Ключът към съзнанието | webcafe.bg
Webcafe

Ключът към съзнанието

Lifecafe, по New Scientist
13.07.2014, 23:54 (обновена 16.07.2014, 08:19)
Мозък

Т. нар. "клауструм" - отговаря за свързването на отделните мозъчни активности в цялостен, единен пакет от мисли, усещания и емоции

В един момент сте в съзнание, в следващия вече не сте. За първи път учените успяха да изключат съзнанието чрез електрическа стимулация на област от мозъка. Учените изследват отделните региони на мозъка от повече от век, проучвайки функциите им, като подават към тях електричество и временно ги изключват.

Въпреки това те никога досега не са успявали да изключат човешкото съзнание - до този момент

Въпреки че засега експериментът е правен само с един човек, констатациите на изследователите са, че една област - т.нар "клауструм" - отговаря за свързването на отделните мозъчни активности в цялостен, единен пакет от мисли, усещания и емоции. Това е стъпка към отговора на въпроса, обърквал учени и философи от хилядолетия: Kак възниква нашето съзнание.

Има много теории по въпроса, но според повечето от тях съзнанието трябва да включва интеграция на активност от няколко мозъчни мрежи, което ни позволява да възприемаме средата си като нещо единно и цялостно, а не като изолирани сензорни перцепции.

Сред поддръжниците на тази идея е бил и Франсис Крик, невропсихолог, който в по-ранен момент от кариерата си е идентифицирал структурата на ДНК. Дни преди смъртта си през юли 2004 г., Крик е работил по научна теза, която предполага, че нашето съзнание има нужда от нещо като диригент на оркестър, който да свързва всичките ни различни вътрешни и външни възприятия в едно цяло.

Заедно с колегата си Кристоф Кок в института за невропсихологически изследвания в Сиатъл, той издига хипотезата, че този "диригент" трябва бързо да интегрира информация в различни части на мозъка и да свързва в едно информация, постъпваща по различно време. Например информацията за миризмата и цвета на розата, названието й и паметта за нейното значение могат да бъдат свързани в едно съзнателно преживяване - подаряването на роза на 14 февруари.

Според двамата учени клауструмът - тънка, листоподобна структура, намираща се дълбоко вътре в мозъка - е перфектен за тази задача

По всичко изглежда, че Крик и Кок наистина са напипали златната жила. В изследване, публикувано наскоро, Мохамед Кубеиси от университета "Джордж Уошингтън" във Вашингтон и колегите му описват как са успели да изключат съзнанието на жена и да го включат отново чрез стимулация на клауструма. Жената е страдала от епилепсия, така че екипът е използвал електроди дълбоко в мозъка, за да регистрира сигнали от различни области на мозъка, в опит да определи къде възникват припадъците й.

Един от електродите е бил разположен до клауструма - област, която никога не е била стимулирана с електричество досега.

Когато екипът е пуснал през тази област високочестотни електрически импулси, жената е изгубила съзнание. Тя е спряла да чете и е гледала с празен поглед в пространството, не е реагирала на звукови или визуални команди, дори дишането й се е забавило. В момента, в който стимулацията е спряла, тя веднага се е върнала в съзнание, без никакви спомени за случилото се. Същото се е случвало всеки път, когато областта е била подлагана на стимулация през двата дни на експерименти.

За да се убедят, че влияят на съзнанието й, а не само на способността й да се движи или да говори, екипът я е помолил да повтаря дума или да щрака с пръсти преди началото на стимулацията. Ако стимулацията е влияела на област от мозъка, отговаряща за движението или езиковите умения, тя просто би спряла да се движи или да говори почти незабавно.

Вместо това тя постепенно е започвала да говори по-тихо, или се е движила все по-малко, докато не е изпадала в безсъзнание. Тъй като не е имало признаци за епилептична активност на мозъка по време на стимулацията или след нея, екипът е категоричен, че това не е страничен ефект от припадък.

Кубеиси смята, че резултатите ясно показват, че клауструмът играе жизненоважна роля за "включване" на съзнанието. "Бих го сравнил с автомобил," казва той. "Автомобилът на пътя има много елементи, които улесняват движението му - бензин, трансмисия, двигател - но има само едно място, където завъртате ключа и всичко се включва и работи като едно цяло. Въпреки че съзнанието е сложен процес, създават чрез много структури и мрежи, смятаме, че сме открили ключа за него."

Будна, но в безсъзнание

Изненадващо, екипът на Кубеиси е установил, че загубата на съзнание от жената е свързана с нараснал синхрон на електрическата активност, или мозъчните вълни, във фронталния и париеталния дял на мозъка, които са активен компонент от съзнанието. Въпреки че се счита, че различните области на мозъка синхронизират активността си, за да обвързват различните аспекти на едно преживяване в едно, прекалената синхронизация изглежда е нещо лошо. Мозъкът не може да разграничи един аспект от друг, което възпрепятства появата на кохерентно изживяване.

Тъй като подобни мозъчни вълни се случват и по време на епилептични припадъци, екипът на Кубеиси сега възнамерява да провери дали по-нискочестотната стимулация на клауструма би могла да ги върне към нормалното състояние. Това може да си заслужава да бъде изпробвано дори за хора в минимално съзнателно състояние, коментира той. "Възможно е да се опитаме да стимулираме този регион в опит да ги извадим от такова състояние."

Анил Сет, изследовател, специализирал се в областта на съзнанието в университета в Съсекс, Великобритания, предупреждава, че трябва да бъдем предпазливи при тълкуването на резултатите от единичен случай. В конкретния жената е била лишена от част от хипокампуса, премахнат в опит да бъде излекувана епилепсията, така че тя не е съвсем представителна за "нормалното" състояние на мозъка, твърди той.

И все пак по негови думи интересното в това изследване е, че пациентката все още е оставала будна

"Нормално, когато разглеждаме съзнателните състояния, противопоставяме "буден" на "спящ", или кома на вегетативно състояние, или анестезия". Повечето от тези състояния включват промяна в будността, както и в съзнателността, но не е така в този случай, признава Сет. "Така че въпреки че говорим за единичен случай, вероятно този експеримент е доста информативен за това, което се случва, когато селективно се променя съзнателноста сама по себе си."

"Франсис би се зарадвал да научи това," казва Кок, който е научил от съпругата на Крик, че преди смъртта си той е халюцинирал за спор с Кок за клауструма и връзката му със съзнанието. "В крайна сметка, ако знаем как се създава съзнанието и кои части от мозъка са свързани с него, можем да разберем кой го притежава и кой не", коментира Кок.

"Имат ли съзнание роботите? Имат ли съзнание зародишите? Имат ли го котки, кучета, червеи? Това изследване е невероятно интгируващо, но е само една тухла от цялостната огромна конструкция на съзнанието, която се опитваме да изградим."

Oще: безсъзнание  контрол  мозък  мозъчна дейност  съзнание  умствена дейност  учени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

7 Мина | 15.07.201414:47

Много интересно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2014, 11:07

6 Иван Стойков | 15.07.201411:48

Подсказвам.Първо трябва да намерят ключа към така наречената Душа/сега я наричат биополе / Ако някой иска да я види ,да потърси изображения от Кирлиянова фотофрафия
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2014, 11:07

5 Иван Стойков | 15.07.201411:38

Съзнанието май не е там дето го търсят.Документирани са много случаи когато например оперират някого ,а той въпреки че е под упойка ги гледа от тавана и после им казва какво са си говорили, или когато някой се намира между живота и смъртта ,а после се върне между живите обяснявайки как е излязъл от тунела и летял..летял. Къде в този случай му е съзнанието А. Въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.04.2013, 11:51

4 Plamen Hristozov | 14.07.201415:46

До преводача/редактора:

Christof Koch - Кристоф КоХ
Christof Kock - Кристоф КоК

Имайте малко уважение към човека и към себе си, ако се смятате за професионални журналисти, а не графомани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

3 Ommanipadme Hum | 14.07.201412:11

''Тъй "бзззззз" мозъка ми даде засечка.
Здравейте включвам се директно от малката мечка.
Във момента съм затворник без надежда , без изход,
отвлечен съм от марсианци с неизвестен произход.
Подложен съм на разни ескперименти,
закачили са за члена ми неясни сигменти.
Изтезават слуха ми със музика хипер активна,
пускат ми Поли Генова, Графа, Бобо и Дивна.
Подозирам, че целят да притъпят сетивата ми,
с тия звуци и оспяват вече не чувствам краката си.
Излъчват постоянно нови български сериали,
измъчват ме и пръскат моите пищяли.
Не знам колко дълго ще мога да издържа,
инжектират ми анаболи с инжекция в гъза.
Мускулите ми нараснаха значително, но даже кат' мигна,
усещам няма сила да го вдигна.
Разбрах името на един от моите похитители,
казва се Моисей, а пък на брат му Ангел викали.
Изглежда ми познат прилича ми на торба с тор,
и май съм го гледал във някакъв си X-factor.
Имплатираха ми някакъв чип,
който влияе на мозъка ми и ставам тъп и свит.
Под въздействието му почвам да сънувам педали,
и за малко да ми хареса сериала " Къде е Маги ? "
Май ще раждам, защото имам разкритие,
на видеозон-а видях Иво от " Под Прикритие".
И каза, че ще ме смаже и в тоя момент ритна
и стомаха ми заприлича на зона безмитна.
Намирам се под не престанен стрес като в маршрутка,
гледа ми се куфар , пистолет и една смърдяща путка.
В тоз космически кораб няма даже и парно,
аз съм вързан към рентгенов апарат и той отчита вярно.
Ясно забелязвам как от черния ми дроб,
излизат 2ри и 3ти пенис и заприличвам на октопод.
А структурата на пръстите ми е странна и съм уверен,
всеки един мой пръст се е превърнал в среден.
Сега ви оставям, защото трябва да почивам,
След 15 минути ще ми имплантират клитор.
И моля ако някой получи това съобщение,
незабавано да изпрати междузвездно подкрепление.''
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 14.07.201410:15

"Тя е спряла да чете и е гледала с празен поглед в пространството"
Тука Харпа не е виновен...виновни са жиесемите....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 14.07.201409:02

Остава учените да обяснят как т.нар "клауструм" бива повлиян от ХААРП, и дали не е възможно да се изключи чрез високочестотни ел.магнитни вълни. Това ще донесе утеха на много българи, които са били безотговорни във всяко отношение Усмивка
   

оценка

+0 -0