Електронизация или защо вече не четем | webcafe.bg
Webcafe

Електронизация или защо вече не четем

Здравко Минчев
27.12.2011, 13:08 (обновена 28.12.2011, 15:09)
Киндъл

Снимка: © Amazon

Просто предложете книгата в достъпен вариант

Преди около година в социалната мрежа време бях повдигнал въпроса за дигитализацията с едно рекламно видео на таблет на Майкрософт, като полунашега, полунасериозно предвидих, че до десетина години хартиените носители (книги, вестници, картички, писма, документи) ще изчезнат от нашата действителност и ще ги намираме само в музеите и в ръцете на най-неприспособимите.

Тогава много от приятелите ми - къде на шега, къде насериозно, вкупом решиха да ме опровергаят, като се вричаха във вечна вярност към хартията и уверяваха, че няма как да изчезне. Твърдяха, че все още пишат с химикал в хартиена тетрадка, пращат по пощата хартиени картички за Коледа, четат хартиени книги и хартиени вестници и обясняваха как "то си е друго да хванеш книгата в ръка"(!). Инатяха се, че си купуват вестници и списания.

Нека пак поговорим за това сега - година по-късно.

Ето няколко факта от реалния живот, които никой не може да отрече, защото ги среща ежедневно:
1. Телеграмата изчезна като услуга преди може би над 5 години (измести я SMS-ът). 
2. Картичката за Коледа я замениха MMS-ът и е-картичката.
3. Библиотеките у нас са в колапс - все по-често официалните медии, родни интелектуалци и специалисти говорят за дигитализирането им: всичко ще се въведе на текстови или имидж файлове и ще се ползва онлайн срещу абонамент.

Всеки знае какво е bookreader - на масово въоръжение е в нормалните страни. Преди няколко седмици Калин Терзийски и друг млад писател обсъждаха темата по "Хоризонт" с предложение за дигитализация на библиотеките.

4. Налице в България е вече т.нар. "електронно" училище - изчезват хартиените дневници, седмични програми, материални книги и т.н. Всичко се въвежда в един училищен сайт, в който преподавателят влиза с парола, попълва оценките, учениците си ги проверяват, гледат си програмата за седмицата, виждат какво им е домашното, пишат го и пращат обратно за проверка.

"Вероятно ще ползват "Гугъл" за преписване!", бихте възкликнали начумерено като стари свекърви. "А вие, като не сте преписвали в училище, сега милионери ли сте?" - питам аз. Нека преписват - важното е, че за да го препишат, първо трябва да го открият и прочетат. И все пак не всички са преписвачи, нали?

5. Откриха се т.нар. "скайп" училища (http://www.mastylo.net/www.kabinata.com) - хора с дипломи учат други хора онлайн (без хартиени учебници и тетрадки), с дигитални речници, граматики и помагала.

6. Будките за вестници и списания са в предсмъртна агония. Новините са в интернет - всички печатни издания вече имат уеб вариант. Някои дори напълно се отказаха от печатната форма.

7. Мобилните оператори ежедневно рекламират отказването от хартиена фактура и дават бонуси за отказалите се клиенти. Фактурирането е вече електронно и за фирмите, стига да го искат.

8. Електронният подпис добива все по-широка популярност.

9. Всички институции и организации все по-рядко ползват хартия при бюрократичните процедури - онлайн контактът с тях става все по-лесен от ден на ден.

Списъкът е дълъг. Нямам сили и време да изброявам доказателствата за смъртта на хартията като информационен носител.

Най-добре го каза един колега по БНР (цитирам по памет): "Защо някои протестират, че младите не четат, че библиотеките са празни, че никой вече не държи книга в ръка? Предложете им книгата в достъпен за тях вариант. Не е важно от какъв носител се чете, важно е самото четене и то е постижимо само ако предложите на хората дигиталната форма".

Oще: mms  sms  вестници  е-подпис  картички  онлайн  смърт  телеграми  училища  хартия  четци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

33 Rodrigo Diaz de Vivar | 30.12.201105:45

Всичко умира Теа, рано или късно, без значение в какъв вид е. За книгите ... зависи какво търсиш от тях. Има хора, за които е важно какво намират зад думите. За тях е без значение в какъв вид са поднесени те [думите].
За други е важно и усещането. Да имаш книгата И материално, да я подредиш в библиотеката, да виждаш книгите си подредени. Качествена корица, хартия, такива неща. Аз съм със смесени чувства и не намирам нищо смущаващо в това.
Все още се разпространява [продава] музика на винил, на магнитни ленти, въпреки нетрайността и качеството на музиката на подобен носител.
Никога обаче няма да нарека прост някой, който предпочита него вариант. Въпрос на вкус.
Имам приятел, който има възможност да си купи каквато си пожелае музикална система в къщи, но не го прави, а сам си прави лампови усилватели и не иска да чуе за други. Тези, които разбират от електроника знаят какво имам предвид.
Звука бил друг, по-дълбок, усещането било по различно.
Това, че аз не мога да го разбера, не означава, че е прост, че е ретро или каквото се сетиш. Означава, че това му прави кеф.
И с книгите е така.
Важното е да се чете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

32 Дебел | 30.12.201101:30

Явно на мода са "псевдо" нещата,по-голяма глупост от "електронно" и "скайп" училище не бях чувалУсмивка))))Познайте дали ще има слаби ученици,ще има само отличници вечеУсмивка))Та за книгите е яко да са в електронен вариант,но надали ще намалее изсичането на дърветата в глобален план.Така,че полза никаква от електронните книги,да не забравяме,че при един енергиен срив в по-глобален мащаб,устройствата стават безполезни ако не можеш да ги заредиш с енергия,ще трябва да минем изцяло на слънчева,абе с една дума не мисля,че това е толкова важно поне за мен.И аз имам Kindle,но не съм спрял да си чета и хартиени книги,или трябва да си навиря и аз носа?Не е важно как ги четеш,друго е важното.......но явно малко хора го разбират
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

31 Thea Atanasova | 29.12.201123:37

Родриго общо взето се опитва да каже (в целият този текст, който изписа), че и книгите остаряват и вероятно един ден умират... Смее се
Спред мен книгата няма да изчезне като книга, но определено в бъдеще ще се издават по-малко неща - само най-стойностните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

30 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.12.201121:20

Мина, цвете на българската емиграция и интелигенция в чужбина, не помня да съм те обиждал. Ако имаш някакъв вроден провинциален комплекс, който се опитваш да избиеш с агресия, недей, не се получава.

На въпроса ти отговорих, мислех че съм достатъчно ясен за интелигентен човек.
Питаш защо книгата на Стив Джобс, "IT гуруто", е на хартия.

Ами не е "на хартия", а е "И на хартия". Няма нищо смущаващо в това. Най-елементарното търсене в Amazon го показва. Лично аз, досега само електронни книги не съм виждал.
Разбира се, ако имаш дори и елементарни умения, ще намериш статистика за съотношението на продажбите на "e" варианта спрямо хартиения.

Ta книгата на Джобс я има И в електронен [еBook] вариант, а вече в аудио вариант, за тези, които освен че не искат да носят подобна тухла, ги мързи и да четат.

Така че, отговорих ти на въпроса и предположих, че интелектуалка като теб ще ме разбере. Очевидно съм грешил. Възможностите ти са до определено ниво, което съм надценил, за което съжалявам. Че те развълнувах.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 18:30

29 Dam Duk | 29.12.201117:32

Имам kindle. Супер е! Свалям си книги от читанката ... Наистина предпочитам хартията, но цените на книгите и доходите ми някак не си пасват. Преди години имаше предложение да се освободят книгите от ДДС, ама им се досвидя на управляващите. а аз пресметнах, че при средна цена от 15лв за книга ще си избия новата придобивка след прочитането на десетина книги. Чиста далавера! И на мен ми е мъчно за библиотеките, преди години не излизах от там, бях книжен плъх. Обичах да вдишвам въздуха, миришещ на това, на което само библиотеките миришат (хартия, прах, магия...). Но времената се менят и трябва да приемаме промените, и ако новите поколения четат от разни джаджи, аз съм ок - стига да четат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

28 Мина | 29.12.201111:34

Роуане, прав си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

27 Мина | 29.12.201111:21

Rodrigo, умнико, няма да коментирам дебилния ти въпрос. А ти защо не даде отговор на моя??? Защото не можа- затова се заяде, нали!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

26 Rowan | 29.12.201110:53

"..., а в училищата у Ингилишко, ограничавали работата с комп до 1 час на ден, щото открили, че писането на лист, развива важни мозъчни функции, като коодинация на движенията, концентрацията и т.н...." Цитирам по памет, ама беше нещо в този смисъл инфото, дето го мярнах тези дни из пресата. Деа, колкото повече се "цивилизоваме", толкова по-жизненепригодни ставаме.

Отделно ставаме и асоциални. Щото писането на картичка и изпращането й, показва внимание, някой си е отделил време, средства и си е направил труда, да ви поздрави, СМС-а са няколко натискания на копчета между другото, докато се храним или киснем в задръстване например. Подарената книга, напомня за човека със самото си физическо присъствие на ртафта в хола ви, е-книгата е някакъв си файл, забутан при останалите. Телефонния разговор издава настроението чрез гласа и интонацията, по скайпа са куп букви, скучни и безлични. Гледаме се с приятелите си на снимки в сурат тефтера, забравили сме жестовете и мимиките им... Ходенето до книжарница или в библиотека те среща с живи хора, можеш да се заговориш и запознаеш, поръчвайки книга от нета - пак си седиш в къщи... сам. Сигурно още може да се напише за отчуждаването и превръщането ни в битове и пиксели.

За хартиенитеи "Е" книгите и преди сме спорили, пак да си го кажа. Само факта, че всяка хартиена книга е различна от другите, въздейства на паметта ни по различен начин, помним размера, теглото, хартията, кориците... Така прочетеното се запечатва много по-трайно в главите ни, с много повече параметри, освен текста, готово да послужи при нужда - спомняме си, как изглежда книгата, а от там и какво има в нея. Тези неща ги няма при Е-книгите, четем ги на едно и също устройство, в един и същ формат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

25 Bichkiiata | 29.12.201100:24

Дупе,
мий си умният задник преди употреба на хартия, защото зарчетата дето остават никва хартия не може ги откърти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 29.12.201100:21

дупе,

Браво бе, напълно ме убеди с гугъл и амазон.
   

оценка

+0 -0