Кампучия на три морета | webcafe.bg
Webcafe

Кампучия на три морета

Иван Куцаров
21.01.2015, 13:40 (обновена 05.02.2015, 19:58)
Протест

Снимка: © Явор Николов

Нужно ли е да сме толкова фашизирани, комплексирани и неграмотни?

Все по-често попадам в ситуация, където с мои приятели, някои от тях и с малки деца, си говорим, че започваме да се страхуваме какво бъдеще ще имат следващите поколения в България. И не говорим за икономически критерии, а за онези - чисто човешките, които ни правят граждани на една варварска и непросветена държава.

В тази интелектуална Кампучия* хората вярват, че Тодор Живков е най-добрият управник, социализмът не е недоносче, а европейците са толерасти.

Тук комунизъм, патриотизъм и православие задължително се използват в едно изречение, в което има поне осем правописни грешки. Връщането на смъртното наказание, "Народния съд" и национализация са национален приоритет за тях, а в Украйна фашистите управляват и евреите стоят зад тях.

И дотук всичко щеше да е смешно, ако тези хора бяха членове на някоя сатирична Фейсбук група като КЛЕТА МАЙКА СОВЕТСКА, а не депутати, партийни лидери и техните избиратели.

В края на миналата седмица, по повод посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, бяха организирани два протеста - един обявен за "спонтанен и надпартиен" и друг, с присъствие на видни активисти на "Атака".

И ако си мислете, че първият протест бе скандален, със своята "патриотичност и надпартийност", от която се чуваше съветския химн "Вставай, страна огромная", а свещеник благославяше присъстващите на фона на транспенрант с Георгиевска лентичка, то явно не сте чули изявлението на зам. председателя на "Атака" Десислав Чуколов, който синтезира тезата, че "едно време, когато тук (пред Президенството) са идвали съветски партийни ръководители, тогава са се събирали децата и трудещите се, да се радват на партийните ръководители, да се срещнат с тях. А сега, когато идват от другия господар - от Америка, ги крият. Така, случайно да не вземат да се обидят, че този народ има собствено мнение".

От това изказване се разбират две неща - първо, че сме били роби до 1989 година и второ, че според господин Чуколов продължаваме да сме роби, ама не на правилните господари.

Навикът да бъдеш васал на някоя страна явно е дълбоко вкоренен в разбиранията на голяма част от обществото ни.

Нежеланието на част от политическата класа за развенчаването на митовете за социализма само води до ескалация на разделението в обществото, което, само по себе си, не е виновно за своето незнание.

Култът към дадени личности - без ясно разбиране на техните успехи - и до ден днешен се изучава в средното и висше образование.

Преди време, по своя остроумен и разбираем за интелигентни хора начин, проф. Танев заяви, че трябва преоценка на нашите герои. Рационална, без емоции и излишен патос. Но ето ви и пример - някои учители още преподават, че в България е съществувал монархо-фашизъм.

В  книгата си "Пражкото гробище" Умберто Еко развива идеята за това как се раждат митовете и как, благодарение на тях, се достига до военни и етнически конфликти. Раждането и поддържането на митове в съвременния свят, където всеки има достъп до интернет, е по-разпространено от всякога.

Никога, до сега, не е било толкова лесно да бъде създаден и наложен мит, като този, примерно, че по време на социализма сме живели добре.

Дори самите членове на Политбюро не са си позволявали да бъдат толкова сервилни пред своите господари, както някои днешни политици.

А най-лошото е, че в училищата и университетите учениците не се научават как да боравят и подбират нито информация, нито източници.

Затова и все по-често чуваме от млади хора как някога всеки е имал апартамент. Но никой не припомня, че масово хората са оставили родните си къщи с дворове от по два декара, за да заживеят в 80 квадрата панелка.

Ще ви кажат, че всеки е имал кола, но не и се е чакало по 10 години за "Москвич" или "Лада".

Ще ви бъде заявено, че всеки е имал работа, но няма да споменат прословутата приказка "те ме лъжат, че ми плащат, аз пък ги лъжа, че работя".

Живеем в реалността на митовете, където всеки ти казва как по време на социализма всички са били равни, но никой не смее да изрече на глас, че е имало и по-равни.

Умишленото замитане на историята от последните 70 години под черджето води до реалността, в която неграмотността и чалгата са национална гордост.

Непознаването на близкото минало води до една извратена романтичност за него, а социалното изключване на цели групи - до тяхното радикализиране.

Защото е лесно да кажеш "Живков беше добър управник", но изисква грамотност да прочетеш, че България фалира три пъти по негово време.

Лесно е да кажеш "ние сме патриоти и православни", но трябва интелект, за да видиш, че може да си мюсюлманин и пак да си патриот.

Не е трудно да кажеш, че си комунист и патриот, но е нужно знание, за да разбереш, че едното изключва другото идеологически.

А когато някой ми заговори, че вярва в идеала на комунизма и е набожен, ме хваща срам в каква непросветена и пълна с грозни митове страна съм роден.

Шизофренията на тази немалка част от населението ни, която смята Студентски град и до ден днешен за висше постижение на социализма, достига до интересни куриози, като споменатите вече транспаранти с Георгиевска лентичка и свещеници, благославящи "спонтанно" протестиращите .

Те са леви, но за разлика от всеки друг социалист, искат да избият гейовете и евреите. Което ги приближава до "фашистите" повече, отколкото до Ленин.

Те са патриоти, но гледат към Русия с обожание и жалост, че не сме били 16-тата република на СССР. И в целия този тюрлюгювеч от взаимно изключващи се тези, те обожават Путин, който развива православен неоконсерватизъм, който, идеологически, е подобен на християндемократизма на така омразната им Западна Европа.

А опорните точки работят - изкарването на историческа фактология в разговор от моя страна носи само коментари от типа на

"Абе няма значение, важното е да има толерастия и да живеят негрите и гейовете, че други не останаха".

И веднага бивам обявен за родоотстъпник, русофоб и какво ли още не.

Защото го има страха от реалността, където ти не си готов да живееш в едно европейско и модерно общество с правила и ред. Страхът от общество, в което се заплаща не според партийната принадлежност, а според качествата ти, е плашеща за хора, които живеят с митологията за миналото.

В българската интелектуална Кампучия разбирането на словосъчетания като рационален поглед не съществуват, те са имагинерни. Капацитетът ни като нация, която е зомбирана от "На всеки километър", достига до делението лоши-добри, комунисти-фашисти, нормални-ненормални.

А колко по - просто щеше да бъде, ако бяхме научени, че сме преди всичко българи и европейци.

Първото е ясно защо. Но относно второто е важно да се отбележи, че, ако не всички по разбиране, то поне всички по Конституция - и Търновската, и тази след 1989-та, се базират на Белгийската, което ни прави повече европейци, отколкото американци или руснаци.

И после продължавайте да се чудите защо будните деца отиват да учат на Запад и не се връщат, при положение, че тук им пълним главите с митове, които - с малко проучване от източници на чужди езици - се разбиват.

На италианския писател Игнацио Силоне се приписва тезата, че "когато фашизмът един ден се завърне, той няма да каже: "Аз съм фашизмът!". Не, той ще каже „Аз съм антифашизмът!".

Е, как да задържиш бъдещето на тази нация, като самата тя не познава и не знае как да разкаже миналото си от последните 70 години?

*Кампучия - Демократична Кампучия е официалното название на Камбоджа в периода на управление на диктатурата на червените кхмери (1975-та - 1979-та).

 

Oще: антифашизъм  будители  българия  европа  европейци  иван куцаров  история  кампучия  конституция  национализъм  нрб  образование  ссср  студенти  тодор живков  фашизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

50 Victoria Konstantinova | 28.02.201502:48

The Seeker, пропускаш мързела, завистта, мърлящината, вечното чакане да дойде някой, който да те ...., вечното плюене по виновните, че си на този хал ! Виновни бяха фашистите, след това комунистите, сега американците . След 50 години ще бъдат виновни марсианците. А ние ще тънем и ще правим списък на виновните. И ще завиждаме на целия сват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

49 The Seeker | 04.02.201523:46

@Майкъл | 29.01.201519:03
"Феновете на соц-а, които по съвместителство са и анти-американци, анти-украинци, патрЕоти, мъжкари и "нАучно" убедени колко добър държавник е Путин, защо не вземат да си зададат въпроса - след като бяхме на един и същи "прекрасен" хал, със словенци, чехи, поляци, унгарци -- защо сега не сме ?"
Причините са много, да не ги изброяваме всичките, някои от тях:
1.Великия план Ран-Ът (от чичко сам с любов);
2.Продажни политици + горния план + прееб ... ватизацията;
3.ЕС казже, БГ скочи;
4.Подарени концесии за добив на природни ресурси от западни и американски фирми;
5.Особена форма на г*золизане и угодничество на нашите политици към силните западни страни.
И много други.

"Съдейки по преобладаващите коментари и тук и по други форуми, положението е безнадеждно. "
Съдейки по коментарите - хората почват малко по малко да си отварят очите, да мислят критично за фактите, които получават от "неповлияните" медии и телевизия, да прозират истината в случващите се политически събития. Все положителни неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2014, 04:44

48 Майкъл | 29.01.201519:03

Феновете на соц-а, които по съвместителство са и анти-американци, анти-украинци, патрЕоти, мъжкари и "нАучно" убедени колко добър държавник е Путин, защо не вземат да си зададат въпроса - след като бяхме на един и същи "прекрасен" хал, със словенци, чехи, поляци, унгарци -- защо сега не сме ? Защо те пак са си добре, а според мнозина от нас - значително по-добре от преди. И ако не вярвате - идете ги вижте как живеят, вижте какви са им заплатите. Дали няма някаква връзка с прословутата ни толерантност към всички които ни тъпчат, в частност пребоядисаните червени "бизнесмени", с това как тия хора се вписаха в картинката у нас и как бяха изхвърлени от картинката у тях. Но не - няма да им мине такава мисъл. Съдейки по преобладаващите коментари и тук и по други форуми, положението е безнадеждно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

47 1Sion1 | 27.01.201521:59

По тъпо нещо / няма как да определя стила на туй чудо/ не бях чел скоро.А чета много. Смее се
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

46 МарКом | 27.01.201502:51

@pepe:
Много на дребно пич... много на дребно.
Били сме "коми"-та. Накратко - да го духаш!
Аз поне мога да каже, че когато ме натискаха да влизам там им казах че не намирам смисъл. По късно и в две други парти са ме канили. Както и в едно така да се каже икономическо сдружение на добре облечени бизнесмени ме "каниха". Времената позволяваха - така че и от това се измъкнах. Аз съм си аз.
В момента дори от държавата малко завися (но все пак завися).
А ти си лай от бърлогата. :-) Помияри като тебе само си търсят лесни обяснения и лепят етикети без дори да ги разбират.
И като си на 25 какво толкова си направил? Донесъл си ни свобода и демокрация? Открил си ни "нови хоризонти"???
Ти ли ? Точно ти? Такива като теб? Дето викате срещу национализма ама се прекланяте пред ББ, Левски-Спартак, Лудогорец и Кубрат Пулев?
Не сте националисти ама сте за българското, не сте националисти ама сте партиоти и в същото време космополити. "Продължаваме напрет" ???
Ха! Смешници. И го казвам с тъга... защото вие сте останките на нещо, което можеше да бъде далеч по-добро.
Аз съм се оправил. Моите деца са се оправили вече и не зависят от България и недоклатената ни политическа върхушка. Имам няколко племенника - и те скоро ще са се оправили.
А лихмуси като теб ще продължават само да ръсят омраза и да лаят по всеки с различно мнение от подаденото по телевизията майка.
На практика по всеки който може да мисли повече от вас. Защото погледа ви не стига и до носа ви. Затова сте винаги в позицията на изненадани удавници.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 26.09.2014, 16:18

45 Уили | 26.01.201511:29

Този юнак (авторът) може да прави внушенията си на голобради юноши и подрастващи, но той да ми обяснява на мен колко "лошо" съм живял аз през социализма - това е повече от дръзко нахално и цинично... От страна на 26-то място в света по степен на икономическо развитие (!) се сринахме (не без активното съдействие на новите ни "приятели") на същото място, НО ОТЗАД НАПРЕД! В света няма идеални неща и абсолютна справедливост, но това което бе преди РАЗПАДА след 1989 г., е неизмеримо и В ПЪТИ ПО-ДОБРО от сегашната каша! Може ли да ми кажете дори една сфера от живота, където ситуацията се е подобрила през т. н. "демокрация"!? Пълен срив и тотален разпад на всичко българско и родно... Жалко, много жалко за всички нас, включително и за заблудените, които още не го осъзнават... и Господ да ни е на помощ!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 09:40

44 Stefan Stefanov.1671167951 | 24.01.201513:27

-Иване,сине Куцаров,реститутка ли си,или просто, помияр?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

43 pepe | 23.01.201517:27

Гледам кои са възразявалите срещу тази статия, представяйки се за "националисти" - Алилуйщина, Констипатор, МарКом, Шрайк, Янаки, Хасан... - същите хора, известни с русофилските си коментари /за справка който иска може да види коментарите за руския газопровод/ - което потвърждава точно онова, което статията твърди - просто това е възможно най-доброто потвърждение за написаното в статията. Това не са никакви "националисти", това си е глутницата комита, джафкащи като малки пинчери.
Напоследък идеята на комитата губи подкрепа все по-бързо. Повечето им поддръжници вече са доста остарели. Досега, имайки предвид, че почти всеки има по някой роднина настоящо или бивше коми, повечето хора се въздържаха от твърде остро отношение спрямо тях /не е истина, че в България имало силно разделение и противопоставяне - никой и никъде не е бил по-търпим към тези хора от нас в България/. Но тези роднини остаряват, а отношението на по-младото поколение към комитата съвсем не е толкова толерантно. Така че комитата, усещайки какво става, са се разбързали да се ребрандират като националисти.
Само дето истинските националисти, а аз познавам някой и друг такъв, не понасят комита и не понасят руснаци, помнят кой насъсква сърбите срещу нас /зада ни нападнат започвайки Сръбско-Българската война например, но и при всеки друг подходящ случай/, спомнят си за Добруджанската кампания през Първата световна война и кой е генерал Колев... и са далеч по-малко толерантни от мен. Усмивка
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

42 МарКом | 23.01.201504:48

До фалшивия deowin:
Един съвет - смени си ника. Не му пречиш - помагаш му.
Няма нужда да пишеш все едно е deowin - стила му е лесно разпознаваем.
Прясно изпечен журналист начел се с дебели книги и опитващ се да ползва големи думи без да разбира пълното послание което те носят. И не го разбира защото няма никакъв житейски опит - "саксийно цвете".
Ироничните нотки в коментарите ти му помагат.
Няма нужда - той и сам се закопава добре :-)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

41 МарКом | 23.01.201504:40

Към истинския deowin:
Явно наистина работата ти е само да пишеш тука, иначе не мога да си обясня това бясно ровене на линкове и то - само от удобни на тебе места.
Точно такива източници едва ли ще цитират нещо което не си подбрал да пасне.
Останалите тук наистина нямат време за подобно копане.
Та сега след като разбрахме че си в USA и че старателно се опитваш да промиваш мозъци да ти кажа - не става лесно тая работа.
И да ми обясняваш как ние не сме интелигентни, а ти си на някакъв пиедестал като пример за подражание - говори само за ниска култура и комплекси.
Затова и те бъзикат. А ти се връзваш като дете от предучилищна.
Хайде сега светни ни бакалавър по какво стана? Или още не си и това е нещо като дипломна работа?
Сори че ти пречим... просто света не е това което ти се иска, а това което е.
Това е толкова валидно за теб колкото и за всеки един от нас.
Просто понякога гледната точка ограничава картината.
   

оценка

+2 -1