В чужбина е трудно да си българин | webcafe.bg
Webcafe

Трудно е да си българин

Ина Михайлова, Париж
01.02.2013, 14:29 (обновена 01.02.2013, 15:47)
село

Кой е прав - Кирил Станков или Ралица Бехар

Поводът да получим този текст в мейла на Webcafe.bg се оказа дискусията онлайн, подета от други две отворени писма - на Ралица Бехар и на Кирил Станков. Част от тях публикуваме и ние (виж вдясно).

Ралица е завършила Единбургския университет, специалност математика и бизнес към Факултета по математика. Кирил е бакалавър по изкуствата от Университета в Тел Авив.

Г-н Станков, много добре Ви разбирам. Слушам същите истории всеки ден от майка ми. Имам странното чувство, че Вашето поколение е трябвало да изтърпи и продължава и до днес да търпи бая неволи. И от немай си къде се оплаква. Друго не може.

Предполагам, че няма сили. И както казах, разбирам Ви и дълбоко Ви съчувствам за огорчението.

Но понеже говорите планетарно, реших и аз да споделя моя френски опит. Аз съм по-скоро от поколението на г-ца Бехар. Не я познавам лично и поради тази причина няма как да знам дали тати я е издържал.

Но мога да Ви кажа, че откакто съм в Париж, не съм останала един ден без работа. За седем години успях да завърша два скромни бакалавъра, един по комуникации и един по европеистика, магистър европейски науки в Сорбоната и следбакалавърска степен по криминология в Парижкия институт по криминология.

От тези седем години имам и 2 години стаж като детегледачка, 2 като барманка и 3 като сервитьорка. Не знам на Вас колко часа Ви се е налагало да разнасяте пици, но аз все още си спомням с меланхолия дните, в които имах лекции от 9 сутринта до 20 ч вечерта, а след това от 21 ч вечерта до 5 сутринта - на смяна в бара.

И така доста години. Не знам защо си мислите, че това, което Ви се е случило, е толкова уникално... Може би поколението Ви е такова.

Това, което успях да разбера в Париж е, че в чужбина е трудно да си българин. Най-вече заради хора като Фараж (евродепутат и лидер на британската Партия за независимост Найджъл Фарадж - бел.р.).

Ами нормално - чуждестранните работодатели знаят колко сме изпаднали и ни използват докрай. Не плащат, слагат ни на най-тежката работа, в най-нечовешкото работно време. Но, за съжаление, българин е трудна работа и заради българите от Вашето поколение.

Тези отчаяни и тягосни самосъжалителни слова скапват самочувствието. И в чужбина да отидем, не си търсим правата и оставяме да ни тъпчат. Ботуш, галош, сабо, кубинка, все тая.

Г-н Станков, Вие май си мислите, че ако някой посмее със самочуствие да каже, че не сме толкова зле и има потенциал в България, значи или е нелеп префърцунко, който нищо не знае, или мамино детенце.

Ще Ви споделя моето скромно мнение. Аз съм от София, завършила съм Френската гимназия. Но съм отгледана във Враца и в едно селце, Горна Бешовица се казва.

Навремето там живееха около 500 човека, сега зимата има трийсетина баби и дядовци. Лятото се събират около стотина души. (Да не ме вземете и мен за някое заблудено софиянче.)

Историята, която исках да Ви разкажа, е друга. Ноември месец бях по работа в едно родопско село, Грохотно се казва, само помаци. С колегите французи бяхме отседнали в един спа хотел в Девин.

На сутринта попитах келнера къде е това село и той, малко потресен, ме попита какво ще правя "при тия"... страшни били, с шалвари... ужас!

Леко се притесних и поизпотих, да не би да водя горките колеги французи на сигурна смърт. А и журналисти при това. Недай си, Боже, нещо да стане, ще излезем пак в международната преса.

Качихме се на колата, повъртяхме се по родопските завои и стигнахме. Грохотно е мюсюлманско село. Бедно, порутено. Намерихме човека, който търсехме. Бабите с шалвари не ги видях.

Естествено, имаше баби. Една за малко не ме осинови. Раказа ми за внучката си, която следвала в Пловдив и за внука, който учел за инженер в София. Помагала им, когато можела, с пенсията си - 130 лева на месец. И беше доволна, горда.

Та си казах в този момент, че в крайна сметка не е важно колко имаш, а как живееш с това, което имаш.

Беднотия, мизерия, който както иска, така да го нарича. Аз на това му казвам душевно богатство. Ако мога, пак ще отида в Грохотно, при тези сърцати, скромни и добри хора. И при тях има висшисти... е, може би няма кинаджии от Тел Авив.

Спирам да досаждам. Тук май е и мястото за покани. Бих желала да Ви поканя и Вас, г-н Станков, в Париж.

За съжаление обаче квартирата ми е 15 квадратни метра и няма къде да Ви настаня. Не ме жалете, за Париж тази квадратура си е цял лукс.

Може би се чудите защо още съм тук ? За да докажа на Вас, на г-н Фараж и други българофоби, че в България и в българите има потенциал. Ако не успея, ще си стегна и аз багажите и ще си хвана самолета. А мафията, корупцията и гнилотията патки да пасат !

С дълбоко уважение,
Ина Михайлова

Oще: великобритания  кирил станков  образование  отворено писмо  париж  работа  ралица бехар  студент  университет  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.02.2013, 13:49

56 Iva Marinova | 10.02.201314:08

Здравейте , не знам за самочувствието..... аз живея в Холандия , дошла съм по любов, дипломите ми нямат значение в случая. Та случката е от онзи ден ,дебел мазен арменец ,който трябваше да ми поправи стълбата ,изразява пред мен отношение ,как България и Румъния ,никога не трябвало да бъдат приемани в ЕС и как би чувал от баща си ,как в България в града било хубаво ,а извън него било ужас ( дано да е нямал предвид природата , но любезно не попитах) , та естествено не го наехме Усмивка ама това не ми пречеше да бях пълен сдух целия ден.

Случвало ми се е шофьор на ТИР да и нарича берачи на аспержи , пак пред мен.

Полицай да заявява , че на който и произволен номер да звънне в Сърбия, България и сие , щял да му вдигне наемен убиец ,изхождайки от това ,че всички знаели как сърбите били виновни за световните войни.

Колкото и да си пернат и непукист , това боли . Всеки път ,когато ти предлагат хонорар два пъти по-нисък от нормалния , се сещаш за безсънните нощи по време на сесията ти , докато холандския ти колега се е въргалял по улиците я на Тенерифе ,я на Майорка качествено напоен.

Не желая да ме вкарват в кюп , който са избрали за представителен на страната - цигани , турски и ирански бежанци с купени паспорти, проститутки, мафиози и политици . Те не са само България. Няма виновни поколения , има идиотска политическа програма. Надявам се това да се промени. Но това ще стане само ,ако продължаваме да сме активни , а не -на всички ни е трудно - не се оплаквайте .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

55 джЕнерала | 04.02.201319:04

До Борката:

В коментара си се обърнах към Вас в стил приблизително равно арогантен на Вашите заявления. Разсъжденията Ви за "надменността" са интересни и доста разумни, но преди да ги адресирате съм мен, би било по-уместно да погледнете собствените си коментари, в които надменността Ви на софиянец не просто лъщи, ами блести като петолъчките на Кремъла.
Що се касае биволското сърце (за което е жестоко да ми напомняте, след като видяхте колко географски далеч съм в момента от местата му на производство), а също така другите неща, които сте написали... Последвах съвета Ви и прочетох коментара три пъти - не видях пряк отговор на моето предложение за евентуална сецесия - само набор от факти. Похвално е,обаче, че сте сменили тона, моите поздравления.

И да, жегна ме надменността, с която изложихте тезата си, онзи егоизъм, който блесна в първия и втория Ви коментар (по повод пенсиите, магистралите и т.н.). Аз също съм от София, както и Вие, разбрах, и много ме боли, когато отивам в друг град и ме гледат все едно самото ми идване там е знак на агресия, защото "софиянци се мислят за голяма работа". Това не е така, поне за мен, семейството и приятелите ми. София е един от градовете в България. Не може така егоистично и арогантно да се изказва човек - грозно е. И когато се правят такива изказвания отношението към нас с вас и към съгражданите ни се влошава, което не е добре.

Що се касае Русия, то препоръчвам Ви да дойдете в Москва - това е един наистина впечатляващ град! И благодаря за пожеланията Ви (приемам ги като искрени), но се надявам да се сбъднат, когато много скоро се върна в България. Знам, пожеланието беше намек, че съм далеч и не разбирам проблемите от живота в България, но мога да ви уверя, че това е доста далеч от истината. За съжаление всички сме заедно в кюпа - кой от по-отблизо, кой от по-далеч.

Пишете по-често, както писахте в коментар 54 - много по-лесно се възприема и предразполага към диалог.

Поздрави! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

54 imperiall | 04.02.201316:17

Lea, напомням ти, че животът "на практика" в България е тук, не там при теб. "На теория" си ти и съветите ти.
Забелязвай ги тия подробности (преди да набедиш вс живо в откъснатост от реалността и безнадежден романтизъм).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 13:43

53 Вера | 04.02.201313:02

Трудно е да си българин, пък е лесно ако си бимбилистанец... ай, стига глупости! Трудно е да си чужденец!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

52 Борката | 04.02.201301:10

До:джЕнерала:Родена 1988:Русия.За съжеление никога не съм бил на почивка в Русия.Бил съм за три дни в Санкт Петербург,но не успях да видя почти нищо.Величествено наистина-от това което видях!Не искам да коментирам стила на написаното от "Вас" ,но то може би е продиктувано от нещо което ви е жегнало.По-малкият ми брат - който е 82 набор ми обърна по-сериозно внимание на написаното от вас.Тук не става въпрос за надскачане.Личното ми мнение е ,че човек трябва да е повече умен от колкото "надменен" на нослето на хората които пишат неща от живота.Научете се на повече толерантност!Четете по два пъти и дори, и по три пъти мненията на другите.
А за другото написано от Вас-не искам да си правя държава "Софето".
Колкото до хранителните продукти-за съжеление България внася 74.36% от основните хранителни продукти от чужбина.Виждам,че някои сериозни производители се опитват да пласират българска продукция,но към момента това е невъзможно.Аз лично бих искал да ям храна която е произведена в България.Няма по -вкусни домати от българското "Биволско сърце".А сега в реалния свят:Статията беше една изповед и може би , според някои хора във форума самоизтъкване на едно момиче(уважавам тяхното мнение) ,възмутено от публикацията на друго момиче-потресено от изказването на политик, чиито избори чукат на врата.
Всеки би бил по-полезен на мястото си стига да има лична инициатива-това по-повод , че съм от София.
Пожелавам Ви успешна кариера в Русия-най-искрено.
Поздрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2013, 19:28

51 my_way | 03.02.201320:23

Нямам търпението да изчета всички коментари дотук, затова се извинявам, ако вече повтарям някой от предишните.
Първо, искам да поздравя г-ца / г-жа Ина Михайлова за смелостта, упоритостта и търпението й и всичко, което е успяла да постигне благодарение на тези свои качества.
Освен това, бих желала да я попитам няколко неща:
1. След като смята, че в България и в българите има потенциал, защо не се опита да постигне това, което е успяла да реализира във Франция именно тук, в България? Наистина не смятам, че е редно да се говори колко е трудно (или лесно) да си българин в България, след като си избрал да живееш в чужбина.
2. Как е възможно чисто математически за седем години да се натрупат хем седем години трудов стаж, хем Х на брой години обучение, довели до получаването на три образователни титли? От биологична гледна точка, кой човешки организъм е в състояние да издържа продължително време с четири часа сън на денонощие? Но това, което най-много ме интересува е как паралелното вършене на повече от две неща рефлектира върху тяхното качество? Наистина се възхищавам на хората, които правят безброй неща наведнъж и се питам кое от всички тях смятат, че са свършили наистина качествено.
За всеки, който би заподозрял в думите ми критика или заяждане, искам да поясня, че не поставям под съменение нито продължителността на стажа, нито съществуването на дипломите, просто наистина се интересувам как да развия тези свои суперкачества и откъде да почерпя необходимите сили и енергия. Пък тогава и аз ще доказвам колко потенциал има в българите!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.01.2012, 11:29

50 The Idol of Perversity | 03.02.201315:41

Ванко 1,

Кво значение има кой точно е бил баща му при условие, че е бил долен "шестак" - най-гнусните доносници от репресивния апарат на КДС, готови да натопят и продадат и собствения си брат , само и само за да се облажат от партията майка.........Тази сатанинска сган разказа играта на България и култивира най-долното в човека, поколения наред....

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/03/20/1791658_maksim_behar_e_bil_agent_na_ds_s_psevdonim_dimo/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

49 vanko1 | 03.02.201315:12

абе Куку, информирай се малко, презди да пишеш такива глупости, Максим Бехар не е син на Нансен Бехар, ясно ли ти е Удивителна тва, че има едни и същи фамилии, не значи, че са баща и син Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

48 KingoftheROAD | 03.02.201314:24

Мен пък ми е интересно само едно, защо и досега в английските форуми плюят по нашия генерал Вазов? И толкова ли няма кой да им го припомни на англичаните това и сега?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

47 Чинчифон | 03.02.201312:57

Драга Ина,
С твоя колосален международен опит успя ли да забележиш,че във Франция има гражданство и националност?Успя ли да си спомниш,че българите имат само гражданство?Можеш ли,от три опита,да намериш разликата?Защото ако успееш,
ти ще дадеш едно сериозно определение за българин и дали след 1989 такова население е останало да съществува някъде в РБ? Много щастлив
   

оценка

+0 -0