Основи на приложното моломразене | webcafe.bg
Webcafe

Основи на приложното моломразене

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
25.03.2015, 18:55 (обновена 30.03.2015, 12:33)

1 от 4 снимки Назад Напред

Мол

Снимка: © getty images

В картинката на генерализиран общонационален хейт, моловете го отнасят по най-малкото съпротивление.

Да, правилно сте забелязали: току-що съчинихме нова дума - моломразене.

Латинизираният вариант на термина би трябвало да е "одимолия", но се притесняваме да не се бърка представката за омраза (odi) с популярния глагол за посещение на този тип институции ("да одим").

Моломразенето не е нов феномен, от доста време насам то разкрива определен цивилизационен мироглед.

Молът традиционно се схваща за вместилище на профанното, в него е пълно със нашенски селяни по анцузи, добре загащени гръцки пенсионери, лачени кифли със спорна репутация, малограмотни тийнейджъри-безделници и прочее представители на унтер-социума.

Като прибавим към това кича, фастфууда, консумеризма и чуждопоклонничеството, за себеуважаващия се гражданин молът е вражеска територия и удобствата, които предлага, само засилват неприязънта към него.

Той бива посещаван единствено заради неотложни културни нужди (кино), икономически (плащане на телефон) или антропологически (да видим какво става).

Иначе му се носи слава на грубо, шумно и клаустрофобично място, отвращението от което може да се омекоти само от крайна ирония.

Към дубиозната слава на моловете изминалите дни добавиха нови щрихи.

Най-напред във Варна шайка гардове пребиха до смърт човек заради външния му вид, а в София пък стана ясно, че техни съплеменници сметнаха за нарушител на реда майка-кърмачка.

Големият въпрос след тези инциденти е що за хора се наемат като охранители, характерът на обучението им и кодекса, който спазват, както и прекият отговорник за действията им.

Малоумният простак, облечен дори в минимална власт, безспорно е петно за институцията, на която служи, но и генерализирането не е никак продуктивно.

Да мразиш общото заради частното е дискриминационно мислене, което трябва много повече на плаши хелзинския ни комитет, отколкото предполагаемият сексизъм на група тъпанари с униформи. А ние умеем общия хейт до съвършенство, дори когато е продукт на най-добри намерения.

По същата причина мразим например Студентски град, защото в него според мълвата цари разврат и насилие, мразим циганските махали, защото там държава няма, мразим цели географски региони заради политическата инфилтрация на определени партии, мразим съседски страни по исторически причини и други - по-далечни - по икономически.

Обобщаването е в основата на всичките ни фобии, а то само издава колко слаби и нефункционални сме като общество.

Вместо да преследваме конкретния проблем, да работим върху него, без да му позволяваме да засегне като раково образувание цялото, ние на бърза ръка го разхвърляме над всичко.

По тази причина ненавиждаме собствените си институции, включително и държавата, без да си даваме сметка, че така мразим самите нас.

В тази картинка на генерализиран хейт, моловете го отнасят по най-малкото съпротивление.

Тези синтетични пазарни мастодонти нямат общо с нас, те са чужди априори и не ни го побира главата какво ние правим там, камо ли майка-кърмачка.

Би било забавно да се включим в този примитивен поход на омразата към стъклените фасади и лъскавата теракота, ако всъщност не беше дълбоко жалко.

Моломразенето е израз не на интелектуално превъзходство, а само на тежък комплекс. И сме убедени, че го споделят едновременно и в еднаква степен както бойкотиращите моловете, така и бунаците, чиито униформи крият усещането за свръхважна охранителна мисия из коридорите им.

Oще: mall  варненски мол  драго симеонов  кърмене  мол  молове  обобщение  пазарни центове  търговски център  шопинг мол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

6 Илияна Т. | 31.03.201511:34

И с какво е изложен тоя Парадайз - първо, нЕма лоша реклама и, второ, на мен пА ми се вдига в очите поне с един етаж ; ))))))))))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.06.2014, 17:20

5 Emilia Ilieva | 26.03.201514:38

Съгласна с Мануела. И не защото ми пука за конкуренцията на моловете, а защото психопортрета на кърмачката-демонстрантка отговаря точно на изказаното съмнение. Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 26.03.201514:12

stizi, защо пък някой конкурентен мол да не е платил на кърмачката да изложи Парадайз?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 26.03.201512:03

До сега никога не съм имал лошо отношение към моловете. Гледал съм на тях като на място до където мога да се разходя пеш, там да си купя чай или кафе, и да се нагиздя с някоя нова тениска или гащи. Много щастлив Но след като Драго Симеонов формулира концепцията на "приложното моломразене", и принесе за обогатяването на съвременния български, реших, че трябва да бъда част от тази нова вълна; този изблик на "приложното моломразене", и да посветя себе си на новата прогресивна кауза. Сега под строгия подлед на автора на статията ще направя своите първи крачи в новата научна област.
И така:

"И аз като много млади мъже бях наивен, и си мислех, че в моловете мога да намеря спасение от скуката и самотата, но в какво се превърна животът ми когато започнах да посещавам тези места?! Освен, че окрих че страдам от латентна каустрофобия, и алергия към изкуствена светлина, се сблъсках с ужасното поведение на консултант-продавачите. Да, както можеше да се очаква много от тях бяха нискограмотни студентки от кътчета на нашата мила родина, които никога не съм чувал. Тези префурцунени създания най-редовно оставяха впечатление в мен, че съм недостоен да влезна в техния магазин. Освен това много пъти ми се наложи да обикалям с часове, и часове по лабиринтите на тези здания за "молене", докато намеря тоалетната. Само за да открия надпис: "внимание хлъзгав под", и учтиво да бъда изгонен да ходя да пикам на... "Ама, на мен не ми се пика!" - възразих на ум, и...
Но всичко това все още не е нищо спрямо постоянния тормоз, на който съм подложен от продавачи, изпитващи влечения към мъже. По принцип на съм войнолюбиво настроен срущу мъже търсещи утеха в прегръдките на други мъже, но да надничат в съблекалнята, докато си преобувам панталона е твърде обезпокоително. Това в съчетание, че докато се оглеждам пред огледалото те "събират материал"...
О, да, действително моловете са място, където преживяването може да се сравни с престой в тъмно заключено мазе!"

пп Дано с такова мотивационно писмо бъда оценен в организацията за сътрудничество, развитие, ходене на ръце, и "приложното моломразене".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

2 stizi | 26.03.201511:08

Не разбирам само едно, кой от моловете си плати за тази статия?
Защо да не мразя една "институция"? Защо да не мразя това което молът носи като послание в България? Мразя чалгата, не като музика /не ми пука не я слушам/, мразя я като светоусещане и призив. Същото е и с "мола"!
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 09.09.2014, 10:15

1 aaa | 26.03.201509:15

Ширещеят се цинизъм, непрестанно мрънкане, нищонехаресване, „хейт", ме отблъскват и натъжават и съм съгласен с доста от написаното. Все пак, за случая във варненския мол, не е лошо да се подчертае, че тази охранителна фирма си е на самия мол– те са си ги избирали, те са си ги контролирали, те са си се радвали, че са назначили най-големите примати в околията!
   

оценка

+9 -0