НАП поразява данъкоплатците със своите решения за данъчни облекчения за млади семейства и годишната данъчна декларация | webcafe.bg
Webcafe

Поразяващата ръка на НАП

Kamoshino
17.05.2011, 11:06 (обновена 17.05.2011, 12:12)
опашка

Човек и добре да живее, сблъсква се с НАП

Ако не бяха наскоро моите сблъсъци с НАП, нямаше да си направя труда да разбера с какво точно се занимават тези хора, но тази година имаше две събития, които ме влудиха.

Първото бе свързано с така наречените данъчни облекчения за млади семейства и тъй като реших, че съм млада, щастливо омъжена и с прекрасно дете, то няма как да не се възползвам от тази реклама.

Наричам я реклама, защото толкова пъти я чух по телевизии и разни други медии, че все едно рекламираха някой перилен препарат. Така беше поне когато приеха тази нова разпоредба в ЗДДФЛ - 2008 г.

За някой годината може да е далечна, но нека дам малко разяснения: облекчението може да се ползва през 2009 г. за доходи от 2008-а. А през 2009 г. излязоха и указания на директора на НАП, че ако не си бил сключил брак в периода, когато си теглил кредита, то не отговаряш на изискванията. Е, аз съм от тези, които сключиха брак месец след това и се оказа, че не съм семейство според директора на НАП.

Тази година чета практика на административен съд и попадам на решения - не едно, а поне 10, че не било така, както мисли директорът. Няма значение кога си сключил брак, важно е в годината, през която си търсиш облекчението, да си в брак.

Амбицирана събирам всички документи и ги подавам заедно с данъчна декларация в очакване на ползите. Но уви! Повикана съм в НАП да подпиша акт, с който ми се отказва възстановяване на данъка.

Казвам на служителя: "Но има решения на административен съд", отговор: "Нашите указания са от директора, няма промяна", после доуточнява: "Няма решение на Върховния административен съд - това е касационна инстанция".

Връщам се в нета и гледам как вървят нещата с касацията на хора, които не са се отказали. Много зле вървят - да не кажем, че няма вървене: от входирана жалба през януари 2011 г. делото е насрочено за края на ноември 2011 г., а те си търсят облекчението от 2010 г., което де факто са искали за доходи от 2009 г. Времето, казват, е относително нещо - как летят годините!

А хората, търсещи правата си (парите, които ще вземат, не са повече от 100-200-300 лева, а месечните им вноските са 600-700-800 лв.), за мен са истински стоици и герои - заради нервите, които хвърлят, само за да докажат, че са млади семейства, напук на някакви небивали указания.

Сравнявам с други дела във Върховен административен съд и то свързани с НАП и дали изненадващо или не, но се решават за 2-3 месеца. Нищо общо с 10-те месеца на интересуващото ме дело. Дали съдът намира сложност в делото или бавността цели да откаже всекиго, оставям всеки сам да прецени.

Второто събитие е свързано с така нареченото подаване на годишната данъчна декларация. Данъчна, а се подава и от безработни, които нямат доход, респективно нямат данък. Подава се и от хора на два трудови договора, подчертавам трудови, защото данъкът се подава директно от фирмата, т.е. няма как да се размине.

Фактът, че се подава, не е толкова влудяващ, колкото липсата на каквато и да е информация, че са вменили на хиляди хора задължение, без да съобщят за него. Може би НАП мислят, че всеки ден на всеки обикновен човек първата му работа е да влезе в сайта на НАП, за да провери дали няма някакво ново различно от миналата година задължение.

А още по- невероятното е, че според служителите на НАП на местно ниво глобата е от 500 лв., а за някакъв чичко по телевизията глобата е 50 лв. - на кого да се вярва? Трудно се преценява!

Коментирам тези случки от живота, защото да си изряден се оказва трудно занятие, костващо много нерви и разходи, които никой не ти връща и дори не се замисля, че ги правиш. Ако работодателят ми не ми беше осветлил трудовите доходи, нямаше да пускам данъчни декларации.

Ами човек се замисля не е ли наистина по-добре да си на сянка, за да си живееш безгрижно и да нямаш задължения.

Oще: данъкоплатци  данъчна декларация  данъчни облекчения  млади семейства  нап  решения 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2011, 12:34

3 сиси | 21.06.201112:36

От 01.04.2011 има решение на ВАС по такова дело и отговотът на съда е в отмяна на акта на НАП
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

2 solaar | 17.05.201114:23

Статията е чудесна. Аз също се озовах пред втория пример и ако счетоводителката ни не ми беше казала аз изискването изгарях.
Още малко разсъждения относно пример 2 - Ако предишната ти работа е в друг град се налага да си вземеш отпуска и да пътуваш ,за да ти попълнят документите, които предишната фирма вече е подала в НАП. Ако предишната ти фирма е фалирала и няма кой да ти издаде служебните бележки за дохода какво правиш?!? НАП са кретени, България е идиотия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

1 Евгени Донев | 17.05.201113:03

Въобще не искам да ставам адвокат на НАП! И на мен не са ми любимци (но сякаш някой можед да обича данъчната администрация), но като прочетох статията, си мисля, че да обвиняваш Поразяващата ръка на НАП е все едно да се сърдиш на нечия Поразяваща ръка, ако не пребие, а не на собственика на ръката... В първия случай става дума за някаква недомислица в някакъв закон, което налага директорът на НАП да пише "ценни" указания, как аджеба да се прилага този закон, тъй като явно в самият закон е пропуснато...пък това естествено, на едни ще се хареса, на други не, според това дали им носи приходи или не. Във втория случая вероятно става дума за някаква поправка в закона, поради което възниква това задължение... Т.е. за пореден път се затвърждава мнението ми, че законите и правилата в България се гласуват единствено и само по възможно най малоумният и нямащ нищо общо с реалността начин, и че депутатите ни живеят в някаква собствена вселена, без въобще да се замислят до какви последствия водят действията им. Пък от това си патим както всички ние, така и НАП, и НОИ, и общините, и въобще всички държавни структури. В крайна сметка, май Поразяващи са ръцете, които натискат копчетата в НС....
   

оценка

+0 -0