Игрите на глада | webcafe.bg
Webcafe

Игрите на глада

Webcafe.bg
13.11.2013, 15:04 (обновена 17.11.2013, 19:13)
кнсб 1

Снимка: © Стоян Георгиев

Не пазете тишина

13 ноември, 11.15 ч, по "Оборище", непосредствено след "Александър Невски", са паркирани куп полицейски автомобили. Багажникът на един от тях е отворен, край него стоят прави трима дъвчещи полицаи. Хляб, буркан домашна лютеница и сирене.

Ако карат на тия голи филии до вечерта, ще са доста вбесени, когато по тъмно протестиращите започнат да се блъскат в стената от заграждения пред парламента.

И това въпреки че предишният вицепремиер Цветан Цветанов им издейства по 120 лева за храна. Със сигурност отиват за хладилника вкъщи. Полицейските синдикати, така активни и в края на управлението на тройната коалиция, и в началото на мандата на ГЕРБ, и в края му сега пазят мълчание.

Пазят тишина

Няма декларации, подобна на онази по време на февруарските протести, когато Синдикатът на служителите в МВР обяви, че "необосновано се изразходва ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи".

Въпросният ресурс сега е стократно увеличен, тъй като над 1000 полицаи и жандармерия пазят домат да не падне по депутатите, включително и на такива наглеци като "инвалида" Йордан Цонев и сие (виж вдясно). Но тишина на управляващите пазят и двата най-големи профсъюза в страната.

КТ "Подкрепа" няма да играе в тоя мач срещу властта. Въпреки че наскоро, заедно с КНСБ, обединиха националните си стачни комитети "поради необходимостта от съвместни действия при създалата се социално-икономическа ситуация в страната". Какво й е на ситуацията не се доизказаха. Но президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че няма условия за общонационална стачка, за което призоваха Ранобудните студенти.

Същият този Димитров преди 2 месеца твърдеше в интервю за "Стандарт", че "февруарските протести, мотивирани от бедност и недоимък, през предстоящите късни есенни и зимни месеци могат да бъдат повторени с още по-голяма сила и да пометат всички, които си правят сметки за избори през май".

Два дни след създаване на общия стачен комитет, синдикатът, оглавяван от най-дълговечния, както се оказа, политик на прехода - д-р Константин Тренчев, вече охладня към протестните действия и показа, че между тях и социално-икономическият континуум, който обитава, има непреодолима пречка.

Профсъюзът, родил се като антипод на "тоталитарния" КНСБ, обяви, че няма да взема страна в "съмнителните политически и олигархични войни, които текат в момента, дирижирани от задкулисните кукловоди на прехода". И това го казва синдикатът, свалил първото дясно правителство - на Филип Димитров, както и участвал в протестите срещу кабинета Виденов...

КНСБ предупредително друса крушата

А КНСБ обяви от своя страна, че на 20 ноември ще прави протестен митинг, по думите на председателя на Националния стачен комитет Валентин Никифоров. Ще връчат декларация на министъра на здравеопазването Таня Андреева и ще внесат декларация в МС, като няма да допуснат в акцията "политически изказвания, както и участници от протестиращите и контрапротестиращите". Това те нарекоха "предупредителен знак". Няма да свалят властта, ама друсат крушата, за да им паднат... круши.

Защото пусканите периодично изявления за социално напрежение през зимата заради нереформираната и обременена с дългове енергийна система, заради неодобрения от тях бюджет 2014 и нереформираната здравна система и пр. са известни. Но къде е тяхната отговорност?

Представители на ръководствата на синдикатите участват в надзорните съвети на НЗОК, НОИ, обсъждат бюджета и данъчните закони на тристранката. Така че какво, ако не съглашателство с властта, е отказът им - при толкова декларирани несъгласия - от национална стачка?

Достатъчна беше една съвместна декларация от страна на КНСБ и КТ "Подкрепа" за липсата на пари в държавните "Мини Марица изток" и повишена стачна готовност ... и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев обяви, че до дни по сметките им ще постъпят 60 милиона лева.

Синдикатите винаги са били играчи в българската политика. Макар и далеч от ролята на профсъюзното обединение "Солидарност" в Полша, чиито заслуги за свалянето на комунистическия режим са безспорни.

Мотивите, че не искат да се набъркват в политиката, а ще защитават само "интересите на трудовите хора" - по думите на Тренчев, са смехотворни. Интересите на трудовите хора минават именно през политиката на управляващите. Не може да защитаваш интересите на миньорите от "Мини Марица изток" без реформи в енергийния сектор, които зависят от властта. Въпросът е дали защитаваш техните интереси или на някой добре облечен бизнесмен с фирми на Сейшелите.

Oще: кнсб  константин тренчев  национална стачка  пламен димитров  протести  протестиращи  синдикати 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 14.11.201319:36

Каролинче, а покажи по'ече грех, никак не си убедителна... Абе, тъдява нещо модернатори?
   

оценка

+0 -0