10 мита за българите в чужбина | webcafe.bg
Webcafe

10 мита за българите в чужбина

теодТеодор Спасов
10.04.2017, 16:02 (обновена 12.04.2017, 16:46)
заминаващото дете

Снимка: © Getty Images

Българите в чужбина често са обект на митове и неистини. Ето 10 от тях

Българите в чужбина често са обект на митове, които пък от своя страна стават основа за пораждането на още и още неистини. Някои от тези погрешни възприятия все по-често се използват за политически цели от страна на политици.

Ето кои са основните митове, свързани с българите в чужбина:

Мит 1: Българите в чужбина са 3,5 милиона

Или 2,5 милиона... Или не повече от 2 милиона... Истината е, че никой професор и никоя институция в страната не може да каже с убеденост не само точния брой на българите в чужбина, а дори и приблизителния им брой.

Според различните източници, българите в чужбина са между 1 милион и 3,5 милиона души.

Според доклада за национална сигурност, публикуван през 2016 година, българите в чужбина са 3,5 милиона души. Но в тази бройка влизат не само българите, които са емигрирали през последните 27 години, а дори и тези, които никога не са стъпвали в България. Това включва българите в Бесарабия и Банат например, както и наследниците на емигриралите по времето на тоталитаризма и около промените през 1989 година.

Според данни на Външно министерство от 2011 година броят на българите в чужбина е 2 036 092 милиона души. Но и това не е прецизно, тъй като не са включени българите в Ливан, а в същото време са включетни българските изселници в Турция, които не са представители на българската емигрантска вълна, започнала през 90-те години на миналия 20-и век.

Иначе казано - не знаем колко българи са емигрирали в чужбина през последните 27 години. Но със сигурност знаем, че те са милиони.

Мит 2: Повече българи работят в чужбина, отколкото в България

2,5 милиона българи работят в чужбина, по данни на Института по икономика към БАН, а 2,2 милиона работят в България. С такива и подобни гръмки заглавия излязоха вестници и онлайн медии преди няколко години, убеждавайки ни, че повече българи са заети да работят в чужбина, отколкото в България. Но това всъщност просто е една фалшива медийна сензация, базирана на не съвсем точни данни.

2,2 милиона са българите у нас, които са заети по трудов договор. Но в това число не влизат хората, които изпълняват свободни професии (архитекти, адвокати, журналисти и др.) или имат частен бизнес (предимно търговци). Макар и да нямат трудов договор, тези хора също работят, изкарват парични средства и плащат данъци. Заедно с тях, броят на заетите в българската икономика българи надхвърля 3 милиона.

Тоест е истина, че броят на работещите в чужбина българи е приблизителен с този на работещите в България, но в никакъв случай той не го надхвърля.

Мит 3: Българите в чужбина не се интересуват от България

Българите в чужбина не само се интересуват от случващото се в България, но и помагат материално на своите близки у дома. Тяхната помощ е особено осезаема в по-малките населени места, където много семейства успяват да си позволят що-годе достоен живот благодарение на средствата, пращани им от роднините им в чужбина.

По данни на БНБ 1,4 милиарда лева е сумата, изпратена от българите в чужбина на близките им в България през 2016 година. Общата стойност на преките чуждестранни инвестиции през същата година в страната е около 2 милиарда лева. Ако българите в чужбина можеше да се разглеждат като външен инвеститор, те без съмнение биха били най-големият такъв в България.

Мит 4: Те не обичат България

Само човек, който не е бил в чужбина единствено на екскурзия, може да си позволи да говори обективно за това как се чувстват българите в чужбина. А хората, които си позволяват да предполагат на глас какво чувстват българите в чужбина, в най-добрия случай обикновено са били на море в Гърция преди 2-3 години или на ол инклузив в Турция, за да ядат суджуци на корем. Но не и да живеят или работят в чужбина.

Обикновено първите няколко месеца са изключително трудни за емигранта, особено ако е в чужбина сам, без семейството си. Дори и след като човек свикне с новата обстановка, спомените от България, мислите за семейството и приятелите връхлитат като бумеранг - колкото повече бяга човек от тях, толкова повече те се връщат към него.

Любовта към Родината е лично чувство, което е индивидуално за всеки човек - едни я свързват със семейство и приятели, други с красивата природа, трети с историята. Не можем да очакваме от другите да чувстват абсолютно същото и по същия начин, както го чувстваме и самите ние. И ако някой свързва любовта към Родината с нещо различно от това, с което я свързваме ние, това не означава, че той или ние не я обичаме.

Само човек, който е изпитвал носталгия, може да да бъде запознат с това състояние. А носталгията не е просто чувство, а състояние. То се изпитва от почти всеки човек, който живее в чужбина. И е просто невъзможно, изпитващ носталгия към родината си човек да не я обича.

Мит 5: Българите в чужбина "мият чинии"

Често се чуват подмятания за българите в чужбина от сорта: "Тези в Гърция берат портокали, а пък ония в Англия - ягоди". Целта почти винаги е да се принизи техният труд, а може би и за да може да си представим българската действителност по-прекрасна, отколкото е тя в действителност.

Не че има нещо срамно в това човек да мие чинии в Германия или да се грижи за възрастни или болни хора в Италия, но в чужбина живеят стотици хиляди висококвалифицирани българи, които работят в някои от най-популярните и платежоспособни корпорации. Много от тях заемат мениджърски позиции, а други се занимават с фундаментална наука в изследователски центрове в Европа и САЩ.

Макар и тези „изтекли мозъци" да не са толкова популярни у нас, колкото придобилите слава по света спортисти, има места по света, където те са високо ценени. Въпрос на нашите обществени приоритети, не на техните.

Мит 6: Най-много българи има в Гърция и Испания

В Гърция и Испания наистина живеят и работят общо около половин милион българи, което на практика означава, че в тези две държави все едно са се изнесли градовете Варна и Русе. Но в никоя друга страна няма толкова много български емигранти, колкото в САЩ. Отвъд Тихия океан живеят около 300 000 българи, повечето от тях емигрирали в последните 27 години.

Големи български емигрантски общности от десетки хиляди души има в повечето по-големи страни от Европейския съюз, например Германия, Италия, Франция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Но такива има и в много страни извън Европейския съюз и САЩ - в Канада, Аржентина, Бразилия, Русия, Република Южна Африка, Австралия и на други места.

Мит 7: Те не могат да бъдат в крак с политическите събития в страната

Възприятието, че на тях едва ли не не им пука за България, е удобно тъкмо на тези политици, които имат огромно желание да се отърват от тях, забранявайки им да гласуват. И дори не крият желанието си да да им попречат да бъдат част от политическия живот на страната.

Нещо повече - голяма част от българите в чужбина имат преки наблюдения върху обществените и политическите ситуации в други страни. Те често много по-добре от българите в България биха могли да извлекат позитивите и негативите от различните обществени системи.

Иначе казано, не българите в чужбина са тези, които не се интересуват от политиката. Тъкмо обратното е - политиката е тази, която не се интересува от тях и дори ги счита за пречка пред консумирането на властта.

Мит 8: Те са навън временно

Има много българи, които работят известно време в чужбина, но скоро след това се завръщат. Именно наблюденията върху тях създават впечатлението и донякъде спокойствието, че някой ден, когато "държавата се оправи", българите от чужбина направо ще щурмуват страната ни. Но това, за съжаление, са погрешни впечатления.

Истината е, че някои от българите в чужбина са временно там, а други не. Някои ще се завърнат някой ден - когато например спестят необходимата им сума. А други ще останат в чужбина завинаги и там ще отгледат своите деца. И когато се устроят, надали ще се завърнат обратно в България, дори и от върховете на Витоша да започне да блика нефт.

Фактът, че милиони българи предпочитат да живеят и работят в чужбина изобщо не е проблем за подценяване, макар и за българите в чужбина много рядко да се говори от устите на политици. Тези хора много рядко присъстват и в новините.

Икономическата емиграция е най-болезненият симптом на болното общество. И, за съжаление, много от българите в чужбина няма да се върнат никога в България, колкото и да ни харесва да се успокояваме, че "те са временно там".

Мит 9: Емигрират само за пари

Всеки познава семейства, които и в България се успявали да си осигурят достоен откъм материално положение живот, но въпреки това са решили да емигрират. Затова е нелепо да се твърди, че българите в чужбина напускат основно заради липсата на средства. Обществената система в България не е особено справедлива и именно това е една от основните причини, поради които много българи напускат. Затова колкото и да е удобно на някои хора да си обясняват въртенето на света с парите, истината е, че не всичко е пари.

Мит 10: Извън страната те се чувстват като "роби"

Някои българи в чужбина в действителност имат основания да се чувстват като роби. Не са малко случаите, в които работодатели са прибирали личните документи на своите работници например. Но това са преди всичко лоши изключения.

Повечето българи заминават в чужбина с ясното съзнание, че правят този житейски избор и преследвайки конкретни свои цели. Но много малко са тези, които се оплакват, че са се чувствали като роби на работните си места - за разлика от много българи, които се чувстват именно така на работа в собствената си родина.

Повечето живеещи в чужбина пристигат в България по време на ваканциите щастливи от постигнатите цели. И си дават сметка, че в чужбина никой не дава пари за клатене на крака, както например в някои държавни институции у нас.

Изброеното дотук показва, че българите в чужбина по абсолютно нищо не се различават от тези в България. Всички имаме обща националност, но като всички хора по света имаме право да търсим щастието си където намерим за добре.

Политическите опити напоследък да се всее разделение между "чужбинците" и "родолюбците" са крайно непочтени и нелепи.

България е била и ще бъде навсякъде, където има дори и един българин.

Oще: българи зад граница  българите  българска диаспора в чужбина  българската емиграция  емиграция  кои хора емигрират  кой живее в чужбина  колко българи живеят в чужбина  колко са българите в чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2016, 04:59

10 майната ви политици | 29.09.201820:42

дедо,поне сме в 21 век и можеш да четеш от там Много щастлив

От началото на 16 век|ХVI в. до края на Първата световна война Ливан влиза в състава на Османската империя, като през по-голямата част от периода е със специфичен статут (непряко османско управление).


Влязъл в състава на Дамаския халифат, Ливан е отвоюван от Византия по времето на император Василий I. Но по-късно арабите си го възвръщат, а през късното средновековие е обект на войните на кръстоносци, селджуки и мамелюци. Накрая османците го завлдяват и Ливан пада под тяхна власт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 11.04.201718:08

Ами и аз казах същото. Ливанци бяха, горди с това което знаят, откъде са дошли, това което са изградили в Бразилия, без горчивина и съжаление по това което е било преди тях. Бразилци не бяха, но и на ливанци не приличаха, граждани на света, обичащи шаварма и толумбички Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 11.04.201717:51

Пета, тия, които си срещнала в Рио ливанци ли се чувстваха или бразилци? Ливан не е нация, а държава, скърпена след 1 св. война от териториите на бившата турска империя, като Ирак, Сирия, Йордания и др. Тогава победителите са разкроявали териториите с последна грижа за принадлежност на народите. Няма нужда да ходиш в Рио, за да срещнеш такива. Имате си ги и в Канада и в САЩ и в цяла Южна Америка. А вече има и българи. Нищо против тях, само дето, както казах, те са загубени за България. Тя не може да ги привлече с нищо, освен със спомени и останалите тук близки.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 11.04.201717:14

Като бях в Рио ми направи впечетление че около хотела на КОпакабана имаше няколко дюнерджийници и арабска сладкарница. Разпитах ги откъде са, оказа се че са от Ливан. Оказа се че само в Бразилия има 6 милиона емигранти от Ливан, а в самия Ливан са останали 4 милиона. Процесите, които текат в момента на балканския полуостров са минали през Ливан 19 век. Католици, ортодокс и суни мюсулмани са били изтикани от държавата.
Глобалните процеси не могат да бъдат спрени и не се случват за едно поколение, а бавно и полека. Значението на диаспорите извън България тепърва ще бъде осъзнавано и надеждите които им се възлагат ще бъдат преосмисляни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 11.04.201716:57

>българите в страната, така и тези извън нея, са най-различни и в никакъв случай не бива да се лепват етикети

Това звучи умопомрачително лицемерно в края на коментар, в който си класифицирал българите в чужбина в шепа по-големи групи и си им налепил всевъзможни етикети.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 11.04.201712:27

Като във всеки мит, и в тези има зрънце истина. Едва ли има българин, който няма близки в чужбина. И аз така. Племенникът ми е в Англия, сестрата на зет ми в Германия, дъщерята на кръстника ми в САЩ. Това са само роднините, приятелите са десетки. Имах много близък приятел, вече покойник, който емигрира в САЩ на 50 годишна възраст. На опитите ми да го разубедя отговори: "Много добре знам, че там ще бъда на дъното. Но аз съм на дъното и тук, а там дъното е по-високо." Не беше на дъното нито тук, нито там. Имаше диплома от икономически институт, която никога не използва, и 20 професии, с които живееше не лошо. Но винаги временно, на парче. Продължи така и там и също се справяше добре. Единият му син остана там, другият просперира тук.
Нищо лошо за българите в чужбина. Но остава фактът, и авторът не го е пропуснал, че по-голямата част от тях няма да се върнат, както и да се развие България. А децата им вече не са българчета, даже да говорят чист български и да посещават български училища там. Внучката на кръстника ми разбира всичко, но не отронва и дума на български. И това не е от вчера. През всичките 500 години под турско са емигрирали масово там, където да не са рая. Смята се, че към 15-ти век сме били равностойни по численост с великите сега европейски нации. Днес сме останали 5-6 млн плюс 1,5-2 млн в чужбина, които също са загубени за България.
А тия в анадола не ги бройте. Те не са българи и не се смятат за такива. Защо тогава ние да ги смятаме?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.04.2017, 03:54

4 Guy Fawkes | 11.04.201708:21

Когато се говори за "българите в чужбина", трябва да се има впредвид, че това са най-различни хора с български произход, които аз бих разделил на няколко категории:
- изселници в Турция, които гласуват по команда за някоя протурска партия. Гласовете им са явен индикатор за извънконституционността на техния избор.
- временни "гастарбайтери" в Западна и Южна Европа (едни са отишли, за да оцелеят физически; други - за да правят далаверки)
- студенти в реномирани западни висши училища (млади, будни, интелигентни, но без интерес към политиката у нас)
- постоянно установили се в развитите държави цели семейства, които живо се интересуват от процесите в България.
- висококвалифицирани специалисти, които работят по договор в други държави.
Мисълта ми е, че както българите в страната, така и тези извън нея, са най-различни и в никакъв случай не бива да се лепват етикети. А митовете - са си просто митове.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 10.04.201723:38

иначе снимката е много тъжна и ми навява спомени от преди 19 години, първите 6 месеца 4 годишната ми тогава дъщеря сядаше на едно детско столче в хола събираше си детските чанти, прегръщаше един парцален мики-маус и пътуваше обратно за България
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 10.04.201723:35

"...Отвъд Тихия океан живеят около 300 000 българи, повечето от тях емигрирали в последните 27 години."

брях голяма засилка тука! тръгваш за Сев. Америка обаче прескачаш Азия, после Тихия океани и го набиваш на северноамериканците отзад напред, ако все пак сте избрали тази ататка да знаете, че се лети през Северния полюс
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

1 Basil Fawlty | 10.04.201721:08

Отличен коментар според мен. Напълно съвпадащ с моите виждания/наблюдения. С изключение на раздъвканото вече доста години "инвестиране" от 1млрд със което мисля че се парадира доста.
   

оценка

+2 -0