Пуш-пуш без дим | webcafe.bg
Webcafe

Пуш-пуш

Webcafe.bg, по материали от чуждестранни издания
20.12.2012, 12:34 (обновена 22.12.2012, 08:55)
Smoke

Снимка: © Стоян Георгиев

Тютюневият пазар в света се оценява на 664 млрд. долара

Австралия съвсем отряза производителите на цигари с наложените сиви "униформи" на кутиите, Европа все повече затяга режима, дори и за електроннните цигари - Брюксел смята да раздели е-цигарите на два типа: с допустима и недопустима норма на никотин.

А Русия - един от най-големите пазари на цигари и тютюневи изделия в света, също налага сериозни рестрикции.

В руската Дума вече е внесен за първо четене законопроект "За опазване на здравето на населението от въздействието на цигарения дим и последствията от тютюнопушенето". Пушачите в Русия са над 50 милиона души, а законопроектът въвежда поетапна забрана на цигарите на много обществени места. Освен правителството забранява продажбата им в будки и лавки.

Междувременно производителите на цигари също започват да се преориентират - в съотвествие с новите условия. Само преди ден един от най-големите световни концерни - компанията British American Tobacco (BAT) съобщи, че купува младата британска компания CN Creative, която се занимава с разработка на електронни цигари (e-cigarette).

По-рано BAT обяви намерението си, че ще развива бизнеса и в посока на разработване на алтернативни продукти, като се надява в бъдеще на тях да се пада до 40% от оборота й (през 2011 г. той е около 15 млрд. британски лири). През 2014 г. BAT планира да пусне на пазара своя собствена разработка - никотинов инхалатор.

Все повече компании започват да търсят алтернативи, опитвайки се да намерят заместители на цигарите, тъй като забраните против тютюнопушене стават все по-жестоки в много страни: повишават се и акцизите, забраняват се рекламите и пушенето на обществени места, а в някой случаи като в Австралия е забрането дори да се изобразява търговската марка на кутията и откритото им излагане в магазини и места за продаване.

Засега пазарът на бездимни тютюневи изделия (дъвчащи, смъркащи, миришещи тютюни и др.) на фона на цигарения е малък - миналата година, по данни на Euromonitor, оборотът на този пазар е около $14 млрд., при положение, че е тютюневият пазар в света се оценява на $664 млрд.

Все пак на него вече се появяват големите. През пролетта на миналата година PhilipMorris придоби компанията Blue Cig, която се занимава с продажба на електронни цигари, за сумата от $135 млн., като обеща да инвестира още $280 млн. През 2015 г. е планирано пускането на Marlboro без дим.

Възможно е обаче надеждите на тютюневите компании за създаване на алтернатива на цигарите да не се оправдаят. Макар електронните цигари да нямат единен стандарт на производство и последствията от тяхната употреба да не са още достатъчно проучени, много страни ги признаха за потенциално опасни за здравето на нацията и решиха да не допуснат масовата им употреба.

Електронните цигари са обявени извън закона в Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада. Въпреки че веднага след изобретяването на електронната цигара се опитаха да я рекламират като средство, което помага да се справите с тютюнопушенето и по този начин да я вкарат в категорията на медицинските изделия. Но скоро стана ясно, че това съвсем не е лекарство, а само алтернатива на пушенето, при това не по-малко вредна.

В САЩ през 2011-а електронните цигари бяха и законодателно приравнени към обичайните тютюневи изделия и по този начин попаднаха под ударите на високите данъци и антитютюневи закони, като се лишиха от всички преференции при производството им.

При това на американския пазар са най-успешните продажби на електронни цигари - там такива "пушат" 2.7% от населението, тоест около 8 милиона души. За сравнение: във Великобритания, където производството и продажбата на e-cigarette не се регулира, около 2 милиона души, които са я опитали, постоянните потребители станали около 650 000 (не повече от 1% от населението).

Останалите алтернативи на цигарите също са под ударите на критиците. Например продажбите на тютюн за дъвчене са забранени във всички страни от ЕС, с изключение на Швеция и Норвегия. При това Швеция, която държеше на емфието като задължително условие за влизането си в ЕС, от години се опитва да "събори" тази забрана, доказвайки, че употребата на никотин без съпътстващите продукти при изгарянето на цигарата, не е по-вредна от кофеина.

Друг от аргументите на шведите беше, че именно благодарение на емфието страната е с най-малобройните пушачи в света. В Швеция пушат 11% от пълнолетните мъже (за сравнение в Русия са 40%), а потребителите на емфие са 20%.

Както и да е, тютюневите компании късно се усетиха. Макар че бездимните цигари са се появили на пазара още през 80-те години на миналия век, пуснати от RJR Nabisco (която през 2000 г. беше купена от Philip Morris). Тогава, въпреки вложените $500 млн. в маркетинг, идеята претърпя фиаско и по-късно стана пример за безсмислени иновации в историята на бизнеса.

Твърди се, че разработчиците са направили съдбоносна грешка, смятайки, че димът дразни пушачите. Всъщност той е по-неприятен за околните, за които на пушачите ... не им пука.

Други тютюневи компании отбелязаха, че продуктът няма как да привлече потребители заради неприятния си вкус и мирис. Така идеята беше погребана. Ако това не се беше случило, може би днес тютюневите компании нямаше да се пробват да завземат новия пазар толкова агресивно.

Oще: дим  електронна цигара  компании  пазар  пушене  тютюнопушене  цигари 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 23.12.201203:01

аз! винаги готов! номер калашник у армията 4735!

Чавдарчето е примерно в къщи и в клас, то помни: Пионер ще стана аз! muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 13:41

3 Leila | 22.12.201203:38

Миле Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 21.12.201209:08

ше ревем за бай тошо... мишка седерастична съм muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2011, 05:11

1 Ani Georgieva | 21.12.201203:26

Още ли има балъци и какво разбрахте от тази статия?Аз лично разбрах за пореден път колко са лицемерни и абсурдни забраните.Целите не са и никога не са били да се спре пушенето и да се гарантират някакви права на хората и тяхното здраве,в случая непушачите.Целите на държавите са да обявят цигарите за вредни са:да получат повече акцизи от стока,която има огромен пазар и приходи за производителите,както и да намерят причина да контролират този пазар,както им се хареса.Т.е. все повече пари в бюджетите от "отрови" и все повече подкупи в личния джоб от забрани.А в далечен план вече не можем да разполагаме със себе си,нито с кокошките,нито с прасетата!В роби ли ще ни превръщат или какво?Колко жестоко съм се объркала преди 23 години,когато си мислех,че само тоталитарната държава ти отнема правата и свободата!Хайде взеха ни безплатното здравеопазване и ни оставиха без доктор като сме безработни и направления,ако не сме.Но все повече изгубват мярката и все повече хора разбират,че са измамени и не са свободни.Даже държавите в ЕС вече не са! Бесен
   

оценка

+0 -1