Проекти за София: пропуснати ползи и нанесени вреди | webcafe.bg
Webcafe

Проекти за София: пропуснати ползи и нанесени вреди

Арх. Евгения Ходкевич и арх. Борис Енев
27.01.2014, 13:26 (обновена 31.01.2014, 08:42)

1 от 13 снимки Назад Напред

градска среда

Новият облик на площад "Славейков"

Столична община се напряга, главния архитект се напряга, напъват се старите кадри от Съюза на архитектите, от Камерата на архитектите. Цялата колегия се напъва, но липсват визии, липсват умения и най-вече липсват стратегии.

А липсата на всички тези неща създава впечатлението, че липсват и добри намерения, че цялото това напрежение не е за развитието на София, а за усвояването на европейски пари - за добро или за лошо.

През миналата седмица презентираните печеливши проекти за новото градско развитие на центъра на София хвърлиха гражданите на столицата в потрес и недоумение. Какво се е случило? Даже най-активните в мрежата са си глътнали мишките.

София - град с близо два милиона фактически обитатели, половината от които в гетата, с немалка част новософиянци, без изградена връзка към града, с драматична липса на действаща транспортна инфраструктура, с липса на действащи зони за отдих, с изоставени паркове и зелени площи както в периферията, така и в центъра, с неприемливи училищни бази, с липсваща общодостъпна среда, рушащи се улици и тротоари, със символично и неефективно улично осветление и колабиращо движение по уличната система - този град трябва да претърпи един процес на реконструкция и трансформация. Безспорно.

Но главния архитект решава да започне този процес с 50-милионна инвестиция в подмяна на тротоарните плочки на избрани улици и площади само в центъра на София. Адекватно би било процесът за желаната трансформация да започне оттам, където се зараждат тези проблеми - извън центъра.

Като подигравка изглеждат новите зони за отдих на места, където са най-ненужни - зелена зона покрай Перловската река в отсечката между Борисовата градина и парка на старата зоологическа градина. Абсурдно е награждаването на премахването на жълтите павета, станали нарицателно за софиянци и - без преувеличение - най-характерната черта от лицето на софийския център.

Смешни изглеждат опитите за решение на проблемите с движението по улиците чрез изграждане на поредните кръгови движения - панацея, сякаш сме измислили колелото наново и толкова му се радваме, че искаме да подарим на всеки по едно. Същевременно на всички трябва да им е ясно, че проблемите с тежкия трафик трябва да се решат на километри преди центъра а в централните градски части по скоро да се стесняват пътните платна за сметка на тротоари и велоалеи.

Проблемът не е при проектантите?

Такова е заданието и такива са резултатите. Смущаващ е посттоталитарният подход към конкурса. От една страна, от раз могат да бъдат решени от един единствен архитект или екип толкова големи и значителни ареали, вместо да се доближим до действаща цялостна стратегия, а след това да се работят площад по площад, булевард по булевард, улица по улица.

От друга страна, да сведеш решението на градоустройствени проблеми до подреждането на тротоарни плочки по особено оригинален начин. И разбира се - фонтани - езера - фонтани.

Подробен анализ на всяка от наградените конкурсни разработки би взривил размерите на статията и би предизвикал търпението на читателите, затова по-подробно - в отделен материал, а тук само бисерите.

Накратко по зони:

ЗОНА 1: Бул."Евлоги и Христо Георгиеви", Перловска река и прилежащи зони

"Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД поставят българския спорт където му е мястото - в открит музей, разположен на неизползваеми "площади", разсечени от велоалеи и без възможност за престой.

Изкуствена нова "река-басейн" разположена точно над Перловската река и срещу езерото "Ариана", плавателна - скъп жест с неясна стойност за жителите.

И в зона 1 не може да липсва кръгово движение, но арх. Добрев достига невиждани до момента постижения - на влизане и излизане на всички нерегулирани със светофари ръкави е предвидено и (полукръгово) пешеходно преминаване. Късмет мили пешеходци. Господ да Ви е на помощ.

ЗОНА 2: "Граф Игнатиев", Св. Седмочисленици, площад "Гарибалди", ул."Шишман"........ и мн. др.

"А.Д.А." ООД успява успешно да вкара ред и да изтрие всички разлики между различните улици и площади в тяхната зона. Разгледайте проекта, пробвайте да намерете разликите между отделните картинки и ще разберете какво имаме предвид. За сметка на това агенцията вижда сметката на всички традиционни открити търговски площи в зоната. Сбогом на книжния пазар на пл. "Славейков".

ЗОНА 3: Градската градина, Руската църква, Двореца.

Определено най-смелото решение на журито. "Никонсулт" не залага на послушен растер, но журито оценява високо създаването на подземни паркоместа за нуждите на Народното събрание - нищо, че дават фира пропорциите на двореца и околните сгради, както и жълтите павета в най-важната за София отсечка и прекъсваме основната централна ос. Където свършва фантазията започват фонтаните.

ЗОНА 4: Площад "Ал. Невски", Площад "Народно събрание", Градинката на Кристал......

Отново "А.Д.А.", но тук смее да създаде голяма свързана пешеходна зона, от която градът действително печели. Изчистването на автомобили около храм-паметника отчитаме положително, макар и формално решението да е лишено от виц и характер. Единствено постмодерната идея да посветим златни павета на заслужили българи и софиянци напушва на смях.

Откъде бе, хора, ще намерим толкова много заслужили, че до 2050 г. , както е предвидено, да позлатим половината площад?

Резултатите

Имаме международен конкурс без нито едно международно участие, нито сред журито, нито сред участниците.

Съдейки по визуализациите, сме се върнали в 1956 г., когато няма коли и няма хора по софийските улици. Загубен е човешкият мащаб в почти всяко от предложенията.

Журито обаче - като едни добронамерени, доброжелателни чичковци - лишено от всякаква визия, дава оценка кой най-добре и най-близко до каноните се е справил с изрисуване на паважи.

Но откога се решават проблемите на един град от улични настилки и вносни кофи за боклук?

Питаме се Софийска община има ли наистина намерения да реализира тези проекти, при положение че раздава трети, втори че и първи места? Или всичко това е опит за хвърляне на прах в очите, една подранила предизборна кампания, от която ще се събудим като от лош сън?

Как смята Софийска община, която е доказала със строителните си опити през последните години - Ларгото, "Витошка", Музеят за модерно изкуство - че не само концептуално, а и чисто технически не е в състояние да извърши строежи и ремонти, които да не са фиаско или да започнат да се разпадат след първата зима.

Как смята да обясни и менажира такива мащабни проекти? Кой ще координира своеволните намеси в уличната система? Кой ще е отговорен за устойчивостта на тези планове? Кой ще поправя и кой ще плаща за нанесените щети. Кой ще подменя през година разрушените плочки, на които се крепи новата София.

И кога най-накрая Софийска община ще започне да решава реалните проблеми на градската среда по адекватен начин?

Интересно е да се видят дисквалифицираните проекти. Може би там се крият истинските визии, истинската архитектура. Ако ни ги пратите, обещаваме да ги подложим на дискусия.

Така че пращайте на office@fordewind.com.

Oще: архитекти  архитектура  гето  зони  инфраструктура  паркове  планиране  проекти  райони  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2014, 14:43

13 Dessislava Angelova | 27.02.201414:43

Пропуснати ползи и неграмотност е облика на общини и като пазарджишката. Преди време се проведе обществено обсъждане за проект „Устойчиво интегрирано развитие на град Пазарджик – изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие”, където фуклива консултантска фирмичка уж слушаше идеите на хората, но само си останахме с обещанието да получим информация, когато е готова платформата, в която публично ще качваме предложенията си. Няма такава.
Изморително е вече да виждаш имитиране за съществуване, нескопосани проекти, ронещи се плочки, приспани съзнания.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.02.2014, 13:46

12 Надежда Дякова | 19.02.201413:47

"Градската градина ще стига до Националната художествена галерия, а трафикът ще минава отдолу" и на снимката се вижда семейство с детенце в количка. Някой вижда ли по какъв начин тази количка ще се изкачи догоре? Само аз ли не виждам?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2014, 19:15

11 The Correct Answer | 30.01.201419:47

@ mitko типичен отговор за човек с прякор митко. аргументирайте с факти а не с някаква народопсихология
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

10 Stoyo Tinkov | 28.01.201423:16

Напълно съгласен със статията, и наистина лошото не е по-добро от нищо. не съм архитект и вероятно няма да се изразя правилно, но ни липсва цялостната архитектурна концепция, защото като погледнем към Витоша от бул. Витоша, виждаме плочки с цвят повръщано, фонтан разливащ се и течащ по тези плочки, издълбаващ фугите и прецакващ ги, и повече от 50-тина сгради от двете страни на булеварда сякаш участващи в състезание, коя е по-шарена и смешна, но това сме го обсъждали вече. И ако не сме се налюбували на прекрасни гледки по пешеходната зона, то уникалния монумент на НДК се показва точно след като завършим приятната си разходка. ... Та идеята ни е, че не ни трябва втора "Витошка". Не ни трябват паркове на най-натоварените булеварди и ултрамодерни паркинги под двореца и срещу народния театър. В крайна сметка ще запазим ли една архитектура в центъра, която се поддържа толкова години, или ще сложим циреите по средата й и ще им се възхищаваме ... И от къде добиваме познания и примери за подобни архитектурни решения. Та Европата от която сме плагиатствали досега още си действа по стария начин, или ние сме над тези неща ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

9 Феята на Смъртта | 28.01.201421:54

Мите,
Очудвам се се пише с У- Учудвам се!
Ако някой си въобразява, че София е европейски град, жестоко се лъже.
Има направени няколко хубави неща след 1990, но... с тях се и изчерпва всичко.
За жалост, съотношението Хубави към Лоши неща е 1: 50...
Аз съм кореняк софиянец и искам да кажа, че мразя София в днешния и вид. Просто, търпеливо си чакам момента, да се разкарам от тук.
За огромно съжаление, София се превърна в примитивно скована външна тоалетна, забравена в отдавна изостанал, буренясал и пълен със змии селски парцел...
Не искам да кажа, че София от детството ми преди 35-37 години беше Тадж Махал, но определено беше доста по- чист и симпатичен град. По- чист в смисъл, че не се въргаляха боклуци навсякъде. Иначе, схлупените къщурки, крайните квартали и калта си я имаше и тогава, както и днес- все си е на същите места.
Жалкото е, че при наличие на добри архитекти, при наличие на дългосрочна стратегия за развитие на града- поне в границите на 30-40 години напред!!!!- София от 1990 до наши дни, можеше да се превърне в уникално за живот място. Защото, София си има всички предпоставки за това: планини около нея, зелени, равни и плодородни полета около нея, реки, история, археологически паметници и много, много, много минерални източници. София, е разположена на Божествено място и винаги е била притегателна сила- само погледнете римляните как са я построили и защо! Защо са обичали толкова този град?
Трябва да си пълен дебил, за да направиш от подобно място за 24 години- коптор...
От София вече нищо не става... твърде късно е...
В Пътеводител на галактическия стопаджия, Дъглас Адамс пише, че погледнат отстрани кораб на Пътнотранспортната флотилия на Вогоните, е отвратителна гледка, и силно напомня на съсирек...
Нещо със София странно ми се връзват нещата в сравнението... Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 26.02.2013, 16:09

8 mitko | 28.01.201414:21

Не съм изненадан нито от тона на статията, нито от коментарите под нея.
Типично по български търсим да намерим лошото, да заклеймим, да обвиним и да отхвърлим резултатите от нечий труд. Всъщност не се очудвам от писанията на авторите - то къде се чуло и видяло някой архитект да хареса това, което е измислил друг колега, особено днес и особено в България.
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 28.01.2014, 14:08

7 Krecia Bre | 28.01.201414:15

До колкото ми е известно срокът за изпълнение на конкурсните проекти беше не повече от месец и половина. Имайки предвид обема на разработките и важността на обектите, предполагам, че това е причина с тях да могат да се справят по-скоро по-големи фирми и екипи.
И една малка забележка: международно участие имаше - поне едно студио със сигурност.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.01.2014, 15:11

6 Marina_Marinova | 27.01.201422:38

Къде видяхте изискване да участват само големи фирми? Единственото изискване е всички в екипа да са с пълна проектантска правоспособност. А за нередности в заданието - имаше.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

5 DonTsetsi | 27.01.201421:16

Който се учудва от броя на участниците да провери какви са изискванията за участие. Само големи фирми могат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 27.01.201418:42

Има и някои сносни решения, но не са сред печелившите за съжаление. Кварталите имат остра нужда от намеса, но това важи и за центъра. Резултатите от този конкурс наистина са плачевни, не мога да си обясня защо е така. Толкова малко участници и толкова еднообразни решения, а там където са дръзнали да кръшнат от шаренката настилчица са натворили безумия.
   

оценка

+2 -1