Human Longevity. Новият проект на Крейг Вентър цели да живеем до 100 в добро здраве | webcafe.bg
Webcafe

Човекът, който се прави на Бог

Webcafe.bg, по Bloomberg и Reuters
06.03.2014, 10:51 (обновена 08.03.2014, 12:12)
Craig Vente

Д-р Крейг Вентър, който иска да живеем до възраст, описана само в Библията

Кога хората са живели до сто и повече години? Само в Библията, днес столетниците са рядкост, макар в някои райони на планетата да са повече отколкото в развитите западни общества...

Новият start up на Крейг Вентър ще преобърне медицината. Д-р Вентър - човекът, който дешифрира човешкия геном, обвиняван, че се прави на бог, тъй като се подписа под първата изкуствена форма на живот - синтетична бактерия, влага в новото начинание 70 млн. долара. На първо време.

Проектът се нарича Human Longevity. Целта му - всеки да живее поне до 100 години, в добро здраве. Или да направим стоте години "новото 60", по думите на д-р Вентър.

Как ще стане това? На първо време 20 от най-съвършените машини в света ще секвенират* за първата година работа 40 000 човешки генома, които ще нарастват до над 100 000, за да достигнат за пет години - поне половин милион.

Първоначално компанията ще съсредоточи вниманието си върху болните от рак - ще се секвенира ДНК от туморни клетки, взети от 7000 пациенти на Калифорнийския университет в Сан Диего. Те ще бъдат сравнени с ДНК от аналогични здрави тъкани.

Заедно с това ще се събират данни за биохимията на пациентите и липидите в телата им.

Ще се изследва и генома на здрави деца, столетници, а също така и хора на средна възраст, здрави и страдащи от различни заболявания, в опит да се намерят версии на генна последователност, които могат да бъдат защита от тези болести.

Human Longevity, по думите на Вентър, няма да се ограничава само в изучаване на генома. Учените ще изучават микробната среда, механизмите на метаболизма и, ако е необходимо, да се оценят възрастовите изменения в стволовите клетки.

Машините

Скоростта и точността на машините за сканиране на ДНК нараснаха до степен, че за първи път има възможност за толкова мащабни клинично ориентирани усилия секвениране, казва д-р Вентър.

Тези, които ще използва в проекта си, са дело на Illumina Inc. (ILMN).

От 13 години чакам технологията да се развие до един праг, който ще позволи на геномиката да има съществено влияние, заявява ученият.

През септември миналата година Google (GOOG) обяви, че инвестира в нова компания, фокусирана върху стареенето и свързаните с възрастта заболявания. Calico ще бъде ръководена от Артър Левинсън, председател на поделението на Roche Holding (ROG) - Genentech, и бивш директор в Google.

Вентър е председател на института, който носи неговото име - J. Craig Venter, и главен изпълнителен директор на Synthetic Genomics, базирана в Сан Диего компания, която работи върху разработването на биогорива от водорасли с финансиране от Exxon Mobil.

Той е в основата на един от най-мащабните проекти на хилядолетието - събиране на ДНК, като започна от микроорганизмите на Световния океан. Целта му беше да да филтрира и анализира генетичния код на милиарди морски същества, чието значение за живота на Земята е огромно и слабо познато.

Самият Вентър е обещал, след като създаде изкуствена бактерия, до 10 години да направи и по-сложна изкуствена форма на живот. За изследователя обаче генетично подобрените хора са мит и такава опасност за света не съществува.

*Секвениране на ДНК: определяне последователността на свързване на четирите основни нуклеотидни бази G, А, C, Т, в първичната структура на ДНК.

Oще: 100 години  human longevity  генетика  днк  дълголетие  крейг вентър  медицина  проект  сканиране 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 08.03.201411:15

По скоро "Elysium".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 07.03.201420:19

Gattaca Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 20:33

2 Little Devil | 07.03.201419:44

"Секвениране" е точният термин на български език. Идва от "секвенция", т.е. последователност. Така си го пише и в учебниците по биохимия, молекулярна биология и генетика. На английски е "сикуенсинг" (sequencing), на немски е "секвенциирунг" (Sequenzierung).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 07.03.201417:02

Секвениране е някакво сквернисловие просто. Кой ги превежда тези термини, руснаците ли? Защо не сикуенсиране, поне е близко до оригинала и има шанс някой да го запомни Чуди се ...
   

оценка

+0 -0