Герберите угасиха свещите! | webcafe.bg
Webcafe

Герберите угасиха свещите!

Петьо Цеков, в Сега
15.12.2012, 08:20 (обновена 17.12.2012, 08:16)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Управляващите вече няма да носят чували с бюлетини по тъмно. Защото няма да има никакво значение кой как гласува, важно ще е кой как брои

Не може да се отрече, че ГЕРБ се грижи за партийните си активисти. Последният пример - с отказа си да допусне членове на опозицията в ръководствата на районните избирателни комисии партията освобождава членовете си от задължението да мъкнат като хамали чували с бюлетини на "бременни" другарки по време на изборите и някакви нахални вестници да ги снимат. Направо товар свалят от плещите им.

Знаете как беше досега - разни гербери трябваше да висят по нощите в секционните комисии, после да се вмъкват нелегално в районните комисии, а накрая, по първи петли, да криволичат по улиците, с тежки чували... Неприсъща работа за партиен активист. Сега, като няма член на ръководството на СИК от опозицията, всички шашми ще стават в топли стаи и по електронен път, т.е. модерно и цивилизовано. Както би казал Алеко: "Сега и председателят е наш, и зам.-председателят, и секретарят. Само наблюдателите малко шават, ама ще им отрежем куйрука."

Вярно е, че в изборния ден почти всички желаещи могат да присъстват в училищната стая, където се гласува. Дори по време на броенето най-яростният критик Мая Манолова пак може да наблюдава. Резултатите от вота се залепват на вратата. А в една СИК няма само ръководство, има и членове. Както е и вярно, че по време на тройната коалиция в ръководството на ЦИК имаше само хора от тройната коалиция - председател, зам.-председател, секретар.

Проблемът на ГЕРБ обаче е, че за простотията има и сегашно време. Дежурното оправдание: "Тия преди нас не правеха ли същото", е резонно, но точно то съсипа целия преход. А ГЕРБ твърдеше, че ще се различава от предшествениците си. Не би... Не само че не се различава, но и ги надминава. И поради факта, че в редиците си няма изтънчени и обръгнали в изборните детайли спецове, каквито имат БСП и ДПС, действа като слон в стъкларски магазин - и с идеите за промени, и с абсурдно-комичната им защита.

Сталин бе казал, че не е важно колко и как са гласували, важно е кой брои резултатите. Милиционерската ни власт е на път да претвори наблюденията на Коба - вече няма да е важно дали управляващите са занесли 100 оки ракия в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите.

Щото комисията е на ГЕРБ и няма значение кой как гласува и колко е изпил преди това.
После Борисов може спокойно да каже: "Опозиционните кандидати се провалиха позорно".

Действията на ГЕРБ днес означават, че когато падне мрак, еднородното ръководство на бъдещите секционни комисии ще подписва каквито си иска протоколи и ще ги праща нагоре по веригата. ГЕРБ не работи за развитие на демокрацията, ГЕРБ прави така, че в бягството към победата да има по-малко препятствия. Точно така се правят фалшификации - със законно гласуване по нощите или поне до 21-22 часа, с непублична работа на секционните комисии и някаква псевдооткритост, записана в закон. Щели да сложат 1 камера в ЦИК и по една статична камера в РИК и с това да гарантират прозрачност? А камери в 11 500 СИК няма ли да сложат, щото там се вършат фалшификациите. Пак да припомним Алеко, който преди почти 120 години написа как се правят фалшификации - "чрез угасвание свещите или взимание списъците".

Неприемането на нито едно предложение на опозицията може да има логично обяснение в главата на Искра Фидосова, на друг представител на монтанската правна мисъл или ръководител на някоя хунта, но не и на демократ. Това е все едно да дадеш на някой и хляба, и ножа, а после да го чакаш да ти гарантира свободата и независимостта. "Свобода ли? Ще види опозицията в неделя една свобода, че ще я помни до живот".

Чух довод - ако има представител на опозицията в ръководството, той ще блокира работата на секционната комисия... Чудно е, че досега никой през прехода не се сети за такъв довод. Не е чудно обаче откъде идва този страх - той се появи, след като президентът Росен Плевнелиев успя с едно неприсъствие да блокира работата на Конституционния съд. Т.е. сега ГЕРБ се страхува, че опозицията ще възприеме челния подход на колегата им...

Изгониха опозицията от ръководството на комисиите; ограничиха застъпниците, но и забраниха да се сменят; орязват правото на партиите дори да получават протоколи с изборните резултати; правят законно гласуването по тъмно; приемат, че ЦИК, а не законът ще определя коя партия колко мандата е спечелила; правят необжалваеми някои решения на ЦИК... Нямам идея защо ГЕРБ действат така грубо, след като бяха спипани на президентските избори в оная история с чувалите. Имаше снимки, имаше свидетели. Те вече загубиха доверие как се справят с изборите и вместо да го възстановят, тръгнаха като багер през нива.

Нещо повече - в сряда през нощта Фидосова призна, че официалните изборни резултати в сайта на ЦИК, резултатите, публикувани в бюлетина на ЦИК, и тези, които излязоха на дисков носител, се различават. Верни са резултатите на диска. На сайта и на хартия - са грешни!!! Да кажеш година по-късно, че публикуваните резултати от изборите не са верни, е... нямам думи. Фидосова може да истерясва в пленарна зала колкото си иска, може да недоволства от предположенията на опозицията, че ГЕРБ смята да фалшифицира изборите, но фактът си е факт - когато ЦИК пуска грешни резултати, как да очакваш, че СИК няма да духне свещите и да брои на ум.

Всичко това е важно. Далеч по-важно от температурите навън и телефонния тероризъм в мола, за които ми проглушават ушите телевизиите. Важно е, защото досега начинът, по който България прави избори, акумулираше доверие, а не предизвикваше въпроси. Важно е, защото изборите са едно от нещата в тази страна, които не трябва да се правят арогантно. Защото изборите наистина не са партиен процес, а обществен. Те ме интересуват толкова много, колкото и за какво харчи държавата парите ни.

ГЕРБ не бива да гасят свещите...

Segabg.com

Oще: герб  изборен кодекс  избори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

6 KingoftheROAD | 17.12.201210:38

Ауууу, нашата гордост е станала още по кръгличка. Ауууууу
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

5 pueblo | 17.12.201201:57

Смее се ДУХАЙТЕ СУПАТА
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2011, 00:20

4 Ivo Temelkov | 15.12.201217:28

КОЙ ГИ ИЗБРА ТЕЯ БОКЛУЦИ, ВЕ?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

3 Meteora | 15.12.201216:36

1. Чувалите с бюлетини нямат никакво отношение към резултатите (в Испания даже ги горят и какво от това?). Освен в редките случаи, когато съдът разпореди материална проверка. Интересно как се познава в кои именно чували са бюлетините от секцията, за която след два месеца съдът ще разпореди проверка? За сведение, такива са до 10 секции от 11 500.
Освен това, когато секционна комисия фалшифицира резултата, тя си оправя и бюлетините. Във всяка комисия почти половината членове са от опозицията. Без тяхно съдействие нищо не може да се фалшифицира.
2. Протоколът се подписва не само от ръководството на секционната комисия, а от всички членове. Този протокол е в 3 идентични екземпляра.
3. Естествено, че може да има има разлики между първоначално съставените протоколи и това, което остава в базата данни на ЦИК. Примерно в секцията написали "1 + 1 = 3", щото имали специфичен образователен ценз. РИК по закон ги кара да си оправят сумите. Такива числови разлики има до хиляда от общо един милион числа. При това разликите почти никога не се отнасят до гласовете на големите партии - управляващи или опозиционни. И съответно никога не са променяли общия резултат на партиите в брой мандати.
4. Документно доказани са фалшификациите на изборите през април 1923 г. (на Стамболийски затова впрочем му пада главата) и през 1990 г. За което на никой не му падна главата, а трябваше.
5. Добре е не само да се пише, но и да се чете!
Бъдете здрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 15.12.201210:06

"...издания като Congresional Quarterly и списанието Foreign Affairs пуснаха "досието" на Борисов. така например Foreign Affairs в броя от май-юни под заглавието: "Държавите-мафии. Организираната престъпност превзема властта" написа: "В държавите-мафии като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Мианмар (Бирма), Украйна и Венецуела националният интерес и интересите на организираната престъпност са изключително тясно преплетени.

Както посочихме тогава, България е на първо място пред такива мафиотски държави като Гвинея-Бисау - която е най-престъпната държава в Африка, Черна Гора - която е най-големият наркотрафикант на Балканите, и Мианмар - която е най-наркотизираната в Югоизточна Азия и т.н.

И това е заслуга на актуалния "премиер" Борисов, който според американски източници, е бивш (или настоящ) наркотрафикант, който сега, с помощта пак на американците, се опитва да се "избели".

Но между цитираната оценка на Foreign Affairs и доклада от Брюксел, той успя да сътвори още няколко "чудеса" с присъствието си в политиката и криминалистиката.

Появиха се нови обвинения като:

в педофилия, тоест скандалът с любовните забежки на Тиквата спрямо невръсната тогава 14-годишна тенисистка Сесил Каратанчева, което светкавично би трябвало да доведе до самосезиране на прокуратурата. За такъв скандал всеки друг вече щеше да е в затвора с действаща присъда;
саморазобличението за престъпленията с Мишо "Бирата", фиксирани в записа на разговорите между Борисов и Танов, за които не последва реакция от страна на антикорупционен орган, въпреки че български юристи поискаха от главния прокурор да отстрани Борисов от длъжност заради престъпление по служба;

нарушаване на националния суверенитет и работа за чуждо разузнаване с трагичната визита на шефа на ЦРУ у нас Дейвид Петреъс и неговите обиколки с Борисов "по църкви, манастири, вечери и обеди", което в средите на шпионажа се нарича среща на централата с техен агент, който е доста тъп, за да ги злепоставя преднамерено, което потвърждава пожарникарско-шпионската му самодейност;

внасянето в Европейската комисия по престъпността, корупцията и прането на пари от няколко български журналисти на обвинение, позоваващо се на шифрограмите на американски дипломати в София и на публикациите в немския "Тагесцайтунг", че Борисов е забъркан в тежки криминални дейности, което е потвърдено и от споменатия по-горе негов ментор ЦРУ, тоест СИМО;

изпратените до председателя на Европарламента Йежи Бузек сигнали с искане за образувана от българската прокуратура на досъдебно наказателно производство с внасяне на обвинителен акт в съда срещу Борисов. Искането е направено въз основа на известни показания от 25 ноември 2011 г. в български съд за престъпни посегателства срещу закона, извършени от Борисов. На заседание на дело в Шуменския окръжен съд един от подсъдимите по делото "Килърите" Васил Костов (Кеца) е говорил за връзките на Борисов с групировката СИК и за среща, на която са присъствали Борисов, Сретен Йосич, бай Миле, Стоил Славов и евентуално Венцислав Стефанов. На нея е било обсъждано как да съберат пари, за да стане Борисов главен секретар на МВР като предложението след това е било направено на Петканов от така наречения кръг "Монтерей";

от същия източник става ясно, че Борисов е отговарял за канала на хероин от Турция към България и за каптагона и синтетичната дрога в обратна посока;
същата схема е описана и в свидетелските показания на Ваньо Танов, като бивш шеф на ГДБОП, пред комисията за вътрешния ред на 40-то Народно събрание;

в медиите се появиха и данни за преки връзки и общи интереси между Борисов и дупнишките "братя Галеви". Те разкриват информация, че в дупнишкия цех на фармацевтичната компания "Актавис" нелегално се произвежда синтетична дрога. Собственикът на "Актавис" беше небезизвестният викинг Тор Бьорголфсон, впоследствие разследван за банкови машинации в Исландия и партньор на Цветелина Бориславова Карагьозова;

авторите на сигналите до Европарламента напомнят, че на 7 април 2009 г. пред Българския окръжен съд Сретен Йосич (известен като Йоца Амстердам), под клетва е заявил, че по времето, когато е бил в България, е бил закрилян от главния секретар на МВР Борисов. Защитен свидетел пък заяви, че Борисов по времето, когато е главен секретар, е бил "човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободат Джурович в България";

в публикуваните от Wikileaks грами на американското посолство за мафиотите в България на първо място следва обяснението: "Борисов, премиер на България. Обвинения в близкото минало свързват Борисов със скандали за източване на гориво, с нелегални сделки с "Лукоил" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини - смята се, че Борисов е използвал поста си като шеф на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства - Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари на престъпни организации, както и в участие в незаконни транзакции на самия Борисов. Едновременно все повече медии допълват образа на този човек;

има хора, които твърдят, че е бил главатар на бригада за крадене на коли, най-вече в Унгария;

и до днес не е ясно за какво Сретен Йосич му издаде смъртна присъда според закона на Омертата;

мъгла, продължава да покрива неговото финансово и материално състояние: колко има, къде го има, откъде го има и т.н.;

и до днес не са публикувани резултатите от следствените проверки и парламентарни комисии за дейността на Борисов;

и до днес не е ясно какво е вършил като софийски кмет и дали не е забъркан в колосална корупция."
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 15.12.201208:41

Обичайна ойро-атлантска практика.Ония у Северна поне не си играят на ''демокрация'',ами си казват:Тука управлявам аз.На който не му аресва,ке яде дврвото.Пък у ''демокрациите''едно лалане,едни гръмки фрази и пак като там.Ши ви еба и демокрацията.
   

оценка

+1 -1