Гърция гневна и безсловесна | webcafe.bg
Webcafe

Гърция гневна и безсловесна

Webcafe.bg
04.03.2010, 21:46 (обновена 07.03.2010, 18:05)
протест в Гърция

Гръцката култура на протести по традиция води до остри сблъсъци между демонстранти и полиция

Гърция остава безмълвна на 5 март, след като от Съюза на редакторите на атинските ежедневници ЕСИЕА обявиха 24-часова стачка. Работа за едно денонощие спират информационната агенция АНА-МПА, държавната телевизия ЕРТ, главната дирекция по печата, каналът на парламента, общинските радиа и телевизии. За няколко часа ще спрат и всички останали медии.

Протестът, който е част от всеобщата поредна национална стачка на над 2 млн. души, е срещу едно и също нещо: здравото стягане на коланите, което кабинетът на Папандреу и европейската общност налагат на Гърция в името на финансовата й стабилност. Според гневните журналисти това са несправедливи и антинародни мерки. Според Брюксел - болезнени, но справедливи и правилни.

Докато народът е на крак, премиерът Георгиос Папандреу лети за Берлин, а после за Париж. В куфарчето си лидерът на ПАСОК носи за одобрение пред най-силните в ЕС данъчното бреме, което ще удари гърците от 15 март. Но заедно с това Папандреу отново ще размаха заплахата за това Атина да се обърне за помощ към МВФ. Кредит от базираната във Вашингтон финансова институция? Това определено не се харесва нито на шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който го изрази и гласно, нито на моторите на ЕС - канцлерката Меркел и френския президент Саркози.

Освен без медии, в петък спира и транспортът в Гърция. На 24-часова стачка се вдигат железничарите, работещите в електрическата и в крайградската железница, в трамвайния, тролейния и автобусния транспорт. Между 12 и 14 часа ще стачкуват отново и авиодиспечерите. Двата най-големи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), както и учителите и преподавателите също са в 24-часова стачка.

Именно от това се опасяваха анализатори - от завихрянето на спиралата на нескончаеми протести в Гърция, което дестабилизира допълнително страната с над 300 млрд. евро държавен дълг и дефицит от близо 13% от БВП. Недоволството изригна през януари с гръцките фермери, които блокираха границата ни и пътища в Гърция, продължи през февруари с национални стачки, очевидно март ще премине също под развети знамена, лозунги и сълзотворен газ.

В това състояние Гърция отчаяно търси всякакви възможни начини за финансиране и вчера се канеше да пласира поредната емисия дълг - 10-годишни държавни облигации за 5 милиарда евро. Въпреки че интересът беше голям и записванията надминаха 7 млрд. евро, Атина се отказа и обяви, че емисията ще е факт по-късно.

Гърците има от какво да недоволства. 1600 евро на година по-малко ще получава отсега нататък средностатистическото четиричленно семейство заради извънредните данъци, оповестени след първия пакет мерки, който орязва заплати и бонуси, замразява пенсии и заплати и вдига пенсионната възраст на 65 години за мъжете и жените.

Доходите на домакинство ще намалеят с 800 евро заради увеличаването на ДДС, с 400 евро - заради увеличаването на акциза върху горивата и с още 400 евро - заради повишения акциз върху цигарите и алкохола. Семейният бюджет може да намалее и ако някой от членовете му има годишни доходи над 100 000 евро, тъй като ще дължи извънредна вноска от 1% върху тях, съгласно новите мерки. Държавните служители пък ще загубят повече от една заплата годишно заради орязаните с 30% извънредни плащания за Великден, Коледа и за лятна отпуска и заради намаляването с 12% на надбавките им.

Oще: георгиос папандреу  гърция  данъци  европейски съюз  стачка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.