София (как да) не е България! | webcafe.bg
Webcafe

София (как да) не е България!

Любен Обретенов, в.Сега
11.09.2013, 07:53 (обновена 11.09.2013, 08:06)
23 юни, протест

Снимка: © Стоян Георгиев

Във всяка държава и във всяка историческа епоха гражданите на столицата са били и ще бъдат сериозен обществен фактор

Разделението между столица и провинция е факт от много време и често се натоварва с негативизъм както от едната, така и от другата страна. В настоящата политическа ситуация това разделение се експлоатира по най-безобразен начин от управляващите партии, които виждат в него инструмент да се закрепят по-дълго на власт и да омаловажат продължаващите повече от три месеца протести. Ако се абстрахираме от политическите злоупотреби и ниските страсти, разделението между София и провинция е обективна даденост.

Гражданите на столицата винаги са били и ще бъдат сериозен обществен фактор във всяка една държава и във всяка историческа епоха

Повечето големи исторически събития са се случвали именно в столиците. Достатъчно е да се хвърли бегъл поглед върху историята на Древния Рим, първообраза на всички настоящи европейски държави, за да се види, че много императори са загубили властта си и дори живота си не за друго, а защото с нещо не са се харесали на населението на Вечния град. Дори през Средновековието при липсата на демокрация е било изключително важно за кралете мнението на столицата им за тяхното управление.

Ярък пример в това отношение от българската история е Александър Стамболийски. По негово време 80% от населението на България е било селско и повечето от тези хора са го обожавали. Въпреки това той губи властта си, тъй като никак не е бил долюбван в столицата. И понеже такива са били времената, заедно с властта е загубил и живота си.

Времето на кървавите преврати, слава Богу, вече е отминало. Но всяко едно управление трябва да бъде много внимателно по отношение на обществените нагласи в столицата. Хората, живеещи в София, със сигурност не са по-умни или по-красиви от останалите. Но поради обективни обстоятелства те имат по-преки впечатления от онези, които упражняват властта. В по-малките населени места често се отнасят, понякога основателно, с ирония и пренебрежение към "софиянците". Но почти винаги, когато имат възможност за разговори с тях, ги разпитват как е в София с идеята да научат какво ще се случва с България. Мнозина от живеещите в София, най-често в служебно качество, имат преки контакти с представители на властта и ги познават отвъд техния медиен образ.

По-голямата активност на София в обществените дела също е съвсем закономерна. Столицата е най-големият град, където е най-лесно да се съберат много хора на едно място и да отстояват определени искания. И то да ги отстояват директно пред съответните държавни институции, които също са в столицата.

Големият град дава и удобна анонимност, която липсва в по-малките населени места

Именно нейната липса е една от причините, поради които хората там се притесняват да изказват категорично една или друга позиция.

Специално за България днес в нейната столица живее около 20% от населението на държавата, което го прави сериозен фактор и по чисто количествен признак. При това тези хора могат да се считат за представителна извадка, тъй като са се събрали тук от всички региони на страната. От тези хора до голяма степен зависи и чисто икономическото развитие на България, защото те са сред най-активната част на населението.

Факт е, че БСП и ДПС имат по-ниско обществено доверие в столицата, докато към ГЕРБ и десницата софиянци са по-толерантни. Според настоящите управляващи това е двоен стандарт. Но в крайна сметка политиците винаги берат плодовете на собствените си действия. А да се сърдиш на хората, особено ако тези хора са и избиратели в режим на демокрация, никога не е било печеливша политика. БСП все още носи негативите на тоталитарното минало, защото споменът за неговите уродливи страни е най-силен именно в София.

Ако перифразираме една известна епиграма на Радой Ралин, точно софиянци са онези, на които най-често им се е налагало да се качват на тротоарите, за да минат колите на другарите. Трудно може да се сети човек за инициатива на БСП в годините на прехода, която да се е опитала да спечели симпатии за партията в София.

На "Позитано" 20 имат традиция по-скоро във флиртуването с провинцията за сметка на столицата

През 2007 г. Сергей Станишев се гордееше, че е спечелил местния вот в Полски Тръмбеш, и нехаеше за поредната загуба в столицата. Докато тройната коалиция бе на власт, много от важните инфраструктурни проекти в София на практика бяха спрени. Пренебрежителното отношение на Сергей Станишев към настоящите протести, тяхното омаловажаване и принизяване до продукт на някакво задкулисие не е нищо друго освен продължаване на тази традиция.

Що се отнася до ДПС - в началото на прехода избирателите на тази партия се радваха на подкрепа в София. Все още е пресен споменът от края на 1989 г., когато софиянци подкрепиха турците, дошли пред парламента, за да поискат връщане на мюсюлманските си имена, отнети им от БКП. От десетина години обаче ДПС и БСП вървят в комплект, което няма как да е печеливша тактика за движението в София. Едно е сигурно - "случайният превоз" от провинцията няма да реши проблемите на двете партии с общественото мнение в столицата. Той може само да ги задълбочи.

Oще: автобуси  граждани  общество  протести  софия  столица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

15 KingoftheROAD | 18.09.201311:51

Бойчев, и аз съм навит да протестираме, само преди това да минем през някоя оръжейна в армията. След това протести на корем, на килограм, на тон, на каквото и колкото поискаш. на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

14 янаки | 13.09.201308:40

За „балканската демокрация” и за суверенитета на тълпите, можете да прочетете какво е написал Стоян Михайловски: http://iztoknazapad.com/?page_id=5297.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

13 янаки | 13.09.201308:21

Приносът на България в практиката на демокрацията е, че под натиска на жителите на столиците

(„Гражданите на столицата винаги са били и ще бъдат сериозен обществен фактор във всяка една държава и във всяка историческа епоха”)

всеобщите избори и свързаните с тях разходи и главоболия, стават безпредметни. Едно по-масово присъствие на столичани на „агората” ще е достатъчно, за да се реши, кой да управлява страната.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

12 Von Bl | 12.09.201318:14

Според мен единственото задължително нещо, което трябва да се въведе това е: БСУ? Чуди се След десетина години всички ще са "образовани" пък и на едно мнение, няма нужда от избори Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

11 boris | 12.09.201317:19

Boicho Boichev
-------------------------------------
И аз съм навит ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

10 Boicho Boichev | 12.09.201317:16

Ами трябва най-после някой да тропне по масата и да въведе задължително гласуване!Не може да гласуват 20% от "правоимащите" като във Варна и после да се чудим и маем и да недоволстваме кого са избрали тия които гласуват.Ако гласуват 10% или близко до това-никой няма да мрънка, че не бил представен ипрочие.
тогава няма да имат голямо значение купените и циганските гласове.Те политиците затова и не го въвеждат.
Аз съм навит да изллезем на площада и да протестираме за задължително гласуване.Според мен това е единственото лекарство за политическата ни система.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

9 boris | 12.09.201314:59

БСП може да си позволи да игнорира протеста, защото има едно огромно електорална ценност която винаги я е спасявала в трудни моменти - огромна маса избиратели които не знаят на коя планета се намират. Какво ще стане ако утре - вместо спорна фигура за шеф на ДАНС, номинират доказан криминален престъпник за министър председател? Какъв отзвук ще намери тази новина в циганските гета? Някой там ще спре да харесва БСП?
Нищо такова няма да се случи - циганите ще спрат на харесват БСП ако някой дойде и и даде пари или храна. Същото е и с доста от възрастните хора. ДПС е в същото положение, макар и с друг механизъм - всички които не се чувстват българи и е през оня за това какъв е Пеевски и Меевски - те се сплотяват и изпадат във възторг защото партията им е "силна" и способна "да ги защити" Естествено това е лесно преодолимо предимство, но хората не гласуват.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 11.09.201318:53

Протестите не работят, то се вижда. Правилния начин за протестиране е всеки от провинцията да се засели в София, има място още, вервайте ми. Ето една Ирландия, там в Дъблин живеят и работят 40% от населението Много щастлив.
Нашият проблем е, че когато един селянин се засели в София, и най-вече като заработи в парламента, той веднага забравя откъде е дошъл, задрасква тази страница и започва да работи само за себе си, в столицата. Няма закони и механизми, гарантиращи развитието и запазването на туризма и производството в селските райони, парите - и европейски и български се трошат по най-безогледен начин от хора, нямащи представа с какво се занимават, нито цялостна визия за развитието на страната.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

7 Von Bl | 11.09.201318:32

> Ще приема писаното от автора за вярно, когато пред парламента видя 1 милион.... muhihihihi Ало, другарю Бойчев! Това не е манифестация драги, по партийна линия с банкет вечерта за сметка на предприятието и найлончета с кюфтенца за в къщи Идея Тук се работи доста, не като в Димитровград да обходиш всички кафенета по "стъргалото" и вечер да се прибереш капнал от умора Много щастлив Много щастлив и да започнеш да пресмяташ гласовете при евентуални избори. Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 11.09.201316:44

Разделението София - провинция е икономическо. В столицата безработицата е много ниска, хората могат да работят на няколко места и съответно доходите им са по-високи в пъти от тези на хората извън София. В провинцията средната заплата на работещ е 300-400 лв. Кой софиянец работи за толкова? А има и хора с по-ниски месечни заплати. Те как се оправят, не знам. В София има големи фирми, които дават по-големи заплати. В малките градове големите бизнесмени и производители се събират и определят предела на заплатите, затова там конкуренция кой знае каква няма. Е, за какво говорим тогава? Естествено това разделение се използва и за политически цели.
А защо не се протестира в провинцията? Много просто - не е от страх, хората смятат, че са много далече от политиците и в най-добрият случай ще протестират срещу камери, които евентуално ще покажат протеста им на политиците и обществото. А политиците не чуват протестите, които всеки ден са пред очите и ушите им, как тогава ще чуят някого, който някъде си бил протестирал. Просто няма смисъл.
   

оценка

+0 -0