За трите биографии на г-н (А.) Иванов и някои дребни факти | webcafe.bg
Webcafe

За трите биографии на г-н (А.) Иванов и някои дребни факти*

Радан Кънев
27.10.2010, 13:18 (обновена 28.10.2010, 17:27)
андрей иванов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Шефът на СОС, бивш кадър на милицията и полицията, се оказа доста заможен - като приятеля си Цветан Цветанов

Вярвате или не, моят разказ за една случка от 2005 г. и зададените няколко безобидни въпроса размърдаха - съвсем леко - блатото на летаргията в медиите.

Господин Иванов (звучи ми като Mr Smith, доста подходящо за деец под прикритие) прецени, че е по-добре да сподели няколко думи за биографията си и източника на имАнето си.

Първо се появи един материал в списание "Тема" (3-9.12.07). Журналистът г-н Първанов проведе с мен разговор преди публикацията, но по една или друга причина е предпочел да не използва информацията, която му дадох. Ето някои важни пасажи:

"Нямам спомен за такава среща. Но в описания район се намира гаражът на една от фирмите за маршрутни превози, която консултирах... Според него (Андрей Иванов - бел.а.) е съвсем нормално мястото да се охранява зорко, тъй като там нощуват 80-90 коли... "Банкя е добро място за живеене, но за съжаление аз нямам нищо общо с него" ... "в края на 1999 г. напуснал по собствено желание и данъчната администрация..."

После се появи и интервю в "Медиапул", също постно откъм деликатни подробности. Ето и най-съществените му части:

"- Около вашия бизнес се поставиха доста въпроси. Основният беше от къде е началният капитал, с който са се развили фирмите ви след като сте напуснали системата на МВР?

Слуховете за моето богатство са силно преувеличени. Аз и моето семейство живеем нормално, малко над средната класа. Излязох от МВР през 1999 г. Започнах частния си бизнес с консултантска дейност в сферата на това, с което съм се занимавал цял живот - информационните технологии.

Давах консултации за изграждане на системи в държавната администрация, например за регистрация по БУЛСТАТ. За мен това беше началото. Иначе съпругата ми има частен бизнес още от 1991- 1992 г. В съдружие с други роднини спечелиха концесията за бутилиране на минерална вода в Банкя, а по - насетне продадоха фирмата.

Тя има и втори бизнес, който е от 1992 г. за производство на ауспуси. Той тръгна заради нейния ентусиазъм и ноу-хау, което имаше един от нейните съдружници.

Разбира се, помагал съм с моята консултантска дейност и на тях. Вероятно ако не беше концесията на минералната вода, нямаше да напусна толкова лесно данъчната администрация, където се занимавах с интересни неща, изцяло в сферата на моята професия.

Бих искал да подчертая, че и МВР, и данъчната администрация съм напуснал по свое желание. В първия случай се пенсионирах след навършването на минималната позволена възраст за това, а във втория напуснах след като разбрах, че държавата няма интерес да решава проблемите на данъчната реформа.

В момента основните ми доходи идват от отдаване под наем на 3 собствени имота. Всичко около тях е проверявано до последния детайл, тъкмо защото съм работил в системата на МВР. Плащам данъци върху 70-80 хиляди лева годишен доход. Не само защото законът го изисква, а защото смятам, че държавата има нужда от тези пари. Рано или късно идва време човек да отговаря на подобни въпроси и за мен той дойде". 

От двата материала разбрах следното:

1. Андрей Иванов има поредна, трета биография. Вече е напуснал държавната администрация през 1999 г. Обърках се...

2. Андрей Иванов не е много богат. Той плаща данъци за 70-80 хиляди, и то не само защото законът го изисква. Абе почти доброволно ... 

3. Андрей Иванов няма фирми за маршрутки. Той ги консултира... 

4. Андрей Иванов е купил БКС-Банкя с парите на жена си. Разбира се... 

5. Андрей Иванов е спечелил концесия за минерална вода- Банкя пак с парите на жена си. Явно тя плаща данъци за повече от 70 хиляди. Надяваме се, все пак държавата има нужда от тези пари, нали ... 

6. Андрей Иванов винаги е бил с десни убеждения, включително и като член на БКП. Нямало просто как десният този човек да работи в отдел "Информационна дейност" на МВР иначе ...

7. Андрей Иванов познава Цветан Цветанов случайно, от МВР.

8. Андрей Иванов познава Милор Михайлов (кмет на Банкя при Софиянски/Николов, после зам. кмет по екологията респективно боклука) случайно, от общината...

9. Андрей Иванов познава Антоан Николов бегло, покрай общи близки приятели (sic!)...

10. Андрей Иванов няма нищо общо с Банкя, освен че е купил БКС-Банкя, концесията за минералната вода в Банкя, няколко декара парцели в Банкя. Жалко. Хубаво градче, да беше го поопознал... 

A propos, г-н Първанов от "Тема" не е използвал нещо интересно, което му дадох. Разпечатка от Службата по вписванията - София на сделките на г-н Иванов с недвижими имоти. В периода 1998-2005 г. там фигурират над 40 сделки, между тях - БИНГО зала в Люлин, павилион на "Еврофутбол" в Люлин, универсален магазин в Люлин, част от кооперативния пазар в Люлин, земеделски земи в Банкя (впоследствие доста набързо вкарани в регулация), апартаменти в "Слатина".

Жалко, че отдава под наем само три имота:)

Всичко това е публична, общодостъпна информация.

Когато журналистите ни се научат да питат, тогава може ние да получим отговори. Дотогава... Играта продължава...

*Материалът на Радан Кънев е написан на 6 декември 2007 г. Публикуваме го заради неговата непреходност и липсата - три години по-късно, на убедителни отговори по зададените въпроси... 

Oще: андрей иванов  банкя  бизнес  герб  консултация  мвр  сос 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 27.10.201021:09

+1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 17:58

1 Калин Първанов | 27.10.201018:15

Г-н Кънев, в нашата професия всичко остава черно на бяло:
http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=79&aid=2192
Колкото до точните въпроси, вие също сте имал възможност да ги зададете от позицията на председател на ДСБ-"Средец", посредством вашите общински съветници в СОС (коалиционни партньори в управлението на София)...
Поздрави!
   

оценка

+0 -0