50 години (Ч)eкзалтация по един масов убиец | webcafe.bg
Webcafe

50 години (Ч)eкзалтация по един масов убиец

големият лебовскиГолемият Лебовски
09.10.2017, 18:33 (обновена 13.10.2017, 07:41)

1 от 3 снимки Назад Напред

Guerrillero Heroico - най-известната снимка на Че Гевара

Снимка: © Wikimedia Commons

Лъжи и пропаганда в образа на Че Гевара

Какво може да накара три поколения западни либерали с идеали за хуманизъм, свобода, справедливост и равноправие да боготворят садистичен масов убиец, който е ненавиждал чернокожи и гейове почти толкова, колкото е обожавал да екзекутира невинни хора от позицията на тотална власт над тях?

Достатъчно е само бруталният касапин да бъде дългокос харизматичен латиноамерикански ляв революционер с кубинска пура, барета и примамващ замечтан поглед. Достатъчнео е да бъде Че Гевара. Или просто Че, както милиони консуматори на мита за героичния борец за червена правда обичат да го наричат.

Гевара продължава да бъде идол за меки марксисти, твърди сталинисти и обикновени хипстъри.

Всички те са мариновани в анти-западна пропаганда и виждат в лика на Че символ на съпротивата и бунта, на куража и надеждата. Това несъмнено е една от най-абсурдните и трагикомични масови делюзии в дългата история на абсурдните и трагикомични масови делюзии.

Безброй роби на лъжата днес имат повод за (Ч)екзалтация – на 9 октомври се навършват 50 години от смъртта на комуниста, който вдъхнови една от най-успешните капаталистически кампании и се превърна в символ на индустриализираното брандиране на бунта. Онази негова легендарна снимка още е най-потентната икона на неосъзнатата ирония.

Дори половин век след смъртта на аржентинския садист, образът му продължава да бъде жадно поглъщан и повръщан от престижни медии, холивудски знаменитости, активисти, студенти, политици и всякакъв вид модерен либерален елит.

По повод 50 години от смъртта на Че, неговите групита в медиите, политиката, развлекателния бизнес и университетите планират подобаващ празник на пропагандата.

Ирландските пощенскси служби, например, сложиха лика на Гевара върху пощенска марка, за да отпразнуват годишнината от Кубинската революция и от смъртта на идолизирания от ирландските левичари касапин.

По-рано този месец ирландското посолство в САЩ трябваше да се извинява за публикуването на постер, в който обявява Че за "син на Ирландия" и герой на Латинска Америка. Изображението бе поставено и на летището в Маями – град, известен със своите кубински бежнаци, избягали от бруталния комунистически затвор, в какъвто Че Гевара и Фидел Кастро превърнаха красивия карибски остров.

Да честваш Че Гевара пред лицата на неговите жертви е възможно най-големия дипломатически гаф, а посолството бързо премахна постера преди протестите на дисидентите и техните наследници в Маями да се разраснат.

Че Гевара е ключова фигура в Кубинската революция и дясна ръка на Фидел Кастро. След вземането на властта те отприщват вълна от насилие срещу несъгласните и инакомислещите. Че Гевара е бил садистично привързан към масовите разстрели. Според различни исторически доклади и изследвания той често искал лично да изпълнява екзекуциите и е убил или е наредил убийство на повече  от 14 000 човека.

"Ние нямаме нужда от доказателство, за да екзекутираме някой. Нуждаем се само от доказателство, че е необходимо да го сторим. Ние екзекутирахме, екзекутираме и ще продължаваме да екзекутираме", изрича Гевара през 1964-а година.

Насилието е носеща колона на философията на Че. Малко преди да срещне съдбата на стотици свои жертви и сам да бъде екзекутиран от пленилите го боливийски войници пред 1967-а, той пише:

"Омразата е елемент от нашия сблъсък, безкомпромисна омраза към врага, която ни кара да отидем отвъд естествените граници на допустимото човешко поведение и да превърнем войника в ефективна, селективна и студена машина за убиване. Нашите войници не могат да победят врага без омраза и насилие."

Десетилетие по-рано, след като убива кубинския селянин Eutimio Guerra, обвинен в предателство, Гевара записва в дневника си: "Реших проблема с пистолет 32 калибър, в дясната част на мозъка му. Неговите притежания сега са мои."

Според различни исторически източници Че наистина е изпитвал садистична наслада от убиването на хора, които е смятал за врагове на катастрофалната комунистическата диктатура, наложена от него и Кастро в Куба.

Наследството на Че Гевара е смърт, страдание, бедност, тирания и мизерия.

Но в епохата на контра-културата и анти-западните сантименти образът му е старателно препран, за да бъде използван като пощенската картичка на вечния бунтар и роден революционер.

Легендарната снимка, направена от Алберто Корда Диаз през 1960-а става един от най-репродуцираните образи на планетата. Може да го видим по постери, флагове, картички, тишърти, бикини, от мастило върху човешка кожа - навсякъде, където реалността на злото е представена като мит за доброто.

Гевара пленява колективното въображение на хипитата през 60-те и хипстърите днес, вдъхновява морално отвратителни холивудски филми, книги на престижни автори и лигави речи на знаменитости, академици и активисти.

Любовта към тоталитарния тиранин е доказателство за патологичната природа на социализма и модерната форма на либерализма, практикувана от съвременните западни леви елити.

Отровен коктейл от мазохизъм, невежество и криворазбран идеализъм опиянява масите и масовата възбуда от комунистическия убиец. Легендарният му образ ще продължава да стои като петно върху всеки, който го споделя и носи все едно е значка на честта и гордостта. И 50, и 100 години след напълно заслужената му насилствена смърт.

Oще: бунтовник  ернесто гевара  ернесто че гевара  комунист  куба  революционер  садист  убиец  че гевара 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2018, 20:40

65 Ivo Ganchev.10211652710372759 | 25.03.201821:10

https://www.japantimes.co.jp/wp-content/uploads/2016/03/f-stones-z-20160327.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

64 sim4o | 28.10.201712:32

Уточнител | 15.10.201720:26
МОРАЛЪТ НА ЧЕРВЕНОРУСКАТА СГАНЬ

Дааа, този път Червеноруската идеология надмина себе си и потроши напълно тъпомера.
Значи Сталин е морален и духовно възвисен убиец, а Хитлер - неморален и отвратителен. Що за изчадие може да твърди такова нещо. Та и Сталин и Хитлер са социалисти и двамата желаят да изградят нов свят и нов човек, т.е съществена разлика между тях нема..

--------------

Тъпите купени от Сорос идиоти отново се появихте, а .. Тъжен

ИМА разлика, между Националния Социализъм и ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМА ..

И то е баш във ВАШИЯ СОРООИДЕН ГЛОБАЛИСТИЧЕН ЛОЗУНГ .. "Пролетарии от всичко страни-съединявайте се"..

ВИЕ сте си същите Глобалистични Мърши , както и червенушките .. И от СЪЩОТО МЯСТО сте платени..

Да се борите със семейството, с християнството с европейските народи, с националната държава ..
Целта ви - Световно Правителство със седалище в Ерусалим ..

ВИЕ, сган мръсна, антибългарска - сте си същите червенушки .. нищо, че развяхте малко по-различни плакати ..

Фюрерът с ВАС , КАКВО общо има?

Трепане за вас !

И на прасетата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

63 Крив Макарон | 28.10.201711:46

Че се появява като продукт на време, в което разделението между властващите и простолюдието е доста изразено, поради което Че и неговите партизани (макар и немногобройни) успяват да наложат диктатура, а после да се саморазправят с противниците си.
Реално партизани да вземат властта е невъзможно в едно консолидирано общество, където свободните граждани имат интерес да защитават власта. Партизаните действат успешно само там, където власта и простолюдието същетвуват като контратеза. Всъщност появата на "простоплюдие" вместо "свободно гражданско общество" неизбежно води до два случая:
1. поява на престъпни структури, или
2. на радикализирани партизански отряди.
Така, че може и да е масов убиец (както го определя автора), може и да революционер-спасител (като го определят почитателите му), но според мен преди всичко е продукт на едно дълбоко разделено общетство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

62 follow_the_cash_flow | 16.10.201708:58

Уточнител, десничарю, я сподели колко ти е голям бизнеса и колко хора работят за теб, десничарю??

Или си някоя мижитурка на заплатка, дето като мине шефството и се натиска на компютъра да се прави че работи по-усилено?

А? Служителче ли си или си големия десничар? Колко служителя имаш? 3-5? 10? Нагоре?

Ох такива десничари да са ми подчинени, ще им пръсна гъза от бачкане. Колкото по десен е, толкова повече ще го товаря, да ми върши работа Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

61 Уточнител | 15.10.201720:26

МОРАЛЪТ НА ЧЕРВЕНОРУСКАТА СГАНЬ

Дааа, този път Червеноруската идеология надмина себе си и потроши напълно тъпомера.
Значи Сталин е морален и духовно възвисен убиец, а Хитлер - неморален и отвратителен. Що за изчадие може да твърди такова нещо. Та и Сталин и Хитлер са социалисти и двамата желаят да изградят нов свят и нов човек, т.е съществена разлика между тях нема... Дали проблемът е само в това, че мнозинството от Червената гнъс са абсолютни кухи лейки?

Неее, тия субекти всъщност защитават класата си. СССР, т.е. Сталин им е дал всичко: бащите и дедовците им* се ползваха от благата на Народната власт, смучеха народната кръв, а сега синовете и внуците ползват благата на постКомунизЪма (не всички обаче, за техно нещастие). Разликата е, че сега нема кой да ги пази от "народната любов". Сал една Россия им остана**! Та затова е тая безпределна любов към Матушката/Северната сатрапия, затова е тая тъпоумна русофилия/сталинофилия/путинофилия . Борба за хляб!
__________________________
*АБпФК и Слуги на АБпФК(дребна партийна и административна номенклатура, офицери и сержанти от БНА, средни и низши офицери от КДС, доносниците на КДС и разни други утайки), нямат генерична връзка с АБпФК
**а кой е Главният враг на путинска Русия? - САЩ! Затова е и тая дива злоба...Страх за хляба - нема Русия, нема хлеб
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

60 deaf | 15.10.201710:45

чичо Джон,

и престъпниците са разделени от големи "класови" различия. Едни са с благородни цели и честни по своему,други са дегенерати и нихилисти,абсолютно безсмислено рушащи всичко около себе си. Не може да има знак за равенство между Хитлер и Пиночет от една страна,и Сталин и Че от друга.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

59 Уточнител | 14.10.201723:02

Както знаем от митологията, Сукуба е дребен зловреден катил, който по големина стократно отстъпва на Г Лебовски.

Що се отнася до социопата-масов убиец "Че" Гевара, той се явява като пигмейче пред събрата си - великанът Хитлер, да не говорим за Ленин, а пред Сталин е като микроб.

Неясно е, защо тогава кухите Червени лейки го обожават? Ми да боготворят Йосиф Висарионич - той е един титан на масовите убийства и е на същите идеологични позиции, като "Че"-то ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

58 scuba | 13.10.201719:30

Чудно,колко бързо Големият Лебовски може да се превърне в Мъничко Лебовче!
Е,щом му е удобно.
P.S.
Хитлер не е убил нито един собственоръчно.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 03.03.2017, 20:10

57 Nikolai Angelov.1809462969315342 | 12.10.201722:32

Имам тениска с ЧЕ Гевара и я нося с гордост и кеф ,най-великият антиимпериалист !Че живее във всеки един патриот и свободомислещ човек!Поклон!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.10.2015, 20:34

56 unclejohn | 12.10.201720:49

Авторе, нали си голям, предполагам знаеш защо се е стигнало дотам. Ако напишеш защо, сигурно няма да ти платят достатъчно.
Преди да се появи „бруталният касапин“ , „аржентински садист“ и „тоталитарен тиранин“ явно е имало някой друг, който е действал по подобен начин, че да се стигне дотам, че да се отприщи такава омраза и такова насилие.

When asked by the U.S. government to analyze Batista's Cuba, Arthur M. Schlesinger, Jr. said "The corruption of the Government, the brutality of the police, the government's indifference to the needs of the people for education, medical care, housing, for social justice and economic justice ... is an open invitation to revolution."

Гледай филма „Джоузи Уелс извън закона“ с Клинт Истууд, прецени защо зрителите може да симпатизират на един престъпник, и си отговори на въпроса защо Че Гевара се е превърнал в марка, въпреки убийствата.
   

оценка

+2 -1