Как първите девет месеца оформят живота ви | webcafe.bg
Webcafe

Как първите девет месеца оформят живота

Lifecafe , По сп. Time
29.09.2010, 15:35 (обновена 02.10.2010, 18:16)
бременна

Внимавайте с какво се храните, какво мислите и чувствате като бременна - мислете за здравето на новия човек

Какво ни прави такива, каквито сме? Защо някои хора са предразположени да бъдат тревожни, с наднормено тегло или астма? Защо някои от нас са податливи на сърдечен удар, диабет или високо кръвно налягане?

Има списък с конвенционални отговори на тези въпроси. Ние представляваме това, което сме, защото то е в нашите гени. Ние се превръщаме в това, което се превръщаме, заради изживяванията ни в детството. Или нашето здраве и благосъстояние произлизат от изборите за начина на живот, които взимаме като възрастни.

Eмбрионалният произход

Но има друг силен източник на влияние, който може да не сте взели предвид: животът ви като ембрион. Храненето, което сте получили в утробата; замърсителите, лекарствата и инфекциите, на които сте били изложени по време на бременността; здравословното и психическо състояние на вашата майка, докато тя е била бременна с вас - всички тези фактои ви оформят като бебе - и продължават да ви влияят и до този момент.

Това е провокативно твърдение в област, известна като "ембрионален произход", чиито първопроходци твърдят, че деветте месеца на бременност са най-значителният период в нашия живот, постоянно влияещ върху функционирането на мозъка и органите от рода на сърце, черен дроб и панкреас.

В литературата по темата, която е достигнала огромни обеми в последните 10 години, можете да откриете споменавания на ембрионалния произход на рака, сърдечно-съдовите заболявания, алергиите, астмата, високото кръвно, диабета, затлъстяването и психическите заболявания.

В най-крайните форми на изследвания на ембрионалния произход, учените проучват възможността вътрешноматочните условия да влияят не само на физическото ни здраве, но и на нашата интелигентност, темперамент и дори психика.

Научете повече

Като журналист, който пише на научна тематика, бях заинтригувана, когато за първи път чух за ембрионалния произход. Но преди две години, когато започнах да навлизам по-сериозно в тази област, имах по-лична мотивация: тъкмо бях забременяла. Ако беше вярно, че моите действия през следващите девет месеца биха имали отражение върху развитието на моето потомство през останалата част от живота му, трябваше да науча повече.

Разбира се, никоя жена, която е бременна в наши дни, не може да избегне посланието, че това, което тя прави, влияе върху нейния ембрион. Тя го чува на прием при лекаря, чете го в ръководствата за бременни: яж това, не пий онова, бъди бдителна, но никога стресирана.

Товарът се увеличава

На бъдещите майки може да бъде простено усещането, че бременността е само деветмесечен тежък труд, изпълнен с вина и лишен от удоволствия - и това изследване заплашваше да увеличи допълнително товара.

Но учените, с които се срещнах, не бяха изпълнени със страшни предупреждения, а с въодушевлението на откритията - и надеждата, техните открития биха довели до позитивен резултат. Изследването на ембрионалния произход предизвиква революционни промени в мисленето откъде произлизат човешките качества - и кога те започват да се изграждат.

Това е превръщане на бременността в научна гранична зона: американският Национален институт по здравеопазване миналата година стартира многогодишно проучване, което изследва пациентите преди раждането им.

А и това прави утробата обещаващ обект на превенция, повишавайки надеждите за преодоляване на бичове за общественото здраве като затлъстяването и сърдечни заболявания - чрез интервенции преди раждането.

Из "Origins: How the Nine Months Before Birth Shape the Rest of Our Lives" на Ани Мърфи Пол, издадено през септември от Free Press

Oще: бременност  ембрион  заболявания  развитие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.