Да запознаем децата с алкохола | webcafe.bg
Webcafe

Да запознаем децата с алкохола

Иван Петков
06.01.2015, 22:45 (обновена 10.01.2015, 08:15)

1 от 4 снимки Назад Напред

родителски срещи в бар

Темата може да изглежда тежка за обсъждане, но самите родителски срещи протичат доста приятно, разказват се забавни истории и се дават нестандартни съвети

Как и кога да заговорим за алкохола? Но не един на друг, а на нашите деца.

Въпросът не е толкова лесен, колкото може би изглежда, и води след себе си до други въпроси: Как да подхванем темата пред децата, без да изпаднем в крайности, без да им се караме и без да им досадим? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния?

Родителите, които се вълнуват от темата, ще се заинтригуват и от програмата „Училище за родители: родителски срещи в бар". Тя посреща проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца между 10 и 12 години.

Програмата стартира през пролетта на 2014 г. с първата родителска среща в 6-то ОУ "Граф Х. П. Игнатиев" и с излизането на двата наръчника „Малки разговори на големи теми", а впоследствие обиколи още няколко софийски училища, включително 18-то СОУ "Уилям Гладстон, 51 СОУ „Елисавета Багряна", 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий" и 153 Спортно училище „Неофит Рилски".

Не става въпрос обаче за обичайни родителски срещи - в случая те се провеждат в барове, представляват нещо между уъркшоп и дискусионна среда, и са неочаквано занимателни. Затова и предизвикват солиден интерес, като до момента в тях са се включили общо над 200 души.

Всяка среща протича средно с 15 родители, като класният ръководител на техните деца ги кани в бар в близост до училището. Там в рамките на един или два учебни часа заедно с учители, психолози и специалисти те обсъждат как да отложат първата среща на децата с алкохола и да ги подготвят за нея.

В тази неформална среда диалога водят специалистите от програмата - психологът от Асоциация "Родители" Яна Алексиева, както и учителят Емил Джасим и журналистът Драго Симеонов, които читателите на Webcafe.bg познават прекрасно. В една от последните родителски срещи се включиха още актрисата Параскева Джукелова и Таня Карабелова, Мис България за 2001 г.

Натиск от средата на все по-ранна възраст

„Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи", коментира Емил Джасим. „Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата - този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща".

Наистина на срещите самите родители си припомнят кога за пръв път са открили алкохола и как им е подействал тогава, дават си сметка и какво са им казали по въпроса техните родители.

Обсъжда се практиката от малки децата да бъдат поощрявани да потопят пръстче в чаша с алкохол и да го облизват. Повечето родители признават, че децата им отдавна вече познават вкуса на различни видове алкохол и самите те ги поощряват да опитат.

Но те твърдят, че натискът от връстниците е основната причина за по-сериозен интерес на детето към алкохола - и се интересуват как могат да му помогнат да отстоява своята позиция по темата и да не се поддава на този натиск.

„Не даваме готова формула. По-скоро искаме да достигнем заедно с вас до решението как да забавим първата среща на децата с алкохола" са думите, с които психологът Яна Алексиева открива дискусиите.

Неслучайно програмата е насочена към деца именно в четвърти и пети клас. Видимо е, че началната възраст за употреба на алкохол постоянно пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане.

„Според статистиката, макар данните да не са строго български, а общоевропейски, рязко пада долната граница на възрастта на хлапетата, които употребяват алкохол. Ако допреди 15 г. тя е била 14 - 15 г. за първи опит, сега вече е 11-12 г. - тоест имаме снижаване с 2 г.", казва ДРаго Симеонов.

„Проблемът е, че не се говори достатъчно за алкохола, а щом децата вече са го опитали, е късно. Ето защо родителските срещи в бара целят да подтикнат родителите да разговарят с хлапетата си за това".

„За превенцията е много важно да обхванем хлапетата, които не само не са опитвали алкохол, но и изборът - дали да пият или не - не е на дневен ред за тях, въпреки че вече имат някаква идея, че това може би е интересно. Затова децата в трети, четвърти и пети клас са на подходящата възраст, за да започнем с тях разговора", добавя Яна Алексиева.

Програмата става национална

От тази година родителските срещи в бар ще започнат да се осъществяват в цялата страна, а не само в София, като се планира в тях да се включат и още публични лица, които биха помогнали за тяхното допълнително популяризиране.

Програмата си има и своя онлайн платформа, която предлага различни отговори и решения на най-често срещаните проблеми в сферата на ранната превенция. Тя дава възможност на учителите да получат информация и подкрепа, ако искат да проведат родителска среща, а родителите могат да намерят съвети и алтернативи за разговор по темата алкохол.

Oще: алкохол  бар  влияние  възпитание  деа  дискусия  драго симеонов  емил джасим  параскева джукелова  пиене  платформа  програма  психолог  разговор  родители  родителска среща  специалист  среда  ученици  училище  чаша  яна алексиева 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2014, 18:14

1 Dobri | 07.01.201510:40

Поредните двуличници и позьори имащи една единствена цел и тя не е здравето на децата, а усвояването на определени средства. Разбира се прикрито зад най-чисти намерения – всичко за децата.
Денонощно се излъчват, скъпо платени реклами по продажни телевизии, за кренвирши, маргарини, салами, безалкохолни и т.н. боклуци, които са основен причинител на сърдечните проблеми. А ние сме начело по заболеваемост и смъртност , именно от тях!
Важно е парички да има, а журналистите са се превърнали в нагли продавачи. Продават продукти и изкривяват желания.
Алкохолът бил виновен, пушенето на закрито, асансьорите убийци и да не забравяме тигрите в България ! Помните ли, колко време ви обясняваха, как да оцелеете , ако срещнете тигър.
Проблемите са – мизерията, крадливите политици, отчаянието, липсата на морал, ценности, бъдеще. Проблем е избиването по пътищата. Да !От асансьори убийци може да има 5 човека загинали на година, но на улиците ще са 700 ! Да не споменавам колко е вероятността за убити от тигър в България.
Защо не зачекнете проблема с фалшивите стоки, които убиват ? В частност – фалшивото вино.
Продажна журналистика!
   

оценка

+2 -0