Потърси България... | webcafe.bg
Webcafe

Потърси България...

Ирина Пътник
02.05.2011, 17:27 (обновена 05.05.2011, 07:41)

Автор: Atropa workshop

Потърси България... Ако търсиш държавата в нея, може да откриеш уникални безумия, грешки и гафове. Ако потърсиш родината обаче, ще се докоснеш до родното и достойното - истинско и неподправено. Потърси я. Можеш да завършиш картината само с очите и сърцето си. България заслужава да бъде открита...

Проектът...

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма стартира проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България". Инициативата е финансирана със средства от Европейския съюз, който отделя за целта близо 5.5 млн. лева.

Целта е да се повиши "ефективността на националния маркетинг и реклама на туристическия продукт и предоставянето на информация". Накратко - държавното ведомство трябва да използва средствата за реклама на туристически обекти в страната и да насърчи вътрешния туризъм.

В рамките на проекта, който ще продължи общо 30 месеца, на територията на цяла България са изготвени и монтирани около 80 билбордове, 1 транспарант, 10 банера, 1000 плаката, 500 конферентни пакета. Част от парите са използвани и за публикуването на 70 рекламни карета, 40 материала в медиите и излъчване на 4 рекламни видеоматериала в телевизионния и радиоефир.

Много от билбордове в цялата страна са във формата на пъзел с бяло поле, в което пише: "Можеш да завършиш картината само с очите и сърцето си". В рекламната кампания са включени красиви изгледи от Седемте рилски езера, руините на базиликата в Плиска, Перперикон, крепостта на нос Калиакра, град Шипка и много други.

Информираните българи, по изчисленията на МИЕТ, трябва да са не по-малко от 4 млн. души.

Освен това по програма "Регионално развитие" 1.8 млн. лева са предвидени за доразвиване на вече съществуващия официален туристически портал на България -www.bulgariatravel.org.

Открийте разликите...

Но ако се опитате да наредите пъзела от играта на страницата на http://www.potarsi.bulgariatravel.org, към която препраща www. bulgariatravel.org, ще видите едно питане за къща в село Шипка. Което си е град от доста време. Това е втори гаф.

Първият беше открит през февруари от в. "Труд" - оказа се, че прочутият мост на Кольо Фичето е до град Бяла на родното Черноморие, а не където си стои  - над река Янтра близо до друг град, носещ същото име. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се оправда с предходните власти.

Грешките наистина са си стояли от стария сайт, изготвен по времето на предишните управляващи -www.bulgariatravel.org, на четири езика, който препраща към Potarsi...

Предполага се обаче, че във ведомството трябва да работят хора специалисти, експерти или най-малкото - такива, които имат елементарни познания по география и туризъм. Които да прегледат наследството, преди разни любознателни търсачи да открият грешките ("изядени" букви или лоша редакция дори не ги слагаме в сметката).

Та вторият гаф е със "село Шипка, Габрово"... Никога няма да го намерим, ако го търсим на географската карта на България. Но в сайта за България ще го открием. Въпреки че у нас няма нито едно село с това име, а изобщо селище с такова име няма в област Габрово.

Единственото населено място в България, носещо името Шипка, е град и се намира в област Стара Загора. Въпреки това обаче, от министерството "популяризират" с рекламната си кампания измисленото село Шипка в Габровска област, като разпространяват и огромен билборд със снимка на Чирпанлиевата къща.

В долната част пък пише "с. Шипка, Габрово". Действително красивата възрожденска къща се намира в самия център на Шипка и в нея се държи експозиция, представяща бита и занаятите на местните хора...

Обидата...

Стоян Иванов е вече втори мандат кмет на град Шипка. Излиза от сградата на кметството и показва копие от стар документ. Държи указа на Държавния съвет на Народна република България от 18 август 1977 г., с който Шипка е обявен за град. Обяснява, че това се прави във връзка със 100-годишнината от Освобожението на България и шипченската епопея по време на Руско-турската война.

Кметът се ядосва и твърди, че е срамно, ако някой истински българин не знае къде се намира Шипка и с какво е известен градът. Разказва на дълго и на широко за битките на върха, за древните тракийски находки, открити от вече покойния професор Китов, за долината на тракийските царе, могилите и руската църква.

Не пропуска да спомене и Чирпанлиевата къща, която стои на един от билбордите с пъзел. Разказва, че в нея се поддържа постоянна музейна експозиция за бита и занаятите, с които са се прехранвали шипченци.

Обидно е за хората като чуят село Шипка. Обидно е да чуват, че обекти като Чирпанлиевата къща или могилата Голямата Косматка се намират в района на Габрово или Казанлък. Тези грешки са недопустими, повтаря кметът и обяснява, че това показва липса на елементарни познания за нашата история и география.

Убеден е, че грешката в надписа "с. Шипка, Габрово" не е само на авторите на билборда и проекта като цяло, но и на тези, който са го одобрили и разпространили. Обвинява и всички, който го подминават, без да обърнат внимание.

Продължава с упреците и към журналистите, от които нееднократно е чувал същата грешка. Той настоява подобни гафове да се намалят до минимум и иска министерството да свали всички табели, билборди и останалите рекламни материали, които обявяват Шипка за село, намиращо се в област Габрово. Настоява грешката да бъде поправена и продължава да разказва за достойнствата на древния град...

Един достоен град...

Шипка е един от градовете, включени в рекламната кампания на МИЕТ. Китно градче, сгушено в подножието на Стара планина. Името му тежи с богатата си история още от времето на траките, населявали тези места, а по-късно и с една от най-важните и решаващи битки в историята на България по време на Руско-турската освободителна война.

Шипка лежи в подножието на историческите върхове "Свети Никола" и "Хаджи Димитър", станали известни с битките от шипченската епопея и тези на войводата Хаджи Димитър. В околностите на града са открити множество тракийски гробници и могили - Светицата, Оструша, Голяма Косматка.

Градът е известен и с множеството тракийски находки, открити от вече покойния професор Георги Китов. Златните куполи на манастирската черква "Рождество Христово" се забелязват от километри. Църквата, построена в стила на руските катедрали от 17 век, е архитектурен шедьовър и е обявена за паметник на културата.

Кой е виновен...

Новият портал, който се прави от фирма, спечелила конкурса за обществена поръчка, ще е готов на 7 юли 2011 г. (виж карето вдясно). Като основен бенефициент на средствата от ЕС обаче, МИЕТ би трябвало да осъществява стриктно контрол и мониторинг на цялата програма.

В интернет сайта на министерството е публикуван проектът, неговите конкретни цели и начини за популяризиране на вътрешния туризъм. Структурите на ЕС, осигуряващи финансирането за проекта обаче, правилно са се презастраховали с последното изречение: "Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от бенефициента - Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган".

Разбира се, от МИЕТ веднага могат да прехвърлят отговорността и на фирмата-изпълнител на поръчката. И донякъде ще са прави. Кой обаче ще поеме отговорността пред всички граждани на Шипка, които са обидени и ще се извини ли някой на хората, които все пак са решили да посетят Чирпанлиевата къща и "село Шипка, Габрово", но не са успели да го намерят на картата?

Ще се извини ли някой на всички българи за грешката, за некомпетентността и невежеството си? Ще се извини ли някой на тези, които наистина потърсиха България. Защото тя е страна, която заслужава да бъде открита...

Oще: българия  война  габрово  град  кмет  миет  потърси  село  стара загора  указ  шипка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 15:10

10 MOI | 09.05.201114:00

На мен темата ми се струва малко излишно истеризирана. Да, има грешка, но тази грешка не наранява ничий живот, ничие бъдеще. Улиците ни са дупчени - не - ямени, по пътищата карат пияници, полицията е мафиотска, децата ни водят вероятно най-нискокачествения живот от всички други деца в Европа. На фона дори само на тези проблеми обърканото "село-град" е бял кахър. Като цяло кампанията доста ми допада и смятам, че е една от най-докосващите и запомнящи се през последните години.

В чужбина, ако отидете да живеете, най-редовно "европейската или американската интелигенции" ще бъркат държава, от която идвате, или с Румъния, или със Сърбия - но на тях българинът лесно прощава. И остава да живее край тях - доволен от невежеството им - благодарен на всеки жест внимание и доказателство, че го забелязват.

Малки хора сме, ей. Малки. Трябва да сме по-снизходителни към малки грешки съответно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

9 King | 05.05.201107:40

Брее, Димитрова, хубуу че не си ми шеф, досега да беше ме уволнила каква то си строга !!! Усмивка))))))))))))))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

8 Mile Manolov | 04.05.201115:01

Туризъм у бг? Водка и курви тънкана. Това е туризма ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

7 Margarita Krasteva | 04.05.201111:15

Обичам родината! Мразя България Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 15:10

6 Tasya Dimitrova | 04.05.201102:45

По мое скромно мнение туризмът трябва да бъде към Министерството на Културата, макар че и там е пълно с неграмотници. Срам и позор. Да не ви разказвам какви други "бисери" съществуват. Имам пред вид църкви и манастири. Там пък какви надписи съм чела?! Боже, пази "сляпо да не прогледа", а да си седи в гьола, където му е мястото и да не става депутат или министър. И подобни грешки не "да намаляват до минимум", а въобще да не съществуват и всички отговорни за това да бъдат НЕЗАБАВНО УВОЛНЯВАНИ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 17:23

5 emergesync | 03.05.201115:32

Като всичко свързано с държавната администрация у нас и този проект е правен от малоумници Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 03.05.201114:37

Когато официалната власт е примитивна и с действията си накърнява интересите на страната ,това се нарича държавна измяна!Но когато избираме официална власт,която 20 години е все такава,то в такова се превръща и онова високо съдирище,който бди за спазването на Конституцията.Защото в любимата ни България се интересуваме как да прекараме някой за да спечелим ние.Пари,разбира се,не знания. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2011, 14:27

3 Titka Patsireva | 03.05.201114:32

Как е възможно някой да си помисли, че гр. Шипка, който се намира в южните поли на Стара планина - вижда се от вр. "Свети Никола", е в Габровска област? Конкурс ли е имало, или раздаване на поръчки на "наши хора", пък ако щат и да са лишени от елементарна грамотност в областта на българската география и история?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 03.05.201112:28

Бах'ти, все едно не знаем, как се печелят подобни конкурси...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 03.05.201111:36

"потърси" от пъзела удивително прилича на "ноу мърси". Умишлено?
   

оценка

+0 -0