Кореспондентката на CNN разказва за премеждията да намери място за сина си | webcafe.bg
Webcafe

46 000 деца чакат за ясли в Токио, 10 000 - в София

Йоко Уакацуки , CNN
30.04.2010, 15:54 (обновена 30.04.2010, 16:23)
Японки

46 000 деца, или по-скоро майките им, чакат на опашката за ясли в Токио, за да се върнат на работа...

София и Токио се оказва, че страшно си приличат. И в двете столици не достигат местата в ясли и детски градини...

Като продуцент за CNN International съм имала късмета да пътувам по цял свят и да отразявам важни и изпълнени с адреналин събития. Била съм около взривяващи се бомби, била съм сред тълпи от хора, които искат справедливост - и съм станала свидетел на глобалния срив на втората по големина икономика в света.

Нищо от това не може да се сравни с уреждането на детска ясла за детето ми в Токио. Институциите за грижа за малки бебета в Япония се наричат hoikuens (Градина за грижа). Те са нещо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всяка работеща майка в Япония, където наемането на бавачки е почти невъзможно.

Цената на подобни услуги е крайно висока в култура, където прислугата се смята за потресаващ лукс. Обществените или субсидираните от държавата hoikuen са относително достъпни при цена от $600-800 месечно (има и по-достъпни в зависимост от нивото на доходите) с надеждна грижа за децата. Да не можеш да си уредиш място в hoikuen означава финансово самоубийство - или изоставяне на работата, за да си стоиш вкъщи и да се грижиш за бебето.

След първите месеци на моя отпуск по майчинство с моя новороден син Анджин, вдигнах телефона и започнах да звъня, за да намеря ясли. Предстоеше да се връщам на работа и абсолютно имах нужда от помощ. Няколко телефонни обаждания бяха достатъчни, за да осъзная, че съм изправена пред монументална криза. Не можех да намеря дори и една ясла със свободно място за моя син!

Една популярна ясла в моя квартал ми каза, че местата там са резервирани за ДВЕ години занапред. Да, някои умни работещи жени запазват място в яслата още в момента, в който забременеят. Но аз бях бавна като костенурка.

Беше малко преди Коледа, когато осъзнах тази криза. Според японското правителство около 46 000 деца са в списъците за изчакване за попадане в ясла. Нямах време да ставам номер 46 001. Трябваше да намеря ясла, каквато и да е, преди април, когато по план трябваше да се върна на работното си място.

Имах нова задача, вероятно най-спешната в цялата ми кариера. Конкуренцията за обществените ясли е тежка - и трябва да убедиш настаняващите, че си в отчаяна нужда, или се връщаш обратно в опашката за изчакване. В района на Токио, където живея - Сетагая, настаняващите ръководят разпределението на бебетата в ясли, и имат точкова система, която да те класира по степента на отчаяна нужда.

И аз, и съпругът ми Ричард работим на пълен работен ден, което ни дава по 50 точки за всеки от нас, общо 100 точки. Аз тъкмо ще излизам от отпуск по майчинство - още 5 точки. Ако си самотна майка, получаваш още 20 точки, ако получаваш социална помощ - още 10 точки. Моята приятелка - самотна майка, ме посъветва да отида в службата за настаняване и да покажа колко съм отчаяна и да им напиша умолително писмо.

Направих това, носейки моето прекрасно новородено в носачката за бебе с марка Baby Born. Направих всичко, за което успях да се сетя. Молихме се и се уповавахме да спечелим лотарията за яслите.

Чакахме, чакахме - до безкрайност. Датата ми за връщане на работа наближаваше, а аз се боях от перспективата да пъхна бебето под бюрото и да го разнасям наоколо, докато координирам снимки на живо. След месец получихме вест. Нашият резултат по точковата система, тъй като нямахме варианти за грижа за детето, ни поставяше съвсем малко над изисквания минимум - и получихме мястото.

Центърът за грижи за бебета не беше близо до къщи. Този в съседство до нашия дом - чудесна ясла с голяма градина, беше много популярен - бяхме на 23-о място от 56 кандидати. Но ясла на около 15 минути път ни прие - грабнахме последното възможно място.

Да кажа, че съпругът ми и аз изпитахме облекчение, би било твърде скромно. Някои майки описват даването на бебе в ясла в Япония като по-трудно от влизането в най-добрия университет в Япония. Ние обаче бяхме ядосани от проблемите и стреса, през който преминахме - заедно с всички работещи родители в Япония. Това е ненужна конкуренция, която правителството от години обещава да елиминира, за да улесни отглеждането на деца.

Японското правителство казва, че е необходимо да се раждат повече деца - тоест бъдеща работна сила. Към 2050 г. 40% от населението на Япония ще е над 65-годишна възраст. Но ако страната се нуждае от повече деца, не би трябвало да обезкуражава родителите.

Работещите жени са принудени да изоставят кариерата си, след като забременеят, очаквайки проблеми, ако продължават да работят. През април 2009 г., когато накрая отведохме нашия деветмесечен Анджин за първия му ден в яслата, десетки хиляди други деца, заедно с майките им, останаха без места.

В началото на 2010 г. 46 000 деца бяха на опашката за настаняване в ясла. Зад тях мога да видя много лица на жени, отчаяно желаещи да работят, да печелят пари - и в резултат да внасят данъци в националния бюджет.

Майка ми е била първата работеща жена в нейната фирма някога, през 60-те години. Родителите ми са минали през мъчителни усилия, за да намерят някой, който да се грижи за мен, докато тя е била в офиса. 60-те години са били време, когато всички работещи майки в Япония организираха движение, чрез което да заставят правителството да увеличи броя на яслите за грижа за деца на работещи майки.

Девизът тогава е бил: "Създайте толкова ясли, колкото и пощенски кутии," така че всеки, който иска да работи, да може да остави детето си на сигурно място. Четири десетилетия по-късно  дъщеря й се бори със същия проблем, с който и тя някога. Това просто показва колко малко са се подобрили нещата за работещите майки в тази страна.

Oще: работещи жени  япония  ясли 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.