Бий жените зад волана! | webcafe.bg
Webcafe

Бий жените зад волана!

Webcafe.bg , По Дойче Веле
01.06.2011, 11:14 (обновена 02.06.2011, 09:52)
мюсюлманки, жени, бурка

Чрез Фейсбук в Саудитска Арабия беше отправен призив към всички мъже да бият с икал онези жени, които се осмелят да шофират по саудитските улици

Хиляди мъже в Саудитска Арабия са готови да отбраняват монопола си над автомобилния волан. Включително и с насилие. Във Фейсбук те зоват към физическа разправа с онези жени, които се осмеляват да шофират.

Саудитска Арабия е страна, където жените плащат висока цена, за да отстояват правата си...

Как мъжете бранят монопола върху автомобила

В ход е кампанията "Икал". Икал е наименованието на тежкия черен шнур, с който жените закрепят традиционните си мюсюлмански забрадки. Чрез Фейсбук беше отправен призив към всички мъже да бият с икал онези жени, които се осмелят да шофират по саудитските улици. Над 6000 мъже досега са се присъединили към кампанията.

Всъщност става дума за една малка обществена революция, при това чисто женска, която няма никакво намерение да се изправя срещу управляващия строй. Става дума единствено за това, саудитските жени да имат право самостоятелно да управляват автомобил, а не за всяко свое пътуване да викат такси, докато семейният автомобил стои в гаража.

Жени, шофирайте!

32-годишната самотна майка Манал ал Шариф, която е софтуерна специалистка в най-големия в света петролен концерн "Сауди Арамко", показа на своите сънароднички какво означава смелост. Манал ал Шариф притежава шофьорска книжка, получена в САЩ.

Но нейната родина - Саудитска Арабия - й отказва достъпа до шофьорското място. Младата жена игнорирала забраната и шофирала в продължение на час из саудитските улици.

Подобно нещо са правили и доста други смели саудитски жени преди нея, заради което са били задържани, бити и унижавани. Само че Ал Шариф отива и по-нататък: тя помолила своя приятелка и видна саудитска правозащитничка да я снима с видеокамера по време на шофирането.

Ал Шариф поставила клипа в YouTube, където междувременно той бил гледан над 500 000 пъти. Тя инициира и интернет-кампанията "Жени зад волана", в която зове сънародничките си да нарушават забраната за шофиране и да публикуват подобни записи в Интернет.

Заради всичко това Ал Шариф сега е в женския затвор на саудитската провинция Дамам. Обвинението срещу нея е гротескно: "нарушаване на обществения ред и подстрекаване на недоволство срещу държавата".

Това не е обвинение, което може да се отхвърли с помощта на обичайните за по-леки провинения "декларации на добра воля", представяни от мъжкия настойник на жените. В тези документи се декларира, че подопечната жена е сбъркала и че никога повече няма да прави подобна грешка, за което настойникът ще има грижата...

Емили - единствената "шофьорка"

Във всеки случай младата жена продължава да е зад решетките, което показва колко сериозно гледа абсолютната монархия на тези наченки на обществено брожение, очевидно опасявайки се от аналогия с революциите в Арабския свят.

Очевидно е, че засега единствената жена, която има право да шофира легално, ще си остане Емили: фигурката върху предната броня на лимузините Ролс-Ройс, с които се возят саудитските "господари на мирозданието".

И все пак жените се борят

Суад аш Шамари се бори открито за правата на жените в Саудитска Арабия и е основала организация с такава цел.

"Дълго време работех като журналистка и информирах за положението на жените в страната. След това обаче трябваше да избера: или продължавам да се прикривам зад написаното по факса и в интернет, или излизам пред обществеността и казвам какво искам. Аз съм два пъти разведена. Изгубих правото да отглеждам децата си, да се издържам и да имам дом", казва Суад аш Шамари.

"Говорят, че обществото ни било религиозно-консервативно, но как е възможно такова общество да остави една жена и децата й на улицата!".

Жената - безгласна буква

Разводът в Саудитска Арабия води само до поредния вид опека, в която се намират жените в тази страна. Те са зависими ако не от съпруга си, то тогава от брат си, баща си или дори от собствения си син.

За почти всяка официална крачка в обществото саудитските жени трябва да искат разрешение от мъжа, който отговаря за тях. Без значение дали става дума за банкови операции, за подписване на трудов договор или пък за постъпване в болницата:

"Най-важното ни искане е свързано с гражданските ни права. Жените в Саудитска Арабия могат да се възползват от малкото права, с които разполагат, само със съгласието на някой мъж. Аз съм на 40 години и не мога да пътувам без разрешение! Жените не могат да следват без разрешение, при това образованието е задължение на всеки мюсюлманин", възмущава се Суад аш Шамари.

Само малки региони в Саудитска Арабия, в които живеят чужденци, правят изключение от правилото. Това са така наречените компаунди. Най-големият от тях се намира в източната част и е на нефтеното дружество Сауди-Арамко. Тук важат собствени закони. Уаежи Хоайда живее в този компаунд и е една от най-известните правозащитнички в страната. Тя ръководи организация, която защитава правата на жените.

"Тази есен отново 11-годишно момиче беше омъжено за 70-годишен мъж. Кога най-после ще се сложи край на това! Дали наистина нацията ни е заплашена, ако въведем минимална възраст за женитба? Има ли по-лошо престъпление от това да изключим децата от закона, преследващ изнасилванията. Защото точно за това става дума в дадения от мен пример - за изнасилване", казва Уаежи Хоайда.

Oще: волан  жени  мъже  мюсюлманки  права  саудитска арабия  шофиране 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

40 Чинчифон | 03.06.201112:15

Уважаема Хаха,онова,което ме впечатлява в моята дъщеря не е умението да управлява автомобил.Макар,че се справя не по зле от мен,а познавам и други добри шофьорки.Впечатлява ме желанието и да се доказва като жена,без да се опитва да имитира мъжкия живот и поведение.Ще го кажа направо,тя се гордее,че е жена!Старае се да се различава от мъжете по всичко.Има книжка,но шофира само ако се налага.Не харесва дамите,които тренират борба,бокс и бойни изкуства,направо се срамува,когато медиите показват изкуствени устни,скули,силиконови гърди или мозъци и е убедена,че публичната епилация е едно от ненужните и паталогични унижения за жените.Съпругата ми е французойка и все още нямам никакво желание да обяснявам на мъжествените българки,че природата е създала дълбоката разлика между половете.И че тъкмо заради тази разлика имаме живот и мнение.А който иска,нека преодолява разликите и да се прави на обратен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

39 boris | 03.06.201110:41

ot4eto

След като ти се изказваш толкова категорично, че нещо е глупаво, ненужно и смешно, въоръжен с единствено с довода, че това което твърди то, е в разрез с твоите разбирания - наречени от теб „модерни” и „съвременни”, то защо смяташ тогава, че аз нямам право да отричам твоите „модерни” и „съвременни” схващания за „морал” въоръжен единствено с довода, че те противоречат на Библията? С подобни мнения като твоето оправдаваш всички еатоласи и попове на света. Мъдростта започва с „Аз мисля че...” Тоест със съзнанието, че твоята гледна точка е същата като понятието „отправна точка” във физиката. Вършеща работа, но с нищо по-абсолютна от която и да е друга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

38 boris | 03.06.201110:08

Книгите, които се занимават с история на научните открития, започват с забележкато " че историята на науката, така както историята на изкуството, трябва да се изучава и познава добре, за да можем да оценим, един или друг принос. Ако не го направим, въпросът "Че какво толкова е постигнал този?", ще се задава често от съвременните хора. Това е така, защото истински гениалните прозрения, изглеждат много просто и съвсем очевидни, тогава когато са ни вече известни!"
Та не си мислете, че моралът е бил просто "узорпиран" от религията, която само му е придала някакво мнимо свръхестествено произхождение. Ако човек познава добре историята и нравите в древният свят и в частност в Римската империя, ще забележи, че моралът на повечето атеисти си е чисто християнски без те да осъзнават това. Роден в тази исторически формирана среда на днешна Европа, човек приема много неща за даденост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

37 Haha | 03.06.201102:01

Ти даваш на жена си и дъщеря си да четат?! В нета?! Кощунство! Все пак добре, че дъщерята "би умряла за теб" - странно е, че се сети да изтъкнеш точно това й качество, но пак е похвално - все пак е жена, то ако не друго, поне да е готова да отмие срама от недостойния си пол... (това не й давай да го чете, може да се разколебае!)
Иначе коментирах следното ти изречение:
"Още по-тъжно е, че животът на мъжете,които са създали целият материален свят,обитаван предимно от жени" (тъга страшна и неутешима... Тъжен ) - намери си и коментара за Осама бин Ладен (мечтаещ за "планета без жени. Само мъже, мъже... докъдето поглед стига") на Такеши под статията "С@мотата в мрежата". Сходството е очевадно...
А! И за жените, бъкащи наоколо - да си го кажем честно - и ти носиш своята отговорност - що си направил дъщеря, а?! Пък после "предимно" жени! Ми така е като не внимавате!
А с това "Или си жена, или си шофьор. Нищо лично!" ме разсмя страшно - тази ти реплика още веднъж потвърди мнението ми относно патоса, тъгата и мечтите ти (подозирам не напълно осъзнати към момента, затова и довели до такава фрустрация). Ама донт уори, би хепи! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

36 My Majesty | 02.06.201120:07

До отчето: Това НЕ е личното ми схващане за морал, това е християнският морал, християнски идва от Христос, т.е Той е алфата и омегата. Той е Учителят.
Тимотий е апостол, последовател, но е човек.
В Стария Завет, както сме споменавали в други теми, съществува юдейската практика за многоженство. Или по-точно една официална -еврейка и куп нееврейски наложници и т.н. Чел си, знаеш Намига Но в Стария завет са пророците, а Месията още го няма. Идвайки Той казва нещата така, каквито са, не както биха се харесали на юдеите. Те и затова и Го осъждат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

35 ot4eto | 02.06.201119:50

Маджестик, това е цитат от Библията Усмивка
Забавлявам се как избирателно я четеш. Това става, това не става...как преценяваш? Нима не използваш собственото си чувство за морал в случая? Тогава за какво ти е библията като морален ръководител? Аз казвам че е непотребна. Не се нуждаем от някаква морално банкрутирала книга, да ни казва какво е добро и какво е лошо. Усмивка

Сега знам, че пак ще кажеш, че не искам да те разбера, но трябва малко да ме пощадиш. Опитвам се, просто ми е трудно да вникна в това което ми говориш, защото когато те попитам колко е часът, ти ми отговарящ 20 градуса по целзий.
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

34 My Majesty | 02.06.201119:42

До отчето: Нали не очакваш от мен да знам защо Тимотей е имал явно по-пренебрежително отношение към жените. Като всеки човек и той не е съвършен. Освен това аз не изповядвам тимотеизъм Намига , а Православно Християнство.
Фактът, че Църквата не е скрила удобно неговите думи е показателен. Щом сме хора - може и да съгрешим и с дела, и думи. Само Той решава кои дела и думи натежават повече. И ако искаш да ти отговарям, уважавай вярата ми, както аз уважавам правото ти да не вярваш Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

33 ot4eto | 02.06.201119:11

Маджестик, съжалявам че съм оставил такова впечатление в теб. Все още очаквам да кажеш нещо смислено и убедително, засега не съм получил нищо. До останалите - четете библията.
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

32 My Majesty | 02.06.201119:09

До отчето: Нито ти си глупав, нито аз говоря неразбираемо. Просто ти не желаеш да ме разбереш, а аз съм достатъчно умна, за да не споря и да не се опитвам да обяснявам нещо на хора, които предварително са решили да не го разберат. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

31 ot4eto | 02.06.201119:02

Маджестик,
въобще ние ми пречи женското чуруликане, нали ти казах че аз съм за равноправие и те покрепям. Иначе това което каза наистина не го разбрах. Или аз съм глупав или това което казваш няма никакъв смисъл. Ако сме всички равни защо в Тимотей и в още десетки места в тази книга има персонални и негативни обръщения към жената? Усмивка Включително и от любимия ти въображаем герой - Исус Усмивка

С любопитство чакам отговора ти. Винаги ми е интересно да задавам такива въпрос на религиозни...никога не знаеш какво ще кажат Усмивка Усмивка Усмивка Винаги са ме изумявали изкуството в тавтологията за да се оправдаят неудобни факти. Усмивка
   

оценка

+0 -0