Има ли измъкване от капана на луксозния ток | webcafe.bg
Webcafe

Има ли измъкване от капана на луксозния ток

Мая Цветкова, в. Сега
21.09.2012, 08:30 (обновена 21.09.2012, 08:59)
ВЕИ

Снимка: © Стоян Георгиев

От непоследователната политика на държавата страдат всички - и инвеститорите, които не могат да предвидят разходите и приходите си, и населението и фирмите, които са принудени да плащат все повече за зелена енергия

Инсталациите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през последната година нарастват бързо, а с това и недоволството от оскъпяването на електроенергията, което носи този процес. Разбира се, страната ни трябва да постигне поставената от ЕК цел за 16% енергия от ВЕИ в крайното потребление до 2020 г.

Това обаче може да стане чрез прилагане на различни подходи. От една страна, да се прецени в каква степен да развиваме мощностите с използване на различните видове ВЕИ - вода, слънце, вятър, биомаса - в зависимост от природните дадености на страната ни. От друга страна, да се изготви и приложи подходяща икономическа политика за насърчаване на производството на енергия от ВЕИ и съответно да се прецени кога това "насърчаване" трябва да бъде намалено
или преустановено за някои или за всички видове мощности с ВЕИ.

Най-голям опит и мощности в България има при производството на електроенергия от вода. Водноелектрическите централи (ВЕЦ) на Националната електрическа компания (НЕК) са общо около 1800 мегавата и потенциалът, а и необходимостта от големи ВЕЦ са почти изчерпани. Днес са актуални малките форми - мини и микро ВЕЦ. И като се има предвид, че токът от тях не е скъп на фона на този от другите видове ВЕИ, то е добре тяхното развитие да продължи.

Вятърните мощности у нас сега са около 550 мегавата. Според разчети на Асоциацията на производителите на екологична енергия има потенциал за тяхното бързо развитие, така че до 2015 г. да стигнат около 1700 мегавата, а през 2020 г. - около 3200 мегавата. Предвижданията са около две трети от вятърните паркове да са разположени в равнинни райони, а останалите - в полупланински. Смята се, че след 2015 г. вече ще има, макар и малко, вятърни турбини, разположени в Черно море.

Така съоръженията ще са съвсем безопасни за населението (предвид специфичния шум, който издават турбините и чиято честота пречи на трайно живеещи в близост хора) и няма да заемат площи, които биха могли да се използват от селското стопанство. Сега монтирането на турбини в морето е твърде скъпо за българските инвеститори, но след 4-5 години съоръженията вероятно ще поевтинеят, смятат от бранша.

Енергийни експерти обаче са скептични за развитието на вятърните паркове. Природните условия у нас не предполагат чак такова разрастване на вятърните паркове и по техни разчети дори и половината от посочените мощности не биха били необходими. Не е за пренебрегване и фактът, че по нашите географски ширини, за да са ефективни парковете, трябва да се монтират поне 20-30 вятърни турбини, което изисква по-голяма първоначална инвестиция.

Макар преференциалната изкупна цена на тока от вятър да е по-ниска от тази на електроенергията от фотоволтаици, турбините в повечето случаи се монтират на трудно достъпни места, което изисква повече труд и средства за свързването им към електроенергийната мрежа. Съществен недостатък на тока от вятър е трудното прогнозиране на количеството му в рамките на денонощие или месец, което предполага и строителството от държавата на т.нар. заместващи енергийни мощности, т.е. цените за крайните потребители се натоварват още.

Макар и с цени с над 50% по-ниски отпреди година, енергията от слънце си остава няколко пъти по-скъпа от ядрената и както се разбра в началото на лятото, имаше основен "принос" за шоковото поскъпване на тока за населението. Към момента влезлите в експлоатация съоръжения за производство на ток от слънце са около 750 мегавата. И въпреки оплакванията на бранша за затруднено финансиране заявките за получаване на разрешения за експлоатация от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) на вече построени соларни мощности (със сключени предварителни договори до пролетта на тази и през предходните две години) продължават да валят.

Перспективи за развитие у нас обаче по всяка вероятност вече ще имат основно малките соларни мощности - до 30 киловата, дори до 5 киловата. В Германия например отдавна са разбрали удобството и ефективността на минифотоволтаичните инсталации. Там соларните мощности вече достигат около 20 000 мегавата, но са предимно малки и са разположени най-вече на покривите
на сгради. Така тези инсталации не заемат земеделски земи.

Разположените на покривите соларни панели пестят средства за електричество на собствениците на сградите (те дори могат да излязат на "плюс" с продажбата на ток), а и свързването им към електрическата мрежа е лесно. У нас строителството на минифотоволтаиците тепърва ще се разраства. За тези проекти цената за изкупуване на тока беше намалена с по-малко от тази на тока от големите соларни паркове и продължава да е доста атрактивна.

Такава е и цената за изкупуване на електрическа и топлинна енергия и от инсталациите, работещи с биомаса, но към тях почти няма интерес. Предимствата на когенерациите с биомаса са, че предварително може да се планира количеството ток и топлина, които ще бъдат произведени. Тъй като съоръженията с биомаса имат непрекъснат процес на работа, не е необходимо да се изграждат заместващи енергийни мощности. Разбира се, трябва да се осигури постоянно снабдяване със суровина, главно слама и отпадна дървесина. Съоръженията с биомаса могат да се строят в по-слабо развити региони на страната, където да създават заетост.

В основата на проблемите със скъпата енергия от ВЕИ стои почти изцяло погрешната политика на държавата - най-вече ценовата. Освен всичко друго тя не е предвидима - често и рязко се променя, което внася допълнително объркване в сектора и предизвиква недоволство на обществото от високите цени на електроенергията. Това може да отблъсне потенциални инвеститори и да доведе до фалит строящи се или вече завършени ВЕИ централи, които са взели големи кредити от банки.

От Българската ветроенергийна асоциация вече предупредиха, че е под въпрос връщането на над 2 млрд. лв. кредити. Причината е, че освен че намалява цените на изкупуване на енергията, ДКЕВР въвежда и нови такси, при това със задна дата. Това прави планирането на приходите и разходите проблематично.

Какво може да бъде направено отсега нататък при фотоволтаиците?

Инвестиционният интерес от малки и средни компании, както и от отделни граждани, за изграждане на малки паркове и покривни инсталации продължава да бъде силен. Има сериозен интерес и от страна на банките да финансират този вид проекти - въпреки всички ограничения и промени те все още си остават печеливши. При големите соларни паркове очакванията са, че ще има промени в модела на финансово стимулиране в посока постепенен преход от преференциални тарифи към частично пазарни. Което е свързано и с промяна на типа инвеститори, които биха имали интерес да реализират подобни проекти - ще останат предимно стратегически инвеститори и ютилити компании. Подобно е положението и с бъдещето на енергията от вятър - с постепенното преминаване към пазарни условия за продажба на електроенергията, ще останат малко, но сериозни инвеститори.

Щом сме близо до изпълнението на изискването за дела на енергията от ВЕИ до 2020 г., т.е. преизпълняваме плана, защо е необходимо секторът с ВЕИ да се насърчава още цели 15-20 години - както е предвидено в Закона за енергията от ВЕИ? Още повече че в някои европейски страни като Германия и Испания изкупуването на енергията от ВЕИ вече в голямата си част е минало на пазарен принцип - а където има "насърчения", те са по-малки от тези у нас. А и българското население, което е с най-нисък стандарт на живот в ЕС, трудно може да си позволи да продължи да субсидира "луксозния" ток от ВЕИ.

Oще: веи  вятърни централи  електроенергия  ток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

15 post deluvian | 22.09.201215:43

http://www.keshefoundation.org/en/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2012, 22:16

14 nik_-_ | 21.09.201222:19

Хора, не че нещо ама от 13 мнения около 10% имат някаква бегла представа от ВЕИ, цени и т.н. Седнете прочетете нещо, или просто се изказвайте по теми, от които разбирате нещо. Отегчен Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 21.09.201220:53

Права си....единствено твоя коментар дотук е по темата.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

12 buba | 21.09.201220:05

абе оня, ти май нямаш един смислен коментар, а? само някакви купешки лозунги и българомразие отвсякъде. а още не си от най-пропадналите тролове, вземи се осъзнай малко!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

11 Оня Дето Го Трият | 21.09.201219:55

Дали глупостта ми от първия коментар (с многото минуси от разни шушумиги) не се потвържва и от тая статия, която излезе по-късно?

http://www.webcafe.bg/id_279230101

Вятърните перки не са виновни за това, че вятър вее в главите ви!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

10 Bobby_gBG | 21.09.201217:06

4 Оня Дето Го Трият | 21.09.201213:16
Бобчо

А ти първо моя коментар ли търсиш под всяка статия, щото като гледам на нито един не пропускаш да се обадиш?
А'е нема нужда, намери си друга занимавка...
--------------------------------
Нем, просто влизам да напиша колко е вярна статията, и гледам глупостта която си изтропал. А и явно не съм само аз дето смята така, защото от трите ти минуса само един е от мене.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

9 Бобо | 21.09.201214:27

С невъоръжено око се вижда че инвестициите за вятърна енергия в Добруджа са поредния провал за държавата и успех за мафиотската и администрация,т.е. пълнене на нечии джобове с пари от хазната.
За производството на ток от вятърните мелници се поарчиха бая паре , разтури се плодородна земя . Житницата на БГ то . А печалби няма да има поне за нормално статистическия бантускот.
За справка, Румъния си построи вятърните мелници в Карпатите и делтата на Дунава. Две площи в които земеделието макар и застъпено е несравнимо с това в Южна добруджа. Разбира се самите мелници са отделен въпрос , колко струват и кой ги е произвел, комисионни и.т.н.
Общинската мафия , под силата на закона за експроприиране на частната собсвеност при икономически нужди от "голямо държавно значение", също е включена съучастнически в поредния пост комунистически грабеж, напомнящ 1947 година. Чудя се хората ще търпят ли или ще осъдят държавата или по точно нейните корумпирани администратори?
Най вероятно е да изтърпят. Мафията да си напълни жобовете. Собствениците на земята да пият една студена вода и добруджа от житница да се превърне в северноафриканска пустиня?
Но както е казал мъдрия български народ- Бог дал, Бог взел! Шокиран
А ток - на хуя -както казват руснаците! Плези се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 21.09.201214:08

@Тъпунгера отдолу

Тока от АЕЦ не е скъп - инвестицията АЕЦ е скъпа!
Тоест и лъскава нова кола харчи може би по-малко от трошката, която караш. Просто зора е да си изплатиш лизинга с мизерните доходи. После внуците ти ще карат икономична кола....евентуално
Колко по-просто да го кажем? не разбирам
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

7 skd911 | 21.09.201214:02

@Дара


Стандартния голям ВЕЦ, не го водят ВЕИ........ питай Европейците защо е така... аз лично не знам. За ВЕЦ няма субсидии дори напротив, обезсърчава се строителството на големи ВЕЦ–ове в ЕС. Оправданието е че големите ВЕЦ-ове били разрушавали природата. Шокиран Също така е интересно че геотермалната енергия не я водят ВЕИ.

ВЕИ се водят слънчевите централи, вятърните централи, малките ВЕЦ (до определена мощност), малките централи на биомаса........ т.е. горенето на дървен материал се води ВЕИ Шокиран Бесен (това нещо изобщо не го разбирам, дърветата преработват въглероден диоксид , те са белите дробове на Земята, а тяхното изгаряне замърсява и унищожава природата). Това са общо взето ВЕИ (официално), всичко друго не е ВЕИ....... дори да е ВЕИ на практика.

За мен лично например не е ясно защо не се развива геотермалната енергия, там може да се направи огромен пробив, геотермалната енергия е единствената която може да се конкурира с ядрената, защото е постоянна и могат да се направят огромни мощности на малка територия. Топлината която се генерира в земната кора е огромна и стига за нуждите на човечеството, за милиони години напред.

Аз мога да си обясня развитието на ВЕИ в днешната му форма, с огромната далавера която се прави. Слагаш си една централка и за четвърт век ти и роднините ти сте усигурени........ а дръжавата е задължена да го изкупува тоя ток, на преференциални цени. В един момент ако си по хитър може просто да си вържеш един агрегат на газ примерно и да произвеждаш от скъпия ВЕИ ток колкото си искаш....... или да купуваш евтин не ВЕИ ток и после да го продаваш като ВЕИ (нали имаш слънчева централа, длъжни са да го купуват).

Не знам в историята на човечеството да е имало такава голяма далавера като ВЕИ. Объркан
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

6 skd911 | 21.09.201213:43

Ако наистина тока от ВЕИ е безплатен, както някои тъпунгери си мислят тогава защо е толкова скъп ?!

Ако АЕЦ-а е толкова скъп колкото някои тъпаци си мислят, тогава защо тока от него е толкова евтин ?! НЕ само в България, във всички държави в които има АЕЦ, тока от тях е много по евтин. Вижте примерно цената на тока в Германия и после във Франция, вижте и цената на тока в САЩ (държавата с най много ядрени реактори) .
   

оценка

+0 -0