Патриархат в Биг Брадър | webcafe.bg
Webcafe

Патриархат в Биг Брадър

Михаела Георгиева
13.11.2012, 10:43 (обновена 14.11.2012, 10:13)
Фънки

Снимка: © БГНЕС

Никой не се възмути от потника на Николай или шортите на Фънки, защото, предполагам, това да си по потник е "мъжка" работа, която е отвъд критиката

Тази година за пръв път се загледах във ВИП БРАДЪР. Социални експерименти от подобен тип винаги разкриват интересни неща за човешката природа, но в случая моето внимание бе приковано от сблъсъка на различни гледни точки и от изкристализирането на определен тип разбирания и ценности, които доминираха не само в репликите на някои участници, но и в коментарите на водещи и гости в и извън студиото.

В основата на този сблъсък бе различието, проявяващо се под една или друга форма - като се започне от начина на обличане или хранене и се стигне до сексуалност, пол и светоусещане като цяло.

Колкото повече гледах и слушах, толкова повече гняв се надигаше в мене от нетолерантността и обидното отношение, демонстрирано от хора, които иначе претендират да са широко скроени и отворени към света.

Замислих се къде ли се крие коренът на тази липса на разбиране и неприемане на различието и различните от нас. И мислите ми, насочвани от коментарите и изпуснати реплики на гости и участници в шоуто все се въртяха около следното: баналните, но и понякога обидни стереотипи за социалните роли на мъжа и жената, за това какво е "мъжка" и какво "женска" работа и кой от участниците демонстрира "мъжко" поведение.

Почти очаквах Ники Кънчев да анонсира с подобаваща тържественост:

"Драги зрители, специалният участник в тазгодишното издание на ВИП Брадър са... патриархалните ценности!"

Патриархалното светоусещане набеди Мариана, че била "повлекана", защото не слагала грим и предпочитала удобния си анцуг пред по-представителни тоалети. За Бога, никой не прекарва в костюм по 24 часа пък било то и пред Биг Брадър. Забележете, че никой не се възмути от потника на Николай или шортите на Фънки, защото, предполагам, това да си по потник е "мъжка" работа, която е отвъд критиката.

Между другото, страхотно се получи, че Мариана получи предложение за брак ей така по чехли и по анцуг!

Патриарсите в Къщата заключиха, че могат да преглътнат (с мъка, трябва да се отбележи) дъщеря им да е гей, но син, който да е гей - немислимо! Някак си не се вписва в разбирането им за "мъжко" поведение. Защо - не стана ясно.

По същия начин хранителните навици на Къци и отказът му да се включи в така "мъжките" занимания на грубиянстване на по една ракия, не се вписаха в разбиранията за "мъжко" поведение и той стана обект на още по-настървени атаки.

Особено обиден за мен беше коментарът, че Дженифър Анистън трябва да е преспала с половината продуценти в Холивуд, за да стане известна. Иначе видите ли, с такъв сплескан нос като нейния, кариера не може да се направи. Срещала съм често подобен начин на мислене, демонстриран както от мъже, така и от жени.

Каква е презумпцията тук? Ако си успешно професионално реализирана жена и не си надарена с това, което обществото смята за "красота", със сигурност си преспала с някого, за да се сдобиеш с работа, положение, престиж.

Тоест, ако си жена, си прецакана по дефиниция по отношение на възможността да просперираш и блеснеш чрез друго освен сексуални атрибути. Мислене, труд, талант, здрава работа - такава опция за успех имат само "мъжете".

Патриархалните разбирания оцветиха и част от аргументите за това кои от съквартираните са модели на подражание (и вдъхновение за "младите") и затова трябва да спечелят. Но да си модел на подражание не е просто въпрос на постижения, но и на характер, който вдъхновява останалите; и на притежание на разбирания и ценности, към които се стремим и в които се разпознаваме.

Да оставим настрана това, че не е постижение да си млад или с приятна външност (това бяха част от аргументите) - това са неща, които не зависят от нас. Моделите на подражание са хора, които са заразителни със своята воля, които чрез действията си и отношението си към другите демонстрират своя интегритет. Те вдъхновяват с това, че са готови да изслушат и разберат другите, без да ги съдят и лепят етикети. 

Истински силно се надявам да се преборим с патриархалните ценности. Нека най-накрая се еманципираме от тях, те са еднакво ограничаващи и за жени и за мъже, за всички в нашето общество.

И за да бъде това начинание успешно, е нужно най-после да започнем ангажирана обществена дискусия за равенството между половете, за отношението ни към различността и за приемането на идеята, че във всяко общество битуват равноправно различни ценности, защото хората сме много разнолики и това е нещо, което ни обогатява и позволява да се развиваме.

Oще: биг брадър  вип брадър  дискусия  жени  къци вапцаров  мариана  мъже  патриархат  фънки  ценности 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 14.11.201221:02

Многу йе фьешън,сина да ти докара зьет.Ама едино таквозинака разкрепостено са чувствуваш,ма йедно евро-атлантско-прогресивно таквоз.Пък да видиш улюбените гълъбчета как се гушкат,гънчат,галят и цункат в устата...връхта на родителското щастие.Па после сурогатната майка кат родииии...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

11 limula | 14.11.201211:52

А бе - права е булката. Ама думичката наистина не е патриархат. Нещо друго е. Ей къде е ориента...близко ни е - не можем да избягаме от него.
Жалко, че Люси я изгониха......
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.05.2010, 20:44

10 Naivnik | 14.11.201210:51

Новата цензура се нарича - политическа коректност. Налага моного забрани и табута между които:
- Не можеш да наричаш негъра - негър! Това е българската дума, но за да си политически коректен (толерантен?!). Трябва да му казваш "черен".
- Не можеш да наричаш циганина - циганин! Трябва да му казваш "ром".
- Не можеш да наричаш педераста - педераст или поне хомосексуалист (и двете думи ги има в речника). Трябва да му казваш "гей".
- Не можеш да наричаш лезбийката - лезбийка! Трябва да и казваш (О Боже!) също "гей".
Скъпа Мехаела,
Предполагам, че и ти ще предпочиташ вместо лезбийка да ти казват "гей" още повече, че думата е в мъжки род. Та скъпа Михаела, моля те бъди "толерантна" и ми позволи да наричам нещата с истинските им имена.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 14.11.201202:07

Михаелче, ми ти с кой спа та ти публикуваха разбора на биг брадър, и аз с къф акъл го изчетох Чуди се ... Отивам да си сменя маслото с голи ръце за наказание ...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

8 Кака Мара | 13.11.201223:02

Паяк, то ако са само тампоните ще черпиш, и амортисьори да е - малка работа, ама гърнето дали е наред?..Че като е спукано гърнето лошо- много шум, много джангър, много нещо..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

7 скучко | 13.11.201216:54

Ха, ха скъпи! Тъкмо си под колата, я провери гумите и джантите, че оная вечер докато се разхождах с една от приятелките из горската полянка, паднах в една канавка. ангелче ангелче ангелче
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.11.2012, 15:37

6 Vency Minchev | 13.11.201215:53

Много много много думи. Основното е, че тези думи не характеризират патриархата или матриархата. Добре е да се даде етимологическа дефиниция на патриархат или съответно матриархат, когато има идея тези термини да се ползват в определен контекст с цел оцветяване на която и да било социална ситуация. До колкото разбирам "патриархат" е нещо лошо, ретроградно, високомерно и в крайна сметка, явление мъртво, към което задължително трябва да се отнасяме едва ли не със страх и отвращение. Не че матриархатът е нещо по-хубаво и по-различно.
Става въпрос за обикновено възпитание и социална пластичност, които са задължителни за търсещия одобрение градски човек.
Да си груб не означава, че си силен. Липсата на възпитание не е задължително условие за успех. Да се отнасяш с надменна ирония по отношение на различните е признак на интелектуална и емоционална немощ и неспособност за интеграция дори и в най-малката социална група или общност.
А що се отнася до патриархата и матриархата - това е съвсем различна от Брадъра тематика.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 13.11.201213:56

Надявам се, че все пак авторката е пълнолетна, след като се изявява тук.
Тогава на тези години би трябвало одавна да е разбрала, че това, което тя нарича патриархат, е просто разлика между половете - едни неща са позволени на единия и забранени на другия, и обратно.
Например жена да се разхожда по размъкнат анцуг минава в графа "забранено".
Както за мъж би било "забранено" да напише текст с подобно хленчене......

С други думи подтиснат съм, живеем в матриархат - искам на мен да ми е позволено да хленча така за щяло и нещяло рев
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

4 Дебел | 13.11.201213:11

Михаела,как така искате всички да са отворени и широко скроени хора а в същото време вие не сте такава.Не можете да приемете,че някой се възмущава от чехлите на Марияна.И какво се случи в крайна сметка?Тя си ги носеше до последно.Смущаващо и неприемливо щеше да бъде,ако си беше променила стила на обличане.Хората са различни,всеки има различни разбирания,ако всички мислехме и разбирахме нещата еднакво щяхме да живеем в най-скучното място на този свят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 13.11.201213:03

"...е нужно най-после да започнем ангажирана обществена дискусия за равенството между половете..." Смее се Смее се

Авторката има спешна нужда от дискусия с нашият потник... muhihihihi
   

оценка

+0 -1