"Хизбулла" жертва популярността си в името на оцеляването | webcafe.bg
Webcafe

"Хизбулла" жертва рейтинга в името на оцеляването

Webcafe.bg, поnow.mmedia.me
14.04.2013, 15:49 (обновена 17.04.2013, 07:55)
Хизбулла

Снимка: © getty images

Животът побеждава всякакви идеологии и идентичности.

Около десет бойци на "Хизбулла" бяха убити и повече от 20 ранени при засада на 8 април, в Саида Зайнаб край Дамаск, съобщи телевизия "Ал Арабия". Медията цитира източници, според които ранените са били настанени в болницата "Расул ал Азам" в южния бейрутски квартал Дахийе.

Репортажът на "Ал Арабия" допълва, че когато представителят на "Хизбулла" - шейх Мохамед Язбек, поднасял своите съболезнования на семейството на един от починалите, неговата майка го попитала: "Казахте ни, че битката ви е с Израел. Защо изпратихте децата ни да умрат в Сирия?"

В същата нощ беше открита бомба в бейрутския квартал с предимно шиитско население "Хай ал Селом", а към нея открито и послание от сирийската групировка Джабат ал-Нусра (Ал Нусра Фронт, за които се твърди, че са свързани и с "Ал Кайда"), насочено към шиитската групировка "Хизбулла". Експерт по експлозивите успял да обезвреди бомбата.

Трудно е да повярваме, че "Джабат ал-Нусра" биха поели отговорността за бомбата, ако искаха да навредят на "Хизбулла", дори и да е само въпрос на време преди Фронта да се насочи към шиитските зони в Ливан. Но за "Хизбулла" времето не може да бъде по-подходящо.

Провокирането на страх от "Джабат ал-Нусра" в шиитската общност е единственият начин "партията на Аллах" да овладее нарастващите опасения, произлизащи от военната ангажираност на партията в Сирия. Това помага и за лобирането още бойци да се присъединяват към "Хизбулла" в Сирия, за да защитават шиитските интереси.

За "Хизбулла" това вече е въпрос на оцеляване


Организацията напълно съзнава намаляващата си популярност. Много от бойците на "Хизбулла" буквално са отказали да отидат в Сирия, някои дори са дезертирали. Много шиити преминават към сунитски ислям, за да живеят нормално извън Ливан.

Получаването на работна виза в страните от Персийския залив става почти невъзможно за ливански шиити, така че сектантската идентичност, която "Хизбулла" подчертаваха в реториката си през последните две десетилетия, сега се жертва от много млади шиити в името на финансовата сигурност. Животът изглежда побеждава всякакви идеологии и идентичности.

Но за "Хизбула" това не е проблем, който ще промени или прекрати ангажимента им в Сирия. Партията е ирански проект и гарантирано ще следва заповедите на Иран навсякъде. Ако Иран реши, че Сирия е решаващото бойно поле в момента, "Хизбулла" ще направи каквото е необходимо, за да спечели там, дори и това да им коства националната им база от членове-шиити.

За Иран това вече е въпрос на оцеляване, не на власт

Регионът се променя и старите стратегии вече не вършат работа. Планът Иран да бъде основната сила в региона сега е застрашен от внезапния възход на ислямистите и сектантската политика. Ядрената програма не е достатъчна, а Сирия е твърде важен терен, за да си позволи Иран да я изгуби. Поради това Иран се налага да поеме лидерството и сега да взема решенията какво да се прави в Сирия.

Информацията, постъпваща от Сирия за ангажираността на Иран показва, че Башар ал Асад вече не командва и реалните решения се вземат от Иран - основно по стратегически и военни въпроси. Иран също така търси начин да превърне сирийската революция в дългосрочна сектантска война, за да защити стратегическите си интереси в региона.

Иран изпраща ливански и иракски шиитски бойци в Сирия, за да защитава режима или президента; знае се, че Асад реално вече го няма, и единственото, от което те имат нужда в момента, е да гарантират, че няма да изгубят Сирия, след като изгубиха Асад.

Иран знае много добре, че САЩ няма да се ангажират с военни действия в Сирия или Близкия Изток като цяло

Всички знаят, че борбата сега е с ислямистите-екстремисти, подкрепяни от страните от Персийския залив, и че сектантската борба се разпростира в целия регион, но това не е реалният проблем. Обратно, ангажираността на Иран в Сирия е решение, което е взело предвид всички тези последици.

Сега Иран и "Хизбулла" осъзнават добре тези регионални проблеми и променят стратегията си, за да се възползват от тях; тоест да упражняват по-голям контрол в региона чрез сектантски сблъсъци, вместо дипломация.

Поради това не е важно дали "Хизбулла" губи популярност в родината си заради ангажираността си във военните действия в Сирия; всъщност "Хизбулла" е преобразувана от съпротивително движение и политическа партия във военна шиитска милиция, сражаваща се със сунитите в Сирия.

Няма значение дали всички шиити в региона ще платят скъпо за това. "Хизбулла" са жертвали популярността си в името на оцеляването

"Хизбулла" се сражават съвместно с бригадата Абу ел Фадл ал Абас в Дамаск, а силите им са се разпростряли от Кусаир в долината Бекаа в Ливан до някои области в Хомс, който е станал много важен и стратегически район за Иран, защото свързва Ливан - и Дамаск - с алауитските крайбрежни територии. Хомс би могъл сериозно да промени баланса на силите.

Иранската намеса в Сирия обаче не цели алауитска държава, защитаваща Асад и алауитите. Тя е преди всичко насочена към иранско присъствие в Сирия, което да защитава Иран в региона. Сирийски опозиционери, предпочитащи анонимност, твърдят, че операцията, която е имала за мишени вътрешния кръг от съветници на Асад, известен като "Кризисното ядро" в Дамаск на 18 юли 2012, при която загинаха трима висши офицери, всъщност е била планирана и реализирана от ирански революционни сили. Целта е била да се отърват от сирийските овластени лица и да поемат по-голям контрол над вземането на решения за отбраната и сигурността.

Планът всъщност е да бъде превзета Сирия, не да бъде защитаван обреченият режим

С нарастващите военни постижения на ислямистките групи и радикализацията на бунтовниците обаче планът на Иран и "Хизбулла" не постигна успеха, който те очакваха. Хомс все още не е паднал в ирански ръце. Няма свещена победа.

Проблемът е, че колкото по-дълго продължава борбата, толкова по-сектантска ще става тя. "Хизбулла" ще се окаже принудена да воюва в територия, която постепенно се превръща в сунитска ислямска област.

Това няма да пощади Ливан, тъй като сектантска война за Ума само ще означава, че шиитите в целия регион ще станат жертви на нова свещена война - този път вече сунитска.

Oще: башар ал асад  битка  групировка  иран  ислям  контрол  режим  сирия  сунити  хизбулла  шиити 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.