Всяко наводнение за три дни | webcafe.bg
Webcafe

Всяко наводнение за три дни

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
28.07.2014, 18:07 (обновена 19.11.2016, 20:37)

1 от 5 снимки Назад Напред

добрич

Снимка: © Да Помогнем на Добрич

24 юли - месец след потопа, бедствието в Добрич не си е тръгнало. Снимка: Да помогнем на Добрич

Запушени шахти, вода до коленете, автомобили, чиито гуми не се виждат от калните води, изнервени хора. Това не е „Аспарухово" във Варна. Това е Добрич - един месец след наводнението.

Отново вали проливен дъжд. По най-рисковите улици по поречието на Добричка река (в района на Хуманитарната гимназия, II ДКС, бул. „Русия" и автогарата) водата отново започва да прелива от шахтите и да пълни улиците. Налага се и затварянето на пътно платно, за да се спре прииждащата вода.

Ул. „Осъм" „прелива", но когато граждани се обаждат до местното ВиК, за да сигнализират, от дружеството отговарят просто: вече е късен следобед, не могат по това време да пратят служители там, а освен това не искат хората им да настинат.

Aко в пика на наводненията преди повече от месец медиите бяха фокусирали вниманието си върху Варна, въпросът с Добрич остана на заден план и тогава, и сега.

Медиите бързо изконсумираха трагедията и скочиха към други теми, но за над 700 семейства в Добрич опитът да се върнат към нормалния ритъм на живот продължава.

В средата на юли те протестираха под прозорците на кмета Детелина Николова, загубили търпение да чакат институциите да им помогнат. Проблемите на 70-те семейства, останали без дом, изискват много повече съдействие от това във Facebook-групите за помощ на пострадалите.

На дерето половината

На 19 юни 8-метровата вълна, тръгнала към Добрич, пълни дерето между града и Добричка селска община, то не успява да я побере. И от двете места си прехвърлят вината и твърдят, че са почистили своята половина от дерето. Тези обяснения са излишни - част от Добрич е наводнена.(вж. карето)

Историята след това я знаем, въпросът е какво се случва днес.

За част от бедстващите са подсигурени общински жилища. Състоянието им обаче не позволява в тях да се живее. Според Саша Василева - доброволец и учител в пострадалата от наводненията Хуманитарна гимназия, в някои от осигурените общински жилища няма дори ВиК, а условията са изключително мизерни. За сметка на това хората, загубили домовете и покъщнината си, трябва да плащат между 60 и 120 лева наем.

Повечето от пострадалите жилища не са били застраховани. При общинските сгради ситуацията не е много по-добра - ако се съди по Хуманитарната гимназия и близката до нея детска градина, застраховката явно покрива минимални щети, защото сумата за възстановяване на гимназията, в която учат над 800 деца е малко над 5 300 лева, казва Василева.

Помощ от всички страни

Междувременно доброволческите и дарителските кампании за помощ на пострадалите продължават и добре, че са те. Стотиците домакинства, жертви на наводнението, имат нужда от строителни материали - информация за това от какво се нуждаят пострадалите може да намерите тук.

Доброволците, които се организират във Facebook-групите „Заедно" и „Да помогнем на Добрич" са от различни градове и много от тях дори не живеят в Добрич. Например Ива, една от най-активните в групата, е от София. Всички са се запознали във Facebook  покрай желанието си да помогнат за справяне с бедствието.

Най-новата им инициатива е съвместно със строителна фирма, която предлага благотворителното закупуване на ваучери на стойност 20, 50 или 100 лв., като е приложена таблицата с имената и адресите на нуждаещите се така, че всеки дарител може да избере към кого да насочи помощта си. И съответно да проследи какво се случва с нея после. В таблицата се отбелязват и вече пристигналите дарения.

Това, от което има много голяма нужда обаче, са транспортните услуги. Дори и да има дарители, превозът на материали и дарения от други точки на страната и чужбина до Добрич е силно затруднен, затова и доброволно организиралите се от Добрич и София призовават транспортните фирми, които имат възможност, да им помагат  с превоза на даренията.

Всичката доброволческа помощ на света обаче не може да реши проблемите с дерето и запушените шахти. Това е задача на властите. Иначе жителите на Добрич могат да разчитат само на топъл и сух август, за да избегнат повторение на бедствието.

Oще: авария  бедствие  в и к  дере  детелина николова  добрич  наводнение  областен управител  община  порой  потоп  шахти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.