Начините, по които обиждате другите, без да знаете за това | webcafe.bg
Webcafe

Начините, по които обиждате другите, без да знаете за това

Webcafe
10.04.2018, 16:48 (обновена 12.04.2018, 18:20)
тормоз, насилие, обиди, скандал, бой, караница

Снимка: © Getty Images

Микроагресията не е безобидно явление

Почти всеки е попадал в такава ситуация...

Реплика към жена - изпълнителен директор - "Може ли да разговарям с шефа ви?".

Към мъж, който работи като медицинска сестра - "Уау, не могат да се видят много мъже с твоята работа...".

Към хомосексуален мъж - "Не звучиш като гей..."

Към човек със смесена раса - "А какъв всъщност си?".

Добре дошли в света на микроагресията - кратки реплики и коментари, изпуснати неволно в ежедневието, които карат околните, особено тези от маргинализирани общности, да се чувстват зле.

Те могат да доведат до понижена самооценка, усещане за отчужденост и дори до сериозни психични проблеми. Освен това могат да създадат неблагоприятна работна среда.

Има начини да се справите деликатно с такава ситуация, независимо дали сте човекът, изрекъл непреднамерената обида, или сте обектът на нея.

За разлика от речта на омраза, микроагресията не е злонамерена по своя произход, макар че последиците от нея са неприятни. Тя дори може да не е под формата на думи, а като малки, случайни действия, които някои не забелязват, камо ли да приемат за обидни.

Да не седнеш до някого във влака, например. Или да прекъснеш колега по време на важна среща. Да се загледаш продължително в минувач, просто защото ти изглежда различен. Това кара обектите на агресията да се чувстват странно, да изпитват подозрения или страх.

Защо микроагресията причинява щети?

Според мнозина тя е просто "много шум за нищо", а ограничаването й е плод на прекалена политическа коректност или насърчаване на определени групи хора да се изживяват като жертви. По тази причина нерядко чуваме или казваме "Слез на земята" или "Не бъди мрънкало".

Например може да си мислите, че когато хвалите някой с различен цвят на кожата колко добре говори езика ви, вие му правите комплимент.

Но това изпраща и друго послание - че колкото и добре да се изразява този човек, той за вас е чужденец, различен е. И тук се корени проблемът на микроагресията - коментари като този водят до "ефекта на снежната топка". Те се натрупват постепенно, докато не станат лавина.

За някои острите реакции срещу микроагресията може да са изненадващи и да се чудите защо човекът срещу вас е толкова ядосан, след като сте искали да го похвалите или просто да се пошегувате.

Но жертвата не реагира просто на вашето изказване или действие. Най-вероятно реагира на нещо, което вече се случва многократно.

Нещо повече, обикновено първият път, в който микроагресията се е случила, се помни много добре. Това е болезнен момент, който се запазва някъде в спомените и се сещаме за него следващия път, в който се повтори. А повторението може да доведе до стрес и депресия и дори до пристрастяване към дрога и алкохол.

Как да се справим с микроагресията обаче? Ако ние сме източниците й, най-добре е да обърнем внимание как се чувства отсрещната страна.

Въпросите дали всичко е наред и дали можете да помогнете с нещо винаги са от полза. Не симулирайте обаче излишна съпричастност и не преигравайте, това ще накара събеседника ви да се чувства още по-неловко.

Ако вие сте обектът на микроагресия, можете да отвърнете спокойно, но категорично.

На комплимента колко добре говорите езика, бихте могли да отговорите, че всъщност това е родният ви език. На изречението, че се справяте много добре като началник, въпреки че сте жена, отвърнете с едно хладно "Благодаря!". Не ставайте емоционални и не изпускайте нервите си.

Напомняйте си, че справянето с микроагресията не изисква академично образование, а само повече информация за зловредното поведение и за начините да го неутрализирате. Никой не е застрахован, но всеки може да предотврати микроагресивно държание още в зародиш.

Oще: агресия  микроагресия  обида  обиди  обидно поведение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

12 Palma Kaktusova | 13.04.201813:34

Поздравче , дедо!
https://www.youtube.com/watch?v=_Ce7D01650s
Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 12.04.201817:41

Давай, Палмичке. Агресията ти е леко постничка в сравнение с километричните философско-етично-математически схеми на синчопрас и просташките псувни на павето, но давай. Ти се появяваш по-рядко, може да стане интересно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

10 Palma Kaktusova | 12.04.201812:02

Е, как човек да не поиска да прояви мАкроагресия при такъв парад на простотията?!
Имам предвид дедото...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 12.04.201809:13

Прасчо, някой да е търсил общуване с теб? Нещо не съм забелязал. Ти натрапваш общуването си с обидни квалификации на голо, произнесени от олимпийска висота, която съществува само в изкривеното ти съзнание. И не се лаская, че съм единствен обект, ти нападаш всички, включително и някои съмишленици по някои въпроси. Затова твоите усещания са интересни колкото усещанията на участник в гей парад, получил в муцуната гнил домат. Приятно усещане.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 12.04.201800:46

dedo adji, общуването с теб почти винаги има усещането на това да се опитвам да обяснявам на полуидиот какво е хомоскедастичност, но той да вижда само буквите "хомо" и категорично да не може да мине отвъд нивото да коментира как той не е гей и как мрази мръсните гейове.
Не, наистина е точно същото усещане.
Ти не просто вадиш и коментираш някаква миниатюрна част от мисълта ми, ти дори не вадиш смислена и самодостатъчна нейна част - не изречение, не израз, не дума дори, а отделни букви от една дума, които, извадени от контекста, имат напълно несвързано с мисълта ми значение.

Предполагам ако напиша коментар, в който има думата "хиперконкуренция", ти ще прочетеш само тази дума, и то само трите букви преди "енция", след което ще намериш за нужно да споделиш вижданията си относно мъжкия полов орган и само това, защото точно за толкова ти стига интелектуалният капацитет. И дори няма да разбереш, че изобщо не говорим това, или пък защо мнението ти не се оценява, коментира, обсъжда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 11.04.201823:22

Прасчо, високият тембър не е следствие на сексуална ориентация а на кастрация в пред пубертетна възраст. Вицове на тая тема си разказвахме в пубертетна възраст през 60-те, след това някои от нас се ориентирахме в проблема. Ти, изглежда не си, и показваш удивителна прилика в хода на мислите с пубери от 60-те и батки хамали. Нищо чудно за страстно емпатологичен защитник на всякакъв вид снежинки. Особено ЛБГТ. Дерзай, ще бъдеш оценен, може даже анално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 11.04.201822:51

>На такъв никой няма да му каже, че не звучи като гей, защото не звучи.

Чувал ли си как звучи Рони Колман? Чуй: https://www.youtube.com/watch?v=ssA4Pht5Moc
Иди му кажи, че гласецът му не звучи мъжествено - щото, все пак, обективно погледнато гласът му наистина има висок тон, което даже може да се демонстрира тривиално с един спектрален анализ, например. Няма да го излъжеш, истината ще му кажеш.
Хайде, Колман е богат, успял и вероятно далеч по-цивилизован и предпазлив човек, отколкото произволна българска мускулеста батка, и вероятно няма да ти избие зъбите, защото има добро самочувствие и какво да загуби. Батката и пристанищният хамалин нямат нито едно от двете.

>Аз съм, и съм, излязъл с всички зъби и ребра на място.

Вероятно защото си имал благоразумието никога да не споменаваш на хамалин, че намираш гласа му за твърде висок, дрехите му за немъжествени, или пък това, че е решил да си обръсне подмишниците, за не особено хетеросексуално.
Survivalship bias, все пак - фактът, че все още имаш здрави крайници и пръстенца, с които все още наблюдаемо пишеш тук, означава, че очевидно не си правил подобни грешки.

Единственото, което казвам в случая, е че далеч не само хомосексуалните могат да намерят за безвкусно или да се обидят ако решиш да ги набутваш в тесногръдия си предубеден мироглед. Всъщност, много хетеросексуални биха те пребили от бой за подобно неразумие.
Сподели на нацепена батка, че според твоите виждания гласът на един истински мъж трябва да е с една идея по-нисък от неговия, и най-вероятно няма да получиш вежлив отговор на уравновесен човек с добро самочувствие, в който ти съобщава, че това си е твое виждане, на каквото всеки има право, и ти пожелава лек ден. Най-вероятно ще получиш здрав тупаник от лесно обидчив и раздразнителен, макар и твърдо хетеросексуален, комплексар.
Това, че не си получавал такъв тупаник, в резултат на което си все още в не ужасно лошо здраве - видимо можеш да четеш и пишеш на клавиатура - означава, че сам отлично осъзнаваш горния прост факт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 11.04.201822:06

ма и гееве ММА бойци. На такъв никой няма да му каже, че не звучи като гей, защото не звучи. Но и те не ходят по гей паради.
Възпитаникът на престижни колежи дава примери с хамали. С колко хамали си контактувал, прасчо? Аз съм, и съм, излязъл с всички зъби и ребра на място.
Аз си казах, че по някои въпроси съм болезнено чувствителен. Както си и ти, макар да се правиш на недосегаем. Както е всеки. Но обикновено ми стига акълът да не показвам болезнената си чувствителност, ако не мога да смачкам на място тоя, който я е засегнал. И в никакъв случай не организирам демонстрации за съчувствие. Както казах, това е само показване на мазола и покана към всеки, който има желание, да го настъпи с подковани обувки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 11.04.201817:50

>чието самочувствие е толкова крехко
>Ако един хомосексуален мъж с нищо не демонстрира ориентацията си, на никого няма да мине през ум да му каже, че не звучи като гей.

Хах.
Представи си точно обратната ситуация - да кажеш на човек, за когото знаеш, че е с хетеросексуални наклонности, че не звучи като хетеросексуален. Гарантирам ти, че в огромната част от случаите такава грешка би ти коствала няколко зъба и счупени ребра, особено ако проявиш неблагоразумието да го кажеш на някой огромен мъжага, който се има за алфа хетеросексуалист.
Би ли казал, например, на някой пристанищен хамалин, че гласът му е фалцетен като на гей (предполагам би следвало и да употребиш по-разпространения сред този клас хора синоним)? Защо?
Та, кой викаш бил маргинализиран и с ниско самочувствие, и как сме можели лесно да го тестваме?

По принцип адски ме дразни гротескното двуличие в това да се приписва някаква прекомерна чувствителност и нарационална раздразнителност на различните от теб, докато самият ти си значително по-чувствителен и раздразнителен за точно същите неща, а и за далеч по-дребни.
Типични, например, са характерните обвинения към либерално мислещите, че са "снежинки", докато в същото време консервативно мислещите не допускат дори да стане дума за мнение и виждане, различно от тяхното - дали за аборти, оръжие, религия, образование - да не говорим пък за диалог. Кой точно е чувствителната, крехка снежинка?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 11.04.201816:19

Колко е хубаво да си спомним за Писанията след Великден! Ето какво казва ап. Яков по въпроса:

Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост. А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък. (Яков 1:2-4)

С други думи въпроса опира до характер и пълното му отсъствие в последните поколения. Ако сме нещо и имаме някакво наследство, то е поради характера на предците ни, не толкова поради информираност или знание.
За жалост сега всичко ни се сервира "на тепсия" и резултатите не са обнадеждаващи Объркан
   

оценка

+0 -0