Румънският рай на разводите | webcafe.bg
Webcafe

Румънският рай на разводите

Дойче Веле
31.10.2011, 13:37 (обновена 01.11.2011, 11:41)
семейство

Снимка: © Getty Images

Бракоразводните дела в Италия се точат с години, в Румъния приключват максимум за 6 месеца

Докато България все още залага на класическите форми на туризъм, Румъния откри нова туристическа ниша, която е атрактивна за все повече туристи и особено за италианците. Страната привлича с евтините цени на... разводите.

Сигурно си спомняте прословутата комедия "Развод по италиански" от 1961 г. с Марчело Мастрояни. В нея се разказва за богат сицилианец, който иска да се ожени повторно, но не може да се разведе, защото по онова време разводите в католическа Италия са забранени.

Екскурзия с цел развод

Е, днес разводите в Италия са разрешени, но толкова скъпи, че някои предпочитат да търсят други неконвенционални методи на живот без половинката си. Отскоро те имат още една възможност - екскурзия до братска Румъния.

Мнозина италианци се възползват от евтините адвокатски услуги в Румъния, а италиански агенции вече набират желаещи чрез нови туристически пакети в интернет.

Според изчисленията на правни сдружения през последните години близо 8000 италиански семейни двойки са се развели в чужбина. Една трета от тях са предпочели Румъния. Тенденцията е нарастваща.

Според експерти една от най-бедните страни в ЕС жъне успехи в бракоразводния бранш, защото подбива цените на доскоро предпочитаната от развеждащите се европейци Великобритания.

Бързо, евтино, ефикасно!

Цената на един развод в Румъния, включително адвокатски разходи, е между 1500 и 1700 евро. Това поне твърдят румънски и италиански медии. Тази сума обаче не е окончателна.

Туристическият пакет от бракоразводни услуги, предлаган от агенциите, включва самолетни билети и временен жилищен адрес. С други думи развеждащата се семейна двойка плаща общо между 3000 до 3500 евро, което е половината от сумата, давана в Италия за тази цел.

Румъния държи обаче и още един коз. Бракоразводните дела в Италия се точат с години. В Румъния всичко се свежда до максимално шест месеца. Наред със столицата Букурещ от новия вид туризъм печели и западнорумънският град Арад.

Повече от половината разводи на чужденци там са на италиански двойки. Причината е, че в никоя друга румънска община процедурата по развода не е толкова бърза.

Така Арад е на път да се превърне в европейското Елдорадо на разводите.

Oще: арад  италианци  италия  разводи  румъния  туризъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.11.2011, 09:34

3 blue_ocean | 10.11.201110:08

Защо хората изобщо продължават да се женят?Идеята е да си правят парти за сватба и парти за развод ли Смее се ...Какъв е смисъла да се бие тупана за решението ни да бъдем с еди кой си за известен период от време Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 01.11.201110:59

Румъния е прекрасна страна и е по-подходяща за разточителна сватба Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

1 Мишуга | 31.10.201121:55

Стоим със теб на кръгла маса
в едно квартално кафене -
ти член на Партията наша,
а аз на СДС.
Но не в това е днес проблема
и моят повод за развод -
аз просто вече нямам време -
остана ми половин живот.

Припев:
Развод ми дай, развод ми дай
и повече не ме мъчи.
Вземи панелите, трабанта,
но въздухът ми остави.
Развод ми дай, развод ми дай
и повече не ме мъчи.
Вземи панелите, трабанта,
но въздухът ми остави.

Кокетна си сега, флиртуваш
и искаш брака да спасим,
но аз си зная колко струваш
под тази маска и без грим.
Познавам всяка твоя дума,
характера ти зъл и див
и мисля, че е цяло чудо
как в този брак останах жив.
   

оценка

+0 -0