Лидерът на Единна Русия и руски премиер Владимир Путин обяви Общоруски народен фронт | webcafe.bg
Webcafe

Путин прави Отечествен фронт

Webcafe.bg , По в. "Комерсант"
07.05.2011, 13:10 (обновена 09.05.2011, 12:03)
Владимир Путин

Снимка: © Sofia photo agency

Лидерът на управляващата Русия партия и руски премиер Владимир Путин обяви създаване на широк фронт за победа на изборите

Препоръка: Чети за Русия, мисли за България...

Лидерът на управляващата партия "Единна Русия" и руски премиер Владимир Путин обяви вчера във Волгоград създаването на Общоруски народен фронт.

Кореспондентът на руското издание "Ъ" Андрей Колесников смята, че благодарение на размитата идеологическа платформа на "Единна Русия", към такъв фронт с лека ръка може да се "прилепи" която и да е обществена организация в страната.

Това означава, че шансовете на "Единна Русия" да победи на парламентарните избори рязко се повишават. Останалите партии едва ли ще успеят да се освестят от неочаквания удар, смята Колесников, който в обширен репортаж разказва за визитата на Путин във Волгоград.

"Най-напред във Волгоград Владимир Путин посети мемориала на Сталинградската битка на Мамаев курган. В подножието му го чакаха деца, не просто събрани за този случай, а като че ли специално родени за него. 

- Нас ще ни отрежат! - вълнуваше се едно от хлапетата.- Всички ще ни изрежат!

Неволно хвърлих поглед на меча в ръката на Родината-майка. 

- Защо така? - разтревожено пита възрастен мъж, явно учител.

- От новините по "Първи канал ще ни отрежат! - страдаше момченцето.

... Владимир Путин заедно с децата положи цветя пред Вечния огън, поговори с ветераните, обещавайки им промени в два закона, тъй като носителите на някои воински звания не получават заслужена пенсия.

А ветераните не се оказаха млади само по душа. В ръцете на един от тях видях бутилка лимонада "Буратино".

Партийната конференция на "Единна Русия" продължи около четири часа. Докато Владимир Путин пътешестваше из Мамаев курган, в залата на конференцията вървеше отчаяна борба за осигуряване на място по-близо до трибуната и до сцената с президиума. Кметове на неголеми градове, заместник-губернатори и други нареждаха на подчинените си да им запазят място - ако е необходимо с телата си или с портфейли. 

Но местата бяха разпределени. Тези, които бяха седнали, ги вдигнаха от местата. За някои това се превърна в лична трагедия. Една девойка ридаеше: 

- Ще ме уволнят! Вече съм уволнена!

Не й провървя. Когато се опита да седне повторно, оказа се, че мястот е било дадено вече на друга активистка на "Единна Русия" - Елена Исинбаева, олимпийска шампионка. 

Докладът на Путин продължи не повече от час. През почти цялото време това беше отчетен доклад. Присъстващите слушаха за различни проекти и проблеми, за които премиерът е говорил не един и два пъти.

Верно, по средата на доклада Путин неочаквано предложи създаването на Агенция за стратегически инициативи по придвижването на нови проекти. Тя ще бъде създадена на обществени начала към главата на правителството (тоест, към Владимир Путин) и ще се занимава с такива направления като "нови бизнеси", "млади професионалисти" и "проекти за бъдещето".

В тази идея също нямаше нищо принципно ново, но премиерът и не претендираше за това. 

Инициативата, трябва да отбележим, не срещна прилив на единодушно одобрение в залата. Поръкопляскаха й, но така аплодираха и преди това идеята, че увеличението на тарифите ще бъде ограничено от нивото на инфлацията.

Значително по-голям ентусиазъм предизвика новината, съобщена от премиера, че Волгоград няма да бъде зачеркнат от списъка на градовете-кандидати за световното първенство по футбол през 2018 г. 

- Именно Волгоград ще оставим! Да победим без Сталинград? Невъзможно! - възкликна лидерът на управляващата партия.

Порадва се Владимир Путин на ръста на раждаемостта и предложи да поблагодарим на събралите се, сред които и виновниците за тази радост, с аплодисменти...

В края на своята реч, Путин произнесе главното. Това беше най-важното от всичко, казано досега на конференция от такъв род като регионалната във Волтоград. А до началото на парламентарните избори такива ще има във всеки федерален окръг и повечето вече минаха. Очевидно, дошло му е времето, и точно в Сталинград, града на воинската слава.

Лидерът на "Единна Русия" предложи да се създаде "на практика широк народен фронт".
А залата стана на крака, като че всички тръгнаха на фронта...

... Първо трепна сърцето на шефа на независимите профсъюзи Михаил Шмаков. Той изцяло споделя идеята за създаване на Народен фронт, "тъй като това ще позволи на повече хора, отколкото наброява "Единна Русия", да участват в обществения живот". После с облекчение си седна на мястото.

Премиерът даде да се разбере, че ще получат тези, които отидат с него на избори...

Делегатът на конференцията Франц Клинцевич, скачайки от място след г-н Шмаков,  (когото биха могли да пробват да приобщят и комунистите например – но вече няма как), заяви, че ветераните от Афганистан и други още преди този форум на свое събиране обмисляли как да предложат нещо такова.

- Вие мислехте – засмя се г-н Путин - а ние предложихме.

- От селяните може ли подкрепа?! – разнесе се вик от залата.

- А от жените?!

- Може, - кимна лидерът на партията. – Това ще е плацдарм на общественото мнение в Русия. И така ние ще обезпечим поддръжка за нашата политика.

(Със съкращения)

____________

Управляващата Русия партия "Единна Русия" има мнозинство освен в законодателната, и в местната власт, след като миналата есен убедително спечели регионалните избори в 74 региона на Русия. Според анализатори тази разгромяваща победа е била тест за предстоящите идния март 2012 г. президентски избори, на които сегашният президент Дмитрий Медведев и настоящият премиер Владимир Путин се канят да си разменят местата за пореден 6-годишен мандат.


Oще: владимир путин  волгоград  единна русия  избори  конференция  фронт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

2 Alice | 09.05.201112:02

кефи ме как пишат руските журналисти, наистина нашите мазници трябва да се поучат от тях, а от тези за Бащицата просто настръхвам Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.05.201114:11

Путин е един силен ръководинел на голяма държава.Поради това е напълно естествено да бъде атакуван от три страни.Тези страни са политическите му противници вътре в държавата,правителствата на държавите,за които той е неудобен и от посредствени журналисти,които се надяват да се закачат за неговото име и да станат популярни.Защото за изява на талант им е късно.
   

оценка

+0 -0