Или как промените в Наказателния кодекс ме подтикнаха към създаване на изкуство | webcafe.bg
Webcafe

Престъпление и наказание

Венци Мицов
25.10.2010, 09:37 (обновена 27.10.2010, 10:45)
недосегаемите 2010

Снимка: © БГНЕС

Ядосан министър - весела държава

Да беше жив сега Достоевски. Щеше да се отрече от Расколников и да яхне българската действителност. Ех, че славен роман щеше да излезе.

Роман за един честен и отруден човек, който си плаща тока с последните пари от мизерната си заплата. И  един ден разбира, че в съседен блок цялото население от ромски произход не плаща тока, но никой не дърпа шалтера. И човекът, ядосан, слага плакат на терасата си: "Защо аз си плащам тока, а циганите-не?"

На другия ден идват полицаи, арестуват го и го осъждат на 4 години затвор и 5000 лева глоба,за насаждане на етническа омраза...

Но, уви, Достоевски отдавна не е между живите. А и добре, че не е, защото сигурно отдавна да е последвал Анна Политковская...
А и да не беше я последвал, едва ли би му се занимавало с българската действителност.
Тя е по-скоро за автор като Кафка - или пък някой майстор на абсурдния театър като Йонеско или Бекет.

Много интелектуално я подхванахме май. А поводът изобщо не е такъв - просто преди няколко дни всички узнахме, че според промени в Наказателния кодекс, одобрени от правителството, се предвижда до 4 години лишаване от свобода и глоба от 5000 лв за авторите на публикации, в които се насажда омраза и насилие на расова и етническа основа.

Браво, възкликва веднага демократът в мен. Крайно време е да разберем, че всички са равни и не трябва да се мразим, трябва да има мир и любов.
Два часа по-късно отново демократът в мен трябваше да обясни на един приятел защо "Топлофикация" смята, че той е престъпник, дължейки 1000 лева изравнение на сметката за последния отоплителен сезон. И са му пратили призовка, че ще му бъде заведено дело.

А в същото време в "Столипиново" огромна маса от хора се топлят незаконно - без никой да ги подвежда под отговорност, нито дори през ум да му е минало да го прави.

Знаете ли, демократът в мен отдавна не може да даде обяснение на подобни въпроси. Демократът в мен отдавна си замина - в момента, в който разбра, че честните избори у нас се печелят с капачки за буркани, кебапчета, Ивана и Азис и по 20 - или 50 - лева на ръка.

Така че сега ще активирам писателя и футуролога в мен. Това са 2 фантомни личности с неясен талант, които ръка за ръка ще се опитат да създадат една картина, която се разиграва година след готвените промени. Ето как изглежда тя, моля за снизхождение - не съм писал нещо подобно преди. Първи опит ми е и разчитам на късмета на начинаещия...

България, 25. 10. 2011 година:

(В това есе има продуктово, интелектуално, политическо, етническо и... малоумно позициониране)

- Добро утро, смутолеви влизащият репортер на изданието "24 часа Труд, Стандарт и Уикенд" Гошо Каратокмаков.

- Кое му е доброто - погледна с мътен поглед главният редактор Хортензия Николова-Аналгинова.
Тя четеше някакво писмо и униваше с всяка следваща минута.

- Какво става - попита младият репортер - някакъв проблем ли има? Да не са намерили гей-снимки на Яне?

- Не, много гадно нещо. Направо ме е срам - отвърна главната редакторка.
Тя подаде на Гошко писмото. То беше прессъобщение на МВР.

"Вчера на летище София бе задържана групата "Джипси кингс". По бързата процедура, заради обидното им спрямо българското законодателство име "Цигански крале" те бяха осъдени на 4 години затвор и 5000 лева глоба."

- Ами, така им се пада - каза репортерът - не разбраха ли, че думата "циганин" е обидна и насърчава етническата омраза.

- Да де, ама защо вчера полицаи са нахлули в Оперетата и са прекъснали спектакъл. Това е прекалено -продължи да дудне Аналгинова.

- Ами те сами са си виновни. Изпълнявали са "Цигански барон" от Щраус. Синът на Цар Киро е подал жалба, почувствал се е обиден. Даже заплашил да съди държавата в Страсбург. Органите са действали правомерно - отвърна репортерът.

- И въобще какъв е тоя песимизъм у теб- продължи Каратокмаков - ето, виж... Качили сме се с едно място нагоре в класацията на "Репортери без граница" по свобода на словото. Вече сме на 69 място, изпреварили сме Бурунди, Етиопия, Либия и Судан. А освен това с глобите от акцията срещу етническата омраза правителството е успяло да погаси всички дългове на ромската общност към ЧЕЗ, ЕОН, Топлофикация и НАП...

- Ох, не знам, Гоше - отвърна възрастната журналистка - според мен не е това начинът...

- Влез в час, Хортензия. Откакто правителството си гласува 100 милиона за подслушване, хората спряха да ползват интернет и мобилни телефони. Което рязко повиши тиражите на хартиените носители, което помогна много на нашия вестник. Тази година са решили да гласуват 200 милиона за подслушване, така че дай по-добре да не водим разговор на тая тема...

В този момент с трясък нахлуха двама полицаи и 48 прокурори. Откакто полицаите започнаха активни протести, прокурорите бяха зачислени към МВР, защото според проучване на Съвета на Европа България е сред страните с най-много обвинители - и полицаи - в Европа. Така бе решен проблемът с протестите на униформените служители...

- Вие извършихте нарушение, вие сте едни абсолютни престъпници и имате право на адвокат... ама друг път- произнесе ухилено един от прокурорите и всички вкупом поведоха двамата журналисти навън. Малко по-късно ги освободиха,понеже бригада от роми-автоджамбази им беше гепила колите, докато извършваха рутинния арест.

А според новото законодателство кражбата на коли се тълкуваше като част от плана за евроинтеграция на малцинствата...

Край

С това смятам да приключа и аз. Само да изнеса фактите, които заложих в този опит за проза.

1. Според готвените промени в Наказателния кодекс се предвижда до 4 г. лишаване от свобода и глоба от 5000 лева за авторите на публикации, в които се насажда омраза и насилие на расова и етническа основа.

2. България е сред страните с най-много прокурори в Европа
3. Правителството ще получи 100 милиона лева за подслушване
4. България е на 70 място в света по свобода на словото
5. Щраус е композитор. Има и такава птица. С едно яйце от щраус става омлет за 10 души. Композиторът Щраус не снася яйца...

Май това е всичко. Желая ви приятна, евротолерантна и етнически любвеобилна седмица.
И не се ядосвайте много.
Оставете това на правителството.
Ядосан министър - весела държава...

Oще: изкуство  култура  нк 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.10.2010, 15:39

10 Ell | 29.10.201017:57

Браво на автора! Поздравявам ви!

Работата е, че никой в тази държава не назовава истинският проблем с циганите - една капсулирана суб-култура, която по никакъв начин не се и опитва да се интегрира в своя приемник.

Дълга тема е да я захващаме тука. Това е като със "специалното партньорство" между Германия и Турция, Франция и Турция и др под... И всички си затварят очите за истинския турски въпрос.

А най-лошото е, че тези малцинствени групи бързо се размножават. Пример: докато годишният прираст на белгийци (основната национална група) е 3%, то прирастът на мюсюлманското население в Белгия е 30%!

Питам аз: когато броят на циганите се изравни или надвиши броя на българите, какво ще правим със социалната система? да споменавам ли пенсионерите и безработните?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

9 Tony | 27.10.201009:53

По повод на това че българина не се бори за правата си-
в момента във Франция се прави опит да се реформира пенсионната реформа и виждаме от колко време стачкуват французите -защото си бранят правата, и в същата тази държава изритаха циганите това лято.
в България в момента също се прави опит за пенсионна реформа/безумие според мен/ , но има ли стачкуващи ? аз поне не видях и не чух да се организират протести, няма и синдикати, нямаме никакви граждански права, защото не сме се борили за тях, не се борим и днес, как тогава да имаме това което имат французите???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 07:30

8 жоро къндев | 27.10.201007:34

Ноо ми е чудно,като с подобни причудливи закони,ми създават дисреспект към законодателството,как ще имам респект към останалите закони?!
то се едно да ми създават имидж на полицай-мой пазител и да ме спре ония гаваз на орлов мост,че карам без фарове и да ме гледа като куче,как гледа кокъл,докато не му дам 20 кинта...
да го духат всички!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

7 heat | 26.10.201022:44

Демократа в теб може да каже спокойно на деспота, че съществото ти е израстнало и не може да приемаш вече елементарни решения. Демократа и деспота искат да има свобода на словото, по-основната ценност за теб е Ти да имаш свобода на словото отколкото да си щастлив от вероятността да има 1000 циганина в затвора и чувството ти за справедливост да е удовлетворено. За щастие народът ни направи своя избор, затова трябва и мисленето си да променим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

6 heat | 26.10.201022:33

Така е в демокрацията, държавата търси цивилизовано решение за проблемите на всеки и когато е била мащеха за някой и не му е помогнала да се интегрира то трябва да плаща за това. Когато не е дала възможност на циганите да работят трябва да им помага безвъзмездно.
Това е като семейното планиране, детето ти коства 1/3 от бюджета на семейството но никой не очаква детето да си заработва тези пари и да си плаща храната и дрехите, нали така. Така и с циганите, когато не си ги научил как да си намерят работа и какво да работят то трябва да им се помага за да не стават насила престъпници. Ако дадеш добро образование на детето си то тогава ще си сигурен, че само ще вземе хляба в ръцете си. Така и циганите, ако ги приучим да се стремят към образование тогава те ще имат хляб в ръцете си и ще заживеят като всички нас. Ако подтискаш и тормозиш то ще пожънеш само омраза и ще трябва да му помагаш цял живот - ще отгледаш аутсайдер. Така и с циганите, ако ги подритваме и ги прехвърляме от институция на институция то проблемът ще стои и след 100 години.
Ясно е че никога няма да могат да се интегрират на 100% но за 100 години ако се интегрират 50% от циганите ще е огромен успех.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

5 strawsPulledAtRandom | 26.10.201018:14

Точен и забавен, както винаги! Пляскане Пляскане Пляскане
А по темата за интеграцията на циганите... толкова е говорено, а полза никаква. Кога законите ще започнат да се правят и прилагат за всички? Кога на хората ще стане ясно, че безцелното харчене на пари няма да интегрира никого, дори напротив - ще научи и циганите, и техните НПО-та, че колкото са по диференцирани Смее се , толкова повече ще ги интегрираме. Математичеки точна истина Идея, която или не осъзнаваме, или не полагаме достатъчно усилия да бъде заменена от нещо работещо. Да указваме натиск върху управляващите по какъвто начин се сетим - а тази статия е едно добро начало ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

4 Tony | 26.10.201017:03

Ако на следващите избори ги оставим да спечелят, дали и ние ще спрем да си плащаме тока???
Явно за обикновения български гражданин няма демокрация и права,
но и той ми се струва не се е борил за тях, не се бори и днес, не ги отстоява.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

3 stizi | 26.10.201015:22

Текста е забавен браво на футуролога Усмивка.
Колкото до изборите, че се печелят от циганите, това е вярно, защото просто останалите не ходят да гласуват. Какво стана на последните избори, отидоха повечко хора да гласуват и в повечето населени места плащането се обезмисли.
Колкото до тока и неплащането му, темата е малко по- сложна, дори много по- сложна. Факт е че не можем да оставим хора да измират от студ, така както бърза помощ не може да откаже на някой да го спаси от умирачка, само защото не си е платил.
Но колкото до циганите-роми... е за съжаление и ние трябва да сме по - толерантни, но и те също.
А че съществуват такива малоумни закони, които сами по себе си като идея са правилни, но като изпълнение крайно неясни...е ние си ги избрахме на предните избори... (МАЙ БЕшЕ ПО- ДОБРЕ ДА ОСТАВИМ ЦИГАНИТЕ ДА КУПЯТ ВОТА, А?).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

2 Любима Стайкова | 26.10.201012:41

Боже, боже, само като ги гледам тия умни главици на снимката над статията и ми става и мъчно, и болно, и гневно, и много, много страшно.
Браво за статията, чудесна е. Жалко, че кометарите под нея са толкова оскъдни, а под едно малоумно текстче за чукане и прочие имаше почти 70 мнения. Аз мисля, че ето това е още по-страшно - кое вълнува повече българина. Това, че все повече се оказва в един ужасяващ паноптикум, а не не го итетересува и не го озъзнава или по-скоро не му се иска да го осъзнае, защото ще му се развали рахата, а за сметка на това цялото му съзнание е заето и се активира само при теми, засягащи биологично-животинското у него.
Всъщност то затова и подобни закони и всякакви други своеволия на управляващите взеха да стават реалност и ежедневие. Защото една овца я интересува само зелената тревица и бистратата водица, за вълка дори не се оглежда, защото с овчия си мозък се уповава единствено на кучето и пастира. А за тях вече стана дума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

1 Andrei | 26.10.201011:02

Браво! Поздравявам Ви за тази статия. Съгласен съм с всяка дума в нея. Разбира се, че законите трябва да важат за всички и че циганите (така ще продължавам да ги наричам, защото това им е името) трябва да си плащат електричеството и топлото както всички останали граждани. Имам сама една забележка към Вас. Преди известно време имаше Ваша статия, в която защитавахте тезата, че трябва без пари да се гледат филми и да се слуша музика т.е. да не се спазва закона за авторските права. Това не е така! Точно както трябва да се заплаща тока и електричеството трябва да се заплащат (при това значително по-малки суми) и авторските права. Защитавайки обратното Вие защитавате (най-вероятно без да желаете) манталитета на циганите и на всички, които имат цигански манталитет в тази държава. А те хич не са малко!
   

оценка

+0 -0