Писмо до бъдещите студенти | webcafe.bg
Webcafe

Писмо до бъдещите студенти

Ивайло Динев
12.01.2012, 18:42 (обновена 14.01.2012, 09:50)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

Дано нямате сесия и имате денонощна библиотека

Когато днес ви пиша, бъдещи студенти, аз съм трети курс в най-добрия университет в държавата. Годината е 2012-а.

Ако вие не знаете за съществуването на този университет, значи проблемите, за които сега ще ви говоря, са останали неразрешени. Ако обаче той все още е най-добрият, е имало успех.

След две седмици, колеги, започват ежегодните преяждания в СУ. Първите започват в края на януари, а вторите в средата на юни.

Тогава, ние, сегашните студенти, засядаме в мъченическата позиция да прочетем максимален брой научен материал за минимално време, като пропорциите са магически - 300 стр. за 1 ден, 1000 стр. за 2 дни.

Дано се учудвате, мили колеги, защото само учудването ще ви спаси от потъването в границите на простотията, аномията и безгласието. Ние за жалост тук, засега, сме се закрепили спасително именно към тях. В голямата си част не се учудваме защо библиотеките не работят след 20 часа, защо са пълни само през сесията, защо сме неспособни да си намерим приятна работа, защо не успяваме в живота.

Ще сгрешите обаче, колеги, ако посочите сегашните студенти като виновни.
Всъщност, ние сме продукт. Ние сме научени да действаме по определена система, в която самоинициативността е издигната в облаците. И неслучайно е именно там, защото нямаме криле, така поне ни казват, оставаме на земята и се боричкаме с келепир.

Колеги, в бъдеще се надявам да разберете какво стои зад думите творчество, креативност, работоспособност, движение. А не противоположните им, които изграждат днес нашите ламаринени граници - наизустяване, преписване, мързел, застой.

И искам да ви напомня, колеги, че ако вие сте антипод на нас, то ще бъде, защото сте обучени от антипод на нашата образователна система. А тя, нашата, колеги, се отличава с това, че студентът разчита най-вече на своя късмет, отколкото на работата през годината.

Аз силно се надявам, че вие няма да имате никаква представа какво се крие зад думата "сесия" и се извинявам, ако сега я научавате от мен. Извинявам се, защото тя е догма. Тя те затваря, ограничава, заглушава. Показателно е, че излезлият от нея е един и същ с останалия на поправка във всички аспекти, дори в късмета... да му се падне един от петте въпроса, които е научил; да препише, без да бъде видян; да спечели преподавателя с мили очи; да уцели в добро настроение изпитващия...

Днес, колеги, ние смятаме, че има една заслужена цел. Да превъзпитаме консервативните ядра в българското висше образование, защото се отвращаваме от възможното му загиване.

Бъдете наясно колеги, ако състоянието на образованието е същото като тукашното описание, към какво ще бъде нужно да се насочите:

- премахнете сесията, за да не консумирате прекалено много информация за прекалено малко време

- предложете да бъдете изпитвани през цялата година, за да докажете достойните си качества

- предложете работите, върху които сте изпитвани през годината, да бъдат такива, че да обслужват творчеството

- направете библиотеката си денонощна, защото ще ви бъде нужна през цялото обучение (тя ще стане вашето студентско, обществено място: там ще се четат, обсъждат и раждат идеите)

- не губете под никакъв предлог своята личност и своето лично мнение, защото страхът и срамът са качество на губещите

И запомнете, колеги, че победите, които ще постигнете във вашето образование, са победи на всеки един студент. Победи, които трябва да ви подсещат винаги, когато някой пишман журналист или политик, ви обобщи като пияници, развратници, използвачи, безделници или ТЕЖЕСТ на държавата.

Отстоявайте вашите чест и достойнства. Държете умовете си будни не през 20 дни от годината, а ежедневно. Бъдете нащрек за неуредици и не забравяйте, какво се крие зад думата "студент" в историческия речник: САМОСТОЯТЕЛНОСТ, РЕШИМОСТ, ЕНЕРГИЯ, ТВОРЧЕСТВО, БУНТ!

Поздрави
Един Студент от СУ

10. 01. 2012 г.

Oще: библиотека  живот  изпити  информация  креативност  образование  сесия  студенти  су 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

29 Mile Manolov | 09.03.201202:37

аз па търсим кой да ми вземе физиката...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2012, 11:53

28 Ivaylo Dinev | 09.03.201200:19

Искрено благодаря за коментара Ви, everafterification.
Подобни контрапунктове са нужни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

27 everafterification | 08.03.201201:51

За себе си съм намерила отговора на въпроса - и той е "Магистратура в чужбина". Точно така, магистратура, не бакалавърска степен. За да може да се сравнят двете.

В момента пиша дипломната си работа. Зимният ми семестър премина по един изумителен за мен - завършилата ЮФ на СУ - начин. Всяка седмица е на различна тематика. В онлайн-системата (има и такива неща, разбрах аз) ти се предоставят определен брой материали, които трябва да прочетеш преди всеки ден - за да си в крак с материала. Ако не го направиш - за теб си е, нямаш шанс да наваксаш - изпитите са на всеки няколко седмици, а последният материал, на който те изпитват, си го взел преди два дни. Затова се прибираш от занятия от 9 до 6 и четеш по сто страници. Междувременно пишеш поне едно "есе" (paper), четеш няколко допълнителни книги и "спиш" в библиотеката.

Апокалиптично ли изглежда? Всъщност е прекрасно. Прекарах 5 години като студентка в СУ. През цялото време и работех. Никога не съм знаела какво е студентски живот - изпитите се взимаха лесно, писмените работи са сваляха от Уикипедия. Какво почувствах когато за пръв път се изправих пред задачата да напиша академично есе от минимум 10 страници с поне 20 източника и строги предупреждения, че всяка нецитирана нагледно мисъл е равна на плагиатство и изключване? Пълен ужас. Не мислех, че ще се справя. Не бях достойна. Колегите ми - от цял свят - бяха завършили университети, за които само съм чела. Къде ще се меря с тях? Но изведнъж се оказа, че мога - и не само мога, а и ме слушат с интерес. Започнах да "вдигам ръка" в час. Знаете ли какво е да се сблъскаш с нелепата идея, че преподавателите действително искат да чуят твоето мнение или въпрос, изслушват те внимателно и ти отговарят с уважение, и ти дават електронния си адрес за да им пишеш, ако имаш още въпроси? За мен това беше нещо неземно и невиждано. И да, справих се. Тази програма ми върна любовта към ученето, към research-а, и сега искам да запиша PhD. Защо, защо толкова много студети никога няма да усетят тази тръпка, да стоиш в библиотеката с часове, увлечен в книга, защото искаш да научиш повече по определения предмет? От това ми е най-тъжно...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 17:01

26 vino | 14.01.201217:47

колкото до автора - момче ти българска граматика не си учил , нали ? кажи си честно
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 17:01

25 vino | 14.01.201217:42

виждам ,че СУ-то е цъфнало и вързало като най-добрият ВУЗ. и преди и сега там ви учат само на книжки и картинки, може и да се бъркам с УНСС-то ама толкова ограничени сте във възможностите си и разбиранията си - чак е плашещо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 19:12

24 Николин Николов | 14.01.201215:26

"Бялата якичка" от Варна засегна малко същината на въпроса . Учат се много излишни работи които нямат реализация в сегашно време . Ако остане материала който е необходим по специалноста , обемът на материала за учене ще се намали . Както и трябва да се обнови системата със по нови и актуални материали за учене ( говорим за всички специалности - икономически , инженерни и т.н. ) .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 01:31

23 Nick Holden | 14.01.201202:23

Аз искам да благодаря на колегата, че изважда на показ този проблем със СУ. Аз съм също трети курс, но в Икономически Университет - гр. Варна. Мога да ти кажа, че тук срещаме абсолютно същите проблеми. Има ги споменатите "..наизустяване, преписване, мързел, застой". И сесиите ни са еднакви както виждам. По тази логика и моя университет е най-добрия в страната Плези се

За моя университет мога да кажа, че е една фабрика за бъдещи безработни или неработещи по специалността си. Контакта с фирми, които да предложат място за стажанти или заветната работа е намален до минимум. И изглежда не сме достатъчно "самоинициативни"(и тука ни говорят за това). А когато отида да си търся стаж/работа по специалността(финанси) получавам задължителните отговори, че нямам квалификация, опит, диплом и тн. Дори за стаж да ме приемат, няма да получа заплата, а ще работя на принципа на ангарията за някоя недояла се на пари банка.

Е извинявам се, че нямам връзки с банкери, застрахователи, дилъри и други...Колкото и самоинициативен да съм, не става. Тук идва ролята на университета да покани представители на бизнеса, да си направи реклама на себе си и възпитаниците си.

Друг проблем е липсата на практика. Но е по-лесно лекторите да си изпеят теориите писани през 70-те 80-те години, ние да ги назубрим и после като излезем каквото ще да става. На интервю за работа не ме питат за теориите Юджийн Фама, Ото Хюбнер, Джоузеф Стиглиц и други...Къде е практиката? Системата на преподаване е направо архаична за мен.

А относно ученето по 300-1000 страници на ден...тук зависи повече от студента. И предмета и преподавателя за важни, но не до такава степен в този случай. При нас, ако си бил на лекции и упражнения редовно, тогава няма да имаш проблеми на сесията.

Относно премахването на сесията съм напълно съгласен. Аз съм за непрекъснато оценяване по време на семестъра. Така ще се отсяват знаещите и можещите. Докато при сесията може да се мине с едно качествено назубряне, преписване или подкуп.

Поздрави,
Един Студент от ИУ-Варна(или ВИНС-а)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2012, 22:35

22 AndMargarita | 13.01.201222:37

ne se bii v gardite 4e u4i6 nai-dobriqt bg universite, takova ne6to nqma Плези се mi ela v UK da sledva6, i vsi4ko koeto iska6 go ima tuka Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 13.01.201220:24

Аз съм абсолютно съгласен с автора и подкрепям всичките му предложения. Крайно време е сесията да стане 1 седмица, през семестъра да има 2-3 сериозни изпита и обилно домашно ВСЯКА седмица, и да се премахнат безумните поправки и влачения. Не вземеш ли изпита - повтаряш курса. Целия курс.

>през семестрите седите и си бъркате в носовете и ходите по баровете и като дойде сесията мрън мрън

Ако беше прочела статията, щеше да разбереш, че авторът се обявява точно против това статукво, и прави предложения как да се премахне.
Студентите не правят нищо през семестъра, защото нищо не се иска от тях. Нямат достатъчно мотивация.

Оня, кой според теб е най-добрият университет в България тогава? Дразни, естествено, че авторът го е казал точно по този начин, но е факт.

>3-4 седмици дадени само за един предмет - лекции, упражнения, всичко.

Точно така водих и аз моите лекции в Русинския унивирситьет. Според мен този формат е абсолютна гавра с образователната система, напълно невъзможно е да научиш толкова много материал за толкова малко време, особено пък ако си посредствен студент в РУ. Опитът ми го потвърждава.
Ако в MIT студентите пият от пожарния кран, и това работи добре, то е защото са адски подбрани и способни, и пият от там цял семестър. Да го съкратиш на 4 седмици е абсолютно непродуктивно, и единствената цел, с която се прави, е да се спестят време, усилия и пари на университета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

20 Копче | 13.01.201220:16

Лектор в УНСС пише по дъската и обяснява : " Колеги , това е интеграл, в СУ ги учат , а в ТУ даже и ги решават ! "
   

оценка

+0 -0