Хирургът и присадената глава | webcafe.bg
Webcafe

Хирургът и присадената глава

Webcafe.bg, по Science Alert
20.01.2016, 14:44 (обновена 21.01.2016, 15:56)
Серджо Канаверо

Серджо Канаверо. Велик учен или шмекер - вероятно ще разберем през 2017-та година

Що за медицинска операция струва 100 милиона долара? Каква е каузата, която търси подкрепа от Марк Зукърбърг и световните милиардери? И защо има толкова противници?

Медицинската наука се усъвършенства с всеки изминал ден, но дали прогресът е достатъчен, за да бъде успешно трансплантирана човешка глава?

Италианският учен - ентусиаст Серджо Канаверо отговоря положително - да, такава операция е възможна.

Преди две години безпрецедентната му амбиция да съчетае чужда глава с чуждо тяло предизвика истинска сензация.

Научните среди се разделиха на скептици и утописти, философи подхванаха темата дали присаждането на глава е морално, невролозите започнаха да теоретизират какво ще се случи с паметта, разума и съзнанието на пациента, ако изобщо оцелее. Всички обаче се съгласиха, че става дума за нещо революционно.

След опити с животни - плъхове и маймуна, Канаверо и китайският му колега Жен Сяотин твърдят, че са преминали предварителните тестове в лабораторията си в Чикаго и имат подробен хирургически план, за да опитат с жив човек.

"Имаме доста събрана информация, за да продължим напред. Важно е хората да престанат да мислят, че присаждането на глава е невъзможно. Напротив, това е абсолютно възможно и ние работим това да се случи", коментира италианецът, в чиито екип влизат още учени от Южна Корея и Австрия.

Ако се извърши, операцията ще е безпрецедентна.

Има и доброволец - руснакът Валерий Спиридонов, който страда от рядко генетично заболяване: неговото тяло не може да расте. Програмист по образование, Спиридонов се тревожи дали ще издържи 36-часовата трансплантация, която изисква и сериозно охлаждане на тялото му.

"Рискът е част от живота. В такава хирургическа операция рисковете могат да контролирани", коментира Канаверо.

Има и друга причина операцията да е в Русия - там цената й ще е около 20 милиона долара, което е значително по-евтино, отколкото в САЩ.

"В Русия има невероятни специалисти, които могат да бъдат много полезни. Затова се обърнах към милионери - от Русия и света - да финансират първата в света трансплантация на човешка глава", каза ексцентричният неврохирург. Това обаче не може да се случи по-рано от 2017-та година.

Все още има много пречки

На първо място - бюрокрацията. Второ - парите. И трето - противниците от всички страни. Колеги на Канаверо твърдят, че опитите му не са научно доказани и че самият той по-скоро се интересува от славата и медийното внимание, когато казва, че успешно е присадил глава на маймуна и е съединил гръбначни мозъци на мишки, последвали движение на крайниците им.

За целта разрезите са направени с полиетилен гликол - вещество, което запазва мембраната на нервните клетки. Именно такава е технологията, с която италианският учен възнамерява да отдели тялото от главата на пациента Спиридонов.

Много експерти определиха представения метод като "нещо значително по-лошо от смъртта".

Според прессъобщение, изпратено от екипа в началото на седмицата, резултатите се очаква да бъдат публикувани в няколко специализирани списания, като CNS Neuroscience & Therapeutics. Те обаче не са научно проверени, няма заверка от други учени и никакви препоръки или оценки, което хвърля тежка сянка на съмнения върху т.нар. постижения на Канаверо.

Той пусна видеоклип и снимки, но това не се прие като сериозно доказателство.

Маймуната, която е издържала 20-часова операция в Китай по присаждане на глава, е евтанизирана по етични съображения, допълва той, както и че разполага със снимки от опити с човешки трупове, пак в Китай.

Кой е той?

Серджо Канаверо завършва медицина в Торино, специализира в областта на неврохирургията, но в облаците го изстрелва именно твърдението, че ще бъде първият хирург в историята, присадил човешка глава. Църквата го критикува, а списание Forbes определя намеренията му като "прогнили".

Ако не революция в медицината и шанс за страдащите от парализа, научната общност се надява опитите на Серджо Канаверо поне да открият начин за лечение на заболявания на гръбначния мозък и централната нервна система.

Oще: медицина  медицинска наука  наука  неврохирургия  опити с маймуни  опити с мишки  присаждане на глава  присаждане на човешка глава  серджо канаверо  скандален учен  хирургия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.