Опровергавайки Мунчо | webcafe.bg
Webcafe

Опровергавайки Мунчо

Веселин Желев , Facebook
10.07.2013, 11:22 (обновена 12.07.2013, 11:31)
Европейска комисия

"Жа ма бий"

Кроткият идиот Мунчо е герой на Иван Вазов. И като такъв е безсмъртен.
Ката ден кажи-речи Мунчо дохажда при мене, но не от страниците на "Под игото", а от телевизора или от Интернет. Върти "широко изпулени очи, дето се изражава тъп страх" и реве: "Жа ма бий!"
Но, не, не Руссиян. Този път Брюксел щял да го бие.

Човекодни минават да го опровергавам и да доказвам, че не, никой няма да бие Мунча. 
Това ми станало отделен жанр, който наричам "демунизация".
Ето последния пример.

България е обзета от трескава възбуда, защото Европейската комисия щяла да докладва извънредно и устно за нея на предстоящия на 18 юли в Брюксел Съвет на министрите по правосъдие и вътрешни работи.

Нищо подобно, казва Комисията. Единственото вярно в тази депеша е, че ще има нещо устно. Но то няма да е извъредно - Комисията го прави всеки шест месеца. Няма и да е пред Съвета, т.е. пред министрите, а пред негова работна група, на по-ниско ниво.

Предпоследното "жа ма бий" беше на 30 юни и принадлежи на икономо-енергийния министър Драгомир Стойнев. Глобите от 9 000 евро на ден (не знам как ги е сметнал) са ей там, зад ъгъла и ЕС почва да ни ги налага от юли, защото не сме отделили преноса от производството в енергетиката, както го изисква европейското законодателство.

Нищо подобно, каза на 1 юли Комисията. Вие това наистина не сте го направили, но за него няма дори процедура за нарушение, камо ли глоби, които са неин последен етап, до който се стига след месеци, а понякога - след години. Глоба заплашва България за съвсем друго нещо, но пък него министърът не го и споменал, а и Съдът на ЕС не се е произнесъл, за да знаем ще я има ли и колко голяма ще е.

Миналия септември - пак паника. Европа щяла да забрани ориенталски тютюн. Слухът тръгва от някаква браншова среща в Скопие. Стига до пресцентъра на Министерството на земеделието. Там го подемат ентусизирано. Министърът (тогава Мирослав Найденов) дава пресконференция. Как ще защити националния интерес в лицето на ориенталския тютюн. И как ще отиде при страшния Брюксел да се пребори за това.

На другата сутрин Брюксел чете шокиран прегледа на печата от България. Това министър ли го е казал? Ами защо не ни се обади преди това? Да му кажем че проектът за изменение на тютюневата директива засяга само химическите добавки, но не и ориенталския тютюн. Никой няма да го забранява.

Знам, че като чуят за ЕС, нормалните хора или изключват телевизора, или затварят вестника. Но дайте си труд и вижте с какво главно присъства Европа в българските новини. Само прочетете заглавията. Тя или ни "погва", или ни "заплашва", или ни "глобява", или ни подлага на "наказателна процедура" (няма такъв термин, казва се "процедура за нарушение").

Току ни плашат с Брюксел, както плашат децата с Торбалан. Няма да се изненадам, ако чуя някоя баба да се кара на внучето си: "Да слушаш, че ще те дам на Барозу!" Ако ме питате, по върховете на ЕС има по-страшни персонажи, които стават за плашене на внучета.

Във вестника, където работя, имаше едно време рубрика "Говори Брюксел". И аз съм писал "Брюксел ни погва". И като се сетя само, като ни "погне" как се "затичват" управляващите...Смех.
Но за публиката Брюксел се рисува като тотем - страшно, грозно, далечно и безсърдечно божество, пред което трябва да се просваме възнак и да му танцуваме с изрисувани лица и окичени с пера.
С него могат да говорят само избрани. Само привилегировани шамани могат да тълкуват тайнствените му слова - като например congratulations.

Ако то ни обърне внимание, или реши да ни разглежда, у дома настава паника. Всички скачат и сочат с пръст другия: "Той е виновен!"

Брюксел има две ръце. С едната дава. С другата взема. На добрите дава фондове. А на лошите праща "наказателните процедури". Затваря им казаните за ракия. Инкриминира им шкембе чорбата. Изправя им кривите краставици и банани.
Ако Брюксел не ти дава пари, не си мъж.

Защо българите, тези пълноправни членове, се отнасят полурелигиозно, полусуеверно към това, в което членуват? Ние ли сме селските идиоти на Европа?

Струва ми се, че хората, които днес протестират, им ме писнало да ги третират като дивашко племе. Протестират българите, които биха се чувствали у дома в Европа, но не се чувстват у дома в България. Те си искат страната обратно от мунчовците. Такава, каквато я искал да я види Вазов.

Oще: брюксел  държава  ес  мунчовци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

11 Бобо | 11.07.201316:01

Бойчо, върви ли парсата от ком партията?? Колко плащат на постинг? Кул
Държат ли да пишеш глупости на парче или са ларж?
Айде сподели партийния си касов опит с назе! Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 11.07.201313:03

Бойчев

Кои сме ние та да ти обясняваме за Прокопиев, Плевнелиев и незнам си кой?
Вие сте на власт. Иди в централата и питай защо не ги разследвате ако са престъпници. Що ни питаш нас?
Да ти приличаме на министри на вътрешните работи?

Да сме те видели с плакати да протестираш против Прокопиев и незнам си кой?
Да сме те видели да искаш оставката на правителството ти, че не разследва тия олигарси, а качва други като Пеевски на власт?
Нас не ни питай, питай си в партията там кво става
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

9 Елисавета Домовчийска | 11.07.201312:49

До края на юли щяло да има извънреден устен доклад, вече чухме посланиците на две от големите сили в Европа. Аз не мисля, че някой ги подценява или си прави илюзия относно тях, ясно е от пръв поглед, че са съгласувани между двете посолства, а от това следва още по-ясно че са съгласувани не само с правителствата на двете страни, но и с европейските партньори и другите членки на ЕС. Ако разгледаме съдържанието им ясно се вижда, че не са критикарски, тоест опитват се да изразят загриженост за обстановката, " ясен сигнал" /въпреки саркастичното значение на израза го употребявам/ че практиките от миналото са неприемливи за ЕС, но и подтикват към намиране на мост към диалог и открито призовавават опозицията да се върне в парламента. Един напълно дипломатичен намек, който правителството напълно в правото си не припознава като критика към него, и освен че се защтава от такава парадигма, изисква обяснение и дори нещо повече - изисква спазване на добрия тон, виенската конвенция и ненамесата във вътрешните работи. Абсолютно точна реакция на правителството, съчетана с неформална среща за изясняване на позициите и най-вече подчертаване, че сегашното правителство вече работи за изправяне на някои от деформациите на предишното управление изброени в изявлението. При това те не са безпочвени заявления, всяко може да бъде подкрепено с пример.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

8 Boicho Boichev | 11.07.201312:46

Та чакам да ми обясните как Росенчо Плевнелиев с пот на чело и с честен труд изкарал 100 милиона.Как нямал нищо общо с офшорни сметки, как нямал нищо общо с наркопарите на Киро Японеца.Айде ,почвайте.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 11.07.201312:44

Аха .важно било как са придобити парите.Бойко Борисов, Плевнелиев , Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Огнян Донев не са оригарси.Те са си спечелили парите честно и с пот на чело.Делян Пеевски не е.Който вярва в таласъми, да вярва.милите ми идиотчета!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

6 explorer | 11.07.201312:24

Бойчев, ти си идиота! Писах ти в другата тема да правиш разлика м/у магнат и олигарх. Сега пак пишеш безумия, като не правиш разлика между начина на придобиване и управление на средствата. Логиката: "който има пари е мошеник", е невалидна, независимо дали можеш да го стоплиш или не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 11.07.201310:38

Бойчев

Спри се бе, серсемин.
От Позитано не ви ли спускат коя е актуалната теза за деня. Това да защитаваш Пеевски беше преди месец
Бахти и профана луд!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

4 AlahAkbar | 11.07.201310:26

Бойче, даже ти не може да си толкова тъп?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 11.07.201309:58

Веселинчо с телешки възторг гледа към Брюксел!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 11.07.201309:54

Пеевски е олигарх, защото има медии и много пари.Плевнелиев не е олигарх защото има строителни фирми и има много пари.Кой е идиота?
   

оценка

+0 -0