Деца на лотария | webcafe.bg
Webcafe

Деца на лотария

Деница Георгиева
08.03.2012, 12:58 (обновена 09.03.2012, 08:08)
Деца

Снимка: © Getty Images

Дали ще ни огрее от детската лотария тази година...

От известно време ме тресе „кандидат студентската" кампания на тригодишната ми дъщеря. Когато се съревновавах за място в университета, не беше толкова трудно, колкото сега с нея - за детска градина.

Записването в София вече става само по електронен път, критериите са по точкова система. Избираш си детска градина в подходящия квартал, записваш детето в нея, получаваш генериран номер и чакаш. Разместваш желания, гледаш списъци, стискаш палци и... се надяваш на шанс.

Списъците непрекъснато се променят. Късмет е детето да попадне поне в граничната група. Попадайки в тази група, то се „състезава" на случаен принцип с други деца с идентични точки. Тук вече няма критерии. Което вече е притеснително - струва ми се удобно измислено, за да могат меко да се спускат с парашутче децата-връзкарчета.

И тази година родителите са изправени пред въпроса да излъжат или не, за да вкарат детето си в детска градина...

Реших да разчитам на честното класиране. Какво решение, то си е тото, но имам ли избор? Въпреки, че за нашия обширен градски район - Овча купел - за набор 2009 са обявени само 79 свободни места и е твърде вероятно е да не успея да класирам детето си.

От тази седмица опашката се раздели на две - социалната (с 40% квота), и на децата по общ критерий. И така дъщеря ми от челната десетка „падна" до номер 42 ... Така или иначе, лотарията завършва след по-малко от два месеца - на пети май в 18.00 часа.

Но в София поне чакаш пред компютъра, а в другите градове - на палатка пред уреченото детско заведение. Ако се налага, по няколко дни. Една позната от Русе сподели, че е давала дежурства три денонощия.

Едни и същи глупости говорят по разни предавания - оправдават се със старото правителство (удобно, ама изтъркано), уверяват, че за повечето деца места всъщност има, но че ще започнат проверки. Миналата година за резултати от проверки не чух, затова пък с просто око се вижда в кои детски градини и по колко деца са влезли по другия начин.

Окуражаване на корупцията

Съвсем скоро едно разследващо предаване успя да вкара дете на две години в предучилищна група за шест годишни. Разбира се, по втория начин. В Информационната система беше под номер 330. Неотдавна пък научих, че са поискали на родител 2000 лв. дарение срещу място на отрочето му в софийска детска градина. А се бях заблудила, че за тези неща се следи стриктно...

Въпросният родител сега мисли дали да „дари" парите. Не го съдя, но се дразня, че ставайки поредният участник в корупционни схеми, само ги подхранва. За мен 2000 лева са непосилна сума, въпреки че никой не ми ги е искал (за да съм обективна), но дори и да можех, не бих искала да ги давам.

В други случаи пък се стига до абсолютен цинизъм - регистрираните деца с хронични болести са повече от броя деца, приети по общия ред. Колко от тях са с изфабрикувани документи - не се знае.

Масово се пише фалшив адрес в кандидатурата, а при прием се взима временна регистрация от общината. Некоректната схема обикновено става чрез познат „хазяин" и така се печели заветната точка в „съревнованието".

Напредък никакъв

В същото време, реших да погледна данните от миналата година. За София дефицитът е бил най голям - 3700 тригодишни деца не са успели да се класират, 1200 четиригодишни и „само" 800 места е бил недостигът за петгодишните. А тази година?

Според кмета Йорданка Фандъкова, дефицит все още има, особено в групата на тригодишните, но до тук са изпълнили плана си, а за 2012 са предвидили още около 1000 нови места.

Опозицията: Борис Цветков, общински съветник от БСП и председателя Николай Белалов, съобщиха че над 15 000 деца ще останат извън детските градини и общински ясли. Според тях обещанието за преодоляване на недостига на места до края на 2011 г. не е изпълнено.

Ако данните са правилни, излиза, че около 1/3 от децата тази година остават без места.

И така се принуждаваш да търсиш частни алтернативи, понякога неудобни, често непосилни за джоба. Някои родители се кооперират, наемат апартамент, правят график и сами гледат малки групи с деца. В което семейство има свободна баба, са късметлии.

Криво ми е и в същото време с надежда гледам в монитора - дали ще ни огрее от детската лотария тази година. И ако това стане, какви по-добри възможности ще имаме като семейство. И то с едно дете. А тези с две? Или по-добре да си мисля пак за Канада? Понякога ми се струва, че една виза за там е много по-скромно предизвикателство.

Oще: детски градини  състезание 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

31 nakadetaka | 11.03.201215:09

Темата е вече то ака или акахме ли? :-)
Истината е, че и на мен ми се случва понякога да употребя множествено число (най-вече в случаите на "болни сме", защото той като е болен - аз се грижа за него, а не защото и двамата боледуваме поради голямата ни свързаност)...виж "акахме" винаги искрено ме е разсмивало :-)))
Сега сериозно - минахме ;-) ние периода с детската градина и не знам как точно е с тази лотария, но ясно помня, а и сега около себе си виждам, че приятелките ми, които искат да си пуснат децата на детска - намират и детска и начин, а тези, които по принцип са със задръжки по върпоса - все котка им минава път...Ясно е, че системата е идиотска, както е и ясно на всяка жена, която е минала по този път, че първите месеци в детската детето е предимно болно и ти щеш не щеш,ако нямаш кой да ти помага си си предимно в къщи..Вече толкова много сме писали по тази тема тука, че не знам какво още има да се нищи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

30 Thea Atanasova | 11.03.201210:18

Абе то под всяка тема накрая излиза, че говориме за мене... Смее се
Дайте нещо по темата, ако може...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

29 mima | 11.03.201209:22

Mile Manolov | 11.03.201203:01
запознат съм и с термодеполимеризацията на цианкрилатите ама за нея не искаш да си споделяме, а?

Чудно, млад химик. Пази косата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2012, 01:54

28 majmuncho | 11.03.201204:37

Thea Atanasova - не говорим за БГ мами а говорим за теб Усмивка гледай си както си искаш детето ... това си е твое право и твоя отговорност ... просто се опитах да ти кажа че жени като теб лесно трансформират обичта към детето в мания по детето ... но и това си е твой проблем ... но за съжаление след като детето почне да се осъзнава ще се превърне и в негов проблем ... а да гледаш собственото си дете определено е по хубаво от колкото да бачкаш като луд за други ... така че не ми мрънкай повече ... държавата ти е дала 2 години да си го гледаш ... в САЩ са точно 0 дни ...а в повечето държави не повече по 4-5 месеца ... на тях сигурно им е по-лесно Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

27 Mile Manolov | 11.03.201203:01

запознат съм и с термодеполимеризацията на цианкрилатите ама за нея не искаш да си споделяме, а? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

26 mima | 10.03.201218:36

Маджести, извинявам се, явно в първия си коментар не се изказах достатъчно ясно, просто защото написах веднага това, което ми мина през ума. Не помислих, че повечето хора нямат толкова бързо асоциативно мислене, за да разберат (ако въобще се затормозят да мислят, щото не е лесно за някои). Затова сега направо: И да осигури държавата достатъчно места за градините пак ще е все тая, защото липсва контрол и здравна култура в българина. И да остават места за детските градини в столицата, пак поне 50% от майките ще са безработни. Нали това е основната идея на градината, да може гражданинът Х да работи, да произвежда продукт и да плаща данъци. Иначе никой не може да ме убеди, че лелките ще възпитат по-добре хлапетата. Надявам се не очакваш, че веднага ще ти дам решение на драмата с градините. Просто продължавам историята след познатото "оженили се и заживяли щастливо", в случая е "приеха детето в детска градина и заживяли щастливо". Продължението не е никак щастливо.
Отнесох се в лирични отклонения, защото веднага се намери някой да ме захапе за множественото число. Радва ме да говоря така, но явно в този форум всички са прекалено "културни" и "интелектуално" извисени. ;)

Миле, я ми сподели схемата за метадона, запознат ми изглеждаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

25 Mile Manolov | 10.03.201217:44

ма обичайте си ги де... и го пази да не удари коленцето. знаеш ли какви белези остават?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

24 Thea Atanasova | 10.03.201216:26

Чакай, че до сега тичах за метадон... Миле и кво сега излезе, че децата на всички български майки (БГ мами) са глезени така ли? Еми не живеем вече под строй, ако не си забелязал. Което означава, че сами решаваме до колко да глезим децата си. Аз лично предпочитам всички те да са обичани, а не да ги учим да крият чувствата си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

23 My Majesty | 10.03.201211:40

До mima: Скъпа Мима, по никакъв начин не желая да подценявам за избора ти да гледаш дете и за решението как да го отглеждаш. Просто темата изисква друг тип разговор. Проблемът с детските градини в столицата е сериозен и ние тук се опитваме да го обсъдим от гледна точка на социалната и образователната политика, която държавата води.
Ако искаш разговор за БГ мама, напиши статия и ако я одобрят от уебкафето, ще я коментираме. Ще стане голямо шоу от коментарите. Това мога да ти го гарантирам. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

22 Mile Manolov | 10.03.201211:11

още една овца ще отгледа мамино детенце... вероятно аналноподатливо ^^
и ще търчи за метадон muhihihihi
   

оценка

+0 -0