Шестимата начинаещи астронавти - двама италианци, немец, французин, датчанин и британец - получиха сертификатите си за завършване на учебната програма на специална церемония в Кьолн, Германия | webcafe.bg
Webcafe

Новите астронавти на Европа

Webcafe.bg , По BBC
23.11.2010, 15:14 (обновена 24.11.2010, 11:14)
Nasa

Снимка: © БГНЕС

САЩ изтеглят от полети седемместните си совалки и от 2011-а единственият начин да се излезе в орбита ще бъдат руските ракети "Союз"

Европа вече има първите си астронавти.

Новите попълнения в Европейската космическа агенция (ESA) завършиха основното си  обучение. Шестимата начинаещи - двама италианци, немец, французин, датчанин и британец, получиха сертификатите си за завършване на учебната програма на специална церемония в Кьолн, Германия.

Това е първата група кандидати за астронавти, която минава през обучаваща програма на ESA, създадена по собствен модел. Досега астронавтите разчитаха на САЩ или Русия за подготовката си за Космоса.

Александер Герст, Саманта Кристофорети, Томас Пескет, Андреас Могенсен, Лука Пармитано и Тимъти Пийк очакват разнообразни ангажименти в рамките на космическата агенция.

"Това беше истинска вихрушка, фантастичен опит, който натрупахме," коментира майор Пийк, който е бивш пилот на хеликоптер от британските военновъздушни сили. "Сега ще ни се наложи да почакаме, докато получим възможност да полетим в Космоса, но междувременно има някои отлични позиции, които ще заемаме," споделя той.

Първият шанс за излизане в орбита - през 2013 г.

Първият шанс за един от новите членове на общността на европейските астронавти да излезе в орбита за посещение на Международната космическа станция би трябвало да изникне през 2013 г. Очаква се това да бъде един от двамата италиански пилоти на изтребители в групата възпитаници на ESA - Саманта Кристоферети или Лука Пармитано.

Възможността за полет през 2013 г. е гарантирана по споразумение, според което Италианската космическа агенция (ASI) подсигурява участието в мисии на италиански граждани в замяна на производството на основни модули за космическата станция.

От ESA на свой ред могат да номинират друг участник за следващата година, като допълнителен полет за ASI е гарантиран отново през 2015 г.

"Без да навлизаме в имена и конкретика кой може да бъде определен за екипаж в определен полет, това, което мога да кажа в момента, е, че 50% от новите астронавти вече са с голям шанс да летят през 2015 г.," коментира Симонета ди Пипо, директор по пилотираните космически полети в ESA. "Ще оповестим публично състава за първите три полета в следващите седмици."

Подборът е направен през 2009 г.

Новите астронавти в ESA са подбрани през май 2009 г. и са започнали обучението си през септември същата година. Дейностите в обучението включват уроци по руски език, запознаване с инженерните технологии и подготовка по медицина, оцеляване в трудни условия и роботика. Шестимата също така са усетили какво е да се действа в безтегловност в Космоса, като са летяли със самолет, симулиращ микрогравитационни условия.

След това подготовката им е продължила с часове в голям басейн, който се опитва да възпроизведе усещането от ходене в Космоса. Бъдещата им дейност ще включва кратък престой в Eurocom - наземния контрол, който поддържа връзка с астронавтите на МКС, докато те изпълняват експерименти в космическата лаборатория "Колумб".

"Оттук нататък обучението ще бъде строго индивидуално," казва датчанинът Андреас Могенсен. "Лично за мен догодина започва обучение по пилотаж, за да получа разрешително като пилот. След това ще има друго комплексно обучение, например повече подготовка за ходене в космоса (EVA) в НАСА в Хюстън и допълнително обучение по роботика в Канада."

САЩ изтеглят совалките, Европа ще разчита на Русия

Възможностите за полети за астронавти от всички партниращи космически агенции в МКС ще бъдат ограничени през следващите пет години, тъй като САЩ изтеглят от полети седемместните си совалки. Оттук нататък от следващата година единственият начин да се достигне в орбита ще бъдат руските ракети "Союз". Те обаче могат да превозват само по трима души наведнъж.

Америка се надява да въведе многобройни търговски "такси"-услуги за екипажи на МКС от средата на това десетилетие.

Наскоро партньорите в МКС се споразумяха да удължат живота на космическата станция поне до 2020 г. Страните-членки в Европейската космическа агенция се очаква официално да потвърдят това решение на среща на съвета на агенцията през декември.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 25.11.201011:36

Само руснаците наричат астронавтите - "космонавти", целия останал свят - астронавти. Въпрос на вкус и двете са ок.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 12:25

2 Джони Мокър | 25.11.201000:06

А защо астронавти, а не космонавти?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 24.11.201017:35

Завиждам им.
   

оценка

+0 -0