ДПС държи своите в турско робство* | webcafe.bg
Webcafe

ДПС държи своите в турско робство*

Мариана Екинджи
20.06.2013, 11:29 (обновена 21.06.2013, 13:39)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

И българи, и турци сме обременени от пропагандата

Мила Емине, аз съм българка християнка, родена и живяла до 19-годишна възраст в България. Ти си запозната с историята и литературата на България и съм сигурна, че от личен опит знаеш какво е отношението на българите към турците от ранна детска възраст.

Аз също не бях изключение. В последните 11 години аз живея в Канада. Омъжена съм за турчин от Измир, Турця и живеем щастливо вече шест години заедно с 3-годишната ни дъщеря като част от много различни малцинства в емигрантска Канада.

С цел да докажа колко свободомислеща и демократично настроена съм, ще споделя, че дъщеря ни не яде свинско и е водена както в църква, така и в джамия. У дома се говорят четири езика и се учат и турски и български традиции - ръка за ръка. Бих ли хванала твоята ръка на протеста или кудето и да е публично в България - непоколебимо ДА!

За мен ти си абсолютно равностойна българска гражданка, а съдейки по написаното от теб - и много интелигентно момиче, с което бихме могли да бъдем приятелки. Бих ли се съгласила, че ДПС има място в парламента - също толкова уверено - НЕ!

Когато обясних на мъжа си какво е ДПС и кого представя в парламента, той беше, меко казано, шокиран, а щом го запитах дали е възможно в турския парламент да има партия, представяща българското малцинство, той се смя с глас.

Реших да не задавам въпрос дали би могъл да се изучава български език в турските училища и може ли да има новини на български, защото въпросът ми би бил риторичен. Но моето отношение е по-различно от това на мъжа ми. Не съм против ДПС, защото представлява българските турци. Против ДПС съм, защото злепоставя българските турци и ги разделя, плаши и настройва срещу българското общество.

Самото съществуване на партията ДПС показва, че булгарските турци са по-различни и трябва да бъдат специално представени в парламента. Аз познавам много български турци от различни райони на България и досега нито един от тях не е успял да ми обясни как точно ДПС е подобрила начина им на живот или с какво е допринесла и заслужила вотът им на доверие.

На въпроса ми защо гласуват за ДПС, отговорът винаги, без изключение, е: "Защото съм турчин". По същия този начин, Емине, гласоподавателите на "Атака" - партия, от която съм отвратена, обясняват гласа си с "Защото съм българин".

Аз искам да видя образовани българи с турско и циганско потекло. Аз искам да ги видя успяващи професионалисти - лекари, архитекти , учители и т.н. Това, което ми е омръзнало да гледам, е как са изолирани по кърджалийските села да нижат тютюн, как метат улици или правят баници по софийските баничарници.

Това няма да се случи обаче, ако те сами се делят, гласувайки за партия, която ги държи бедни, изолирани и необразовани и се сеща за тях само пред избори. Аз мисля, че българите виждат ДПС като партия паразит, която се възползва от слепия вот на доверие от българските турци и вече години наред намира начин да се коалира и да граби с който е на власт.

Ефект върху българите - унищожителен, без значение на произхода им. Истината, Емине, е, че и двете страни са обременени от насажданата пропаганда, че са различни и трябва да бъдат разделени по всякакъв начин.

Аз също имам горчиви опити, за които мога да разкажа - и то не в Турция, а в България. Ще спомена само няколко случая от многото. Редя се на опашка на сергия на Димитровградския пазар, пред мен има жена, която си говори с продавачката на турски език. Опитвам се да оставя малко разстояние между себе си и тях, защото се усещам, че разбирам разговора (след 6-годишен съвместен живот с мъжа ми разбирам, но трудно говоря на турски).

В този момент разпознавам продавачката, тя е майка на мой бивш съученик, българска туркиня. Мисля, че и тя ме разпознава, защото ме поглежда усмихнато. Жената пред мен прави следния коментар на турски: "Остави я тази мръсна българка, да си чака". На продавачката й стана крайно неудобно и аз реших да се престоря заради нея, че не съм разбрала, но в този момент ми се искаше да крещя: "Покажи си паспорта!", в коя държава се намираш?!"

Пътувам в самолет от Германия към България с тогава 9-месечното си бебе. Самолетът е пълен с български турци. Момчетата пред мен говорят на немски по целия път, а аз на дъщеря си говоря на български. Изведнъж момчето пред мен си дърпа рязко седалката назад и излива горещо кафе върху мен и дъщеря ми.

Аз спонтанно изпротестирам на английски. Отговорът е страшно циничен и на турски, последван от тишина, когато и аз, съвсем кротко, без цинизъм, употребих турски. Емине, както виждаш, проблемът е двустранен и няма просто и лесно разрешение.

Ако някой ден е възможно малцинстватата в България да живеят в хармония, както малцинствата в Канада, то няма място за партии като ДПС и "Атака", нито за отговори като "защото съм българин" или "защото съм турчин".

Трябва да се вгледаме дълбоко в себе си и да се запитаме как да бъдем по-приемливи, по- тактични, по-широкоскроени, да осъзнаем, че родителите ни, учителите ни, тесният кръг около нас невинаги са напълно прави, въпреки и с най-добри намерения.

Трябва да имаме смелост да задаваме въпроси и да разгледаме внимателно всички отговори, трябва да водим, а не да следваме. Когато си отворим съзнанието за тези около нас, ще бъдем приети и ние.

*Заглавието е на Webcafe.bg.

Oще: атака  брак  българия  българка  дпс  канада  турчин 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

18 Valeri Marinov | 25.06.201309:17

бойчев, да не си болен нещо?! или си волен?! луд!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

17 Boicho Boichev | 24.06.201302:08

Не ви харесва ДПС?Ачи забранете я. Със закон.забранете на няколкостотин хиляди избиратели да гласуват за тази партия.Защото според вас, милите демократчетта-тази партия е лоша и вредна.После забранете и БСП.И тя е лоша.И 1 милион избиратели които гласуват за нея-и тях забраняваме!да не забравим да забраним и Атака!И кой остава?Ами ясно кой.Бат Бойко но с нови дрехи-с чисто нови депутати/избрани от протестиращите на площада, не от някакви "простаци"-във ващата държава имат право да гласуват само"интелигентните и реализираните"/ тоест -ВИЕ, чисто нови министри-пак ВИЕ- кой друг, па областни управители, па...длъжности колкото щеш, една от друга по добри!
Пречат ви някакви си ДПС , БСП , Атаки-забраняват се!Да пречат на "интелигентните и реализираните" да станат депутати и министри-срамота!Забраняват се веднага със закон...че и с конституция!
Забраняваме на горе-долу две трети от балгарскиа народ да гласува - и България цъфти и връзва!
Кретени.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

16 Alexander Anguelov | 22.06.201321:42

Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
2. Задължително гласуване
3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
5. Право на отзоваване на народните представители.
Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
Спешно е необходимо да се направят проект на Гражданското общество за Нов Избирателен Кодекс/ Закон който да се внесе в Народното събрание.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 00:14

15 divineshadow | 22.06.201318:54

Мисля че сам небих обяснил собствената си позиция по-добре. Отлично!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2013, 23:02

14 mandit | 22.06.201318:17

Аве кви турци,арменци,араби,цигани ,евреи ве, всички сме БЪЛГАРИ защото, които живеят, работят,плащат данъци, учат , женят се и ЖИВЕЯТ в БЪЛГАРИЯ са БЪЛГАРИ и това е .
Стига сте деляли БЪЛГАРИЯ.А които го правят не са добре с акъла,иначе да видят Албания,Косово,Сърбия,Босна,Херцеговина .Хора вземете се в ръце и не слугувайте на циониски предрасъдъци.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

13 don Pozo | 22.06.201315:49

Абе вие със всичкия ли сте? Каква Турция, каква Канада бе? Какво значение имат историческото "братство" между българи и турци? ИСЛЯМА НАСТЪПВА
И НИЕ СМЕ ОТ ЖЕРТВИТЕ МУ. За какви кюрди и правата им пишете ? Та те са
ислямисти. В Сирия се води религиозна война, вие за хрисимите турци пишете. Хората са бедни и прости. Стига някой да им забърка мозъка и познай в Суворово колко ще скочат. ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ ОПРЕДЕЛЯ МАЛЦИНСТВЕНОТО ПОВЕДЕНИЕ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

12 Desislava Popova | 22.06.201313:29

И @politolog, никой не им забранява да си имат телевизия, да изучават турски, който само по между другото не им е роден, но като начало трябва да знаят български и да живеят в синхрон с всички в държавата. Даже никой не им забранява да си имат партия, но градивна за държавата. Не могат да искат да отцепят половин България и да си направят държава, не става, също така не става ра разполовяват и без друго опърпаната и нещастна България. Тук са се родили, ако не им харесва да отворят атласа и да забучат пръст някъде.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

11 Desislava Popova | 22.06.201313:16

Била съм в Турция, имам приятели турци, никога не съм усетила лошо отношение, само че е така, защото те са истински турци, а нашите, дето не само не са турци, не само си мислят че са или им се иска, но нямат нищо общо с турците в Турция. Нашите помаци са взели най лошото от двете нации и колкото по необразовани са, толкова по лошо става. Предишните поколения бяха грамотни и по голяма част от тях се определяха като Българи и им правеше чест, единици бяха тези зли, арогантни и фанатични техни представители като Доган и сие. Сега имаме промити мозъци, хора не можещи да говорят Български и по нагли и арогантни дори от партийните си лидери. За турците в Турция не мога да кажа нищо лошо, за псевдо турците в България, тепърва ще започваме с лошите неща... Уважавам турците, но не мога да уважавам никой, който смята че трябва да направи от България - Турска провинция. Ако си избрал да живееш в България, бъди българин, не зависимо каква религия изповядваш, ако ли не, изнеси се в държава, в която ще се чувстваш добре. Проблемът е че нашите, така наречени "турци" няма да се впишат в Турция, може би при талибаните ще им е най добре, до толкова фанатизирани са станали. Дори турците не разбират тяхното поведение. Къде изчезнаха мирните, работливи и мили хора от Южна България, къде се изпари толерантноста, не нашата към тях, а тяхната към нас.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

10 Ben Dover | 22.06.201311:15

Бетоне,тая не можах да я изтърпя и две минути."Аз искам само да кажа ъмммммммммм..." ми дойде в повече.Изключително неграмотно създание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.01.2011, 02:24

9 politolog | 22.06.201305:57

Искам само да внеса яснота за положението в Турция с малцинствата и техните права. Кюрдите си имат партия и тя е в парламента и защитава техните права. Имат специален тв канал за кюрски ТРТ-6. В много техни райони имена на села градове и улици са и на турски . Нека не преиначаваме нещата а да погледнем реално и безпристрастно . Не виждам нищо лошо дадено малцинство да си има ТВ и да си учи майчиният език в училище като свободно избираем предмет. В Европарламента всеки се изказва на собственият си език и ако някой не използва родният си език се гледа иронично. Във всяка евродържава където има малцинства, те си имат партии - унгарците в Сърбия и Румъния, албанците в Македония, руснаците в Прибалтийските страни и др. Определението за партия гласи - това е инструмент създаден от хора споделящи общи идеи, ценности и убеждения.
   

оценка

+0 -0