Свободата като трън в очите | webcafe.bg
Webcafe

Свободата като трън в очите

Илия Темелков
06.03.2013, 11:12 (обновена 10.03.2013, 23:17)
Христо Ботев

Смелчаците предизвикват революции първо в умовете на хората

Освен че е силно чувствителен на тема патриотизъм, българинът много се пали когато някой изрази негативно мнение за светините, които началното образование възвишава до божественост.

Увереността ми в тези твърдения се потвърждава от реакциите на хората, когато кажа, че Вазов е скучен, а творбите му са обект на прекалено много внимание. Допълнително убеждение получих и от реакциите, които предизвика името на преименувания късометражен филм "Ботев е идиот".

Революция

Малко след средата на XIX в. властващата система на Балканския полуостров е била тази на Османската империя. Българите са били само една от множеството народности, населяващи въпросната империя. И, като много други, сме искали свобода, независимост и откъсване от системата на османците. Единственият начин българският народ да постигне желания режим на самостоятелна държавност е била революцията.

Речниковата дефиниция на думата революция е "насилствено осъществен коренен преврат в обществено-икономическите условия, при който се сваля от власт един режим и се установява друг". В условията на Османската империя, потисничеството и погазването на права и ценности е било видимо за малцина просветени.

Едва някои от тях са имали смелостта да станат водачи на революцията, която тогава е представлявала масово насилие в най-физическия смисъл на думата. Инструментът, който прави революцията възможна, са масите, които са слепи за неправдата.

Революционер

Смелчаците, които поемат инициативата и предизвикват революции първо в умовете на хората, които се страхуват дори да помислят, че нещата може да са различни, а после и в обществено-икономическите условия, всъщност са революционерите, които остават в историята. Това са хората, които рискуват да оберат пешкира на властта, още в зародиша на обрата.

Революционерите на България е трябвало да се борят с един оглупял и забравил народ, който е бил потискан от системата в продължение на векове. Това е наложило писането на възторжени стихове за родината, организирането на революционен комитет, с който да разпространяват идеята и е довело до подготовката за истинска война. Пешкирът на властта в случая е бил един - смърт. Което води до великата алтернатива - да постигнеш целената свобода или да намериш смъртта.

През XXI в. системата може да се поддаде и от голям брой кликове върху бутон в Интернет. Днешните революционери рядко рискуват дори свободата си. Вместо комитети, те имат Интернет, свобода на словото и законови норми, чрез които защитават исканията си пред европейски институции. Единствената пряка прилика с ерата на Ботев е състоянието на народа - оглупял и смачкан от системата.

Идиот

Съвременните революционери съвсем лесно могат да се превърнат в идиоти, ако използват методите на Левски и Ботев. В този смисъл и с повече въображение - Ботев е идиот, както почти всеки, чиито методи използваме едно към едно след 140 години история. За съжаление, повечето българи се държат като папагала директор от филма и не осъзнават, че светът е променен, системата, комуникацията и методите са други.

Това, което е същото, е важността на идеята за свободата, която незабравените и незабравими герои са защитавали. Идеята е била и винаги ще бъде все толкова важна, но реалната свобода се променя. Преди 140 години за свободата хората е трябвало да дават живота си, докато сега се иска просто интелект и постоянство.

Краят на революцията

Въпреки че твърдението "Ботев е идиот" е крайно и вероятно цели създаването на медиен шум, то стъпва на нещо важно. Докато българската система е забила във възхваляването на възрожденските герои, тя не оставя място за лични мисли в хорските глави. В същото време системата забравя, че Ботев е бил същият трън в очите на тогавашната система, какъвто са и различните и гласни хора днес.

Революционерите на XXI век, също като Ботев, предизвикват системата - както в лицето на иституциите, така и в лицето на масовия човек. Също като преди, предизвикателството е да покажат различното, да наложат идеята за него и да я отстояват докрай. Моментът, когато масите се усетят, че различното е правилното и преборят системата, то тогава революцията е завършена.

Oще: ботев е идиот  народ  революционери  революция  умове  филм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

11 Илия Илиев | 08.03.201322:38

Пенсионерските умове на ДС,ли ви ръководят >> те и без това живучкат по-добре от "младите".
Арабските дюнери не са липсвали на никой българин,кои ни ги натрапиха?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

10 Iratais | 08.03.201315:45

Илия - днеска е празник, а и яз обикновено гледам да се не карам с ората. Имам много малко неща у които вервам и вервам силно у тех и мразим некой да гази с крака отгоре им, дори да е неволно и без да е помислил. Ботев и Дякона са едни от тиа последни светини.

Ти човече немаш елементарна представа от логика. Кво е то дедукция или индукция. У тоа абзац де съм го извадил от твойто писание ти не видиш ли къде си са издънил? Ти НЕ твърдиш същото квото твърда яз. Ти твърдиш, че Ботев е идиот. Ти разбираш ли целата абсурдност на свойте "логически изводи"?

Прочети примера де съм го дал на Qlena. Тя не знам що рипнА да та защитава, а нея я познавам добре и мога да кажа, че малко ора притежават интелекта й. Ше приема, че не е чела или не е вникнала в статията.

Ти требваше да спреш дотука - "Съвременните революционери съвсем лесно могат да се превърнат в идиоти, ако използват методите на Левски и Ботев." Дотука! Това е верно и съм съгласен с него. Следващото ти изречение е тотална грешка и освен, че е логическа грешка, е и обида. Не мое да проектираш обратно тоя извод върху началните условия, които използваш, за да стигнеш до дадения извод. Това е се едно да се издърпаш за косата от блатото или да духаш у платното на лодката да върви напреде. Това праиш ти. Както и смешното клипче на оня режисьор ли къв е, де сега не мое се отвори, отстрани на статията.

Яз сметам за себе си, че съм много далече от първосигнален лумпен хардкор националист, де кат чуе нещо обидно за некой Ботев (подчертавам некой що сигур такъв едва ли е прочел нещо от Ботев и едва ли знаа кой е тоа човек и къ е протекъл живота му) да му светка червената ламба у кратуната и да му излиза пена на устата.

Пак ше ти дам пример кво праиш ти и защо е грешка. Очевидно не си разбрал примерите къде ги дадох по-доле на Qlena. Леонардо да Винчи е рисувал нале? Измежду сички други неща де е праил тоа голем човек. Технологията (твойте методи), по които си е изработвал боите са биле едни преди неколко века, сеги са други. Начи по твойта "логика", ако сеги некой творец ползва неговия метод, а не некой съвременен да си праи боите - он е идиот. Дотука добре. Приемаме, че мое наистина тоа съвременния да е малко не у центъра след кат не са възползва от благата на технологичния подем. Сеги обаче следва твоя лупинг - понеже тоа днешния е идиот! Следиш ли Илия?! То тогава и Леонардо е идиот! Понеже и двамата ползват едни и същи методи! Къ ти са струва? Мяза ли на твойто умотворение? Яз мисла, че е едно към едно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 09:26

9 Ilia Temelkov-soregashi | 08.03.201314:18

Iratais, ако се опиташ да прочетеш текста малко по-внимателно, може и да се светнеш, че в него казвам същото, макар и с други думи. Благодаря за коментара, наистина ме зарадва Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

8 Iratais | 08.03.201301:33

Qlena - не разбирам кво говориш и за кво са бориш точно. Да докажеш, че Ботев е идиот? Очевидно ти си таа де не мое да разбере къ стоят нещата. Погледни това.

------------------------------
Съвременните революционери съвсем лесно могат да се превърнат в идиоти, ако използват методите на Левски и Ботев. В този смисъл и с повече въображение - Ботев е идиот, както почти всеки, чиито методи използваме едно към едно след 140 години история.
------------------------------

У отрязъка на свойто време тоа човек е бил велик. Никой не мое да надскочи времето си. Мое да посегне към бъдещето и да си земе коматче, ако е много буден, но само дотам. Заслугите му към Отечеството са неоспорими. Кви методи бил използвал? Квито е мислел за правилни. Ти ша земеш ли мотика сеги да прекопаш Добруджа? Нема да земеш що има тракторе за таа работа. На баба ти понеже трактори не е виждАла ми е копала с мотиката мое ли да й кажа, че е идиот? Не мисла. Ма по твойта логика така излиза. Е ти пример за такава „логика“:

Ако А е част от Б и Ц е част от Б, то А е Ц. Това праи тоа идиот списвача. Верно ли това според тебе? Е ти пак – Пешо лудия ползва лъжица. Qlena също ползва лъжица. Извод: Qlena е луда.

Кой та кара сеги да използваш методите на Ботев? Не ли дадения човек, който посега към тиа остарели методи, е идиота, а не Ботев? По таа сбръкана логика, ако мое се нарече логика, сички преди назе на таа Земя са идиоти, а за сички след назе ние ше сме идиоти.
Един умен човек беше казАл навремето, че сека технология е съвършена за времето си. Помисли над това първо.

Не мое да каеш на един велик човек идиот само що ти си идиот, който са мисли за много напредничав и чупещ табута. Яз мисла, че тоа путьо де го е написал това е идиота. Дори образователната система да е стагнирала и да е индоктринирала тоз велик човек (дори и велик он си е човек със сичките му недостатъци) издигайки го до ниво на светец и оставайки сляпа за сичките му недостатъци пак не мое да кажеш такова нещо. Мигар тоа афтор акъл нема да опита да разбере към кво се е стремил некога тоа човек? Сам за себе си! Не кат онова смешно учениче де се раззеял на директорката. Ботев бил идиот!? Па вие сте ненормални сите бре, ако така мислите. Ма то друго не мое да очакваш от това племе прокълнато и побъркано. На свестните да вика идиоти – и това и Ботев си го е казал човека и сеги е същото.

Гледай клипчето да видиш за кво се бори ученичето. Иска се отърси от оковите де му налага обществото. Мисли, че системата е в коловоз, че не му дава право на мнение, че не бил свободен да избира. Къде го Ботев у целото нещо? Кво му а крив Ботев? Ботев мое да е една от тухличките – от хубавите тухлички – де да се изгради неговото светоусещане. На ученика. Той е свободен да избира – мое да я земе таа тухличка с име Ботев и да я вгради в себе си. Да каже – яз разбирам тоа човек. После обаче мое да продължи да гради с още тухлички. По-новички и по-модерни и целото здание ше е различно от Ботевото и пак мое да е не по-малко красиво, ако и едното да е със модерна, изцяло стъклена фасада, па другото – Ботевото – конак. Разбираш ли кво се опитвам да ти кажа?

Това не е първосигнално. Това е осмислено. Мен никой ми не е набивал канчето и ми е промивал мозъка къв е и къв не е Ботев. Яз съм чел стиховете и разказите му и съм добил неква представа за душата на тоа човек. Чел съм ги без да ма кара никой. Не приемам некой да го нарича идиот, дори и това да ви звучи толкова "ъдвансд" и ню уейв. Колко сме креативни и инакомислещи само и ка чупиме табута разбираш ли! Пази Боже от такива глупаци кат тоа пустиняк автора къде са мислат за напредничави и свободомислещи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

7 Абе | 07.03.201323:05

Преди 140 години за свободата хората е трябвало да дават живота си, докато сега се иска просто интелект и постоянство.
------------------------
Е точно тук според мен е заровено кучето. На днешните "революционери" (поне тези, които ни завират медиите) със сигурност им липсва интелект, а относно постоянството скоро ще разберем. Много е лесно да правим фейсбук и форумна революция, докато ако трябва да си заложим живота...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2011, 23:16

6 Qlena | 07.03.201321:54

Iratais, не става въпрос за ценности, а за методи.
Дотук всички коментиращи сте точно толкова първосигнални, колкото е описал и автора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

5 TheSpider | 07.03.201310:42

Авторе, не мислиш ли, че е малко смешно да сравняваш Левски и Ботев с днешните "революционери", поддържани от разни мафиоти, БСП и Русия??? Тогава сме се борили за свобода. Свободата на българския народ. Ако това не можеш да го разбереш по-добре не са напъвай да пишеш глупости и да хулиш нашите национални герои.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

4 Iratais | 07.03.201310:40

Въпреки че твърдението "Ботев е идиот" е крайно и вероятно цели създаването на медиен шум, то стъпва на нещо важно. Докато българската система е забила във възхваляването на възрожденските герои, тя не оставя място за лични мисли в хорските глави. В същото време системата забравя, че Ботев е бил същият трън в очите на тогавашната система, какъвто са и различните и гласни хора днес.
-------------------------

Са оплел завалията афтор кат пиле у кълчища. Къ се навъдиите такиви маймуни бре? Некои ценности са неподатливи на времето - Ботев и Левски са стожери баш на тиа ценности.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.09.2010, 09:26

3 Ilia Temelkov-soregashi | 07.03.201309:28

О, благодаря, ще си го ползвам със сигурност Усмивка.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 06.03.201318:58

http://temelkoff.blogspot.com/p/blog-page.html

Просто си божествен... бих ти предложил брак ;)
   

оценка

+1 -1