Ново изследване открива зависимост между щастие и пари | webcafe.bg
Webcafe

Парите не могат да ви купят любов - само щастие

Webcafe.bg , По Dаily Mail
26.03.2010, 15:59 (обновена 03.04.2010, 09:40)
пари, долар

Колко щастие можете да си купите с тези пари?

Бийтълс пееха, че парите не могат да ви купят любов. Ами щастие? Изследвания редовно показват, че колкото повече пари имат хората, толкова по-вероятно е те да са доволни от живота си.

И това има смисъл: парите ви купуват неща, които правят живота по-лесен, а колкото по-лесен е животът ви, толкова по-вероятно е да бъдете щастлив. Това съотношение не е напълно линейно, тъй като има граница колко богатство може да ви достави удоволствие.

Щастието от нарастващия доход е особено силно сред хората, които нямат много пари отначало - и намалява с увеличаване на богатството. Но изследванията също така разкриват, че средният доход се е повишил с течение на времето - в САЩ и европейските страни например, но жителите на тези страни не съобщават да са били по-щастливи от останалите преди 30 или 40 години.

Парадоксално е, че докато доходът и щастието могат да се свързани помежду си сред населението в даден момент, то цялостният икономически растеж изглежда не носи скок в щастието на нацията с течение на времето.

За да разберат защо е така, изследователи от университетите в Уоруик и Кардиф решават да направят анализ как хората оценяват дохода си. Какво означава богатството за хората? Предишни изследвания твърдяха, че хората са склонни да ценят собственото си богатство повече - и са по-щастливи - когато сравнението с някой друг е в тяхна полза.

Според т.нар. хипотеза за референтния доход за щастието има значение не само колко пари изкарваме, но и колко повече са те например спрямо средната работна заплата за страната. Колкото по-висока е заплата ни от нормата, толкова по-щастливи е вероятно да бъдем.

Това донякъде би обяснило защо народът като цяло не изпитва по-слънчево разположение на духа при икономически растеж, тъй като повечето хора може да надминат средния за страната доход.

Но хипотезата за референтния доход е относително абстрактна. Изследователите се зачудили дали има по-добър начин да се установи как хората оценяват дохода си. Те решили, че хората са склонни да правят конкретни сравнения на личното си благосъстояние не само с величината "среден доход", но и с конкретните доходи на техните съседи, колеги в службата или приятели от колежа. И колкото по-висок е техният от другите, толкова по-вероятно е усещането им за щастие и лично достойнство да бъде по-голямо.

"Например хората може да се вълнуват от това дали са вторият по ниво на заплащането човек или осмият в тяхната област на сравнение," пишат авторите Крис Бойс, психолог от университета в Уоруик, и Саймън Мур, психолог от университета в Кардиф.

Работейки с данни за 12 000 възрастни британци, Бойс и Мур дават статут на всеки участник на база дохода му и сравняват тези позиции с техните отговори в изследвания до каква степен са удовлетворени от живота. Ранговете за статут се определят чрез статистическа формула, която включва фактори като географско положение, възраст, пол и образование. Така че доходът на участника би могъл да бъде степенуван заедно с този на съседите му например или с тези на други негови връстници с подобно образование.

Бойс и Мур откриват, че рангът на човека, възприеман по този начин, е по-надежден за предсказване на щастието от абсолютното богатство. Колкото по-висок е рангът на човека в неговата възрастова група или квартал, толкова по-висок статут има той и толкова по-щастлив е, без значение колко е печелил в долари (или в случая на конкретното изследване, в британски лири).

"Това, което се опитваме да направим, е да разберем и обясним защо преди 30-40 години големият икономически растеж, който изпитахме, не ни е направил по-щастливи," казва Бойс. "Ако абсолютният доход има значение, с увеличаването на нашите доходи всички би трябвало да станат по-щастливи на национално ниво, но не изглежда да е така. Така че това, което доказваме, е че по отношение на удовлетворението от живота, рангът е по-добро средство за предсказване от абсолютното богатство."

Данните не включват анализ кои рангови скали са по-силно асоциирани с удовлетворението - тоест дали сте по-щастливи или не, ако печелите повече от вашия съсед, или ако изкарвате повече пари от други хора с вашата професия - но това е следващата стъпка в изследването. Парите може да не могат да ви купят любов, но могат да бъдат достатъчни, за да ви купят статус - и малко щастие.

Oще: обществено положение  пари  щастие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.