Клиповете в Интернет ще продължават да обиждат религията ви. Преглътнете го | webcafe.bg
Webcafe

Мир вам. И да не ви пука

Webcafe.bg, по slate.com
18.09.2012, 10:37 (обновена 20.09.2012, 09:55)
Pray

Снимка: © Getty Images

Господ е твърде велик, за да се интересува от обидите на някакви глупаци. Последвайте Го

Скъпи мюсюлмани, християни и евреи!

Живеете в епохата на Интернет. Вашата религия ще бъде обект на подигравки и тези подигравки ще намерят своя път до вас. Преживейте го.

Ако не успеете да го преживеете, това, което се случваше миналата седмица, ще продължи да се случва отново и отново. Двама идиоти с видеокамера и връзка към Интернет ще предизвикват бунтове из целия свят, провокирайки хората да се избиват един друг. 

Спрете това. Спрете да им играете по свирката 

Днес гняв, насилие и кръвопролития обгръщат мюсюлманския свят. Защо? Защото банков измамник в Калифорния предлага на случайни хора по 75 долара на ден, за да идват в къщата му и да изиграват сцени, които формално нямат нищо общо с Исляма.

След това той сменя озвучаването, приписвайки думи на актьорите си, които не са изрекли, монтирайки заснетите сцени, за да сътвори абсурдно долнокачествен филм, който се подиграва на пророка Мохамед. Въпреки рекламните флаери, които отпечатва за филма си, никой - ама буквално никой! - не отива да го гледа.

Затова той решава да публикува 14-минутен откъс от филма в YouTube, ала и тогава почти никой не забелязва. След това, преди една седмица, антимюсюлмански активист в щата Вирджиния препубликува видеото с арабски превод и изпраща линка на активисти и журналисти в Египет.

Телевизионно шоу по един египетски канал излъчва в ефир част от клипа. Един египетски политик го порицава. Духовниците дават сигнал за тревога. Чрез Facebook и Twitter, протестиращите се мобилизират и излизат пред посолството на САЩ в Кайро. Бунтовете започват да се разпространяват. 

И американският посланик в Либия бива убит, а насилието превзема и други държави в региона

Когато протестите се разразиха, авторът на въпросния филм разпространи твърдението, че е израелски евреин, подкрепян от други евреи. Това се оказа лъжа. Сега той заяви, че е коптски християнин, макар че духовните лидери на Коптската православна църква в Египет и САЩ презряха филма и отказаха да бъдат асоциирани с неговия създател.

Друг човек, помогнал при създаването на филма, твърди, че е будист. Филмът е направен в САЩ, но при все това протестиращи от Судан нападнаха и британски и немски посолства. Някои египтяни пък атакуваха холандското посолство, тъй като погрешно сметнали, че Холандия стои зад този филм. Въобще всички си търсят някого, когото да обвинят и атакуват.

Мъжете зад филма твърдят, че той изобличава Исляма като религия на насилието. Сега те използват бунтовете за доказателство на тезата си. Мюсюлманите са "програмирани" да беснеят и убиват, казва промоутърът на филма. "Ислямът е рак," приглася му режисьорът.

Според  дистрибутора на лентата пък "яростта, която провокира тя в Египет е още по-голямо доказателство за това колко много насилие цари в този регион и хората от там и доказателство, че всичко в този филм е истина". 

Поздравления, протестиращи. Перфектно следвахте написания за вас сценарий. Сами осъществихте пропагандата на филма, вместо тях

И провокациите няма да спрат дотук. Законите и цензурата няма да ви опазят от тях. Либералните демократични държави разрешават и дори насърчават свободата на изразяването. Лидерите и гражданите на Западния свят презират манипулациите от рода на този видеоклип, ала не ги цензурират.

Дори и да го правеха обаче, дифузията на медия и технологии правят потискането на подобни послания невъзможно. На режисьора на филма му бе забранено  да използва компютри и Интернет без разрешение - част от правилата на пробацията, под която се намира заради банковата измама. Ала това не го спря. Нито пък възпря арабския дистрибутор да преведе видеото и да го разпространи в чужбина.

Онлайн пропагандата е слово. Ала освен това, тя е част от глобалния възход на "правото на смъртоносно насилие". По-лесно от всякога е да се убиват хора. В мюсюлманските държави, масовите убийци предпочитат бомбите.

В САЩ те са фенове на огнестрелните оръжия. В Япония пък опитват със зарин. Атентаторът от Оклахома използваше химически тор. Камикадзетата от 11 септември -  макетни ножчета и самолети. След тях дойдоха и писмата, пълни с антракс. 

Обидните думи са още по-трудни за контролиране

Разпространяването на цифровите технологии и Интернет дава възможност за незабавна връзка с всеки край на света. Това може да се превърне в сериозно оръжие в ръцете на неправилните хора. И точно тук е уловката - това е неговата слабост. Всичко зависи от теб. Ти си детонаторът. Ако не вземеш участие, бомбата няма да избухне.

Това не е проблем единствено на мюсюлманите, макар и напоследък да изглежда точно така. В YouTube могат да се намерят видеоклипове, които обиждат всяка религия на този свят: евреи, католици, християни, индуси, будисти, католици, мормони и какви ли не. Някои клипове са иронични. Други са направо отвратителни.

Голяма част от тях са публикувани с цел да настроят една религиозна общност против друга. Провокаторите не подбират. Промоутърът на филма за Мохамед е основател и на група, която протестира срещу мормонски храмове.

Омразата и кръвопролитията ще продължат, докато хората не престанат да се хващат на стръвта на тези провокатори. Подигравките към вашия пророк в клипче, който някой е заснел и пуснал в Интернет от другия край на света не могат повече да бъдат ваш господар. Не е редно да се подчинявате и на духовниците-марионетки, които ви призовават да отвръщате с насилие.

Оставете камъните и гнева си настрани. Отидете си вкъщи и се молете. Господ е твърде велик, за да се интересува от обидите на някакви глупаци. Последвайте Го.

Oще: видео  евреи  интернет  мохамед  мюсюлмани  филм  християни  шоу 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2011, 13:53

72 Yordan Yordanidis | 24.09.201221:26

"...рече безумният в сърцето си: Няма Бог." та така и някои тук... си мислят, че морал без Бог, който да осмисля морала може да съществува. Да! - моралът без Бог съществува точно толкова, колкото съществуваше по времето на атеистичния социализъм. Т.е. хич! - днес берем плодовете на безбожието си и видимо това ще продължи и през следващите 2-3 поколения безбожни традиционно источноправославни българи и не само българи, които дори не знаят молитвата Отче Наш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

71 Bobby_gBG | 20.09.201207:57

Религиите едно време са си имали доста повече приложение, освен контрола от страна на управниците, и заради това че са отпаднали стотици и хиляди "стари" божества, и са останали само няколко бога, което навремето е намалило доста религиозните брожения, а и с миролюбиви богове дето са проповядвали любов е било по-добре отколкото с такива дето са "искали" човешки жертвоприношения.


Но ролята на религията отдавна е свършила, вече няма нужда от нея, ами само от морал и възпитание, и въпреки това има достатъчно малоумници дето да са твърдо религиозни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

70 A4i | 19.09.201222:30

Пишеш значи, че $120 за барел (158 литра/ 1,15 лв. за литър) са малко. Дай да ги направиме $300 тогава. Когато литър петрол стане 3 лева, няма как литър бензин да ти е 80 стотинки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

69 mima | 19.09.201222:08

Честно нямам никаква идея защо трябва да осъждаме една чужда и непозната за нас религия. Мюсюлманите си бяха кротки, докато не се появиха благочестиви християни, които да им показват, че режимът им бил диктаторски. Същите благочестиви им спретнаха доста жестоки войни, поставиха ги на колене и им наложиха ново управление (уж демократично). А преди войните им изкупуваха петрола на толкова ниски цени, че им беше по-евтино да го докарват от другия край на света отколкото да си го добиват у тях. И после фундаментализъм! Може би е по-нахъсващо да пратиш Мехмед да брани вярата си, отколкото да му обясниш че брани парите си. Знам ли? Понякога една последна капка е достатъчна да обърне играта. Защото и те, мюсюлманите търпят чуждо иго и може би, ако имаха средства да живеят нормално и да се образоват не биха били такива. Но там е беднотия и за нея са виновни онези, които им се присмиват отвъд океана.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 21:14

68 Петър Найденов | 19.09.201220:12

коментари, коментари, хайде и аз...

...всяка религия сама по себе си е система за контрол или влияние над дадена група хора, и тъй като директна връзка с бог няма едни хитри и добри хорица говорят от негово име...цели 10 000 годинки а сигурно и повече...и бас държа че същите тези хорица могат да направят екстремист от всеки изповядващ някаква религия по света... а що се отнася до това дали им се получава номера...това зависи от акъла в главите и тъй като говорим за осмия свят...
овцете припкат..припкат
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

67 Бобо | 19.09.201220:00

Сфинчо, ще ти повторя,чети, мисли, учи трябва да ти е девиза в бъдеще, а не квичи , сери , яж!!! луд!?!?!

Групата Джема Исламия (Индонезия)за последните 10 години над 50 терористични акта с многочислени жертви.
Индонезия, малайзия, филипините, бруней, сингапур!

Давам ти адреса и чети , мисли, учи!!! Плези се Шокиран Шокиран Шокиран

http://en.wikipedia.org/wiki/Jemaah_Islamiyah


добре, дошъл!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

66 Бобо | 19.09.201219:43

Грешка Сфинчо на егоизма и ограниченоста.
Попита Фрида моли ли се на Аллах, и Ердоган моли ли се на Йехова?!
А колкото , за Индонезия да си чул за бомбата в курорта Бали 2002 над 200 убити курортисти???
Повърхностен си от всякъде. Но твоя егоизъм не е религиозен по скоро бих го нарекъл гршка на сексуалната природа! Шокиран Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

65 deowin | 19.09.201219:39

>Всяка идея за бог, единствен и достатъчен, като почнеш от Яхова и стигнеш до Аллах

Двамата са един и същи бог. Авраамически религии.
Останалите глупости не ги прочетох.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

64 Бобо | 19.09.201219:32

Сфинчо, казваш че не е исконна черта на исляма - агресията?!
Може би за теб не е. не знам какъв ти е прага ,до който приемаш агресията като смирение.
Но, как стои въпросът:
Всяка идея за бог, единствен и достатъчен, като почнеш от Яхова и стигнеш до Аллах поражда агресия към всеки различен или различно мислещ. към всеки останал бог или негов поклонник. Поражда идеята за абсолютна правилност и праведност. За абсолютна чистота-, абсолютен егоизъм и абсолютна омраза към останалите.И разбира се абсолютна задушаваща влюбеност!
Те , така е разрушен древния свят с многото божества и толерантност, или поне е забавен в развитието си 2000 години. И не знам още колко хиляди в бъдеще.
Не твърдя че съм прав 100% но и ти не си прав 150%. Всъщност, обори ме. Ще се радвам. Макар че ме съмняваш?
Та така в основата на тези единобожни религии е отрицанието към разнообразието на света и живота. И от там идва и терора на единствено правилният. На Единствения.
Сега и Комунизма,па и дори незаменимата Англисаксонска демокрация имат черти от тази правилност.
И така съвременния човек е тероризиран от люлката до смъртта си винаги да е на правилната страна. Да ти напомня това някак си за един ник от вебкафето наречен Деоуин? Плези се Плези се
Животните на Павлов действат по инстинкт, глад , страх, болка. Точно така този тип религии може да превърне разума на хората в инстинкти под влияние на страха, глада, болката в прекомерно възхищение от Азът на някого. Чуди се Шокиран Смее се
Така че са си агресивни, толкова, колкото и евреите плащаши за усмиващи филми. Колкото и бившите комунистически партийни секретари, сегашни Бантускотовите ръководители на "държавата" ни и.т.н. Шокиран поклон
Егоизъм и подлизурство!
А дали арабите са кучетата на Павлов, поживем увидем! пуша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

63 deowin | 19.09.201219:20

Върти, сучи, фактите остават налице - както в близкия изток, така и в Ира*+*стан, нивата на тероризъм са значително по-високи от тези в Северна Африка и Индонезия.
Оригиналният ми въпрос касаеше именно и само това - защо има такава разлика?

Аз единствено оспорвам причинно-следствената връзка "ислям (импликация) агресия", която мнозина тук взимат за някакъв неопровержим факт. А всъщност, например според данните, които сам ти даваш, става очевидно, че щом като нивата на агресия не са еднакви навсякъде, където има мюсюлмани, то хипотезата за подобна причинно-следствена връзка е доказано грешна (контрапример).
   

оценка

+0 -0