Весели Коледи | webcafe.bg
Webcafe

Весели Коледи

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
25.12.2013, 13:45 (обновена 14.10.2016, 12:47)
коледа, сладки

Снимка: © Getty Images

Щом да бъдеш добър се изисква специален ден, начинът да го постигнеш е да увеличиш максимално броя на тези дни, не мислите ли?

Коледните празници винаги са ни напомняли парламентарните избори. Докато една част от населението имитира дружелюбност, сипе куртоазни пожелания за бъдещето, френетично пазарува и се върти около трапезата, друга отказва да е част от този фарс, не вижда спорадичния му смисъл и клейми пошлостта на лакомията и консумеризма.

Винаги набират сила две течения - това на активно празнуващите и другото - на контра-коледарите. Първите обясняват колко важно е да бъдем добри и да се обичаме именно сега, а вторите клатят глава с упрека, че това не бива да е само в определени дни, а постоянно, така че нека не го правим и сега.

Конфликтът между двете за известно време изглежда занимателен, но в последствие ражда коледното разочарование. Подкрепящите масовите гощавки се чувстват прецакани, когато всичко свърши и ежедневието им навлезе в традиционното русло; сега е ред де да бъдат загризани от скрупулите на натрупаните килограми и олекналите джобове, в замяна на които не са получили нищо трайно.

Протестиращите срещу този модел пък пропускат да видят добрата идея в цялата дандания и също са неудовлетворени, капсулирани в елитарността си. В крайна сметка Коледата, точно както и изборите, се превръща в задължителен елемент от обществения кръговрат, който се повтаря циклично и е свързан с куха риторика, излишна показност и специално телевизионно програмиране. И в крайна сметка не променя нищо.

Преди някои да подхвърли за пореден път репликата: "Вие какво предлагате, Дядо Мраз ли искате да се върне?", а друг да призове за нов коледен кодекс, приемлив за всички, нека се върнем към основата. Празникът не е в храната, белобрадия старец или църковните канделабри. Рождението на Спасителя е повратна точка, то отбелязва тържеството на нов тип етика, която изисква лична жертва, за да бъде наложена.

Да бъдеш добър не е лесно, но е много по-мощно средство за въздействие. Проповядването на такова поведение обаче не става от трибуни, амвони и форуми. То трябва да се усети самостоятелно. Само тогава е трайно.

Това всъщност е и коледният дух, който преведен на езика на децата значи, че всяка добрина ще бъде възнаградена. И в този смисъл няма нищо лошо, че един празник ти напомня с аромати, цветове и опаковъчна хартия да си по-различен човек. Въпросът е как да продължиш да си го напомняш и после.

Най-добрият вариант би бил Коледата да се случва многократно през годината. На случайни, произволни дати. Това ще я лиши от календарния й характер и от консуматорския и оттенък; а и ще смекчи опозицията между защитниците и противниците й.

Идеята звучи абсурдно, но може и да проработи. Щом да бъдеш добър се изисква специален ден, начинът да го постигнеш е да увеличиш максимално броя на тези дни, не мислите ли? Ето защо навръх Коледните празници сега ви желаем много Коледи догодина!

Oще: коледа  празник  празници  рождество 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.