Мормоните са такава сила в Harvard Business School, че там се майтапят, че са доминирани от три "Ms" - другите две са McKinsey и военните. Клейтън Кристенсен от Харвард е един от водещите визионери в света на мениджмънта. Стивън Кови, автор на "7-те навика на високоефективните хора", е от същия калибър - той е сред най-известните гурута за това как да си помогнем.

Младите мормони правят своите първи стъпки в бизнеса отрано. Provo, домът на Brigham Young University, е хай-тек инкубатор, база на Novell и много други компании за компютри и графичен дизайн. За големите инвестиционни банки Marriott, бизнес школата на Harvard и Wharton са любими ловни полета за кадри. Един от най-големите офиси на Goldman Sachs извън Ню Йорка е в Солт Лейк Сити, столицата на Юта.

Какво е обяснението за успеха на мормоните? Животът без пороци със сигурност помага: алкохолът замъглява преценката и води до лоши сделки. Не е без значение и това, че са били преследвани, което е развило в тях способността да оцеляват и да бъдат самостоятелни.

През 19-ти век мормоните са пътували с волски каруци на запад през равнини и планини, за да избягат от фанатизма, убил основателя им Джоузеф Смит през 1844 г.

Модерните мормони имат нещо общо с други трудолюбиви малцинства, като например Parsees, известни в корпоративна Индия, както и китайците и евреите в чужбина. Но със сигурност част от отговора е в тяхната вяра. Мормонизмът - единствената световна религия, изобретена през последните 200 години, е в някои отношения по-благоприятна за бизнеса, отколкото по-древните й съперници.

Мормоните почитат организацията. Те вярват, че Бог е създал света от хаоса, а не от нищото. Освен това вярват, че мъжете и жените са способни на "вечен прогрес" към "божественост", тъй като се държат като трудолюбиви пчели.

Църквата им е може би най-добре организираната в света и със сигурност най-рентабилната. Президентът и неговите 12 съветници седят най-отгоре - досущ като борд на мултинационална компания.

Под тях църквата зависи от доброволци. Приобщаването към църквата става още щом младите мормони навършат 3 години. Те стават "дякони" на 12 и вече трябва да започнат да се трудят по няколко часа. От вярващите се очаква да внасят 10% от данъка върху доходите си на църквата.

Никой не знае колко пари е натрупала по този начин Църквата на Исус Христос и светиите от последния ден, но най-вероятно са милиарди.

Oще: бизнес  вяра  мит ромни  мормони  пари  сащ  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

3 Falconetti | 07.05.201218:28

Този свят е пълен с тъпаци. А мормоните част ли са от светот другаре и другарке, туй ми е допросот?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 07.05.201211:39

Как пък в тази статия (преведена от не се казва къде), не споменахте за един такъв мУрмон учен, изобретател, може би артист, композитор?? Но това е днешния еталон за пшреуспяващ човек - банкер, долен крадец в скъп костюм, финансист...... Чакам сега и статия за масонството, като сте подкарали темата за масови секти носещи пари на членовете си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.05.2012, 16:36

1 Георги Конаров | 06.05.201216:39

Този свят е пълен с измамници. Били те мормони, ислямисти, будисти и т.н. Очевидно сме толково слаби, че ни трябват тотеми на които да се кланяме и ако няма си ги измисляме.
Тез пък данък събират и вероятно не си знаят парите. Много хитро!
   

оценка

+0 -0